Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

The Dreamers


jankis

Öne çıkan mesajlar

şimdi filmden geliyorum ..
gerçekten hoşuma gitti
bertolucci meşhur bi yönetmenmiş ama eski toprak herhalde ben pek ismini duymamıştım
neyse bu filminde 3 genci bir eve kapatıp (2'si ikiz) 68 dönemi ve olaylarını bu gençlerin gözünden vermekte

ayna sahnesi gibi mükemmel bölümler de vardı
ben kaçırmamanızı tavsiye ederim[signature][hline]Remember Sammy Jankis ..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

hayır hayır öyle tek mekan değil
dışarısı da mevcut ama filmin %90'ında karakterler eve kapalılar
ama tape'teki gibi tek mekan mevcut değil yani, sadece büyük bir ev ve tüm odaları

ve psikolojik bir film bekleme de daha çok siyaset ve cinsellik üzerine bir bakış atmış yönetmen döneme[signature][hline]Remember Sammy Jankis ..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

abartildigi kadar muhtesem bulmadim. birbirinden kopuk sahneler, sonuca baglanmayan detaylar,nereye varacak bu dedirten bir senaryo.. sahne sahne bakilsa guzel olabilir ancak tamamina bakildiginda pek tatmin edici bir film degil. ama final sahnesi guzeldi.[signature][hline]nom de dieu de putain de bordel de merde de saloperie de connard d'enculé de ta mère.

[Bu mesaj Dojorel tarafından 02 Nisan 2004 17:30 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ben de aksine filmin finale kadar bağlanmasını çok akıcı buldum ama final yeterince güçlü değildi kanımca
yani zaten pek öyle ahım şahım birşey beklemiyordum sonunda ama sanki yönetmen daha etkili olabilirmiş son sahnede gibi geldi bana

bu arada filmde gençler arasındaki sinefil dialogları da pek bi lezizdi gerçekten[signature][hline]Remember Sammy Jankis ..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 3 hafta sonra ...
Film cinsellik ve siyasetten çok 68 döneminde yaşayan o 3 gencin psikolojisi üzerinde durmuş.
Spoiler
Cinsellik ve siyaset ise sadece birer sembol. Cinselliği çocukların özellikle ikizlerin saflığıyla bağdaştırabilirsiniz. Zaten o ikisi hayatı oyun olarak görüyorlar, dünyayı ve kafalara oturmuş bir çok kuralı önemsemiyorlar. Evde çıplak dolaşmaları vs. sahneler de yine saflıkları ve temizlikleriyle alakalı. Akıllarında kötü bir şey yok ve birbirlerinden çekinmiyorlar, gizlileri saklıları yok ;). Vizontelede çırılçıplak dereye atlayan 3 çocuğu anımsatıyodu o sahneler. Matthew ise daha bizden belirli kuralları var, disiplinli, daha sıradan. O da bir çok abuk hareket yapıyor ama yaptıklarını kimseye göstermek istemiyor. Lavoboya işemeler, kızın resmini boxerda taşımalar, gizlice ikizlerin odasını gözetlemeler vs. Siyaset konusuna gelince; millet dışarda eylemler yapıyor, vietnam savaşı patlak vermiş ve bu gençler bunların hepsine tepkili ama hep evdeler hiç dışarıya çıkıp katılmıyorlar taa ki sokak eve girinceye kadar. Belki orda da çıkmazlardı isabelle ölmek istemeseydi. Bu yönlerden film bana daha çok psikolojik hatta felsefik geldi.
Tüm bunların yanısıra filmde birçok ayrıntı birçok gönderme vardı, bir kısmını yakaladım ama bir o kadarını da yakalayamamışımdır. Mesela çakmağın ilk yemek sahnesinde herşeyle uyumlu olmasına karşın amtthew ile ikizler arasındaki ilk tartışmanın ardından bir türlü yanmaması. Ya da isa odaya gazı verirken ekrana gelen filmdeki kızın ilk denemede suya düşemeyişi ama ikinci denemede düşüp ölmesi. Filmde de ilk seferde gazdan ölmüyorlar ama ikinci denemede sokağa çıkıp ölüyolar. En sondaki ölüm sahnesi daha açık belirtilebilirdi aslında ama o da yönetmenin tercihi ama bence böylesi daha iyiydi ikizlerin o kadar polis arasında linç edilişini görmek istemezdim. Isabelle in matt ile sinemaya gittiği gün de theo nun eve kız getirmesi de isaya güzel bi tepkiydi. Bir de isanın ağlamasından etkilendim biraz. Mattin isanın odasına girdikten sonra isanın tepki göstermesi de çocukluğu çocuk olarak kalmak istemesiyle alakalı. İntihara kalkışma sebebi de bununla alakalı çünkü isa hiç büyümek istemiyor hep ailesinin küçük kızı olarak kalmak istiyor, odasına hiçbir yabancının girmesini(ki bu sevgilisi bile olsa) istemiyor. Ama belki de yine oyun havasında geçirdiği bir dizi olaydan sonra artık çocuk olarak kalamadığını en son mattin odasında oluşuyla farkediyor, ve büyük tepki veriyor.
Nihilist theonun sadece ceketle çöplüğe inmesi, sırf oyun uğruna mattin önünde masturbasyon yapması, kardeşi matt ile ilişkideyken 2 metre ötede sahanda yumurta yapması da bence çok iyiydi.
Vietnam savaşı tartışmasında theonun mattin eline verişi ve sokaktaki olaylarla ilgili de mattin aynını theoya yapması da çok güzeldi.
Bunlarda öte çekimler müthişti, hele o ayna sahnesi mükemmeldi. Dönüp dönüp eski filmlerden görüntüler gösterilmesi de çok iyi ve yerindeydi.
Spoiler Bitti.
Kısaca aklımda güzel izlenimler bırakan anımsadıkça tebessüm ettiğim bir film kendileri. Ayrıca soundtrack de mükemmel.

[Bu mesaj Maggie tarafından 20 Nisan 2004 14:34 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Maggie +1


Bernardo Bertolucci' nin her zaman filmlere kadınları göstermesine yani kadınları sunuş şekline hasta olmuşumdur. Kadın güzel de olsa çirkin de olsa kesinlikle Bertolucci filminde güzellik tanrıçasına dönüşüyor.

[Bu mesaj ghaldszar tarafından 23 Nisan 2004 15:30 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

O soylediğin seyler filmin konusu değil yan konular. Bertolucci belli bir olayı işlerken onun etrafındaki olaylar göndermeler yapan eleştiren bir yönetmendir. Filmin esas konusu 3 kişinin kapalı bir yerde yaşadıkları. İki kişinin yanına gelen yabancıın -ki bu onların dünyaya açılma yollarıydı- onlara masumiyetlerini kaybettirmesine neden oluşu. Onların yaşam tarzı ve düşüncelerinin yardımıyla da etrafta olup biten olayları eleştirmek. Yan konuların tamamlanması gerekmiyordu zaten onu tarih kitaplarından açıp bakabilirsin. Filmde işlenen ana hikaye ise tamamlandı.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bu arada film dönem eleştirisi sunuyor fakat bugunun eleştrisini yapıyor aslında dikkat ederseniz.

Sözgelimi dünya almış başını gidiyor ama 2 kişi evde kendi hayatlarını kurmuşlar ve kendi kurallarıyla yaşıyorlar. Sadece dışarıda olanlarla ilgili belli bir yön secmişler ama yaptıkları sadece konuşmaktan ibaret. Onun dışında yaptıkları bir şey yoki tamamen izole şekilde yaşıyorlar nerdeyse ve dünya kurallarına aykırı bir şekilde. Taa ki olaylar onlara şıçrayana kadar -ki zaten bu da kaçınılmaz- bu da onların sonu oluyor.

Bu konu bana hiç yabancı gelmiyor aslında. Daha derinden baktıkca konuya daha da tanıdık şeyler görebiliyorum hatta.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bir de ilginç yanı film oynarken bizim salonun nerdeyse yarısı terketti salonu. Başıma ilk defa böyle bir şey geldi. İnsanlar neden gittiler anlamadım. İzleyen bir kaç arkadaşıma sordum film nasıldı diye, hayatımızda izlediğimiz en kötü filmdi dediler onlar da. Nesi kötüydü dedim, çok saçmaydı, öyle şey olmas, sen olsan kardeşinle yatar mısın vs. vs. saçma sapan konuştular. Tabi beğenenler de vardı aralarında. Ama ilginç geldi bana böyle bir şey.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Sanırım yorumlarımda o detayı yazmayı kaçırdım. Daha önceki bir çok film tecrübemden edindiğim kadarıyla bu filmi türk halkının genelinin beğenmesi mümkün değildir. Bu tarzda bir filme gittiğinizde girdiğiniz filmin sonunda sinemanın 4/5 inin hatta siz hariç herkesin filmden çıkmasını göze almalısınız. 13-14 yaşının altındaki kız çocuklarının 40 yaş üstü erkeklerle beraber olduğu filmler, ensest ilişkiler gibi çarpık olabilecek ilişkilerin var olduğu filmleri türk izleyicisi direk dışlar ve filmden çıkıp gider. Bu daha önce çok başıma geldi.

Filme gitmeyi düşünen ama bu tarz şeylerden hoşlanmayanlar için filme gitmemelerini tavsiye edebilirim. Sonuç olarak biri kız biri erkek olan ikiz kardeşlerin aralarında cinselliğe varabilen ilişki de içerdiğinden film size ters gelebilir. Fakat bunun nedeni yönetmenin sapıklığı felan değildir. Orada anlatılmak istenen bazı şeylerin iki kardeşin sexi ile anlatılabilmesidir. İki kardeş olmalarının ve sex temalarının anlamı vardır. Film kesinlikle sapık bir porno gibi algılanmamalıdır fakat rahatsız edebilecek mantıklar da sergilemektedir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 5 ay sonra ...
×
×
  • Yeni Oluştur...