Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Üniversite öğrencilerine ceza yağmuru

kolektifinsan

Öne çıkan mesajlar

SeaGle said:

kolektifinsan said:

Her yeni biri ortadan dahil olduğunda reset yiyor resmen tartışma, nedenini açıkladık, üniversitenin ne olması gerektiği ve neoliberal politikalar ve sonuçları üzerinden, zahmet edip okuyabilirsin, bunlar nasıl olacak dersen de koskoca bir yazını gösterir ya da yüzyüze tartışmayı öneririm. Yine de kısaca belirteyim:

Üniversitede halk için bilimi savunuyoruz, sermaye-üniversite işbirliğini reddediyoruz ve bu teknokentlerin kalkınması niye halkın ezilişi yüksek burjuva ve ona bağlı iş yapan orta burjuvanın kalkınmasından başka anlama gelmeyecek onu açıklıyoruz.

Kusura bakma da, üniversiteleri de kapatalım o zaman? Üniversiteler de bilim yapıyor, bilim yapıp öğrenci yetiştiriyor. Mezun öğrenciyi burjuva dediğin kısım işe alıyor. E üniversiteler her halukarda burjuvaziye çalışıyor bu mantıkla.

Sadece devlet eliyle bilim mi olur ya, 21. yüzyıldayız yazıktır öeh. Her gün yeni bi teknoloji ortaya çıkıyor. Bunun max %10'u sadece üniversite içi araştırmalar sayesinde oluşur. Kalan kısmı tamamen özel sektörün ve özel sektör-üniversite ortaklığının araştırması sayesindedir. Ama bunun yararı tüm insanlığadır.

Sallıyorum çelik konstrüksyon işi yapan özel bi firma kendi işine uygun bi kaynak yöntemi araştırır. Para döker araştırma yapar, öğretim elemanlarına danışır, gerekirse ortak bi birim kurar, finansman sağlar. Sonuçta yeni bi kaynak teknolojisi geliştirirse bu teknoloji tüm insanlığındır. Firma en fazla makinesini üretip satma işine girer, o da çelik işi yapan firma kalkıp kaynak makinesi işine girmez zaten. Bu tamamen hayali bi örnek kendi alanımdan. Ama bu iş böyle.

O teknoloji senin bindiğin vapurda da kullanılır, eğlence için gittiğin lunaparktaki taşıtlarda da kullanılır, bindiğin arabada da kullanılır. Şimdi üniversite-özel sektör ortak araştırması zararlı mıdır?

Ben burada teknoloji düşmanlığı yapmıyorum. Teknoloji sermaye için değil halk için üretilmelidir bundan bahsediyorum. Yoksa bi bakarsın 'HESler doğayı yağmalıyor mu', 'Taksimdeki dönüşüm zararlı mı' 'Kentsel dönüşümle milyonlar rant için evinden olacak' gibi soru ve yaklaşımlar yok olmuş, sırf sermayenin halkı ezmesini meşrulaştıran, sorgulamayan, sermaye için üreten bir yapı çıkmış ortaya.
Sosyal ağlarda paylaş

Teknoloji halk için üretilmeli diyosun iyi güzel de, kullanılmadıktan sonra halka ne faydası var?

Tozaltı kaynağının tek başına halka getirisi ne? Vatandaş için bişey ifade eden şeyler değil bunlar. Bunları kullanıp halka ürün üretirsin, halk için o zaman faydalıdır.

Seramik malzemelerin halka ne faydası var başlı başına? Ama bunu atıyorum otomotiv sektöründe kullandığında uzayan ürün ömrü, uzun vadede fiyattaki ucuzlama fln, bunlardır halka getirisi olan şeyler. Halka seramik bloklar dağıtalım kemirsinler, bu mu faydalı olucak?
Sosyal ağlarda paylaş

Kolektife bilim tartışmasında katılabileceğim tek bi nokta var, teorik fizik yeterince destek alamıyor mevcut düzende. Neil deGrasse Tyson ağlamakta haklı, adamlar warp engine yapıcaz demediği sürece mainstream medyada yer bulup fon alamıyorlar. Bi higgs bosonu için bile kaç gün karadelik muhabbeti döndü "sermaye medyası"nda.
Sosyal ağlarda paylaş

SeaGle said:

Teknoloji halk için üretilmeli diyosun iyi güzel de, kullanılmadıktan sonra halka ne faydası var?

Tozaltı kaynağının tek başına halka getirisi ne? Vatandaş için bişey ifade eden şeyler değil bunlar. Bunları kullanıp halka ürün üretirsin, halk için o zaman faydalıdır.

Seramik malzemelerin halka ne faydası var başlı başına? Ama bunu atıyorum otomotiv sektöründe kullandığında uzayan ürün ömrü, uzun vadede fiyattaki ucuzlama fln, bunlardır halka getirisi olan şeyler. Halka seramik bloklar dağıtalım kemirsinler, bu mu faydalı olucak?

Halk için üretilen teknoloji kullanılamıyor mu?
Sosyal ağlarda paylaş

axedice said:

Kolektife bilim tartışmasında katılabileceğim tek bi nokta var, teorik fizik yeterince destek alamıyor mevcut düzende. Neil deGrasse Tyson ağlamakta haklı, adamlar warp engine yapıcaz demediği sürece mainstream medyada yer bulup fon alamıyorlar. Bi higgs bosonu için bile kaç gün karadelik muhabbeti döndü "sermaye medyası"nda.

Kar getirmeyen bölümleri kapatacaklar zaten, felsefe, sosyoloji, fizik, kimya, biyoloji falan.
Sosyal ağlarda paylaş

Abi o da uygulama alanı olmadığından. Talep yok ilgi görmüyor. Adamlarda teorik fiziği uygulamaya dökecek yerler var, gerçi o da kaç ülkede var.

Uzayla ilgili bölümümüz de var ama onu da uygulayacak yerimiz yok misal. Bunlar planlama hatası, özel sektör-üniversite işbirliği hatası değil.
Sosyal ağlarda paylaş

Kalan sayfaları da okudum ve anlaşamamınızın sebebini gördüm beyler. Adam, ideal muhteşem komünist sistem üzerinden veriyor örneklerini. Diyor ki herkes okuyabiliyor, herkesin evi var, herkes muhteşem ve eşit bir biçimde yaşıyor, öyleyse üniversite teknokent işbirliğinden bana ne, zaten üniversitede ben bilimin kralını yapıcam. Doğal olarak onun dünyasında doğru olan bu. Ama buradaki diğer herkes 'bugünkü' dünya ve türkiye üzerinden konuşuyor.

Dolayısıyla iki taraftan en az biri karşı tarafın çizgisine kaymadıkça bu mevzunun sonu gelmez. Böyle bir dünyanın mümkün olduğu sanrısından kurtulup, kapitalist sisteme belli yerlerden sosyalist mevzuları ekleyin, ezileni destekleyin, yemekhane bedava olsun, falan. Ama devrim yapıcaz diye gelmeyin, ciddiye alınmanızın imkanı yok çünkü.
Sosyal ağlarda paylaş

kolektifinsan said:

SeaGle said:

Salt halk için üretilen teknoloji diye bişey yok senin anladığın manada.

Bi teknoloji halk için kullanılabilirse halk için üretilmiştir. Kullanılamıyorsa halka bi getirisi yok. Halkın tamamı teknolojiyi ilk elden kullanma yetisine bile sahip değil. Halk teknolojinin ürettiği ürünü kullanır. Teknoloji halka böyle sunulur.

Atıyorum iphoneda kullanılan gyroscope sıradan vatandaşın işine tek başına hiçbir şekilde yaramaz. Bunu alıp ayfonun içine koyarsan o adam kullanır. Onu o cihazın içine yerleştirip sunamıyorsan, adama al sana gyroscope dersen "ne le bu" deyip atar adam.
Sosyal ağlarda paylaş

SeaGle said:

Abi o da uygulama alanı olmadığından. Talep yok ilgi görmüyor. Adamlarda teorik fiziği uygulamaya dökecek yerler var, gerçi o da kaç ülkede var.

Uzayla ilgili bölümümüz de var ama onu da uygulayacak yerimiz yok misal. Bunlar planlama hatası, özel sektör-üniversite işbirliği hatası değil.

Uygulayacak yeri vermiyor işte sana devlet, teknokent yapıyor, niye teorik fizik için uygulama yeri versin sana, temel bilimlerin geliştirilmesi uzun vadeli maliyetli bir konu, onun yerine yık 2 milyon insanın evini başına, yerine villalar dik. Sonra kolunda mankenler, altında lamborjini gez, felsefeymiş, teorik fizikmiş onlar ne la ehe ehe, çok okumayın uçarsınız gençler
Sosyal ağlarda paylaş

SeaGle said:

kolektifinsan said:

SeaGle said:

Salt halk için üretilen teknoloji diye bişey yok senin anladığın manada.

Bi teknoloji halk için kullanılabilirse halk için üretilmiştir. Kullanılamıyorsa halka bi getirisi yok. Halkın tamamı teknolojiyi ilk elden kullanma yetisine bile sahip değil. Halk teknolojinin ürettiği ürünü kullanır. Teknoloji halka böyle sunulur.

Atıyorum iphoneda kullanılan gyroscope sıradan vatandaşın işine tek başına hiçbir şekilde yaramaz. Bunu alıp ayfonun içine koyarsan o adam kullanır. Onu o cihazın içine yerleştirip sunamıyorsan, adama al sana gyroscope dersen "ne le bu" deyip atar adam.

Örneğin HES'leri, kentsel dönüşümü ya da benzeri projeleri halka yararlı mı, doğaya etkisi nedir diye inceleyemeyeceksin, bunu yaparsan basacaklar tekmeyi atacaklar işinden. bu kadar basit, 'teknokentler gitsin 2 güne komünizm geliyor' demiyoruz zaten. Yeni Yök Yasası'nı reddetmemizin sebeplerinden biri bu, esnek güvencesiz akademisyeni köleleştiren çalıştırma tarzı, şu an bile akademik özgürlükler engelleniyor, bu gibi konularda, eğitimdeki, sağlıktaki politikalarla ilgili bilimsel makale yayımlayan pek çok dergiyi şu an bile kapattırıyorlar, fiili bir saldırı söz konusu. Bir de eğitimin paralılaştırılması mevzusu var.
Sosyal ağlarda paylaş

kolektifinsan said:
Kar getirmeyen bölümleri kapatacaklar zaten, felsefe, sosyoloji, fizik, kimya, biyoloji falan.

Bu baya aptallık olur işte, temel bilimlerin keşifleri olmadığı sürece disiplinlerin icatları yerinde sayar. Kapitalizmin özüne de ters bi müdahele olur ayrıca, kısa dönem kârı arttırmak için uzun dönemde daha fazla getiriden vazgeçmek anlamına geliyor bu. Baya distopik bi yaklaşım pek gerçekçi bulmadım ben. Ha olursa da ancak bizim gibi ortadoğu ülkelerinde olur, e o da insanlığın bilimsel gelişmesini zerre etkilemez lolz
Sosyal ağlarda paylaş

Hangi devlet verecek sana peki kafandaki sistemde o uygulama alanını. Konyanın altına cern kurabilecek bi devlette mi yaşıyoruz da kurmuyor devlet? Kominizm gelince her ilin altına cern mi kurucaz?

Teknokent karşıtlığının altında bence inceden mühendislik mimarlık gibi somut ürünler oluşturabilen mesleklere karşı nefretin yatıyormuş gibi duruyor. Çünkü teknokentler ile fiziğin biyolojinin fln arasında olumsuz bi ilişki yok, teknokentler engelleyici değil o bölümlerin gelişimi açısından.

Kaldı ki, biçok üniversitede üniversite-sanayi işbirliği ile bahsettiğin kimya gibi biyoloji gibi bölümlerin de gelişimine katkı sağlanıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

axedice said:

kolektifinsan said:

Bu baya aptallık olur işte, temel bilimlerin keşifleri olmadığı sürece disiplinlerin icatları yerinde sayar. Kapitalizmin özüne de ters bi müdahele olur ayrıca, kısa dönem kârı arttırmak için uzun dönemde daha fazla getiriden vazgeçmek anlamına geliyor bu. Baya distopik bi yaklaşım pek gerçekçi bulmadım ben. Ha olursa da ancak bizim gibi ortadoğu ülkelerinde olur, e o da insanlığın bilimsel gelişmesini zerre etkilemez lolz

Kapitalizm uluslarası bir olgudur, bu çerçevede incelenmesi gerekir

Kusra bakmayın da on kere yazdım şunu, sömürge tipi faşizmin olduğu bir ülkede metropoldaki gibi yürümez bu işler, bilginin patentleşmesi gibi konular da var bir yandan ve sermayenin acil büyümeye kara ihtiyacı var, kim tanır teorik fiziği
Sosyal ağlarda paylaş

SeaGle said:

Hangi devlet verecek sana peki kafandaki sistemde o uygulama alanını. Konyanın altına cern kurabilecek bi devlette mi yaşıyoruz da kurmuyor devlet? Kominizm gelince her ilin altına cern mi kurucaz?

Teknokent karşıtlığının altında bence inceden mühendislik mimarlık gibi somut ürünler oluşturabilen mesleklere karşı nefretin yatıyormuş gibi duruyor. Çünkü teknokentler ile fiziğin biyolojinin fln arasında olumsuz bi ilişki yok, teknokentler engelleyici değil o bölümlerin gelişimi açısından.

Kaldı ki, biçok üniversitede üniversite-sanayi işbirliği ile bahsettiğin kimya gibi biyoloji gibi bölümlerin de gelişimine katkı sağlanıyor.

yahu ben makina mühendisliği okuyorum, neyin nefretinden söz ediyorsun?
HES, Kentsel dönüşüm vs diyorum akademik özgürlük diyorum, zaten paralı olan eğitimin maliyetinin 4e 5e katlanacağını söylüyorum ve gösteriyorum kaynağını, hala komünizm diyorsun, geç onu konu o değil konu yök yasası, ana başlıktaki eylemler o yasaya ve getirenlere karşı yürütüldü

Ek: Kapitalist sistemde teknoloji gelişmez diye bir şey de atmadım ortaya

Ek2: Devlet vermez sana öyle bi şey zaten, alırsan da sokakta alırsın
Sosyal ağlarda paylaş

kolektifinsan said:

Kusra bakmayın da on kere yazdım şunu, sömürge tipi faşizmin olduğu bir ülkede metropoldaki gibi yürümez bu işler, bilginin patentleşmesi gibi konular da var bir yandan ve sermayenin acil büyümeye kara ihtiyacı var, kim tanır teorik fiziği

150 yıl önce faraday ilk elektromanyetik kafesi yaptığında da aynı muhabbetler dönüyordu. Bugün cep telefonu kullanıp radyo teleskoplarda görünmeyen karanlık maddeyi karanlık enerjiyi araştırıyoruz.
Sosyal ağlarda paylaş

@axedice

Kendimden alıntı:
kolektifinsan said:

SeaGle said:

yahu ben makina mühendisliği okuyorum, neyin nefretinden söz ediyorsun?
HES, Kentsel dönüşüm vs diyorum akademik özgürlük diyorum, zaten paralı olan eğitimin maliyetinin 4e 5e katlanacağını söylüyorum ve gösteriyorum kaynağını, hala komünizm diyorsun, geç onu konu o değil konu yök yasası, ana başlıktaki eylemler o yasaya ve getirenlere karşı yürütüldü

Ek: Kapitalist sistemde teknoloji gelişmez diye bir şey de atmadım ortaya

Ek2: Devlet vermez sana öyle bi şey zaten, alırsan da sokakta alırsın

Okuyup da cevap verirsen, ya da yazdığım tek bir cümleyi kafana göre yorumlayıp kafandaki şeye yanıt vermeyi kesersen?
Sosyal ağlarda paylaş

Ben de makine mühendisliği okuyorum, o zaman teknokentlere part time iş/staj başvurusunda bulundun da kabul edilmedin sanırım sdfg. Yani yazılardan akan bu nefretin cidden başka karşılığı yok.

Bahsettiğin sorunların kaynağı teknokent kavramı gibi konuşuyorsun. Üniversitelerde gelişimi engelleyen şey teknokentlermiş gibi ifadelerin var.

Eğitim sistemimizde, özellikle üniversitelerde çok fazla kronikleşmiş sorun var evet. Ama bunların çok nedeni var, çok değişkene bağlı işler. Hocalar baskı görüyor fln diyosun. Ama sorunun hoca kısmına girip hocaların kalitesizliğinden falan bahsetmiyorsun vs vs.

Bahsettiğin şeyler hep devlet-sistem-özel sektör kaynaklı. Sistemin sorunlu olmasının nedeni hep bu 3 tü kaka şey değil, onu anlaman lazım.
Sosyal ağlarda paylaş

kolektifinsan said:

coco said:
işte kolektif bilinci sınırlayıcı ve kısıtlayıcı buluyorum derken tam da bu ve benzer bakış açısını dolayısıyla böylesi ürünlerini kastetmiştim. şu yazdığın wota baktığımda gerek eleştirdiğin gerek ortaya koyduğun savda o kadar fazla değişken ve dinamik eksik ki. kesin yazılmıştır ve cevapları da verilmiştir zaten forumda o wotu yazdığında. savlarınız her şeyden önce çözüm odaklı değil. çünkü hem updated hem de upgraded değil. sadece eleştiriden ve muhalefetten ibaret. yarattığınız kaosa maruz kalanlara yazık.

Forumda aktarılabilecek bilginin sınırı var, yüzeysel geçiyor tartışmalar, tam strateji ve aklında kalan soru işaretleri için okuman ya da yüzyüze tartışman lazım, bu iş böyle forumda olmaz.Çok geniş bir mevzu bu, bu salt suçlayıcı, önyargılı yaklaşıma daha da vereceğim bir cevap yokÇ

EK: Bir şeyler diyorsun kopuk, çözüm odaklı vs değil de neye göre söylediğin ortada değil, emek-sermaye çelişkisi üzerine dönen tartışmada girilemeyen kopuk zannettiğin her şey de çok ayrıntılı bir biçimde ortaya kondu. Neyi eleştirdiğini bilmeden yazıyorsun ancak öyle kopuktu da kaostu da efendim şeydi de diye.

kopuk demedim, yazmadım hiç.
başlığa dair ve sorduğum sorular çerçevesinde eleştirilerimi yönelttim. genellemedim!

ve evet çözümünüzü kaotik buluyorum: çünkü tek yol devrim diyorsunuz.

güncellenmemiş ya da geliştirilmemiş/iyileştirilmemiş buluyorum çünkü yıl 2013 ve sermaye-üniversite işbirliğine karşısınız.

neoliberalizm için yine tek çözüm sokakta derken akacak kanı, nesil nesil sosyo-ekonomik ve psikolojik etkilerini benim adıma da göze alarak tek çözüm olarak görmenizi çözüm odaklı bulmuyorum.

ayrıca ilgili başlıkta http://forum.paticik.com/read.php?13,6610382,6618862#msg-6618862 ile ilgili yazının minvali o başlıkta diğer yazılanlarla yahut yazdıklarımla çatışmıyor zaten.
ama sürekli neoliberalizm neoliberalizm dedikçe her başlıkta, ilgili konuya istinaden birçok değişkeni ve dinamiği eksik buluyorum eleştirilerinizde.

ve sözlük anlamını yok sayarak kendi terminolojinizi yarattığınız için sınırlayıcı ve zorlayıcı buluyorum söylemlerinizi.

umarım neleri eleştirdiğim, yani eleştiri çerçevemi daha netleştirmişimdir.
Sosyal ağlarda paylaş

@seagle
Ben teknokente ancak işgal etmek için girerim, ne işim var teknokentte

öğrenciler üniversite yönetiminde söz sahibi olsa hocalar kafasına göre takılamaz.

Sana net bi şey koyuyorum ortaya, diyorum geç komünizmi bak yeni yök yasasıyla bu bu olacak, zavallı gibi kişiliğime saldırmaya çalışıyorsun, küçük düşüyorsun.
Sosyal ağlarda paylaş

Kişiliğine nerde laf söylemişim yahu, hayal mi görüyorsun. Ben nefretinin sebebini çözmeye çalışıyorum.

Ayrıca konuda darboğaza girince işi yeni yök yasasına kaydırmaya uğraşma. Yök yeni yasasıyla da eski haliyle de aptal bi kurum zaten, oturup tartışmanın alemi yok.
Sosyal ağlarda paylaş

coco said:

kolektifinsan said:

coco said:
işte kolektif bilinci sınırlayıcı ve kısıtlayıcı buluyorum derken tam da bu ve benzer bakış açısını dolayısıyla böylesi ürünlerini kastetmiştim. şu yazdığın wota baktığımda gerek eleştirdiğin gerek ortaya koyduğun savda o kadar fazla değişken ve dinamik eksik ki. kesin yazılmıştır ve cevapları da verilmiştir zaten forumda o wotu yazdığında. savlarınız her şeyden önce çözüm odaklı değil. çünkü hem updated hem de upgraded değil. sadece eleştiriden ve muhalefetten ibaret. yarattığınız kaosa maruz kalanlara yazık.

Forumda aktarılabilecek bilginin sınırı var, yüzeysel geçiyor tartışmalar, tam strateji ve aklında kalan soru işaretleri için okuman ya da yüzyüze tartışman lazım, bu iş böyle forumda olmaz.Çok geniş bir mevzu bu, bu salt suçlayıcı, önyargılı yaklaşıma daha da vereceğim bir cevap yokÇ

EK: Bir şeyler diyorsun kopuk, çözüm odaklı vs değil de neye göre söylediğin ortada değil, emek-sermaye çelişkisi üzerine dönen tartışmada girilemeyen kopuk zannettiğin her şey de çok ayrıntılı bir biçimde ortaya kondu. Neyi eleştirdiğini bilmeden yazıyorsun ancak öyle kopuktu da kaostu da efendim şeydi de diye.

kopuk demedim, yazmadım hiç.
başlığa dair ve sorduğum sorular çerçevesinde eleştirilerimi yönelttim. genellemedim!

ve evet çözümünüzü kaotik buluyorum: çünkü tek yol devrim diyorsunuz.

güncellenmemiş ya da geliştirilmemiş/iyileştirilmemiş buluyorum çünkü yıl 2013 ve sermaye-üniversite işbirliğine karşısınız.

neoliberalizm için yine tek çözüm sokakta derken akacak kanı, nesil nesil sosyo-ekonomik ve psikolojik etkilerini benim adıma da göze alarak tek çözüm olarak görmenizi çözüm odaklı bulmuyorum.

ayrıca ilgili başlıkta http://forum.paticik.com/read.php?13,6610382,6618862#msg-6618862 ile ilgili yazının minvali o başlıkta diğer yazılanlarla yahut yazdıklarımla çatışmıyor zaten.
ama sürekli neoliberalizm neoliberalizm dedikçe her başlıkta, ilgili konuya istinaden birçok değişkeni ve dinamiği eksik buluyorum eleştirilerinizde.

ve sözlük anlamını yok sayarak kendi terminolojinizi yarattığınız için sınırlayıcı ve zorlayıcı buluyorum söylemlerinizi.

umarım neleri eleştirdiğim, yani eleştiri çerçevemi daha netleştirmişimdir.

O yüksek işsizlik oranından, güvencesiz çalıştırmadan nasibini alınca döner bakarsın geriye neydi acaba o sermaye-üniversite işbirliği diye. Ha belki iyi kazanan ufacık bi kesime dahil olmayı becerirsin, böyle devam edersin. o da mümkün.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...