Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Neon Genesis Evangelion Terminolojisi Rehberi :

kender

Öne çıkan mesajlar

Neon Genesis Evangelion Terminolojisi Rehberi :

Versiyon : Beta 1.0
Hazırlayan : Akuma_Blade [email protected]

Bu çalışma NGE serisinde kullanılan terminolojiyi ve kimi sembolleri açıklama amacı taşımaktadır ve izleyicinin seriyi izlerken zorlanmasını engellemeyi amaçlamaktadır.Eğer siz de bu ansiklopediye katkıda bulunmak isterseniz e mail'imden bana ulaşabilir ve önerilerinizi sunabilirsiniz.

Sıralama her bölümde gözüme çarpan terimlerin alfabetik sıralamayla dizilmesiyle oluşturulmuştur.MangAnime dergisi sonbahar 2003 sayısındaki Evangelion sözlüğünden de yararlanılmış olup birebir olarak bu yazıyı kopyalamış olmamak için bilgi sahibi olduğumu düşündüğüm tüm terimler için kendimden de notlar ekledim.SPOILER olabilecek noktalar ve kişisel yorum gerektiren yerler için sözlüğün sonunda bir SPOILER alanı bulabilirsiniz.Buna karşın NGE'nin Manga versiyonun birçok terim ve açıklamaları konusunda bu yazıdan çok daha doyurucu bir kaynak olduğunu söylemeliyim.

| Angels ("Melekler") : Second Impact sonrası ortaya çıkan esrarengiz yaşam formları olup hedeflerini Tokyo 3 oluşturmaktadır.Şaşırtıcı genetik ve fiziksel yapılara ve farklı saldırı tiplerine ve taktiklere sahiptirler.Hepsi de belli bir hedefe odaklı olarak hareket etmekte ve her Melek bir öncesinden çok daha zorlu taktiklerle hedefine gitmektedir.NERV bilimsel araştırmalarla bu varlıkların kaynağını ve hedefini araştırmaktadır fakat SELEE için ulaşılacak bilgiler süpriz olmayacaktır.

| AT Field ("Absolute Terror Field") : Meleklerin fiziksel , EVA pilotlarının ruhsal tepkilerini ünitenin etrafındaki her tür saldırıdan koruyan fizikötesi dalgalardan oluşan alan.Konvansiyonel silahların hiçbiri bu alanı aşamaz , bu alanı devre dışı bırakmanın tek yoluysa başka bir AT alanıyla onu paralize etmek yada EVA'larla daha değişik bir saldırı bir saldırı şekli denemektir.

| Core : Seride 'çekirdek' olarak tanımlanan Core adlı yapı bir Meleğin kalbi ve onun yegane enerji kaynağı yerine geçen küre şeklinde bir organdır.Meleğin yegane enerji kaynağı olan Core aynı zamanda onun en büyük zayıf noktasıdır.Yine de Core yapıları birçok yönden bir muamma olmayı sürdürmektedir.Meleklerin infilak ettiklerinde nükleer bir silaha bedel güçte bir patlama oluşturmaları da büyük ihtimalle Core yapısının deforme olduğunda tepki olarak bir tür füzyon patlaması oluşturması olabilir.

Serinin ileriki bölümlerinde (Episode 19 : "A Man's Fight") Geo-Front'u yıkıp son direniş hattı olarak orada olan EVA 00 ve 02'yi parçalayan 14. Meleğe ('Zeruel') karşı aniden canlanarak saldırıya geçen EVA 01 , Meleği öldürdükten sonra iyice çılgınlaşarak Meleği parçalayıp yedikten sonra onun Core'si olan S2 organını kendi yapısı içine almıştır.Böylece sonraki bölümlerde EVA 01'in Umbilical Cable'ye ihtiyacı kalmayacaktır.Fakat bu kez de SELEE'nin EVA 01'e yerleştirdiği , onu kontrol etmelerini sağlayan uzaktan kontrol sistemi de EVA 01'den çıkmış ve bunun sonucunda Shinji'den başka hiçkimse tarafındna kontrol edilemeyecek bir canavar haliner gelmiştir.

| Entry Plug : Pilotun EVA ünitesine sokulduğu kapsül olup aynı zamanda EVA pilotunun kokpitidir.Pilot EVA'ya aktarılırken sırttaki bir yuvadan içeriye sokulur ve kabin LCL sıvısı ile doldurulur.İçindeki 3D ekranlar çalıştırıldığında pilot kendi gözlerinden görüyormuş gibi etrafı görebilir.Basınca ve sıcaklığa oldukça dayanıklı metallerden üretilen kapsül aynı zamanda ünitenin kara kutusu gibidir.Acil bir tehlike anında kapsül pilotu kurtarmak için gövdeden ayrılarak fırlatılabilir.

| Geo-Front : NERV üssünün de bulunduğu yeraltı alanı.Bu alan Tokyo 3 şehrinin tam altındaki yaklaşık 6 km çaplı devasa bir doğal mağaradır.Bir acil durum esnasında binalar bu alandaki boşluğa çekilirler ancak bu alanın da aşağısında yeralan Terminal Dogma'ya yaklaşmak NERV tarafından en üst düzeyde yasaklanmıştır.

| Human Instrumantality Project ("İnsanlığı Yüceltme Projesi") : SELEE'nin NERV üzerindeki etkilerini kullanarak geliştirmeye çalıştığı proje... Son bölümlere dek ne olduğu tam olarak ortaya çıkmayan İnsanlığı Yüceltme Projesi aslen İkinci Darbe'nin de , Üçüncü Darbe'nin de gerçekleşme sebebidir. (Bkz SPOILER)

| Interface Headset : Bu bağlantı EVA pilotlarının başlarının iki tarafına taktıkları toka benzeri iki küçük parçadır.Bunlar sayesinde EVA pilotu bilincini EVA ünitesinkiyle birleştirir ve onu kendi bedeninin bir parçasıymış gibi kontrol edebilir.Ama bu sistemin dezavantajı EVA ünitesine gelen darbelerde EVA pilotunun kendi bedeni yaralanmışçasına etkilenmesidir.

| LCL : Tam açılımı "Link Connected Liquid" olup yüksek derinlik dalgıçlarının kullandığı yaşam destek sistemine benzer.Giriş kapsülüne doldurulan LCL sıvısı hem pilotun yüksek basınç altında nefes alabilmesini hem de olası şoklardan pilotun daha az etkilenmesini sağlar.Kokusu kana benzer ve pilota bir rahimde olduğu izlenimi verir.

| MAGI : MAGI , Dr Naoko Akagi (Ritsuko'nun annesi) tarafından tasarlanmış ve üretilmiş yapay zekaya sahip süper bir bil
Sosyal ağlarda paylaş

hmm.. oldukça makbule geçti doğrusu, kafama takılan 1-2 şeyin cevabını buldum ve daha mantıklı bir izaha ulaşabildim. çok teşekkürler.. :)

ne var ki son bölümlerde dizinin gidişatının bu yönde değişmesinden de öte, bitiş şekli halen tatmin etmiyor beni. mutlu bir son beklemiyordum ama sonsuz paralel evrende sonsuz tane nge çekilmiş olsa herhalde en beğenmeyeceğim son bu olurdu: [spo1=berbat doğrusu]dünya shinji ve asuka gibi dizide beğenmediğim, hatta iğrendiğim yegane karakterlere kaldı..[/spo][signature][hline]Elder Scrolls forumunda ES4'ü niye multiplayer özellikli istemediğini izah eden MutantPenguin demiş ki:
People suck, if I want to game I'll do it with/against circuit boards and lines of C++ that know how to RP, not people that don't know how to string a sentence together.
Sosyal ağlarda paylaş

bi şeyin vermek istediği mesajı anlamak için arkasindan bi kitap okuman gerekiyorsa o şeyin kendine ne gerek var ki ???
boşu boşuna vakit çalmaktan başka ....[signature][hline]benimde mi düşüncelerim olacakti ,
bende mi böyle uykusuz kalacaktim ?
sessiz sedasız mı olacaktım boyle ...(Orhan Veli)
Sosyal ağlarda paylaş

Hmmm her ne kadar bir hayli önce seyretmiş olsam da seriyi, hatırladığım kesin ve net bir şey var.

EVA lar üretildikten sonra, herhangi bi ruha sahip olmuyorlar ve bunlara birer ruh gerekiyor.. Asuka ve Shinji'nin annelerinin ruhu ise kendi EVA larında barınıyor. Bu tarzda bir olay vardı, şimdi unuttum tam detaylarını..

İzleyim bari, canım çekti.[signature][hline]Q: How many IBM cpu's does it take to do a logical right shift?
A: 33. 1 to hold the bits and 32 to push the register.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...