Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Yeşil teker


fenn

Öne çıkan mesajlar

Yeşil teker, enerji dünyasını değiştirecek

Sivaslı mucit Erhan Atalay, araçlarda yakıt ihtiyacını nerdeyse sıfıra indiren bir proje geliştirdi. Yeşil teker, İstanbul'da metrobüslerde kullanılmaya başladı ve istenen sonuçları verdi.

ROTAHABER

Türkiye’nin en yenilikçi patentli proje ve teknolojilerinin ilk kez sergileneceği 1. İnovasyon Türkiye Fuarı 1 Kasım Perşembe günü açılıyor.

Açılışını dünyaca ünlü inovasyon gurusu Lord Kumar Bhattacharyya ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat ERGÜN’ün yapacağı 1. İnovasyon Türkiye Fuarı'nda, üniversite profesöründen ortaokul öğrencisine kadar her yaşta bilim insanının 600 buluşu sergilenecek.

Bunlardan bir tanesi var ki petrol zamlarını unutturacak cinsten.

Sivaslı mucit Erhan Atalay, araçlarda yakıt ihtiyacını nerdeyse sıfıra indiren projesi için iddialı konuştu.

Yaklaşık 3 yıldır üzerinde çalıştığı proje ile ilgili olarak konuşan Atalay, projenin büyük ilerleme kaydettiğini ve şu anda deneme safhasının bitmek üzere olduğunu belirtti.

Erhan Atalay’ın projesi, tekerlekli araçlarda, tekerlek içerisine yerleştirilen bir düzenek ile enerji sağlama esasına dayanıyor. Sistem, üretmiş olduğu elektrik enerjisini kendi sisteminde değerlendirerek araçta bulunan muhtelif birimlere aktarıyor.

Erhan Atalay, projesini şu şekilde açıklıyor: “Jant üzerine kurulumu tasarlanan düzenek, mekanik olarak çalışır ve aracın tekerlekler üzerine gelen ağırlığını ve salgısını lastiklerin, ezilmesi ve tekrar yerine gelmesinden oluşan kuvvetli hareketliliği algılayarak, yani yerçekimi enerjisini, tekerlek içerisinde bulunan havanın da yer değiştirmesiyle elektrik enerjisine çevirmiş olur.

Depolanmış veya direkt iletilen enerji, araç seyir halinde giderken aracın mevcut gücüne ayrıca hariçten bir güç katarak hem aracın beygir gücünün artırması, hem de yakıt tüketimini en aza indirmesine imkân sağlamış olur.

Proje enerji korunumu kanununa uygun olarak tasarlanmış olduğundan, normal şartlarda harcanan yakıt miktarı ile tekerlekten elde edilerek harcanan yakıt miktarı arasında, hiçbir fark bulunmamaktadır, çünkü üretilmiş olan enerjinin mevcut motora hiç bir kayıp verme den üretimi söz konusudur.

Sistem tüm araçları kapsıyor olmasından dolayı araçların ağırlığı ile doğrudan bağlantılıdır daha ağır ve tekerlek sayısı fazla olan araçlarda üretilen enerji miktarı daha fazla olmasına imkân sağlamakla birlikte bir volt tan araç ağırlığına göre sınırsız volt a kadar üretim yapabilmektedir ve amper birimleri de değişmektedir.”

Patent aşaması devam eden proje, TÜBİTAK tarafından da destekleniyor. Ayrıca Yıldız Teknik Üniversitesi’nin de desteklediği proje, yaklaşık 6 aydır İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sahip olduğu metrobüslerde deneniyor.

Atalay, metrobüslerde sistemin başarılı olduğunu ve şu anda kullanıldığını belirterek, “Bu proje, lastik kullanan motorlu ya da motorsuz tüm araçlara uygun. Yakıt kullanımını minimuma indiriyor. Öncelikli olarak elektrikli araçlar için geliştirdiğimiz proje, şu anda trafikte bulunan tüm araçlara hemen monte edilebilecek durumda” şeklinde konuştu.

Erhan Atalay, sistemin araçların enerjisini karşılamasının yanı sıra soğuk hava depolu kamyonlar ve yolcu otobüslerindeki klima sistemlerinin ihtiyaç duyduğu enerji ihtiyacını da karşıladığını söyleyerek, “Bu proje, öncelikle ülkemizin maliyesine büyük yük olan enerjideki dışa bağımlılığı ortadan kaldıracak, ardından tüm dünyanın yararlanacağı bir konuma gelecek, bizim hedefimiz bu” dedi.

ROTAHABER
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...
×
×
  • Yeni Oluştur...