Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kurtuluş savaşı hakkında son dönemde söylenenlerin gerçekliği?

dusuncelihayvan

Öne çıkan mesajlar

throine said:

dusuncelihayvan said:

Şeyh Sait isyanını bastıramayan bir ülke nasıl oldu da donanma ve ordularıyla meşhur ülkeleri yenebildi?

Pardon hangi ülkeleri bunlar?
Hatırlatayım Birinci Dünya Savaşı'nda yenmedin, yenildin.. :)

Kurtuluş Savaşı da aslında bir Türk-Yunan savaşından ibaretti. Tabi ilkokul tarih kitabına girince bir anda "yedi düvele verilmiş bir savaş" olmuş ne alakaysa.

Arada Ermenilerle 3 ay savaşıldı, sonra ufak yerel isyanlar oldu sadece.
Türk-Ermeni Savaşı

Kimi zaman da düşman kendiliğinden çekildi. Mesela Fransızlar böyle gitti.
Oradaki yerel milisler Ankara Hükümeti'nden askeri birlik istemişti ama Ankara bunun "Fransa'ya savaş ilan etmek" anlamına geleceğini söyleyip asker vermemişti zaten sonra erzak sıkıntısına girince, anakaradan da yardım alamayınca kendileri Urfa'dan çekildiler.

Kurtuluş Savaşı bunlardan ibaret.

dusuncelihayvan said:

Savaşta gerçekten ingilizlerle savaşıldı mı?

Hayır.

ahahah
kurtulus savasında antepte 6bin şehiti fransızlar degil yunanlılar mı öldürdü yani? fransızlarla savasmadıysak ?
Sosyal ağlarda paylaş

Fistan said:

ahahah
kurtulus savasında antepte 6bin şehiti fransızlar degil yunanlılar mı öldürdü yani? fransızlarla savasmadıysak ?

1919'dan sonra Ankara Hükümeti'nin (Türkiye) ordusu ile Fransa arasında bir savaş olmadı. Kim ölmüşse onlar yerel milislerdi sadece.

Bak ne demişim.

throine said:

Oradaki yerel milisler Ankara Hükümeti'nden askeri birlik istemişti ama Ankara bunun "Fransa'ya savaş ilan etmek" anlamına geleceğini söyleyip asker vermemişti zaten sonra erzak sıkıntısına girince, anakaradan da yardım alamayınca kendileri Urfa'dan çekildiler.
Sosyal ağlarda paylaş

Montagnard said:

Yani savaştan yeni çıkmamıza rağmen İngilizler Türklere düşmanca yaklaşmıyordu. Zaten Atatürk Samsun'a çıkabilmek için İngilizlerden vize aldı, öyle gizlice falan gitmedi. Samsuna çıkınca ilk iş oradaki İngiliz komutana nezaket ziyareti yaptı. (şaşırtıcı gelebilir ama öyle)

Zaten o yüzden Kurtuluş Savaşı'nda İngilizlerle savaşmadık. Hatta Yunanlılar İzmir'i işgal edince homurdanan İngiliz askeri ve siyasi yetkililer, Yunanlılar Ankara'ya doğru ilerleyince sinirden çıldırdılar ve durdurmaya çalıştılar. Sadece başbakan George desteğini sürdürdü.

atatürk'e bu yüzden mi ingiliz ajanı diyor bu kürtçü-islamcı çevreler, bu konuda var mı başka veriler acaba
Sosyal ağlarda paylaş

yav said:

atatürk'e bu yüzden mi ingiliz ajanı diyor bu kürtçü-islamcı çevreler, bu konuda var mı başka veriler acaba

Atatürk İngilizlerle her zaman iyi geçinmeye çalıştı.(E yani Dünya devi ülke) Bu yüzden Musul için bastırmaktan da, İngilizlerle iyi ilişki kurma lehine vazgeçti. Mantıksız da değil.

Doğrudur, bazı İslamcılarda böyle bir retorik var. Kaynağı da muhtemelen bu saydıklarım.

Edit: İngilizlerle en ufak ilişki kuranlara "ajan" yaftası yapıştırmak siyasette modadır. Atatürk karşıtları Atatürk'e, Türk milliyetçiler Kürt liderlere, vsvs herkes birbirine yapıştırır yaftayı. =)
Sosyal ağlarda paylaş

Montagnard said:

Atatürk İngilizlerle her zaman iyi geçinmeye çalıştı.(E yani Dünya devi ülke) Bu yüzden Musul için bastırmaktan da, İngilizlerle iyi ilişki kurma lehine vazgeçti. Mantıksız da değil.

Gayet mantıksız.
Neye dayanarak ingilizlerle iyi geçinmeye çalıştı diyorsun? Anlamıyorum bu marjinal yorumlar nereden çıkıyor tarih gayet açık seçik ortadayken. Tamam osmanlı ve türkiye tarihine güvenme ama yabancı kaynaklar bile bunu yalanlamıyor ki.
Her zaman iyi geçinmeye çalıştı dediğin adam doğrudan çanakkalede, arıburnunda, anafartalarda, suriyede ingilizlere karşı savaştı. Bildiğin ingiliz öldürdü. Dolaylı yoldan ise trablusta, balkanlarda, i. inönü sakarya savaşarında, büyük taarruzda savaştı. Bu savaşlar da ingilizlerin desteklediği veya anlaşma yaptığı veya kazanmasının işine geldiği savaşlardı.
Atatürkün resmen bir tane savaşı bile yokki ingilizlere yaramış olsun.
Sosyal ağlarda paylaş

Biraz çarpıtıyorsun ama.

Atatürk elbette Çanakkale'de vs İngilizlerle savaştı. E devlet İngiltere ile savaşta, o da devletin bir subayı. Savaşacak tabi, görevi o.

Kendi tercihi değil ki.

Ama kendi tercihleri söz konusu olduğu zaman, yani siyaset yapmaya çalıştığı zaman mümkün olduğunca İngiltere'ye karşı durmamaya, iyi ilişkiler kurmaya çalıştı.

-Atatürk irredantist/yayılmacı/fetihçi değildi zaten. (hatay ufak bir istisnadır)
Siyasetin dümenine geçer geçmez savaşı bitirmeye çalıştı ve bitirdi. Kendi isteğiyle kimseye de savaş açmadı.

-Kurtuluş savaşında ingilizlerin tutumunu da özetledim zaten görebilirsin.

-Sadece İngilizlerle de değil ki, Atatürk bütün devletlerle iyi geçindi. Hatta Yunanlılarla bile! Türk-Yunan ilişkileri altın çağını 1930larda yaşadı ve daha sonra asla o kadar yakın olmadık.
Sosyal ağlarda paylaş

MasterHapLo said:

adamin omrunun yarisi ingilizlerle savasmayla gecti. İngilizlerle iyi gecindi yorumu pek kabul gorulebilecek birsey degil.

diplomaside kişisel hırslar konuşmuyor ama o gün ne işine gelirse. kurtuluş savaşı'nda ingilizler karşısına alsaydı cidden şu an adımız george olurdu. sdf
Sosyal ağlarda paylaş

MasterHapLo said:

adamin omrunun yarisi ingilizlerle savasmayla gecti. İngilizlerle iyi gecindi yorumu pek kabul gorulebilecek birsey degil.

Adamın ömrünün yarısı 1914-1919 arasındaki 5 yıldan ibaretse dediğin doğru. =) Çünkü o yıllar haricinde İngilizlerle savaşmadık. Ki dediğim gibi, o savaşı başlatan da Atatürk değildi.
Sosyal ağlarda paylaş

Montagnard said:

Biraz çarpıtıyorsun ama.

Atatürk elbette Çanakkale'de vs İngilizlerle savaştı. E devlet İngiltere ile savaşta, o da devletin bir subayı. Savaşacak tabi, görevi o.

Kendi tercihi değil ki.

Nasıl kendi tercihi değil?

Misaki milli diye direten bu adam kendi tercihini ortaya koyup defalarca ingilizlere sundukları anlaşmaları suratlarına çarpmadı mı? elindeki kıt kaanatle, karnı aç, yalın ayak ordusuyla yürümedi mi üstlerine? o zaman kimden emir alıyordu?

Asıl emir aldığı padişaha karşı gelip, geldikleri gibi giderler diyen adam kimdi?

9. Ordu Müfettişi sıfatıyla üstü olarak onlarca amiri, komutanı olmasına rağmen amasya genelgesini yayınlayıp orduyu terhis ettirmeyip, mondrosa karşı gelmek kimin tercihiydi?

trablusgarpta savaşmaya gönüllü olmak kimin tercihiydi?

İyi geçinmeye çalıştığını iddia ettiğin ingilizler neden osmanlı hükümeti üzerinden mustafa kemal için cadı avı başlatıp vatan haini ilan etti ve tutuklama kararı çıkarttı? Üstüne fetvaa yayınlattı?
Sosyal ağlarda paylaş

imamizer said:

Nasıl kendi tercihi değil?

Misaki milli diye direten bu adam kendi tercihini ortaya koyup defalarca ingilizlere sundukları anlaşmaları suratlarına çarpmadı mı? elindeki kıt kaanatle, karnı aç, yalın ayak ordusuyla yürümedi mi üstlerine? o zaman kimden emir alıyordu?

Asıl emir aldığı padişaha karşı gelip, geldikleri gibi giderler diyen adam kimdi?

9. Ordu Müfettişi sıfatıyla üstü olarak onlarca amiri, komutanı olmasına rağmen amasya genelgesini yayınlayıp orduyu terhis ettirmeyip, mondrosa karşı gelmek kimin tercihiydi?

trablusgarpta savaşmaya gönüllü olmak kimin tercihiydi?

İyi geçinmeye çalıştığını iddia ettiğin ingilizler neden osmanlı hükümeti üzerinden mustafa kemal için cadı avı başlatıp vatan haini ilan etti ve tutuklama kararı çıkarttı? Üstüne fetvaa yayınlattı?

Muhtemelen bu yazdıklarımı Atatürk'ü eleştirmek için yazdığımı düşündüğün için tepkisel cevap veriyorsun.

Elbette Sevr'e, Mondros'a vs ye karşı geldi, ülkenin bağımsız olması için gerektiğinde herkesi karşısına aldı ve savaştı.

Ama bunu büyük ölçüde sağladıktan sonra durmasını da bildi.
Zaten Atatürk ve İnönü'nün en çok takdir ettiğim yanları da budur. Mussolini dangalağı gibi ülkeyi saçma sapan maceralara sokmadılar.

İngilizlerle, Fransızlarla, Yunanlılarla barış yapılınca gerçekten barışmasını bildiler. Hatta sonrasında dünya siyasetinde onların tarafına geçtiler. Yunanlılarla Balkan Antantı'nı imzaladık.
2. Dünya Savaşı başladığında İng-Fra-Türkiye'nin 3lü ittifak antlaşması vardı.

Hitler/Mussolini gibi 1. Dünya Savaşı'nda kaybettiğimiz toprakları geri kazanmak için İngilizlere vb diş bilemediler.
Sosyal ağlarda paylaş

imamizer said:

ellerine verdik diyen benim.
hobi olarak tarih yazmıyorum. kimseyi inandırma çabası içinde değilim. tarih orada, sonuç ortada. sen istersen "ingilizler bizi öperdi iyiki bulaşmadık" diyenlere inan.
senin tercihin.

Yukarıdakiler tartışılabilir subjektif yorumlar.

Bu da tartışılmaz bir fact:
-1914'te Osmanlı toprağı olan bölgenin yaklaşık 3/4'ü 1923'te İngiliz toprağı oldu.
Sosyal ağlarda paylaş

1922 ye kadar osmanlı var ortada. ondan soracaksın bunun hesabını. 1914 de savaşa giren yine osmanlı. başlık ne kurtuluş savaşı.
I. dünya savaşını tartışmak istiyorsan konu açar tartışırız. konu saptırıp şark kurnazlığına gerek yok.

şunuda ekleyim: istersen fatih zamanı osmanlı haritası koyalım ortaya tartışılmaz fact olarak, herkes yatsın uyusun.
Sosyal ağlarda paylaş

imamizer said:

1922 ye kadar osmanlı var ortada. ondan soracaksın bunun hesabını. 1914 de savaşa giren yine osmanlı. başlık ne kurtuluş savaşı.
I. dünya savaşını tartışmak istiyorsan konu açar tartışırız. konu saptırıp şark kurnazlığına gerek yok.

şunuda ekleyim: istersen fatih zamanı osmanlı haritası koyalım ortaya tartışılmaz fact olarak, herkes yatsın uyusun.

Kimseden hesap falan sormuyorum. Hala kötü niyet arıyorsun.
Konu falan saptırmıyorum ayrıca.
1922'de imzalanan Lozan Antlaşması; Osmanlı'nın 1914'te girdiği savaşı bitiren (geç kalmış) bir barış antlaşmasıdır.

Zaten konu buraya nereden geldi? "Atatürk dış siyasette mümkün olduğunca İngilizlerle iyi geçinmeye çalıştı." tespitime itiraz geldi, ona cevap verdim. Konu bu.

İsteyen açar bir Türk Dış Politikası kitabına, barış yapıldıktan sonra Atatürk'ün nasıl İngiltere ile dost(tan da öte) bir siyaset izlediğini görür.

Onun dışında "üüf hepsini döveriz olum" muhabbeti beni açmıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

imamizer said:

throine said:

kurtuluş savaşı'nda ingilizler karşısına alsaydı cidden şu an adımız george olurdu. sdf

kurtuluş savaşında ingilizlere bonus, yunan, italyan, fransız, ermeniyide aldık. ellerine verdik raad ol.

Biraz serttir ama, Ahmet Kuyaş verdiği devrim tarihi dersinde çok güzel cevap verir şu düşünce yapısına(tam olarak aynı kelimelerle değil tabi ki):
"Neymiş efendim, Atatürk Kurtuluş Savaşı'nda bütün dünyayla savaşmış. Bir de kitap çıkarmışlar Şu Çılgın Türkler diye, okudum, feci birşey. Ben Atatürk'e saygı duyuyorum. Ama, bunu söyleyenler bildiğin küfür ediyor Atatürk'e; çılgın, manyak, hatta gerizekalı diyorlar resmen. Ulan Fransa'ya, İngiltere'ye o dönem gücü yeter mi yeni kurulmuş Türkiye'nin? Beğenin veya beğenmeyin biz büyük ölçüde kıçı kırık Yunan ordusuyla savaştık.
Ha madem bunlar yanlış, işin aslı ne derseniz; Atatürk çılgın falan değil. Atatürk kültürlü bir adam, özellikle Fransızcası çok iyi. Fransız, İngiliz gazetelerini okuyor bu adam. O dönem Fransa da, İngiltere de savaştan çıkmış ülkeler. Halk bas bas bağırıyor: "Bizden savaş için bir çocuk bile alamazsınız!". Bunları görüyor işte Kemal Atatürk. Öyle gözü kör, öyle bodoslama saldırmıyor."
Sosyal ağlarda paylaş

Saykoleo said:

imamizer said:

throine said:

kurtuluş savaşı'nda ingilizler karşısına alsaydı cidden şu an adımız george olurdu. sdf

kurtuluş savaşında ingilizlere bonus, yunan, italyan, fransız, ermeniyide aldık. ellerine verdik raad ol.

Biraz serttir ama, Ahmet Kuyaş verdiği devrim tarihi dersinde çok güzel cevap verir şu düşünce yapısına(tam olarak aynı kelimelerle değil tabi ki):
"Neymiş efendim, Atatürk Kurtuluş Savaşı'nda bütün dünyayla savaşmış. Bir de kitap çıkarmışlar Şu Çılgın Türkler diye, okudum, feci birşey. Ben Atatürk'e saygı duyuyorum. Ama, bunu söyleyenler bildiğin küfür ediyor Atatürk'e; çılgın, manyak, hatta gerizekalı diyorlar resmen. Ulan Fransa'ya, İngiltere'ye o dönem gücü yeter mi yeni kurulmuş Türkiye'nin? Beğenin veya beğenmeyin biz büyük ölçüde kıçı kırık Yunan ordusuyla savaştık.
Ha madem bunlar yanlış, işin aslı ne derseniz; Atatürk çılgın falan değil. Atatürk kültürlü bir adam, özellikle Fransızcası çok iyi. Fransız, İngiliz gazetelerini okuyor bu adam. O dönem Fransa da, İngiltere de savaştan çıkmış ülkeler. Halk bas bas bağırıyor: "Bizden savaş için bir çocuk bile alamazsınız!". Bunları görüyor işte Kemal Atatürk. Öyle gözü kör, öyle bodoslama saldırmıyor."

Vay be kardeş, Atatürk'ün tüm esprisi Fransızca bilmekmiş demek. Başka insan kalmamış mı koca imparatorlukta Fransız gazetesi okuyabilecek? =(
Sosyal ağlarda paylaş

Misafir
Bu konu yeni mesajlara artık kapalıdır.
  • Yeni Oluştur...