Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Hukukçular Baksın; Menfi-Müspet Zarar Sorum Var

Esau

Öne çıkan mesajlar

Arkadaşlar elimde bir dosya var ve bu konuda bir çalışma raporu hazırlıyorum. Aslında çalışma raporum sona erdi ve son olarak bir yol gösterme ihtiyacı içindeyim. O açıdan soracağım soruya bu bilgiler ışığında cevap verebilecek hukukçu bir arkadaşım olursa sevinirim. Olayı uzun uzun anlatmak istemiyorum, kısa bir şekilde soracağım:

Örneğin; "A" şirketi ihaleye katılacak ve "B" kargo şirketine ihale için gerekli belgeleri teslim ediyor. "B" kargo şirketi ise ihale dosyasını ihalenin yapıldığı günün akşamında teslim ediyor ve bu sebeple "A" şirketi ihaleye katılamıyor. Böyle bir halde "A" şirketi hangi davayı açardı? Müspet zararın tazmini yoluna mı gidilirdi? Yoksa başka yollar var mıdır? Olayda "A" şirketi ticari itibarının zedelendiğini belirterek, diğer şirketler nezdinde küçük duruma düşürüldüğünü belirtmiş ve manevi tazminat talebinde bulunmuş. Bu talep yerel mahkeme tarafından reddedilmiş ve Yargıtay, o hükmü onamış. Açık ve yalın anlatmaya çalıştım, görüşlerinizi bekliyorum, A şirketi hangi yola gitse daha iyiydi?
Sosyal ağlarda paylaş

sen hayali olarak mı soruyorsun yoksa dava açmak için mi

kargo şirketinin kendi beyanı yoksa iş çıkmaz bence
dominos pizza 30 dakikada gelmesse bedava diyor mesela kargo şirketi de 1 günde ulaşır diyor mu şehir içinde

ihaleye katılmakla, kazanmak bir değil, maddi manaevi gelmez sanki fazla bir şey
Sosyal ağlarda paylaş

yok ben bu dosya üzerinden değerlendirme yapıyorum, manevi zararın oluşmadığını detaylıca anlattım; fakat atıyorum ki davacının dediği gibi bir durum var ve davalı geç ifada bulunuyor. Normalde 1 gün olarak gözüküyor ve bu süre aşılmış. Bu halde bir yola başvurabilir miydik? Atıyorum bu gecikme 30 saat değil 30 gün olsaydı hangi yola başvurabilirdik, böyle düşünelim. Sonuçta bir hakkımız olmalı elbet.
Sosyal ağlarda paylaş

Borçlu temerrüdü gibi görünüyor ama ihaleye katılabilseydi bile kazanıp kazanamayacağı belli değil A'nın, kazansa dahi kar elde edip etmeyeceği keza belli değil, kısacası ortada olası bir kar elde etme durumunun zarara uğraması gibi bir durum var. Bu nedenle B'ye gidilemez bence.

A'nın bir zararı yok çünkü, yoksun kalınan kardan da bahsedilemez kanımca, çünkü karın gelişi kesin değil. Kar elde edilmesi ihalenin kazanılmasına VE buradan kar elde edilmesine bağlı, illiyet bağı kopuyor yani baya.

A'nın ne yapması gerekirdi, dediğin gibi en baştan manevi tazminata koşturmaması gerekirdi mesela. Onun dışında geç ifadan kaynaklı tazminat hükümlerine gidebilirdi (A ile B arasındaki sözleşme ile düzenlenmiş), veya sigorta durumu varsa B'nin sigortacısının yakaya yapışabilirdi. Ama ihale ile alakalı benim bilgim dahilinde yapılabilecek bir şey yok. Özel bir mevzuatı, düzenlemesi varsa onu bilemem.

Kolay gelsin.
Sosyal ağlarda paylaş

• 4 hafta sonra ...
  • Yeni Oluştur...