Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

aga sunucuların akıbeti n'oluyor? aka internet arkeolojisi mümkün müdür?


BramStoker

Öne çıkan mesajlar

aklıma takılan bir mevzu var. diyelim geldik yetmiş beş seksen yaşına. o zamana kadar bizim torunlarımız konuşmayı öğrenir öğrenmez kitle iletişim araçlarına ulaşabilir hale gelecekler. kurduğu internet siteleri sayesinde kendi eğitim masraflarını çıkarabilecek bir nesil ortaya çıkabilir zannımca. şimdi bu veletler ellerinin altında imkan bulunduğunda tutup "ulan benim dedem bundan kırk sene evvel hangi sitelere giriyordu acaba?" diye bir araştırmaya koyulabilir mi?

ruh hastası mısın, nereden aklına geldi bu diyeniniz varsa eğer aklıma nereden böyle bir şeyin geldiğini de izah edeyim. wow sunucularını yenileme kapsamında yenilerini alınca eskilerini satmamış bir yere bağışlamış sanırım. mesela bu sunuculardaki bilgiler ne oluyor? e hadi wow mmodur. bunun pr0nu var, snuffı var, sanal şeysi var. tut ki büyük bir stream 0rnp sağlayıcısı sunucularını değiştiriyor. ne yapıyor içindeki bilgileri? nereye gidiyor bunlar?

hayat boyu vpn ardına mı saklanacağız? ki yarın bir gün vpn hizmeti verenlerin hizmetini kimlerin kullandığının ve nerelere ulaştıklarının kolayca ortaya çıkmayacağının garantisi yok.

konuyu çok dağıtmışım. yani şöyle bir ileriye dönük düşünecek olsak bu gibi sunuculardaki bilgilerin üzerine yazılmadıkça ve bir şekilde bir yerde internete bağlı kaldıkça geriye dönük izimiz ileride herkesçe ulaşılabilir olabilir mi?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ahmedinejad said:

bu arada sunucuların akıbetinden çok insanlar öldüğünde geriye kalan internet alan adlarının veya bilgilerin veya maddi değeri olan şeylerin ne olacağı sıkıntı şu an. hukuksal boşluklar var.


onun çaresi -mesela facebook örneği üzerinden gidelim.- facebook profilinin email ve şifresini vasiyetinde istediğin birine bırakabiliyorsun. arabanı evini bırakabildiğin gibi. e-posta adresleri de öyle mesela. itunes'daki eserler de mesela böyle bırakılabilmeli. genişletilebir bu örnekler. ingiletere veya amerikada örnek kararlar vasıtası ile çözülebilecek şeyler bunlar.

bunun gibi alan adlarını da bırakabilirsin ama mesela facebook'un alan adını bırakamazsın çünkü yatrımcıları var. hisselerini bırakırsın yani. alan adı tüzel kişiliğin olur gene.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

sadece öyle değil işte. mesela senin bir siten var, üstünden baya para kazanıyorsun. öldün onun bağlı olduğu mail şifreni kimse bilmiyor, site şifrelerini kimse bilmiyor, ortada bir gelir var ve mirasçılarına paylaşılması lazım. mail şirketlerinin bunları verip vermeme mevzusu karışık. üstüne zaten türkiye'desin, yurtdışıyla bu ilişkilerin kurulması karışık. kanunlarda bu konularla ilgili hiç bir düzenleme yok.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...