Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Siyah Beyaz fotolar


kozalak

Öne çıkan mesajlar

gördüğüm güzel siyah beyaz fotolarda çok güzel bi tonlama var. muhtemelen PS te falan yapılıyor. ben kendi fotomu siyah beyaza çevirince bildiğin gri tonlarında oluyor hep foto.

bi fotoyu siyah beyaz yaparken nelerle oynanıyor genelde, güzel sonuçlar almak için? help...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

siyah beyaz fotolarda benim kafama göre oluşturduğum bi tarz var. çektiğim objenin arkası hdr olmadan görülemeyecek kadar parlak ve ayrıca odak dışı oluyo (50 mm, genelde portre). sonra raw işlerken saturationı tamamen (veya kısmen) kapatıyorum. exposure arttırerak yüzdeki bazı istenmeyen detayları yokediyorum, diğre taraftan vurgulamak istediğim detayları da güçlendirmek için contrasta biraz destek veriyorum + clarity'e abanıyorum =) Daha da detaylı kontrast yaratmak istersem veya arkaplan istediğim kadar yokolmamışsa levels ile uğraşıyorum.



edit: lightroom ile uğraşılmıyo ki çok kolay olm. biraz kurcala.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

histogram diye bi alet vari bütün dslr aletlerde vardır.

böle veya böle
http://www.outbackphoto.com/reviews/equipment/Canon_1d_mkII/images2/500_CRW_2753_RGB_histogram.jpg
http://3.bp.blogspot.com/_mMHvIAd8RH0/SKvTf6_m25I/AAAAAAAAAM0/59yJrhoWyLI/s400/Nikon_Histogram_7695.jpg


bu grafiğin x ekseni ton'u y ekseni ise alanı gösterir.

eğerki grafiğin basından sonuna kadar barlar varsa etrafta demekki fotorafında her tondan makul miktarlarda var, yok 0'ra yakın gruplanmışsa fotoraffında daha cok koyu tonlar var, sıfıra uzaksa acık tonlar var. ortada tepecik varsa griler birikmiş demektir.

basta ve sonra tepecik varsa daha kontrast elde etmişssin demektir. bundan yararlanabilirsin.

kabaca bu sayede eve dönüp fotorafları makineye atmadan ne cektiğini anlıyabilirsin.

temel olarak mevzu suki, renkler farklı olsada brightnesslar aynı olabilir, halıyle senın cektiğin fotorafta birbirinin yanında cok zıt duran yesille kırmızı griye cevirdiğinde bi bakmıssın aynı renk cıkmıs, bunu cözmenin yolusa filtre kullanmak işte.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ps'de ctrl+l / ctrl+s
ama pörfekt sonuc icin fotografa da bagli olarak bir ton maskeleme yapmak lazim.
daha baska detay ayarlar da var haylayt maylayt ama ezbere forumdan anlatmasi baya zor.

o foto baya kotu. detay birakmamis adam. iyi sb fotografta renk uzayi varmis gibi grinin 8 miydi 16 miydi baska bisey miydi artik neyse tonu bulunmali. sirf dijital mudaheleyle olcak bisey de degil. isik iyi bulunmali pozlama kusursuz yapilmali vs.

sb cekmek isin kolayina kacmak olarak algilansa da renklerden arinmis bir fotografta hem isik golge durumlari hem de anlatilan konuya dair mesajlar dimdizlak ortaya cikacagindan fotografciyi vezir de eder, cogu zaman rezil de.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Photoshop'u tüm olanaklarıyla kullanmaya kalkarken aynı zamanda başlangıç seviyesinde öğrenmeye de çalışırsan, anıda bayar. 9 senedir uğraştığım için artık istedikleri kadar yeni sürüm çıkarsınlar gözüm kapalı kullanıyorum hemen herşeyini ama halen yeni keşfettiğim şeyler oluyor; programın ve tekniklerin detaylılığını düşün işte. Bunun gibi karmaşık bir programa öyle bodoslama dalamazsın. Fotoğrafın tekniğini iyice anlaman lazım önce. (bu arada yukarıda yazdığım s/b önerisi orta düzey ve öğrenmesi gereken çoooooook şey olan bi fotoğrafçının kendi tarzını yaratırken kullandıklarını anlattığı önerileriydi.)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

lynda.com'da vardır bişeyler. (paralı normalde de ona para yetişmez direkt torrent :D)

Eğer varsa baya kaliteli anlatır ordaki videolar. Yalnız videoda genel bi fikir edinirsin izleyince. Gidip yapmaya kalkınca "bu nasıldı yea" diye kalabilirsin. Bi sürü adım var, aynı işi gören bi çok yöntem var...

Öncelikle araçların tam olarak arkaplanda nasıl işlediğini, ne yaptığını, bunları kullanırken çalışmanın nasıl tepki verdiğini incelemen lazım. Yani videodan fikir edin, sonra git bikaç farklı fotoda tek bi tool ile uğraş. Farklarını, etkilerini falan incele. Sonra diğer bir tool ile uğraş. Bunu aynı zamanda temel fotoğrafçılık tekniklerini gözönünde bulundurarak yap. (lightroomdaki araçlar için konuşuyorum)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

silver fx + lynda onerecegim bende..

eger "siyah beyaz dalinda, hobi olarak degil gercek anlamda yardirmak istiyorum ama pek (hic) bisi bilmiyorum" diyorsan, baya baya (baya) temelden baslaman gerekir.

yani colours for dummies gibi bir kitaptan girip Black&white etc etc diye bir zibilyon ucuz kitaplarla hasirnesir olabilirsin..(bkz ciddi anlamda amazon.com)

ama instagram gibi olsun hemen ogrenim sole janjanli fotolar olsun bana yeter diyorsan..iste presetlerden silver fx falan gibi seyler ancak.

boru degil, siyah beyaz yani. :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...