Esau Mesaj tarihi: Nisan 1, 2012 Mesaj tarihi: Nisan 1, 2012 Arkadaşlar elimde bir dosya var ve bu konuda bir çalışma raporu hazırlıyorum. Aslında çalışma raporum sona erdi ve son olarak bir yol gösterme ihtiyacı içindeyim. O açıdan soracağım soruya bu bilgiler ışığında cevap verebilecek hukukçu bir arkadaşım olursa sevinirim. Olayı uzun uzun anlatmak istemiyorum, kısa bir şekilde soracağım: Örneğin; "A" şirketi ihaleye katılacak ve "B" kargo şirketine ihale için gerekli belgeleri teslim ediyor. "B" kargo şirketi ise ihale dosyasını ihalenin yapıldığı günün akşamında teslim ediyor ve bu sebeple "A" şirketi ihaleye katılamıyor. Böyle bir halde "A" şirketi hangi davayı açardı? Müspet zararın tazmini yoluna mı gidilirdi? Yoksa başka yollar var mıdır? Olayda "A" şirketi ticari itibarının zedelendiğini belirterek, diğer şirketler nezdinde küçük duruma düşürüldüğünü belirtmiş ve manevi tazminat talebinde bulunmuş. Bu talep yerel mahkeme tarafından reddedilmiş ve Yargıtay, o hükmü onamış. Açık ve yalın anlatmaya çalıştım, görüşlerinizi bekliyorum, A şirketi hangi yola gitse daha iyiydi?
forgiver Mesaj tarihi: Nisan 1, 2012 Mesaj tarihi: Nisan 1, 2012 kargo şirketi şu saate yetiştirim mi demiş
Esau Mesaj tarihi: Nisan 1, 2012 Konuyu açan Mesaj tarihi: Nisan 1, 2012 Yok kargo şirketinin herhangi bir beyanı yok, ama normalde o mesafenin bir gün içinde götürülmesi gerekiyor. ve olayda bir günü geçiyor; 30. saatin sonunda dosya ulaşıyor
Esau Mesaj tarihi: Nisan 1, 2012 Konuyu açan Mesaj tarihi: Nisan 1, 2012 Burada zaten bunu düşünmeyin; davacıyı haklıymış gibi değerlendirelim ve böyle bir halde müspet zararın tazmini yoluna başvurabilir miydi, yoksa başka yollar var mıdır, onu merak ediyorum.
forgiver Mesaj tarihi: Nisan 1, 2012 Mesaj tarihi: Nisan 1, 2012 sen hayali olarak mı soruyorsun yoksa dava açmak için mi kargo şirketinin kendi beyanı yoksa iş çıkmaz bence dominos pizza 30 dakikada gelmesse bedava diyor mesela kargo şirketi de 1 günde ulaşır diyor mu şehir içinde ihaleye katılmakla, kazanmak bir değil, maddi manaevi gelmez sanki fazla bir şey
Esau Mesaj tarihi: Nisan 1, 2012 Konuyu açan Mesaj tarihi: Nisan 1, 2012 yok ben bu dosya üzerinden değerlendirme yapıyorum, manevi zararın oluşmadığını detaylıca anlattım; fakat atıyorum ki davacının dediği gibi bir durum var ve davalı geç ifada bulunuyor. Normalde 1 gün olarak gözüküyor ve bu süre aşılmış. Bu halde bir yola başvurabilir miydik? Atıyorum bu gecikme 30 saat değil 30 gün olsaydı hangi yola başvurabilirdik, böyle düşünelim. Sonuçta bir hakkımız olmalı elbet.
Griswold Mesaj tarihi: Nisan 4, 2012 Mesaj tarihi: Nisan 4, 2012 Borçlu temerrüdü gibi görünüyor ama ihaleye katılabilseydi bile kazanıp kazanamayacağı belli değil A'nın, kazansa dahi kar elde edip etmeyeceği keza belli değil, kısacası ortada olası bir kar elde etme durumunun zarara uğraması gibi bir durum var. Bu nedenle B'ye gidilemez bence. A'nın bir zararı yok çünkü, yoksun kalınan kardan da bahsedilemez kanımca, çünkü karın gelişi kesin değil. Kar elde edilmesi ihalenin kazanılmasına VE buradan kar elde edilmesine bağlı, illiyet bağı kopuyor yani baya. A'nın ne yapması gerekirdi, dediğin gibi en baştan manevi tazminata koşturmaması gerekirdi mesela. Onun dışında geç ifadan kaynaklı tazminat hükümlerine gidebilirdi (A ile B arasındaki sözleşme ile düzenlenmiş), veya sigorta durumu varsa B'nin sigortacısının yakaya yapışabilirdi. Ama ihale ile alakalı benim bilgim dahilinde yapılabilecek bir şey yok. Özel bir mevzuatı, düzenlemesi varsa onu bilemem. Kolay gelsin.
Esau Mesaj tarihi: Mayıs 1, 2012 Konuyu açan Mesaj tarihi: Mayıs 1, 2012 Bireysel Çalışma Raporu'nun sonuç kısmına öyle yazabilirim tabi. :) Gitsin, parasını alsın falan... Geç ifadan kaynaklı tazminatı da biraz araştırayım, şu çalışma sonlansın artık. Herkese teşekkürler...
Esau Mesaj tarihi: Mayıs 1, 2012 Konuyu açan Mesaj tarihi: Mayıs 1, 2012 Raporu hazırlayalı baya oldu, o konuyu da belirtmişim zaten. :) Tamamdır, bitti artık. Güzel olduğunu düşünüyorum. 45 sayfa yazdık, boru mu? Hehe :)
Öne çıkan mesajlar