Akhlaur Mesaj tarihi: Ekim 31, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 31, 2012 zeper said: yok bir ardeth değilim henüz=) ona daha var da...yani lisansta + mı - mi bilmiyorum ama şuanda master için aldığım classical mechanicste.. U=-mgy diye alıyoruz enerjiyi. Bi de bu u nerde ki u ? Biz de termoda bir sürü potansiyel enerji alıyoruz orda çok değişiyor artılar eksiler ben takip edemedim zaten kaldım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
zeper Mesaj tarihi: Ekim 31, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 31, 2012 tamam ben başka bir şeyi ifade etmeye çalıştım,olmadı.Bence de o daha bilimsel yaklaşmış.Ardeth görmesin bu yazdıklarımı...=) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fistan Mesaj tarihi: Ekim 31, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 31, 2012 tamam bişey değil de zaten olay da potansiyel enerji kinetik enerji değil ki kuşlar hiç enerji harcamadan havada dakikalarca kalabiliyorlar mesela sıcak soguk hava akımlarını kullanarak Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fede Mesaj tarihi: Ekim 31, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 31, 2012 ben şaka yapılıyor sanmıştım. silin bu topiği görmesin kimse Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 1, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 1, 2012 kaisersoze said: Yapmanın hayalini kurduğum, çeşitli tasarımlar yaptığım ancak bazı fizikçiler tarafından yapımının imkansız olduğunu öğrendiğim fakat hala vazgeçmediğim bir sorudur kendisi. Hiçbir motor gücü olmadan insan uçabilirmi? Yani bildiğiniz Hazerfen Çelebi misali. Üstelik sadece planör matığıyla süzülmekte değil. Olduğu yerden havalanabilirmi? Benim bildiğim kadarıyla yapılabilmiş birşey değil. Ama inancım bir gün bunu icat edeceğim yönündedir :) korunumlu kuvvetler yoluyla mümkün değil. korunumlu kuvvetlerin etki ettiği sistemlerde total enerji korunur dolayısıyla senin potansiyel enerjin artarken başka bir şeyden enerji alman gerekir. korunumsuz kuvvet ise muhtemelen termodinamik yasalarına aykırı. kısacası bilinmiş pratik bir yolu yok, teorik bilgiler de buna karşı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 1, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 1, 2012 Fistan said: tamam bişey değil de zaten olay da potansiyel enerji kinetik enerji değil ki kuşlar hiç enerji harcamadan havada dakikalarca kalabiliyorlar mesela sıcak soguk hava akımlarını kullanarak sonuçta yükselen havanın sağladığı enerjiyi kullanıyor. yüksek havadan bir kısmı yükselirken kuşların da havada kalmasına yardımcı oluyor ama tabi kendi enerjisinden kaybediyor (en basit mantıkla yükseklen havanın bir kısmının hızını kesiyor). mesela uçakları ele alırsak http://www.aircraftrecognition.co.uk/images/Other/wing.gif uçağın kanadının yapısı sebebiyle, kanat hava akımına maruz kaldığında üstünden ve altından hareket eden havanın hızı farklı bu da basınç ve dolayısıyla kuvvet farkına sebep oluyor ve uçağı havaya kaldırıyor. Ama bunun için iki olasılık var: 1- uçağın jeti vardır böyle uçak yeterince hızlı hareket eder ve üst kanat alt kanat arasındaki hava hareket hız farkı uçağı kaldıracak seviyeye varır. bu durumda uçak hem ileri hem yukarı hareket eder motorun sağladığı enerji ile. eğer yavaş hareket ederse sadece ileri gider havaya kalkmaz 2- uçağın başından kuyruğuna doğru inanılmaz bir hava akımı vardır bu hava akımının bir kısmının enerjisi kanat tarafından soğrulur (zira hava akımının hızını kesiyor) ve yine bu uçağın havalanmasına sebep olur (ama tabi bu durumda ileri hareket etmez hatta rüzgar yeterince güçlüyse geri hareket eder :p) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 1, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 1, 2012 Artık eksi karmaşası ise kuvvet = -gradV deki eksiyi dikkate almamaktan ve/ya cismin potansiyel enerjisindeki değişim ile dünyanın yer çekim alanının potansiyel fonksiyonunu karıştırmaktan ileri geliyor. bu farklılıkların yeterince üzerinde durulmadığı için çok kafa karışıklığı oluyordur normal. Bir kuvvet alanının potansiyel fonksiyonu (kısacası potansiyeli) öyle bir fonksiyondur ki F = -gradV denkliğini sağlar. Potansiyel enerji ise bir cismi, bir kuvvet alanı altında bir noktadan diğer noktaya hareket ettirmek için gereken enerjidir. Bu durumda -mgh denen şey yer çekimi kuvvetinin potansiyel fonksiyonudur. Eğer potansiyel -mgh ise uyguladığı kuvvet -grad(-mgh) = mg idir. burda g = GM/r^2 yaklaşık olarak sabit kabul edilir (9.8 hehe), zaten dolayısıyla yukarı çıktım kuvvet azaldı gibi var sayımlar bu modelin dışında, buna near earth gravitational potential energy denebilir. Bir cismin bir konumdan diğerine potansiyel enerji farkı ise kuvvetin o noktadan diğerine integralidir. int(F) = int(-gradV) = int(mg) = mg(r_son-r_ilk). Bizim lisans fizikte gördüğümüz mgh denen şey ise yer çekimi kuvveti altında yüksekliği değişen bir objenin potansiyel enerjisindeki değişimdir. Fark ettiysen eğer F = -gradV ise zaten W = int(F) = int(-gradV) = -(V(ilk)-V(son)) olmasından dolayı potansiyel fonksiyonu ile potansiyel enerji arasında artı eksi faktörüne kadar bir ilişki vardır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
kaisersoze Mesaj tarihi: Kasım 1, 2012 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 1, 2012 Ardeth sende hazırdamı bekliyodun nedir ? :) Yazdıklarını kısmen anladım ancak bir örnekle pekiştireç yapsaydık iyi olurdu. Yani bahsettiğin potansiyel enerji ama bunu ortaya çıkarmak için gerekli olan iş gücünü elde edebilmek anahtar kelime sanırım. Örneğin 50 kg lık bir insanın yerden yükselebilmesi için gerekli olan kanat açıklığı (kanat malzemesi sonraki iş ) ve üretilmesi gereken minimum enerji ne olmalıdır? İkinci bir mevzu, belki biraz klasik olacak ama konumuzla alakalı. Yaban arılarının uçuşu, zannediyorum hala bilinmezliğini koruyor. Yani bahsi geçen fizik kurallarına göre uçamamaları lazım? Kanat açıklıkları ve aerodinamik yapıları doğrultusu hesaplandıkların da fizik kurallarına aykırı diye biliyorum, değiştirmedilerse böyleydi yanılıyormuyum ? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
kaisersoze Mesaj tarihi: Kasım 1, 2012 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 1, 2012 Ayrıca niye buna kafa yoruyosun diyen arkadaşlarada şöyle diyim, 1-)Kimsenin yapamadığı bir şeyi yapabilmenin verdiği hafiflik ile tatlı bir uçuş. 2-)Sanırım 1.madde yeterli, becerilebildiği takdirde kullanım alanlarını sonra konuşuruz Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 1, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 1, 2012 bu dediklerinle ilgili gercekten bilimsel seviyede biseyler ogrenmek istiyorsan universitede alakali bolumler okumani tavsiye ederim mesela fizik veya makina. illa ucmakla ilgileniyrsan ucak uzay da olur Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
huun Mesaj tarihi: Kasım 2, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 2, 2012 dostum geç kaldın sen. motorsuz insan uçabilir mi sorusu havacılık tarihinden bile eski bir soru ve artık cevabı evet. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Akhlaur Mesaj tarihi: Kasım 2, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 2, 2012 kaisersoze said: Ayrıca niye buna kafa yoruyosun diyen arkadaşlarada şöyle diyim, 1-)Kimsenin yapamadığı bir şeyi yapabilmenin verdiği hafiflik ile tatlı bir uçuş. 2-)Sanırım 1.madde yeterli, becerilebildiği takdirde kullanım alanlarını sonra konuşuruz Abi anladığım kadarıyla fizik ve makine veya mekanikle ilgili çok az şey biliyorsun.Birinci maddeyi düzelt bence.Bu işi sen yapmış olmazsın başkalarına para verip yaptırmış olursun ki, zaten pratik, mantıklı ve ekonomikse zaten yapılırdı şimdiye kadar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
kaisersoze Mesaj tarihi: Kasım 2, 2012 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 2, 2012 huun said: dostum geç kaldın sen. motorsuz insan uçabilir mi sorusu havacılık tarihinden bile eski bir soru ve artık cevabı evet. Link ? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
GladricSpirit Mesaj tarihi: Kasım 8, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 8, 2012 https://www.youtube.com/watch?v=Wm3dA2em4Kg yapmıcam dedim dayanamadım :D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
reddiye Mesaj tarihi: Kasım 22, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 22, 2012 motor gücü olmadan mesela biri seni halatla yukarı çekerse fln ancak Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar