Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Noobdan Nooba Tavsiyeler


moriarty

Öne çıkan mesajlar

burada yazılanları okurken lan ne kolay bişeymiş gibi bahsediyolar programlamadan diye düşünüyo insan, eğer hiç bişey bilmiyorsa adam gibi.

daha önce çok kez başlayıp başlayıp, lan bu bana göre değil ya nası yapıyolar arkadaş diyip bırakıyosanız size geliyo bu tavsiye.

bırakmayın abi; çok değil, 3 gün ara vermeden 2-3 saatinizi ayırın. önceden bakıyodum işler karışıklaşmaya başladıkça yavaş yavaş salla yaa diyip bırakıyodum.

3 gündür üst üste rubyi kurcalıyorum deli gibi ve baya sevmeye başladım. sevmemin sebebi ise çok basit: artık mantığı kurabiliyorum çünkü. ha o zaman alıcaz onu ordan, ha şuna eşitlicez, sonra şunu yaparsak bu iş olur diyebiliyorum. öyle oluncada lan bu uğraşılcak iş değil yaeaea diyip bırakmak yerine hadi lan oturup yapiyim şunu bakalım nasıl olacak demeye başlıyorsunuz.

buraya yazan çoğu kişi belli bir seviyeye geldiği için belki onların bak şunuda yaziyim gaza gelsinler şeklinde aklına kolay kolay gelemeyecek çok basit bir tavsiye bu. ama benim gibiyseniz dediğimi yaparsanız, devam etmemenize imkan yok onu anladım.

kısacası benim eski halim gibiyseniz(çok isteyip, hemen bana göre değil demek): 3 gün, 2-3 saat kurcalayın ara vermeden. bu.

özellikle küçük küçük bişeyler yazabilmeye ortaya çıkarabilmeye başladığınızda inanılmaz bi şevk geliyo. millete bak bunu yaptım demesi bile zevk veriyo o küçük şeyleri.

edit: başlayacağınız dili siz seçin bence. tabiki tavsiyeleri dinleyin; ama herkesin bi popisi vardır bu bi gerçek. bence şunu yap seversin diyenler yerine hangini seveceğinize, seçeceğinize kendiniz karar verin kurcalayıp biraz araştırıp. herkes bana rubyi salla dedi, ben sallamadım en çok bunu sevdim mesela. bundan sonra railse akıcam direk çözdükten sonra işi.

edit: son olarak, gerçekten ilk kaynağınız çok önemli onu anladım. codeacademy, codeschool veya bir sürü kaliteli sayılan internet kaynağından çalıştım ilk başta; fakat bişey eksikti yani ya çok hızlı gidiyoduk, ya bazı yerleri anlamama rağmen bi parçası eksik olduğu için atlamış gibi oluyoduk kafam karışıyodu denklemi kurarken kafamda. o yüzden bence tek bir kaynak seçin en başta. ve en iyisnii araştırıp seçin.
ben dün tek tek tüm yorumları okudum ve bir kitapta karar kaldım chris pine'ın yazdığı herkesin baya baya tavsiye ettiği özellikle beginnerlara. arkadaş adam o kaliteli 10 sitenin anlattığı şeyi, şu an o kadar güzel bi şekilde anlatıyoki bana kafam hiç karışmıyo aksine rahatça denklem kurarak ilerleyebilir oldum şu an. aslında anlattıkları şeyler aynı; fakat hem anlatış, hem sırası çok daha güzel anlamanıza yardımcı oluyor.

puts 'olay bu. işinize yaradı mı?'
olay = gets.chomp.downcase!

if olay == "evet"
puts 'helal team, demek ' + olay + '. hadi kolay gelsin o zaman :P'
elsif olay == "hayir"
puts 'demek ' + olay + '. yapacak bisey yok o zaman. gecmis olsun.'
elsif olay == "hayır"
puts 'demek ' + olay + '. yapacak bisey yok o zaman. gecmis olsun.'
else
puts 'sen ne diyon kardes?'
end
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

neresinden tutsan kalp kıracak ne geldi aklına allah aşkına? ne kadar kötü şeyler yazmış olabilirim ki yani?

şu yanlış bence şöyle yaparsanız daha iyi olur demek yerine tecrübeli biri olarak... çok görüyodum benim gibi yapıp bırakan, onlar için bişey hazırladım yani. benim durumumda olanlarda işe yarayabileceğini düşündüm bende yaradığı için.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

üzgünüm ama bu işin bir metodolojisi var, bir jargonu var. öyle klavyeye random vurarak, 2 3 günde öğrenilip yapılan bir iş değil yani yazılım geliştirmek. bu işe girmeyi düşünen ya da yeni başlamış olanların genel problemi bu galiba. önce dil öğrenip sonra eksik kısımları tamamlamaya çalışmak. temel yanlış burada zaten. ruby kolay olabilir başlangıç seviyesi için, hatta azcık kafa çalışıyorsa assembly bile bir yerden sonra kolay geliyor insana. ama işte kazın ayağı öyle değil. kodun arasında yazdığın if/else bloğunun olası tüm sonuçlarını ele almadan, hiç olmazsa bir flow chart üzerinde yazdığın/yazacağın kodu takip etmeden "ve işte ben de bunu yaptım" diye ortaya çıkacaksan iki gün sonra, lütfen bu işe hiç başlama. yok hevesliyim yapıcam diyorsan da git önce algoritma üzerine araştırma yap, sonra pratiğe dökersin. öbür türlüsü yemeğin tarifini bilmeden yapmaya benziyor çünkü, tadı da hiç hoş olmuyor tahmin edileceği üzere.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

çok çok yanlış anlamışsın.

ben dil 3 günde öğrenilecek bir şey yazmadım ki zaten ahahah.

benim yazdığım şu, başladıktan sonra en az 3 gün bırakmadan üzerinde uğraşırsanız, yavaş yavaş mantığını kapmaya başladığınız için daha çok zevk alırsınız ve devam edersiniz. eğer üzerine düşmezseniz hiç ilk başta yok abi ben yapamam diyo insan bırakıyo hemen korkup.

olay bundan ibaret. gerçekten yazdıklarımı nasıl öyle anladın bilmiyorum, tebrik ederim.

niye ruby'ye başladığımıda anlatayım madem. di bilir baya uğraşıyorum ben bu girişimcilik işine. örneğin son yaptığım girişim için, aylarca güvenebileceğim sağlam bi yazılımcı takımı aradım ortağım olabilecek. bir tanesi yarı yolda bıraktı, neyseki en sonunda buldum yakında açıyoruz. ha noldu, ben açsam 6 ay önce ilk olacaktık, şu an ise rakibimiz çıktı pazara, tüm ilk olmanın ekmeğini yiyo reklamlarında kullanarak. 1 ay önce açıldı. ruby sayesinde bundan sonra aklıma bir şey geldiği zaman, gerisini kendim halledebildiğim için, rails ile hızlıca ortaya ürünü çıkarabilmek amacım bunda sonra. kısacası ders oldu. ( tabi öğrendikten sonra )
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

moriarty said:

ben dil 3 günde öğrenilecek bir şey yazmadım ki zaten ahahah.


yazdıklarımdan bunu anladıysan, olayı yanlış anlayan ben değil sensin. dil 3 günde öğrenilir dedin demiyorum farkındaysan, bu işin bir yolu yordamı var; her ne sebeple giriyorsan doğru şekilde yap diyorum sadece. piyasa yeni mezun ve öğrenme heveslisi insanlarla dolup taşıyor maalesef. maalesef diyorum çünkü gerçekten içleri bomboş.

nerneyse, noob'dan noob'a olmasını göz önüne alarak uzatmak istemiyorum. ama yazdıklarımı bir kere daha okuyup doğrusunu anlamaya çalışırsan sevinirim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ben ilk cümlenden öyle anladım.

ikinci olarak ben ne demek istediğini anlıyorum; fakat yeri yanlış. yani yazdıklarıma bi cevap olmamalı.

evet haklısın çok fazla boş adam vardır tahmin edebiliyorum; ama bu topic ile alakası yok şu an o boş adamların, hiç bir şey bilmeden php biliyorum gardaş diye gezenlerin.

tabiki bu işi öğrenmek için dediğin şeyleri iyice öğrenmek kavramak lazım. orası ayrı
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

okumak için gözleri dışında organlarını kullanan ne çok insan var, şaşıyorum. amacım kimseyi baltalamak, kalıba sokmak, ayar vermek falan değil. moriarty nasıl ki kendi naçizane tavsiyelerini paylaşma çabası içinde ise ben de kendi deneyimlerimden bir şeyler paylaşma çabası içindeyim. baştan doğru yöntem izlenmediği sürece uzun süreçli bir başarı hedeflemek özellikle yazılım geliştirme konusunda hayal. en basitinden ilk mesajdaki if/else için bile söylenecek tonla şey var. bir şeyler yapmak için çabalamak çok güzel, hatta iyi kötü ortaya bir şeyler koymak da güzel; ama yanlış yöntem izlemek.. işte bu gerçekten kötü. yoksa benden iyi ise, daha efektif algoritmalar çıkartıyor ise, daha hızlı yazabiliyor ve test edebiliyor ise gelip işimi almasında bir sakınca görmüyorum açıkçası.

umarım hedeflediği yere en kısa sürede gelmeyi başarır, azimli biri olduğu belli.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

herkesin farkli bi ogrenme sekli vardir, basta kafa goz dalarsin, sonra biraz geri cekilip haa suralarda eksigim var diyop daha metodolojik gidersin. ilk app ini yazarsin, ikincisinde oha ne rezilmisim lan allahtan bi kodu kimse gormeyecek benden baska diyip gizlice cope atarsin, sonra yenisinde off harbi astim yeni kodda kendimi dersin, sonra ucuncuye gecersin, oha ben bu isi hic ogrenemeyecegim galiba boyle boktan kodu nasi yazdim? zaten organizasyon yok vs dersin, aa MVC diyolar bi dalayim dersin. Sonra oha simdi bayagi akademik yaziyorum dersin. Bi sonrakinde bakarsin opha bu ne modeller skinny oldu, hersey controller da, code re use minimal, ne boktan yazmisim vs dersin...


bu is boyle. Herkesin farkli ogrenme tarzi, gectigi yollar var. Onemli olan dogru yere dogru mu gidiyosun, kabe ayni yerde mi?

Bende sistemden geldigimden dolayi bazi yerler eksik, bazi yerler cok guclu yazilima daldim. Dengesiz oldu, halen de ogreniyorum bunca sene oldu. Halen de bi once ki koduma bakip peh diyorum daha iyi olacak, boyle olmamali diye.

Arkadasin ana dedigi seye bakmak gerek, belli bi esigi gecmeye fokus olun. Ugrasicaksiniz, geri donup tekrar, geri donup tekrar. Oyle bi oturusta kitap okur gibi cozulseydi bu isler, herkes yazilimci olup cikardi zaten. Zorluklari var, surekli ogrenmesi var.

Yazilim ogrenirsiniz cabalarsaniz.

Tabii yazilim ogrenmekten daha zoru, nerd olmak, cunku tutku olmasi gerek, bi ates olmasi gerek.

Nerd olun yazilima bulasiyosaniz, maddi manevi kendinize yapacaginiz en buyuk iyilik olur.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

NOT: Benim yazılanlardan yaptığım çıkarımlar ve varsayımlar üzerine yorum yaptım. Tamamı hayal mahsülü olup, kendini n00b görenlere tavsiye niteliğindedir. edikleye edikleye..

----
Bugün 5 saatimi harcayarak yaptığım şeyi yarın bir başkası, Ahmet diyelim, 10 dakikada yaptığını iddia ederse, bu beni rahatsız eder. Benzer durum herkes için geçerli. Özellikle kafa patlatarak yapılan işleri başkası gelip yapınca, işin aslında o kadar da kolay olmadığını göstermek isterim. Hatta bunu kendime görev edinip yaptığının benim daha önce yaptıklarıma denk olmadığını suratına çarpmak isterim. Çünkü benim 10 saat içinde çözdüğüm kadar sorunu çözmemiştir ve benim, "sorun çıkabilir buraya da bir şeyler bulmama lazım" dediğim hiçbir nokta aklının ucundan bile geçmemiştir. İşin kötüsü, Ahmet'in hiçbir zaman böyle bir iddiası olmamasına rağmen, benim gibi dişli bir rakibi vardır artık. Çünkü benim çöplüğüme gelip havlama cürretini göstermiştir. "Savulun bre deyyuslarrr, bu mahalle benimdir ulen" diye ortaya çıkmak, hem kendi façamı kurtarmam için gereklidir, ki mahallede saygımı yitirmeyeyim, hem de ekmeğimin azalacağının habercisidir.

Durum böyleyken, benim çöplüğüme gelmiş bir horozu hoş görmem çok zor. "Pardon" dediğinde bile sesinin kulağımda tınlaması beni daha agresif yaparken, yapılabilecek en mantıklı şey sessizce uzaklaşmak olur. Çünkü ne özür, ne bir iyi niyet, olması gerektiği gibi karşılanmaz; aşılmayacak sınırlar aşılmıştır artık.

Ayağını denk al moriarty. Sokakta yürürken gölgede birinin olduğunu sandığında bil ki o benim. Gece gardolabının içindeki canavarım. Duşta sana doğru yaklaşan eli bıçaklı katilim.

----
@moriarty diyeceğim ama moriarty gibi düşünenlere lafım. Doğrudan moriarty'e değil yani. Karşılık verme ihtiyacı duyma lütfen.
Demek istediğin çok basit bir şey; pes etmeyin diyorsun.
... da işte programlamayla alakası olmayan insanlar böyle işlere soyununca genelde, bu işlere fazla vakit ayıranlar haliyle kendilerine saldırılmış hissediyor.
Şu son söylediğinden sonra haklılar da. Demişsin ki programlama yapan ekip beni yarı yolda bıraktı, kendim yapaydım iyiydi. Hah işte bak, buradaki herkes o programlama ekibindeki kişiyken, sen çıkıp "size gerek yok, kendi işimi kendim daha risksiz hallederim" diyorsun. Tehlikeli sular bunlar dostum... Predator'u var, Alien'ı var...

----
@Sypro diyeceğim ama Sypro gibi düşünenlere lafım. Doğrudan Sypro'ya değil yani. Karşılık verme ihtiyacı duyma lütfen.
Tek bir şey söyleyebilirim; uzaya füze yollamıyoruz. Yolluyor olsaydık, başkası gelip kolayca bu işleri yapamazdı. Ama kendi tembelliğimizden, kendi işimizi daha kolay hale getiriyoruz. Bu kolaylığı başka birisi kullanınca agresifleşmeye gerek yok. Güzel olan taraf, inanır mısın bilmem ama, işler sıradanlaştıkça, yeni ve daha zor işlerin ortaya çıkacağı gerçeği. Yani websitesi işine bundan 20 sene önce giren insanlar, aştıkları zorlukları çok büyük başarı olarak görüyorlardı ki haklılardı da. Bugün end user'ın websitesi geliştirmesi onların yaptıkları işe leke sürmez. O insanların da ekmeğine zeval gelmez. Çünkü işi iş olarak yapıyorsak güncel kalmamız gerek. Bu kolaylığı bizim zaten herkesten önce kullanıyor olmamız gerek. Dahası işin temelini kavrayıp, nereden geldiğini bildiğimiz için, yeni teknolojilere ayak uydurmak bizim için daha kolay olacaktır. Korkmana hiç gerek yok. Ayrıca zaten iş yeterince büyüdüğü vakit, end user'ın işi yapacak vakti olmayacak ki. Eli developer'a, analiste, testçiye daima mahkum.

Bence bu durumu tehdit olarak değil de daha çok, end user'ın requirement'larını daha rahat alınabilecek bir fırsatmış gibi değerlendir. Zira senin işin çok daha kolay olur.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

riglous said:

---
@moriarty
----


abi gerçekten çok yanlış anlıyorsunuz. benim zaten yazılımcı olup, bir yerlerde işe girme gibi bir derdim yok. yazılımcıları küçümsediğim falan da yok.

kaldı ki benim kadar heralde birilerinin yaptığı işe saygı gösteren, yaptıkları işi nasıl yapılıyo diye araştıran bi adamım. hatta yazılım bilmememe rağmen bak şöyle bi olay var işine yarayabilir bi bak istersen diyorum kaç yıldır takip ettiğim için, nolmuş, yeni ne çıkmış. kim napıyo ediyo. yani hiç bi zaman NE VAR ONDA YA 100 TLYE YAPTIRILIR BU İŞ diyen biri olmadım.

yatırımcı bulana kadar, elimde yeterli bütçe olmadığı için prototip çıkaramadım kodlayamadığım için, çıkarabilseydim, bazı tanıdığım kişiler sayesinde çok rahat açmıştım siteyi ilk olarak. yazılım dışındaki herşeyi kendim halledebiliyorum zaten. kendimi yetiştirdim bu konuda aralıksız. karakterim böyle çünkü, meraklı bi adamım. vizyonumada güveniyorum. ha ayrıca bir yanlış anlamayı düzeltme amacıyla söylüyorum kendim yapaydım iyiydi demiyorum, daha "bağımsız" olabilsem en başta iyiydi diyorum. ikisi çok farklı şeyler.

gündüzüm gecem araştırarak geçiyor zaten bu konularda( bir tek yazılım için söylemiyorum ).

ve son olarak TEKRAR belirtiyorum kimseye size gerek yok demiyorum yani.

bu yazdığım herkese bi cevap olsun benim açımdan; çünkü daha fazla cevap vermek istemiyorum. gereksiz aggro çekiyor yazdıklarım; çok yanlış anlaşılıyor. bu kadar yanlış anlaşıldığına göre ben yanlış anlatmışım heralde diyorum geçiyorum. herkese kolay gelsin.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...