Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Amerika, Orta sınıf ve Çin Üçlüsü

Ardeth

Öne çıkan mesajlar

Hard reset'e kaçınılmaz gözüyle bakıyorum ben. Gereken counter measurelar alınmaz, o sagduyudan ziyade o fedakarlık yok yaptırım gücü olan mecralarda.

Asıl merak ettiğim hard reset nasıl olacak. Vik'in dedigi gibi yeni kurallar neler? Bunlar nasıl tutar, Çin abuse'u nasıl engellenir?
Sosyal ağlarda paylaş

cok kaba bir tahmin yapıcak olursam, cin amerikaya baskı kurucak , üretim istiyosan bundan sonra böyle diyicek. böyle olan ise, artık dolar basmak yok olucak.
amerika dolar basmıycak veya cin izin verdiği kadar basıcak, kilit nokta dünyanın en büyük dolar rezervlerinin cinde olması.

kabaca bir alem budur kralda benım cekicek cin.

Amerika cin'e para ile bağımlı değil, üretim kapasitesiyle bağımlı. her yenı hükümetin bir öncekinden daha fazla consumer good üretmek zorundalığı ile bağımlı. su an amerikadaki tüketim anlayısının devam edebilmesini, amerikanın sosyal sitebilitesini sağlıyan sey cinin korkunc üretim kapasitesi.
Sosyal ağlarda paylaş

İşte o yaptırımların sonucunu merak ediyorum. Birden amerikada korkunc bir iş gücü açıgı olacka, çin doldurmayı bıraktıgı anda.

O talep anında karsılanamaz ki, o bir süreç çünkü. O süreci kaldırabilecek durumda olacka mı ekonomisi?

Öyle yada böyle halkını feda ederek global bir güç oldu Çin.

Bu kadar build-up kesin çok sert deliverlayacak diyorum ben.

En azından hayat standartlarını yükseltseler keşke.
Sosyal ağlarda paylaş

hard reset gelmeyecek ama yeni kurallar 50 sene sonra gündeme gelir.aradaki bu 50 senede ufak tefek düzenlemelerle işler yürür. dünya ekonomisi doğal seyrinde gidecek ve gene düzelecek, kimse de iplemeyecek kapitalizmi.

işler düzelince bizler gene ev, araba, iphone ve gforce alacağız, mutlu mesut yaşamaya devam edeceğiz.

kapitalizmin en büyük artısı, kapitalist olan toplumlara sunacak hala çok şeyleri olması. kapitalist olmayanların da bu düzeni yıkacak gücü olmadığına göre...
Sosyal ağlarda paylaş

Cuce said:

cok kaba bir tahmin yapıcak olursam, cin amerikaya baskı kurucak , üretim istiyosan bundan sonra böyle diyicek. böyle olan ise, artık dolar basmak yok olucak.
amerika dolar basmıycak veya cin izin verdiği kadar basıcak, kilit nokta dünyanın en büyük dolar rezervlerinin cinde olması.

peki abd çin'e artık sana fabrika ve teknoloji yok derse ne olacak?
Sosyal ağlarda paylaş

huun said:

Cuce said:

e komazki cin'e. en kötü bütün fabriaklara traktör yaptırırlar nolcak. ama abdnin böyle birşey söyleme lüksü yok.
Sosyal ağlarda paylaş

huun said:

Cuce said:

Çin'in self-sufficient olmak gibi bir lüksü var. Amerikanın yok.

Hence, luxury.
Sosyal ağlarda paylaş

xunn said:

huun said:

Cuce said:

Hence, luxury.

yok öyle bişey. amerika gibi büyük bi pazarı kaybetme lüksü yok çin in.
Sosyal ağlarda paylaş

işler cüce'nin dediği noktaya gelirse, abd'de basar o kadarını. hiç mi 2. dünya savaşından ders almadınız olm?

abd fanclub'a üye değilim; ama adamların sahip olduğu potansiyel ve imkan çin'le kıyas bile kabul etmez.

tabii cüce'nin bahsettiği şartlarda bir dünyadan bahsediyoruz.

ayrıca abd dünyaya helyum satmama lüksüne sahip tek ülke. sanayi ölçekte bir tek onlar üretebiliyor, kaynaklar onlarda olduğu için. helyum yoksa teknoloji yok, öyle de bir meret işte. bu da gazcının fantazi dünya düzeni ekek
Sosyal ağlarda paylaş

Ben de buna inanmıyorum garip bir şekilde. Yanılıyor olabilirim, gerçekten çok hakim oldugum bir konu değil.

Ama iki taraf birbirine vurdugunda, amerika daha çok şey kaybeder gibi geliyor. Çin karını kaybederken amerika direk ya stabilitesini kaybeder gibi geliyor.

Yanıldıgım yer varsa bi dürt.
Sosyal ağlarda paylaş

fenris said:

xunn said:

huun said:

Cuce said:

Hence, luxury.

yok öyle bişey. amerika gibi büyük bi pazarı kaybetme lüksü yok çin in.

OBJECTION!!

1- çin artık kendi ar-ge sini yapıyor, on yıllardır dünyanın her yerine know-how alması ve teknolojik bilgi birikimini toplaması için öğrenciler gönderiyordu, bunun geri dönüşümü de büyük oldu ayrıca çine yatırım yapan firmalar yalarında teknolojilerini de götürdüklerinden bilgi sızıntısı gerçekleşmesi kaçınılmaz.

2- çinin iç pazarı şu anda ABD pazarından daha büyük kaldı ki dünyanın gerisiyle ABD nin göbeği bir kesilmiş değil, çin ekonomik hegamonyasını kurmaya devam ettikçe ABD nin müttefiklerini yanına çekmeye devam edecek, en başında ABD kökenli çok uluslu şirketler
Sosyal ağlarda paylaş

Çinliler illaki daha iyi ücretler isteyecekler ve halkın standartları yükselecek, bu başladı bile.
E noolacak bu sefer Hintliler öne çıkacak ve üretim oraya kayacak.
ABD ise bunca borçtan kurtulmak için büyük olasılıkla dünya savaşı çıkartarak Çin'in sahip olduğu dolar tahvillerini elinde patlatacak...
Sosyal ağlarda paylaş

huun said:

niye olmasın? abd dünyanın en verimli çalışan gücüne sahip, üretim ve kurum kültürü olan 250 milyonluk ülke.

huun said:

Bütün o fabrikalara çin mühendisleri çalışıyor. Bunu diyen Amerika hayvan gibi bir "know how" kaybederek, baya lag'e girer üretim konusunda. Potansiyel falan da yalan çünkü yazıda söylendiği gibi istedikleri orta seviyede mühendisleri yeterince yok (teknisyen seviyesinde). Ya masterlı falan hayvan gibi maaşlarda çalışmak isteyecek kalifiye mühendisler ya da lise mezunu pek bişey bilmeyen ve baştan eğitmen gereken insanlar var.

Örnek olarak geçiyor zaten yazıda Amerika'da belirli bir sayıda mühendisi Çin'e kıyasla 9ay/15gün gibi 18 katı kadar daha uzun bir sürede toparlayabiliyorsun. Ayrıca Amerikada fabrikalarda yatırıp milleti gecenin köründe kamp gibi ayağa kaldırıp çalıştırmak gibi bir opsiyonun da yok (en azından uzun bir süre için çünkü insanlar ayaklanır). Dediğin gibi bir şey yaparsa Amerika baya zorlanır onu söyleyim.
Sosyal ağlarda paylaş

fenris said:

@baba
bunlardan hangisi bahsettiğim lükse sahip olduğunu gösteriyor ki?

abd kaybedilmiş pazar olmaz yani hani kaybedilirse çok sorun yaratmaz kaldı ki ikinci dünya savaşı sonrası abd si de (silah sanayii hariç) benzer durumdaydı, iç talebi daha genişti, bugün bile çoğu firma daha ziyade abd pazarı odaklı ürünler geliştiriyor mesela bir iphone'un en verimli kullanıldığı yer abd, adamlar ülkece bir buçuk kıta avrupası pazarı ediyor şu anda

kaldı ki çin daha büyük ve aynı dinamiğin yakalanması için illa ücretlerin artması gerekmiyor, diğer sosyal olanaklara birey daha az para ayırması gerektiğinde (bkz: sosyal devlet) diğer "şeyler"e daha fazla zaman, para ve enerji harcayabiliyor

erken sanayileşmiş ülkelerle çinin tek farkı geldikleri ekonomik sistem, biri tam kapitlaist bir süreci yaşamışken öteki yıllarca komunist sistemden sosyalist sisteme sindirerek bir geçiş yapmış, sindirerekten kastım bu fikri sadece eknomik uygulamalara değil bireylerinin sosyal hayatlarına ve bireylerin hedefleri olarak yıllarca ince ince bilinç altına telkin etmişler. dine karşı olan çin bir bakıma budizm etkili "komunist" bir din oluşturdu. sözün gelimi tabii doğrudan "ahanda din kurdular!" demiyorum. bir fikir, bir hedef, bir inanış

din felsefesine nereden geldim lan abv, eve gideyim artık ya beyni dönmüş ahtapot gibiyim
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...