Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

20 lira daha fazla para veren sıra beklemeden geçecek

UrsusMaritimus

Öne çıkan mesajlar

throine said:

Ardeth said:

Şirkete denemez de hükümete denebilir, rekabet olmayan sektörleri özelleştirdikleri zaman olan hem vatandaşa oluyor hem de söz konusu ido değil de teknolojik araştırma gerektiren telekom şirketleri olduğu zaman olan ülkenin teknolojik gelişimine oluyor (yurtdışındaki insanlara satıldığı zaman o insanlar teknoloji geliştirmek yerine tabi ki kendi ülkelerinden satın alıyorlar gerekli teknolojiyi).

Rekabet olmayan sektör demen yanlış. Deniz ulaşımının bir sürü alternatifi var kara vs. ayrıca turyol, dentur gibi firmalar da olması lazım ido kadar büyük olmasa da.

Rebaket kısmı özelleştirme/hattın işletmesini verme aşamasında yapılıyor zaten bir sürü kişi ihaleye giriyor.

Bunun gibi şehir içi deniz ulaşımında böyle ido gibi büyük 8-10 tane ayrı şirketin hepsinin ayrı gemisi olmaz zaten. Öyle olduğunuı düşünsene bir anda 10 tane şirketin aynı anda aynı hattan gemi kaldırdığını? Sana mantıklı ve iyi bir uygulama gibi geliyor mu?

benim rekabet dediğim, hizmet rekabeti. Yani Avrupa ülkelerine bakarsan (sürekli ama onlarda telekomunu özelleştirdi denen ülkeler) benim baktıklarımın hepsinde (fransa mesela) telekom özelleştirildiği zaman ev telefonu hattı hizmeti için bile alternatif 3-4 şirket varmış zaten. rekabet dediğim o.ihaleye giren adamların rekabeti önemsiz, sen sektörde tek olduğun zaman ve insanların hizmetlerini kullanması gerekirse, onları bu şekilde sömürebilirsin. Özellikle Türkiye gibi tepkisiz bir ülke bu iş için ideal ortam.

İdo'nun verdiği hizmetleri veren başka bir şirket var mı? Aynı hat olmaz, ya da 2-3 şirket olur devlet her şirketin gemi maksimum gemi sayısına sınır koyar? Sonuçta boğaz trafiği açısından uyulması gereken bazı kurallar var. Muhtemel İDO'nun da maksimum filo büyüklüğü vardır. 3-4 şirket olursa o zaman maksimum bir uygun filo büyüklüğü kuralı yine boğaz trafiğini dengede tutar. Yani söylediğin şeyler basit ve çözülebilir şeyler, bunlar insanları tek bir özel şirketin insafına bırakmak için yeterli sebepler değil.
Sosyal ağlarda paylaş

hehe öle serbest piyasa herşey serbest mantığı yokki.

Bak mesela, gsm hatlarına bakalım; 3 tane operatör var dimi?
rekabet var istedikleri gibi takılırlar dimi?
yavaş takılsınlar, temel hakların önüne geçemezler btk nın sözünden çıkamazlar.

Banka var bisürü, ki bankalar çoooook güçlüler, e serbest piyasa istedikleri gibi takılırlar dimi?
yavaş takılsınlar, bddk var.

Şunu unutmamak lazım, hizmet veriyorsan bunun amacı halka hizmet vermek. Özelleştirmenin bonusu da budur, devlet umursamaz adam kar mı etmiş zarar mı etmiş; hizmet vermenin ötesine geçersen alırlar aklını.

Belli koşullar vardır bu sistemde, yoksa eğer zaten ilk şikayette ilk davada hakim babalar çakarlar cezayı, akılları başlarına gelir.

Ha nası yırtar ido?
kontenjan koyar bitane, gemi başına 3 araç diye.
ya da ayrı bir araç kaldırır böyle ufak deniz otobüsü, hatta yalovadan kaldırır topçulardan değil aaaaaa bidakka zaten o var.

heh, bu uygulama patlar.Hani bi sürü güzel şey yapıyor ido, ufacık paralar için imajını kirletmesinin bi anlamı yok.
Sosyal ağlarda paylaş

Suark said:

hehe öle serbest piyasa herşey serbest mantığı yokki.

Bak mesela, gsm hatlarına bakalım; 3 tane operatör var dimi?
rekabet var istedikleri gibi takılırlar dimi?
yavaş takılsınlar, temel hakların önüne geçemezler btk nın sözünden çıkamazlar.

Banka var bisürü, ki bankalar çoooook güçlüler, e serbest piyasa istedikleri gibi takılırlar dimi?
yavaş takılsınlar, bddk var.

Şunu unutmamak lazım, hizmet veriyorsan bunun amacı halka hizmet vermek. Özelleştirmenin bonusu da budur, devlet umursamaz adam kar mı etmiş zarar mı etmiş; hizmet vermenin ötesine geçersen alırlar aklını.

Belli koşullar vardır bu sistemde, yoksa eğer zaten ilk şikayette ilk davada hakim babalar çakarlar cezayı, akılları başlarına gelir.

bu her sektör için geçerli. eğer ortada piyasa koşullarından dolayı tüketicileri mağdur edecek bir uygulama olduğu görülürse bunu mahkemeye götürebilirsin. geçmişte çok oldu.

Burada insanlar benim zammı savunduğum gibi bir izlenim çıkarıyor nedense postu atan isim "throine" olduğu için başka yerlerinden anlama gayreti içinde herkes. Gören İDO'nun sahibi benim sanacak. lol

Benim eleştirdiğim nokta böyle durumlarda şikayet edeceğiniz yerleri bilememeniz..

Adam zam diyor sonra altına döşemiş bunlar müslüman, islam, allah, muhammed diye. Ben de devam et dedim aynen bu kafada ol. Bu kafayla siz daha çok soyulursunuz. Cidden bu kafada tüketici olduktan sonra İDO donunuza kadar alır.

Bu uygulamanın yanlış olduğunu ve gerçekten insanları mağdur ettiğini düşünüyorsanız şikayet edin ama forumda ona buna laf atarak değil, icraat gösterin. Bilinçli tüketici olmayı öğrenin her yönüyle.
Sosyal ağlarda paylaş

throine said:

Özel şirket, serbest piyasa kimse bir şey diyemez.
..
..

Gasp ediyormuş? Tam olarak neyi gasp ediyor?

bunlara istinaden yazdım ben onu,

ki demişim şikayer edilir kaldırır diye.

Nerde seni hedef almışım? nerde sırf adın "throine" olduğu için bişi demişim?

neyden alındın ki şimdi sen? argümanının geçersiz olduğunu düşündüğüm için, örneklemelerle yanıt vermişim.

edit : altta cevaplandı
Sosyal ağlarda paylaş

Suark said:

bunlara istinaden yazdım ben onu,

ki demişim şikayer edilir kaldırır diye.

Nerde seni hedef almışım? nerde sırf adın "throine" olduğu için bişi demişim?

neyden alındın ki şimdi sen? argümanının geçersiz olduğunu düşündüğüm için, örneklemelerle yanıt vermişim.

abi sen değilsin zaten diye belirttim orda. :)
Sosyal ağlarda paylaş

elesso said:

e abi illa bileti satarlarken bilet fiyatına 20 lira ekleyip bu bussiness class bilmemne class bilet derlerse mi rahat edeceksin :)

sonuç olarak hepsi aynı kapıya çıkıyor.

ayrıca tav passport alanlar golf arabalarıyla fink atıyorlar hava alanı içinde. yürüyerek sitsen geçemez beni ama bindimi golf arabasına tozunu yutturuyor.

aynı yere cıkmıyo, sen sıradayken biri bussiners class bilele ucağa binip özür dileri zabeyefendi size yer kalmadı diye sonraki ucağı bekletmiyolar.

burda bekletiyolar.
Sosyal ağlarda paylaş

throine said:

Özel şirket, serbest piyasa kimse bir şey diyemez.

free2play MMO'ler gibi düşün. power-up store gibi bir yerde para harcıyor olabilirsin ama onda bile serverlar belli bir kapasiteye ulaştığında DAHA FAZLA PARA VERİP "premium" olan müşterilerine öncelik verir oyuna girmede. MMO oynayan bu beleşçi tipe göre tabi bu "ahlaksızlık" oluyor. :)

Daha fazla para ödemeye hazır herkes bu parası karşılığında para vermeyenlere karşı öncelik/ayrıcalık (premium) satın alma hakkına sahiptir. İDO'da her şirket gibi sana bu hakkı veriyor. İstersen satın alırsın (premium) istersen almazsın.

Gasp ediyormuş? Tam olarak neyi gasp ediyor?

Burger King sosları paralı yaptığında "benim bedava sos alma hakkımı gasp etti" mi dediniz?

oha o kadar yanlıski. adam yazmıs sırf senın ıcın madde madde yukarda. denetim kurumları var, tüketici hakları var. yok öle serbest piyasa istediğini yapar.

zaten serbest piyasa değil, serbest piyasa olsa tüketici hakkı diey bişi olmaz.
Sosyal ağlarda paylaş

Cuce said:

oha o kadar yanlıski. adam yazmıs sırf senın ıcın madde madde yukarda. denetim kurumları var, tüketici hakları var. yok öle serbest piyasa istediğini yapar.

zaten serbest piyasa değil, serbest piyasa olsa tüketici hakkı diey bişi olmaz.

istediğini yapmaktan kastımı anlamadınız ki. denetim mekanizmaları, piyasayı düzenleyen şeyler her yerde var bunu biz de biliyoruz.

ama bu denetim mekanizmaları burger king'in siz istemeseniz de sosları paralı yapmasına engel değil ki? engel mi?

bu olayda da İDO'nun daha fazla para ödemeye hazır olan "premium" müşterilerine 20 lira karşılığı ayrıcalık satması söz konusu. isteyen bu premium müşteri olur bu ayrıcalıktan yararlanır.

ama sen gidip bu parayı vermeyene hizmet yok dersen bak bu baya baya haksızlık olur. ama ortada böyle bir durumda yok. para veren de vermeyen de yararlanacak ama biraz fazla para verip "premium" olan adam için işleri biraz daha kolaylaştırmışlar sadece.
Sosyal ağlarda paylaş

kota olmadığı varsayımı ile konuştuk ve kota olmadığı sürece yapılan uygulama yanlış ve hatalı.

business class olayıyla alakası yok bu işin. business class bileti ve sayısı ayrı economy class ayrı. sen economy class bileti alıp uçağa binmeyi beklerken birisi gelip daha fazla para verip senin koltuğuna oturursa ve sana "kusura bakmayın yerinizi fazla para veren birine sattık bir sonraki uçağa bineceksiniz" deseler tamam oldu demezsin herhalde ?
Sosyal ağlarda paylaş

throine said:

evet bu haliyle evil bir uygulama değil. ama millet işi hak gaspına kadar götürdü ki alakası bile yok.

kota olmasa idi hak gaspıydı. kota olmadığını düşünerek hak gaspı dedi çoğu kişi ben dahil.

İDO dolmuş usulü çalışıyor. para veriyorsun sıra alıyorsun. daha fazla verenin sıranın önüne geçmesi gasp etmektir. bunu şirket para ile yapıyorsa iş ahlakına ve etiğe aykırıdır.

Bu kota olayının da bi sınırı olmalı tabi. makul bir kota konulmalı. gidip vapurun 90% ını 20tl fazla verenlere ayırırsan bu 20tl zam yapıyorum seve seve ödeyeceksiniz demektir ve bu gene ahlaksızlıktır.
Sosyal ağlarda paylaş

Arkadaş, neyi konuşuyorsunuz anlayamadım hala,
Ar,namus kavramı hiç mi kalmadı bazılarında acaba? Upuzun yazdım, paçavra kadar bilginiz olduğunu da ispatladım, yemeyince geri basıp sonra devam ediliyor tartışmaya.

Ulaşım fiyatları tamamen devlet denetimine tabidir. Bu uygulama anayasanın "eşitlik" ilkesine aykırı olduğundan rahatlıkla bozulabileceği gibi, gerekirse UKOME tarafından(şehir içi seferlerde) iptal edilebilir, ve hatta İDO bu kararından dolayı tazminat ödetiledebilir.
Yasalarda açık seçik yazan şeyi delip çıkıp pişkince savunan da var. Bari madem badem powerınız var değiştirin yasayı, rekabet kurulunu falan kaldırın da laf yemeyin böyle.
Daha da bana burger king falan demeyin. Yasadan anlayın bari adalet,vicdan, insaf, şeref gibi şeyler size sökmüyorsa.

Daha da zamanımı proteinimi harcamayacağım şu zavallılara yeminle hadi good luck have fun.
Sosyal ağlarda paylaş

Ha bir de,

Liberal değilim fakat bir siyaset bilimci olarak liberalizm adına büyük üzüntü duyuyorum. Bu kadar eleştirel düşüncenin yanından geçmeyen, itaatkar, kul, köle, herşeye eyvallahı olan, güç mevhumu için konservatif(muhafazakar) yapıların eteğine yapışan bir liberalizm yalnız ve sadece böyle üç buçuğuncu dünya ülkelerine has.

Aslında liberalizm(neo-liberalizm bile bir ölçüde vesselam) muhafazakarlıkla ta rönesanstan beri mücadele eden bir fikir akımı olmalıyken, bariz fundamentalist(islamcı) yapılarla el ele, kol kola, omuz omuza geçmiş, ağzını açıp tek bir laf edemeyen, kapıkulu liberalleri var ülkemizde.
Yazık, siyaset etiği de yerle bir oldu, batıdaki liberaller mezarında ters döndü bu devşirme liberaller yüzünden.
Marksist biri olarak eski liberalleri saygıyla&şükranla yadediyorum. Kalksalardı da mezardan sarılıp dost olaydım, iğrendim.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...