Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Outsource altyapı merkezleri


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Türk futbolundaki oyuncu çıkaramama , yetenekli oyuncuların , gerek eğitimsiz(ya da yetersiz seviyede) olması (hem futbol hem genel eğitimleri) yüzünden kendini geliştirememesi sorunu malum


Özellikle Türkiye gibi zaten kendisi geri kalmış bir toplumda , bu işi becermek zaten daha da zor.

Futbol klüpleri altyapıya belli miktarda bir para ayırıyor , iyi oyuncu bulsa bile , burada bir türlü adam olamıyorlar . Koca klüplerin alt yapısından bile 5 yılda 1-2 adam anca A takım kalitesinde oynuyor kendi takımında.



E bakıyoruz yurt dışına , Almanya'daki Türk'ler canavar gibi oyuncu oluyor , milli takımlarımıza geliyor , Real'de , Liverpool'da , Bundesliga'nın , UK'ni çeşitli takımlarında top koşturuyor.

Demek ki birşeyler iyi yapılınca iş oluyor .


Şimdi fikrime / soruma giriyorum

Outsource hizmet veren bu tarz pro kuruluşlar yok mu ? Bir klübe bağlı olan değil , birçok irili ufaklı klübe hizmet veren bir merkez yok mu yurtdışında ?

Varsa bunları kullanmak daha mantıklı değil mi ?

Atıyorum , GS / FB her sene kendi bünyesine 40 tane çocuk alıp buralarda masraf yapıcağına , 20 tane çocuğu , yollasın bu kuruluşa , hem yurtdışında eğitim alsın ( oranın lisesini , uni sini bitirsin, ki USA gibi bi yerde olsa bi kısmı sporcu bursu vs de alır ) hem de uzman ekiplerle , kafaları rahat çalışsın.

Kabaca ne demek istediğimi anlatabildim heralde , ne diyorsunuz bu konuda ?
Mesaj tarihi:
Tarkan Batgün tam emin olmamakla birlikte GS'den ayrılıp kendi scout firmasını kurmuştu yine yanılmıyorsam Antalya'da.

ama tam olarak senin bahsettiğin gibi olmasa da parlamaya açık türk gençlerini veya yabancı ülkelerde takip ettiği gençleri türk kulüplerine sunmak, ülkede böyle bir pazar oluşturmak. İstenildiği takdirde yaşı geçmiş, takım sistemine uygun faydalı adamları da bulmak.

Kurslar falan da düzenliyordu. En son GS'de çalışıyordu birkaç yıldır da bu sene ayrılmış deniyordu. Bağımsız olarak diğer kulüplere de çalışıyordu gerçi GS için çalışırken de böyle ayrılmışsa Türk futbolu adına daha iyi olur.
Mesaj tarihi:
Boyle bisi var mi bilmiyorum, ama cok zekice bence. Guzel fikir/

Yalniz futbol cahili olarak gozlemlerimden birini soyleyecegim bizim turk oyuncularin yurt disinda basarisiz olma sebebi.

Tamamen genellemelerle, kahve agziyla konusacagim bu konuda cahil oldugum icin.

Biz turklerin yurtdisina karsi bir ezikligi var, egitimsiz kesimde bu daha one cikiyor. Misafirperver ligimizin vs bile altinda, bilinc altinda bunun payi oldugunu dusunuyorum. Kendimizi o insanlara karsi ispatlama ezikligi. Biz dusundugunuz gibi degiliz ezikligi.

Isin icine eziklik girdigi zaman, talent ikinci sirada kaliyor. Ne kadar bi isi bilirsen bil, ezik hissettigin surece full potensiyelini cikaramassin.

Bildigim kadari ile biz hic bi milli macta daha bir gol bile atamadik ingiltereye, birak yenmeyi. Sizce bir gol bile atamayacak kadar kalitesiz mi top oynuyoruz? Ya da kalitesiz oyuncularimiz mi var? Yine kendi gozlemime dayali konusuyorum, bence alakasi yok. Yani bir gol dahi atamayacak kadar kotu durumda degiliz. Cevap eziklikte cunku, taa iliklerimize kadar islemis ingiliz ezikliginden.

Bizim futbolcular o yuzden tr de gurluyoken, yurtdisina cikinca sonuyolar. (bi kac istisna haric). Yanlis hatirlamiyosam, bi cogu geri dondu, donmek istedi. Cunku o eziklikle yasayamiyorlar orada.

Bu cok ilginc bi duygu tabii ki, ben kendimde de etkisini goruyordum ilk seneler. Asyali, arap birileriyle konusurken ozguven patlamasi var, hic utanma cekinme yok. Anglo biriyle konusurken, soyledigini iki kere dusunme var. Ayni olay anglolarin turklere davranisinda da var. Ozellikle loser tipli anglolara bakin. Kendi tipinden insanlara karsi loser olsa dahi, bi turke asyaliya geldiginde gurleyebiliyor, hic bi cekincesi yok.

O yuzden once ingiltereye gol atacak seviyeye gelelim, sadece talent kisminda geride kalalimda, ondan sonra cozumu daha iyi altyapida vs arayalim.

Once tanri muamelesi degil, insan muamelesi cekelim bu insanlara.

edit: ha seyide eklicektim, almanyadaki turkler, alman ozguvenini aliyor iste o da ayni yere giriyor.
Mesaj tarihi:
olay yetenekli topçu bulmak değil yalnız

gurbette okumuş büyümüş yetenekleri getirdiğin zamanda birşey degişmicek.bize gelen adamın zihniyeti degişiyor cunku.

bizde futbol profesyonel değil.misal arda yeteneksiz miydi.aynı futbolcu burda nasıl oynuodu orda nasıl oluyor.adam parlayana kadar oynadı.parladıktan sonra kaptnadı falan derken hasanşaşın futbolu bırakmadan son hali kıvamına geldi.

bizde yıldız topcuysan ilgiydi,karı kızdı,medyaydı,kokaindi,ferraryidi derken kral gibi geziyorsun.takımda alternatifin yok.banko oynuyorsun.yabancı sınırı var malum.

türkiye'de futbol ancak yabancı sınırı kalkarsa yada 8-9 a cıkarılırsa gelişir

o zaman yerli futbolcu zihniyeti biraz degişebilir.bilirlerki takımda yer bulmaları için daha çok calısmaları kendilerini geliştirmeleri lazım.

3 büyüklere çoğu zaman çok kaliteli yabancı futbolcular geliyor.performanslarına profesyonelliklerine hayran kalıyorsun.

fakat bunları yerliler ile harmanlayamayınca başarı gelemiyor.
Mesaj tarihi:
clairefontaine var. Dünyanın en iyisi bu konuda.

henry, anelka, sow, gallas vs falan hep buradan yetişme.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Clairefontaine
http://en.wikipedia.org/wiki/Clairefontaine
Mesaj tarihi:
appiahlar şevçenkolar beğenilmeyip gönderilmedi mi

genç yabancı işine kontenjan olan memlekette girmez 3 büyükler

anadolu takımları deniyor daha çok.nasılsa kaybedicekleri birşey yok.amaç ligde kalmak.bi topçu cıkarıp 3 büyüklere yada avrupaya satarız diye düşünüyorlar

3 büyükler direk olmuş kendini kanıtlamış gelip direk oynayacak adamları tercih ediyorlar
Mesaj tarihi:
Türk oyuncu gelişiminde en önemli engel yabancı oyuncu sayısının sınırlı olması.

Belli bir seviyeye gelen oyuncu (mehmet topuz seviyesi denebilir) hele bir de 3 büyüklerden birine gelip senede 2 milyon dolar civarı para kazanmaya başladıktan sonra kişisel gelişimini durduruyor. Nasıl olsa o seviyede yeri garanti , türk kontenjanında oynadığı için de kendisini zorlıycak ve çeyrek paraya oynıycak bi yabancı oyuncu ile rekabet etmesine gerek yok. haliyle gelişimini durduruyor ve öyle takılmaya devam ediyor.

Aynı şey almanyadaki türk oyuncular için geçerli değil. Çok fazla çalışmak zorundalar belli bir para kazanmak için. Aldıkları eğitim disiplin ve mentalite de bu temel üzerine kurulu.

Bana kimse "yabancı sınırlaması olmazsa türk oyuncu yetişmez" demesin ; ispanyada , almanyada , ingilterede yabancı sınırlaması mı var da oyuncu yetişmiyor?
Mesaj tarihi:
Öncelikle fikrimin genel olarak beğenilmesi hoşuma gitti , bence bu sistem önemli.

Şimdi vakit geç mesajlarınızı hızlıca okudum ama , bizim zihniyet değişmez ki falan denilmiş

Zaten çıkış noktam bu , bizim zihniyet burada değişmez , ama o çocupu 8-10-12 yaşında alır Avrupa'da kampa alırsan , çocuğu oranın ilk okuluna , orta okuluna bir şekilde yazdırırsan, adam hem pro eğitim alır hem dilini , kültürünü geliştirir

Giden çocuklarla da uzun sözleşme yapıcaksın , hazır olduğunu düşündüğünde ister takımına çağır ister pazarla.

Market place gibi olur , genç genç yıldız adayları çıkar

Sadece Türk oyuncular diye düşünmemek lazım , Afrika'lı gariban çocuklar da gelir yetenekli , Avrupa'lılar da gelir


Bi de yerin adı geçmiş yukarda ,yıldızlar çıkardı diye, burası kendi hesabına mı çalışıyor ?
Benim aslında olsa dediğim , kendi hesabına değil , dünyanın her yerinden takımlar gençlerini yollasın , hatta bu merkez kendi sınavıyla testiyle alsın.
Mesaj tarihi:
O kültürle alakalı birşey, örneklerden biri Brezilya'da mesela sabit bek diye bir kavram yoktur. Bekler sürekli gidip gelir, sürekli koşar bindirir ve bindirmenin sonunda gelir defansını da yapar.

Aslında olay orada daha çok dörtlü defans gibi gözükse de Barça'nın ya da bu sene İtalya milli takımının yaptığıdır. Hücuma çıkarken DMC, geriye gelip üçlü defansı oluşturuyor ve sistem bir anda 3-5-2'ye veya 3-?-?'lü herhangi bir sisteme dönüyor. Bek oyuncuları tam bir kanat oyuncusu oluyor.

Şimdi burada oturmuş bir bek mentalitesi var. Ülkesinde bu şekilde yetişen ve buna göre oynayıp kondisyon kapan adam Avrupa'ya geldiğinde otomatik olarak ağır akranlarına göre daha avantajlı bir konuma sahip oluyor. Dani Alves, Marcelo falan güzel örnekler. Gerçi bunlarında futbol zekası olarak açık açık Avrupa'daki kaliteli beklere karşı zaafları olabiliyor. Marcelo, Mourinho ile oynamaya başladıktan sonra akıllandı mesela vs.

Bizdeki kültür nedir? Çocukluktan başlar, sadece topu iki tane direk arasından geçirmektir. Çocukluktan beri oynadığımız bütün futbol oyunlarında bile sadece kale, kaleci ve topa vuran adamlar vardır. Futbol basit bir oyun derler hep ama bu kadar da basit değildir. Sen çıkıp ülkecene bu kadar basite alırsan işi alttan yetişen adamlarında "aylık" oyunundaki gibi ciddiyetsiz olur, o kadar da kopuk olur dünya futbolundan. Onca bakış açısını değiştirmek gerekiyor, kültür oturursa akademilerde gelir, yıldızlarda çıkar, var olan yıldız adayları da çöp edilmez değerlendirilir.
Mesaj tarihi:
Yapma gözünü seveyim 3 tarafımız denizlerle çevrili, futbola daha bebeyken balon tekmeleyerek başlıyoruz. Sonrasında taş,ezilmiş kola kutusu, platik top, kames... diye gidiyor lise sona kadar.
Mesaj tarihi:
işte lise sona yaklaşırken de "össye hazırlanmak" için furbolu bırakıyor çoğu genç.

çünkü futbol veya herhangi başka bi spor oynayarak üniversiteye girme şansı yok.

amerika eğitim sistemi o yüzden bu kadar başarılı işte. burda "en üst seviye" çocuklar mühendis oluyor , orda hiçbişeye yeteneği olmayan sheldonlar..
×
×
  • Yeni Oluştur...