Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Dönem sıralaması sorunsalı


pacino

Öne çıkan mesajlar

Arkadaşlar bir konu hakkında sizlerin bilgi ve görüşlerinize başvurma ihtiyacı hissettim.
Konu, başlıktan da anlaşılacağı üzere, üniversiteyi bitirme aşamasındaki dönem sıralamasıyla alakalı ve esasında az biraz karışık. Kısaca belirtmem gerekirse: bir öğrenci var, Ocak döneminde yani güz dönemi sonunda üniversiteyi 4.5 senede bitiriyor. Bu öğrenci, 4.5 senede okulu bitirmesi sebebiyle, beraber 4 sene okuduğu dönemle değil; beraber yarım sene okuduğu dönemle beraber sıralamaya alınıyor ve bu dönemde birinci olarak mezun oluyor.Diğer bir ifadeyle, beraber 4 sene okumuş olduğu dönemle değil, alt dönemiyle sıralanıyor. İşte bu noktada bir haksızlık meydana geliyor gibi. Zira, bu öğrenci aralarında birinci sayılmış olduğu dönemle beraber lisans eğitimine başlamamış, bu dönemle beraber eğitimini bitirmemiş ve yine bu dönemle beraber sadece yarım sene eğitim almış olmasına rağmen bu dönemin birincisi sayılıyor.Sizin de takdir edeceğiniz gibi, sıralama yapılması durumu özünde bir yarışmadır ve eşit şartlarda gerçekleştirilmeyen bir yarışma da adil olmayacaktır.Toplam 120 kredinin sadece 15ini beraber aldığın bir dönem içerisinde birinci sayılmak ise adil olmayan bir yarışmaya işarettir.Sormak istediğim husus ise, böyle bir sistem sizce de açık bir haksızlık oluşturmuyor mu, buna karşı ne yapılabilir ve sizlerin eğitim görmüş olduğu üniversitelerde sistem nasıldır, bu tarz bir durumun yaşanma ihtimali var mıdır yoksa bunu engelleyecek düzenlemeler bulunmakta mıdır? İlginiz ve cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

haksızlık var ama gireceği hayat adil değil. Eğer sıralama bu kadar önemliyse, dersini önceden iyi çalışıp, 1 ders bırakıp mayısta mezun olup 1. liğe oynaması lazım gelir.
Çünkü hayat böyle =).

Bide şey var ya, ocakta mezun oluyorsun, sıralama ocakta yapılıyor. Şimdi adamınn 5-6 ay beklemesi falan gerekicek falan fistan. öle düşünülmüş olabilir
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Suark said:

haksızlık var ama gireceği hayat adil değil. Eğer sıralama bu kadar önemliyse, dersini önceden iyi çalışıp, 1 ders bırakıp mayısta mezun olup 1. liğe oynaması lazım gelir.
Çünkü hayat böyle =).

Bide şey var ya, ocakta mezun oluyorsun, sıralama ocakta yapılıyor. Şimdi adamınn 5-6 ay beklemesi falan gerekicek falan fistan. öle düşünülmüş olabilir


Sıralama Ocak'ta yapılmıyor işte.
Bu kişi 2007'de başlıyor diyelim. 2011 Haziran'da bitirmiyor, 2012 Ocak'ta bitiriyor. Sıralamaya alındığı dönem ise 2008'de başlayıp 2012 Haziran'da mezun olanlar. Burda, 2012 Haziran mezunlarına haksızlık oluyor diye düşünüyorum.

Girilecek olan hayat adil değil eyvallah; ama bu adaletsizliklere göz yummayı gerektirmez. Bu mantalitenin bize bir faydası olmaz hocam :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

abi iyi de 4 senede bitirip de ilk 3'e girmedikçe hiç bir manası yok ki bu muhabbetin?

sen 4 senede bitirdiğinde 5 senede bitirmiş bir adam yüzünden 4.olacağın için ağlıyorsan da ağlanacak bir şey yok dostum olmamış işte üzülme.

sonuçta ortalaman iyiyse taktığın şey nedir bu kadar
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bu oldukca normal. Benim universitede de boyleydi (yurtdisi)

Diger turlu de adaletli degil ki tamamen, yani bi donem 3.5 le birinci olur biri, diger donem 3.5 le ilk 10 a bile girmez. Oyle bakarsan ortalaman ayni ama birinde seni birinci yapiyo digerinde ilk 10 a bile giremiyosun.

Bunun onlemi yok tam olarak. Okulunu uzatti diye siralamaya girmiyo olmaz. Eh gecmis donemden adami cagirip senin unvanini aliyoruzda diyemezler.

Boylesi en dogali, ne kadar adaletli olmasada. Dedigin gibi hayatin kendisi adaletli degil. Insan iliskileri vs hersey rol oynuyor herseyde oldugu gibi. Odul sistemleride oyle, sen soykirim yap ornegin, sonra fizikte isik hiziyla gitmeyi bul, yine de nobel odulu alamassin. Bu isler matematikle ilerlemiyor maalesef her yerde.


Ben de universiteyi birincilikle bitirdim, uzatmadim gerci. unvani aldim sorun yok, ama bi de okulun ayri odulu var. Bu odulu birinciye vermiyolar, biraz sosyal yonu de vardi ama, mutlaka ilk 3 ten biri aliyor. Ilk once nominated oluyosun beni de yaptilar dogal olarak.

Ben puanda fark takmama ragmen, (kucuk ama yine de bi farkti kiyasladiginda), ikinci kiza verdiler.

Niye, cunku o kiz amerikada sosyal porjelerde calismis, orada burada calismis, hep askeri yerlerde calismis vs. Yani emperyalizmi yukseltmis, oyle bi profili var. Kiz arkadasim bu arada bi gicikligim yok kiza. Ama hos gorunuyo yaptiklari, gittiler ona verdiler. E ben sosyal degildim cok, haftada min 30 saat is calisarak zaten pek sosyal olmuyosun.

Hayat bu, si.tir edip gecicen.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

nedanko haklısın. Ortada haksızlık var gibi gözükse de çözümü zor. Ayrıca ilk mesajlarda gayet de olur tabi diyen bir arkadaş vardı, benim eleştirmek istediğim konuyu anlayamamış, canı sağolsun. Yani, o kişinin birinci olmasını sağlayan belli bir sistem var ise, ve bu sistemin adaletsiz olduğuna kanaat getirilirse, bu değiştirilir ve o kişi gayet de birinci olamaz. Hiç kimse bozuk sistemlerin dezavantajını yaşamak zorunda değildir. Fakat, sen bunu düzeltmeye uğraşmassan kimse de gelip sana hakkını vermez. İşte ozaman öyle ya napalım diyip geçersin.

1. olunca ne oluyor diyen arkadaşlar da vardı. Aydınlatayım. Farz edin ki burslu olarak yurtdışına yüksek lisansa gönderiyor okul 1.yi. 2. ye ise hiçbir şey yok.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ha eed o gibi avantajlari var master doktora vs hayalin varsa.

Ilk ise gireceksende avantaji var. Ama ortadan bi yerden baslicaksan, gecmiste deneyimin varsa ayni alanda (benim durumumdu). Cidden bi b.ka yaramiyo ego tatmini disinda. Bayagi buyuk bi sirkette calistim. Basvurdum, adamlar muhabbetini bile acmadi, varsa yoksa gecmis deneyimlerle ilgileniyolar. Ki ilk isi astiginda, bi kac sene deneyimden sonra cidden her yerde oyle. Universite mezunu olmasamda alirdim diye dusunuyorum o isi, oyle sallamadilar.

Ama akademisyen vs olucaksan dogrusun. Mesela bi kac universite de bedava master yapma firsati vardi research yaparsam (akademik kariyer icin ayri bi master yolu, tr de nasi geciyo bilmiyorum), tum research ler universiteye kaliyo, haftalikta ya 100 dolardi ya da bi kac yuz dolar, belki 200-300 max, cep harcligi veriyolardi.

Bu tip avantajlari oluyor dogru, amacin oysa daha da koyar :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...