Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

bu oyundan e-sport olur mu?

kiymaliborek

Öne çıkan mesajlar

pek oynayamadım ben. sadece son 2 stress beta testinde 2-3 saat oynayabildim.
uzun süre takip edenler oyunun pvp konusunda competitive olabileceğini düşünüyor mu? yani bir zamanlar wow'un arenaları gibi ve şimdinin lol ve dota2'si gibi money prizeli büyük oyunların döneceği, ciddi bir pvp ortamı var mı yoksa salla pati mi bu konuda?
Sosyal ağlarda paylaş

Sunması zor, izlemesi zor.
yapılmaz olmaz demiyorum ama zorlama olur oludğunda.

build az demiyorum strateji az demiyorum, ama izlenmiyo işte, sunulamıyoda.

wow'uda yıllardır turnuvalarda yapıyolar, ama izlenmiyo işte, sunulmuyoda. zorlama bi durum. guildwars ta oleydi işte, bu seferde öyle olmaması için bir sebep göremedim ben.

artık streamlerde 7/24 turnuvası donmıyen oyun pvp oyunu sayılmıyo haliyle populerliği varsa, iyi kötü streami turnuvası olur ama bu oyunun specator sport olarak yeterli oldğuunu gostermıyor işte.

oyunun kendisine laf etmiyorum, izlenebilitesine takip edilebilitesine, sunulabilitesine, vede izzleyicinin izleyebilceği seyin azlığına değiniyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

onu demek istiyorum işte.
hanı oyucnu 30 sey bile yapsa izleyici 2 tanesini görür, sunucu hadi 3.yü dile getirir, anca o kadar.

hani mobalarda patlak baya, aslında bi rts netliği veya 1v1 q3 netliği yok onları izlerkende.

mesela bunun en ucuk orneği eve online işte, her sene turnuva yapıyolar, bilen bişiler anlıyo cok bilen ilgilenen vaay nasıl strateji bulmuslar diyo, bilmeyen barları izliyo o kadar.
oyunun kendisi cok derin ama izleyiciye yansımıyo işte.

ha tabiki oynıyan olduktan sonra ona nerf buan buff diye sinir stress yapan olduktan sonra, asarım keserim diye atarlı egolu adam olduktan sonra herzaman turnuvası olur, streami olur, az bucuk maaslı pro oyuncusu olur hacimi düşük olsada.
Sosyal ağlarda paylaş

tabi bu sadece oyunla ilgili değil komuniteylede ilgili.

sonucta sc2 nın bu konuda büyük bi avantajı vardi. ben 14 yasındaydım broodwar cıktığında. 10 sene once boxer'ı ızledım video indirip dial upla falan. haliyle scye gönül vermiş yetişkin yetişkin tiplerin sağladığı bi stabilite oldu sc2 için.

community nasıl olur nasıl content üretilir, nasıl yayılır, sponsorlarla nasıl ilişki kurulur, baska oyuncularla nasıl ilişki kurulur, fanlarla nasıl ilgilenilir falan bunlar zaten bilinen edilen seylerdi hep.

artık her oyunun betasında turnuvalar düzenleniyo, ama her oyunun betasında sc2nın sahip olduğu yerleşmiş komunite yoktu mesela.

mesela daha yakın bı ornek olduğu ıcın fighting games'den ornek veriyim. bilmeyen izlerken ona nası koydu superi falan diye 2-3 mac izler sonra bayar. bilen adam lan nerden cıkrdı o cancel'ı yatırdı adamı! falan diye gaz olur. sunucularda zaten "UEAAA HUEEEAA OOO FAKEA!!!" nidaları atarlar macın durakladığı anlarda veya round bittiğinde işte sadece bilen adamların yakalayacağı detayları anlatırlar.

Buna karsın işte rtslerde, mobalardada bi ölcüde, oyunu 40-50 saat playtime anca oynamıs insan bile oyunun sabit ve durmadan yüksek bir temposu değilde, bir yükselen bir alcalan build up'ı olan halleri olduğu ıcın, sunucular izleyiciye ulasabiliyo. 50 değil 100 değil 200 hamle bile dönse 10 dakka içinde oyuncuların planlarını aklınnalrında yürüttüklerini birbirlerine tepkilerini cok daha net görebiliyo izleyici. bu yüzden oyunu oynamasa bile oyuna duyduğu ilgi azalmıyo kolay kolay.
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 hafta sonra ...
Silphatos said:

izleyici olmayacağı için esport da olamaz, bi gw maçını anca gw oyuncusu izler imho

ben gw 2 ye baslamicam belki baslarim isim belli olmaz ama demek istemekte oldugum ozeysel nesne
ben izlerim moruk yani ayrica gw2 nin milyonlarca oyuncusundan 500k kisi stream izlessn 50 tane streamer olsa kisi basi 10k seyirci moruq daha ne istiyosun
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...