Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bilgisayar Mühendiliği üstüne MBA

Kemarlos

Öne çıkan mesajlar

yazilim yazmak, ellerini kirletmek hosuna gidiyosa mba vs kasma, o zamani ve paray yazilima harca (gerci birinde self disiplin var daha zor, mba yapmak daha kolay oyle boyle , bitirmek zorunda oldugun icin, aman param ve zamanim yanacak durumu oldugu icin).

eger ki ben ayni parayi, en onemlisi ayni zamani ayirabilriim, kendimi disipline edebilirim dersen, maddi olarak cok daha fazlasini elde edersin surec sonunda. yani maasin cok daha fazla olur.

kariyer olarak yapmak istediklerin icin egitim gerekiyorsa egitim al, degilse kendini gelistir. Yani insanlari tedavi etmek istiyorum dersen, doktor olucam dersen mecbursun egitim almaya.Oyle dusun, yani ne asamada lisans ustu ve lisans egitimi gerekiyo, gerekmedigi surece alma bile, spesifik ilgi duydugun alanlara yonelik egitimler al cok daha yararli.

ha benim icin kariyer icinde degil, para icinde degil diyosan, egom icin diyosan, butun islerini de birakip bi tatil koyune gidip kafa dinlemeni oneririm. (oyle dedigin icin degil, kizim sana soyluyorum gelinim sen anla demek icin)

lisans ve lisans ustu egitimler bi kac amac icindir (genisletilebilinir)

1-) Mecbursun, doktor olmak istiyosundur, mecbursun yani kariyer ve hayatta ki hedeflerin icin bi opsiyon, ve ya katalizor degil, mecburiyettir. Siemens de makine muhendisi olarak calismak istiyorum, dersen %99 bu da mecburiyettir. Ama facebook da software engineer olarak calismak istiyorum dersen, bunda degilsin.

2-) Kariyer hedefin icin katalizordur. Neredeyse mecbursundur. Yani google'a CEO olmak icin sart degildir, ama o noktaya lisans ve lisans ustu egitim olmadan gelinmez. (Tabii kabul edilir sinirlar cok dardir, ornegin google a software engineer olarak girmek icinde katalizordur, ama bu ikinci maddeye girmez o, asagidakilere girer)

Bir de asagidaki sebepler icinde yapilir ama gereksizdir.

1-) Daha cok para kazanicam. Eger ki kendi yeteneklerin ve kabiliyetlerin konusunda tamam ben yetersizim, umudumu diplomaya bagladim dersen yine lisans ve lisans ustu egitim gereklidir. Oysa ki kisisel gayretle (bu kariyer surecindeki gerceklestirilmesi en en zor seylerden biri kabul ediyorum) ayni gayreti sarfederek %90 cok daha iyi bi noktaya gelirsin.

2-) Ego icin. Yine insecure olan konu mankenimiz diploma ile 3-5 kisi dovebilecegini sanir, onun icin okur.

Tamamen gelinim sna soyluyorum teyze kizi bi su getir amacinda yazdim, senden oyle bi hava aldigim icin degil. genel bi yazi, basarilar dilerim simdiden.

edit: bu arada genetik olarak turklerde self disiplin olmadigi icin, sonradan ogrenilmesi gerekilen bisi oldugu icin bizim topraklarda, egitim biraz daha one cikiyor bizde zorunlu gibi gorunuyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Kariyer hedefim için katalizör olacağını düşünüyorum. Çünkü çalışmayı hedeflediğim firmalar için yüksek lisans sahibi olmam diğerlerinin önüne geçmemi sağlayacaktır.

Kendini geliştirme konusuysa: evet yl olmadan kişisel çabayla da kesinlikle mümkün ama işten sonra yaptığım şeyler 3 gün body ve 2 gün aikido benim boş zamanlarımın çoğunu kısıtlıyor böyle zorunlu bir çalışma gereksinimi buna zaman yaratmamı sağlayacak benim için bir şekilde bunlardan kısmam gerekecek. bu olmadan spordan feragat edemeyebilirim.

Bir yandan çalışırken bilg müh yl yapabilir miyim? bilmiyorum fakat çalıştığım şirket nedeniyle ege üniversitesinin içindeyim ve benim için iş çıkışı derslere gitmek 1 dakika yürüyüş mesafesinde. o açıdan da bir avantajım var. ve lisans diplomamı aldığım üniversite ege üniversitesi kadar prestijli değil o nedenle insanlardaki cv ye baktıklarındaki o önyargıyı da kırmış olacak ege üniversitesi bilgisar mühendisliği yüksek lisans diploması.

win win win olacak diye düşünüyorum. bilmiyorum görücem. büyük olasılıkla olur diye düşünüyorum. bakalım nasıl olacak elbet çok zorlanacağım günler olacak işteki projelerin ve yl daki proje ve sınavların yoğunlaştığı dönemlerde.

iş, spor, aikido ve yüksek lisans + sosyal yaşantı bir arada dengeleri korumaya çalışarak nasıl olacak bakalım :)
Sosyal ağlarda paylaş

yani mart 2013 de asker olmak istemiyorum bi o var tabi :) yani en azından YL bitince giderim diyorum.

bir de tamam bakmazlar belki üniversiteye, yüksek lisansa falan ama karar aşamasında 2 adaydan 2 side birbirinin benzeri ve aralarındaki fark yüksek lisans ise mülakatlardaki görüşmeler vs vs herşey benzer olduğu bir durumda yüksek lisans gibi farklar tercih sebebi olabiliyo.

yani tamam çooook elzem olmayabilir ama hiçbir faydası olmaz demek yanlış bence.

bide işimi askere gidene kadar değiştirmeyi düşünmüyorum askere de yüksek lisans bitince giderim diye düşünüyorum, e şuanda da şirket binamız ege üniversitesi kampüsü içersinde yani derslere 1 dakika falan öyle de bi avantajım var.
Sosyal ağlarda paylaş

eed ilk isin degilse universitenin onemi yok o acidan. zorunlu degilsen bosa zaman ve para meselesi, etikete cok takilma, beni one aticak argumani hersey icin olur, gercekten cozumun o olup olmadigi konusunda durust ol kendine, cunku giden zaman geri gelmiyor. kendinle barisik ol o acidan. ben de kisa bi sure benzer yerden gectim, lan koyayim su yuksek lisansi dedim, sonra dedim nedanko isin ne gucun ne orada, ego icin okucan amac ne yani.

ondan yaziyorum yani. genelde is arkadaslarim uni mezunu mu degil mi bilmem bile mesela, cidden dusunuyorum, bilmiyorum, cok ekstremler haric tabii harvard vs mezunu ise bi sekilde geliyo kulagina da, bi de etiketse o etiket zaten. onun disinda ne ben ise alimlarda resume review yaparken egitim durumuna bakardim, ne de baskasi bakar.

onemli olan ne yaptigin o zamana kadar (ilk is icin jumpstart ozelligi vardir, onun disinda bi ise yaramaz.)

tabi su da bi gercek, insan deneyim ede ede ogrenir, ben de lafla ogrenen biri degilim fail ola ola ogreniyo insanlar hayatta. sadece common sense varsa kulak kabartmali, bosa fail olmamali, hayatta fail olunacak onumuzde yuzlerce sey var daha. hangisinin dogru oldugunu en iyi sen bilirsin tabii. kacmayalim sadece dogru cevaptan, aci da olsa. cunku yarin master biter, ama ben ingilizce yapmadim dersin, ona para harcarsin, hmm halen olmuyo o zaman torpil lazim, baba parasiyla okumam lazim ondan gelemedim diye hep kaciyo insanlar gercek cevaptan.

ben kendim egitim ile ilgili buyuk bi savas verdigim icin ozellikle bu konu ilgimi cekiyo, ve genel olarak ilerisi icin plan yapan insanlara bir ses olsun diye soyluyorum.

bir de gercek fark sistemin cozumunu uygulayarak yaratilmaz. cunku herkes icin mumkun olan bi cozum o, en average cozum o anlamda. yani dog, oku, uni ye git, yuksek lisans yap, askere git gel, ise gir evlen cocuk yap torun sev ve ol.

bu sistemin cozumu, yaratilan farklar fake. hayatimda tanidigim en farkli insanlar hep kendi yollarini cizmis insanlar. sistem ortalama insan icin cozum uretir, ve ortalama insanin ne kadar vasat oldugunu hepimiz biliyoruz. yani cok zeki bi cocugun ortalama duz lise de kaybolmasi gibi, kendimizi standard cozumlerin icinde harcamayalim, kendi cozumumuz her zaman bizi 3-5x ileri atar. (ki daha onceden dedigim gibi en zoru tabii, en once en basta insanin kendine durust olmasi sorununu cozmek gerekiyo bu konularda adim atmadan once. kendine durust olmakta hayatta ki sorunlarimizin cozumundeki en zor adim)
Sosyal ağlarda paylaş

bu zamana kadar yüksek lisansın bi işe yaramayacağını düşündüğüm için yapmamıştım, sanırım şuanda da yapmaya çalışmamın esas sebebi askerlik. kendime sırf bunun için yüksek lisans yapmıyorum ayağına hikaye anlatıyorum aslında yok etiket olur yok cart yok curt diye. yok sora doktora yaparım bi gün belki, yapmam lan nereye yapcam doktora ne diye yapcam. of ya gitsem mi önümüzdeki sene askere ya napsam acaba eninde sonunda gitcez :S
Sosyal ağlarda paylaş

Kanma onlara. Ne yaptığını bilmeyen firmalar onlar.

nedanko iyi demiş. güzel demiş.

İşe alım konusunda eğer sen "bu masterlı bunu alalım" gibi bir naneye takılırsan bil ki bir şeyleri yanlış yapmışsındır.
Özellikle CS'te, 4. seneden sonra kariyer.net'te iş aramazsın. O zamana kadar çevre edinirsin. Çevren yayıldıkça sana iş fırsatı sağlar. Yeterince iyiysen zaten headhunter'lar çalıyor kapını, merak etme.
Sosyal ağlarda paylaş

doğru sölüyosunuz ikiniz de. sanırım vazgeçicem yl işinden çünkü askerliği ertelemekten ve para harcamaktan başka pek bi işe yaramıycak sanırım. seneye de askere gitmem gerekiyo bu durumda. ama işte nedanko nun dediği kişisel yola dönüyo iş.

işte yaptıklarımla gelişiyorum tamam, şuanda çalıştığım yerde 1 yıl oldu ve buradan alabileceğim exp in çoğunu aldığıma inanıyorum artık yani şuanda şirketteki en sorumluluk isteyen en çok kullanıcı tarafından kullanılan en meşakkatli uygulamaların birçoğu benim üzerimde. karşıma yeni zorluklar çıksın diye antin kuntin kasınç bug tasklerini de bana assign etmelerini sağlıyorum. artık yaptığım iş kolay gelmeye başladı. yani hala exp geliyo da azar azar. eve geldiğimde de oturup hadi kendi kendime şöle bi proje yazayım oturup onunla uğraşayım, hadi bi android app yazmaya kasayım falan olmuyo yani iş dışında kendi kendime, kendimi geliştirme kısmında tıkanıyorum. iş dışındaki vakitlerimi diablo 3, bodybuilding, aikido, ve sosyal hayat bitiriyo.

bi yandan framework tarafı ilgimi çekiyo ama o kısımla ilgili kasabilmek için işimin o olması lazım araştırayım öğreneyim vs. vs. yani tecilin bitmesine de az kaldı bu şekilde başka yere de girilmez, bilmiyorum. asker dönüşü izmir dışına çıkmaya da hazır mıyım onu da bilmiyorum, izmir dışında bi yerde yaşamak da hiç istemiyorum çok karışık işler.
Sosyal ağlarda paylaş

Level atlama zamanin gelmis, olur oyle zaman zaman kariyer surecinde. Soyledir genelde; bi ise girersin, verdiginden cok alirsin, sonra dengelenir, sonra ise ve sana gore aldigin azalir verdigin cogalir. Sonra ne kadar aldigina bagli olarak, iyi bi calisan olarak, job hopperlik yapmamak adina aldiginin biraz ustunu verirsin. (terfi almadigini, ya da sirketin yapisi itibari ile seni doyuracak pozisyon olmadigini varsayiyorum)

torrent gibi yani, ondan sonra baska ise gecersin.

1-) Is degistiricen, daha uygun yerlere gecicen.
2-) Pet projen olmasinin o kadar etkileyiciligi var ki. Bi pet projen varsa ve de guzelse yani hem yeteneklerini gosteriyosa, hem de bi pet projesi olarak kendi icinde degeri varsa, goz karari tamamen, benim icin 5 masterdan degerli. Pet projesi wow factor dur projeye gore. Pet projen yoksa hemen bi tane yapican, hem oz disiplin sinavinida vermis olursun.

Ama iste sende ayni seyi yasiyosun, biz turklerde genetik olarak yok derken aynen onu demek istedim. Yurtdisinda adamlar 9-6 calisiyo aksam geliyo eve pet projesi yapiyo, sonra biraz buyuyo haftasonlari yapiyo, sonra biraz daha buyuyunce isinden cikiyo onu is olarak kuruyo. (boyle yap dye degil ama oz disiplini gostermek icin)

Turkiye'de freelancer is yaptiran bilir. Yaptiramazsin, hayatimda calistigim en zor milletlerden biri turkler freelancerlik konusunda, yok yani genimizde yok yapamiyoruz.

Bence pet projesi hedefleyip onun ustunde calisman (b tane olur sonra yarim birakirsin baska biseye gecersin vs), hem bilgi anlaminda hem de kariyer anlaminda masterdan daha cok degeri var. Tabii diger yaptigin seylerden feragat edicen biraz, hem diari cikayim, partilere gideyim, body building yapayim gezeyim vs dersen olmaz o is. Ama master yapsan da feragat edeceksin, biri zorunlu biri kafada bitiyo.

askerlik tabii zor is, o konu icin cok bisi diyemeyecegim ama eger maserdan sonra yapacaksan askerlik simdide yapabilirsin.

tabii bi asker kacagi olarak o konuda cok bisi diyemeyecegim.
Sosyal ağlarda paylaş

hobi projesi diyebilirsin. yani asil 9-6 isin var, bir de bos zamanlarinda ugrastigin, kendini gelistirmek amacli ya da aklinda ki bi fikri uygulamak adina ugrastigin proje var, ona pet project denir. pet yani hayvanin olmasi gibi, kedi kopek beslemek gibi, projeni bos zamanlarinda haftasonlari ve aksamlari beslersin.
Sosyal ağlarda paylaş

şimdi spordan geldim aklımda birkaç saattir sürekli pet project konusu alanı var. hem web application üzerinde threading kasmak istiyorum bu küçük çaplı bi proje olabilir. bunun dışında esas soa yapılı bir proje geliştirip, android platformuna sunduğum servisleri consume eden bir application geliştirebilirim. tabi öncelik soa olacak burada, bonusu da introduction to android falan gibi bişi olacak yani şuanda böyle bişey oluştu kafamda. bunlar için araştırma yapıp bişilere başlayabilirim tabi ama şimdi bu yapıları kullanmamı sağlayacak bi fikir lazım ki yapacağım şey bi işe yarasın hmm.
Sosyal ağlarda paylaş

bu meslegin aci kurali, geek olucan zaten, geek likten nerdluge gecerken sinirda durmaya calisican, butun hayat mucadelesi o, sinirda kalmaya calismak.

bu sektorde, 9-6 calisip, sonraki vakitlerde full sosyal olan adam ne yazik ki cekici degil, diger sektorlerde de benzerdir diye dusunuyorum, sonucta gelismeleri takip ederek, okuyarak vs fark yaratilir.

pet projen varsa
duzenli takip ettigin bloglar siteler varsa seni up2date tutacak (gunde en az yarim saat okumaya ayiracaksin bu bloglari haberleri)
saat 6 olsunda eve gideyim diye yanip tutusmuyosan

tamam zaten %1 e girdin tr de, gerisi gelir.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...