Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

L2P Başlığım


deadwoll

Öne çıkan mesajlar

Bu benim bir sürü soru sorup, bir yanlışlık olduğunu düşündüğüm fotoğraflarımı nasıl düzelteceğim hakkında fikir edinebileceğim başlığım olsun istiyorum.

İlk olarak şunu sorayım mesela, UV filtresi ne kadar lazım?

Bir de, bir de evde bulduğum her şeyi çekiyorum ama mesela;

http://www.flickr.com/photos/70194773@N07/6376825641/in/photostream/lightbox/

Şimdi sağ taraftaki incir olmasını istediğim gibi mesela, ama sağ taraftaki inciri ne yaptıysam diğeriyle aynı anda net yakalayamadım; nasıl düzeltebilirim? Benim görebildiğim hariç ne sıkıntısı var fotonun?

Teknik bilgim pek olmadığından auto'da çekiyorum genellikle, lens de EF 18-55 IS II

(Fotoğrafların doğrudan burada açılmasını nasıl sağlayacağım? İlk kez flickr'a bir şey yükledim, bir de flickr fotoğraf paylaşmak ve arşivlemek için iyi mi?)

Edit x5: Fotoyu açma ve gramer düzeltme çabaları QQ
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Admin
UV filtresi cok gerekli degil esasen. Tek esprisi sokakta cekim yaparken bir cisim lense carparsa ilk etapta lensi koruyan bir vasif tasimasi. Onun disinda fotograf kalitesi acisindan faydasi yok. Tersine lensin camindan daha genis yuzeye sahip oldugundan daha cok toz tuttugu icin bazen fotograflari bozabiliyor.

Son donemlerde UV filtresini cikararak cekmeye basladim ben.

Incir fotografinda iki inciri de net bir sekilde odaklamak icin farkli yontemler kullanabilirsin.

En mukemmel sonuc icin yapacagin sey focus stacking teknigi.

Ugrasamam diyorsan da daha dar bir diyafram yani f/x de x degerinin daha yuksek olmasi gerek.

f/3.5 ile cekiyorsan mesela f/11 ile dene. Odaklama yaptigin yer ise nesnenin lense yakinligina gore 1/3 mesafede bir nokta olsun.

Makro cekimlerde odaklanacak nokta cok hassas oluyor. Bu yuzden her milimetrenin onemi var.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Lensi koruma amaçlı parasoley kullanın. UV filtre çoğu zaman gereksiz bir şey. (hele ki çok da pahalı değil dediğiniz cam parçalarından uzak durun derim)

Flickr depolamak için de sergilemek için de 10 numara site.

Fotoğrafın üzerinde share sekmesi olacak ordan halledebilirsin direkt sana forum kodu bile veriyor (ama bu forumda sorun var http:/./'leri çıkarman lazım linklerden)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bugün dışarıya çıkıp fotoğraf çektim ilk kez uzun uzun, yalnız ışığı iyi ayarlayamadım sanırım.




Bu da "Batı'nın Ahlaksızlığı" adlı çalışmam;

http://www.flickr.com/photos/70194773@N07/6390457551/


Bunu da evde focuslamayı öğrenirken çekmiştim, hoşuma gitti.

http://www.flickr.com/photos/70194773@N07/6390456225/

Edit: Ben katil olmadan bana bir daha anlatın nasıl resim koyacağımı lütfen, her siteden direk linki c/p leyince resim görüntüleniyor, img ya da flickr'ın verdiği linki kullanınca olmuyor.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...
Grain deniyor sanırım, gece çekim yaparken flash kullanmak yerine ISO değerleriyle oynadığımda fotoğraf böyle noktacıklı oluyor, onu minimuma indermek için en doğru ISO değerini mi bulmak gerekiyor?

Bazen loş ışıkta fotoğraf çekmek istiyorum flash kullanmadan ama o olayı bir türlü ortadan kaldıramadım adam gibi, ne yapabilirim?

...

Haftasonu buradaki bir kuleden şehri çekmeyi planlıyorum bu arada, var mı bir yolu yordamı? (Eğer hava bugün ki gibi olursa bayağı bulutlu/yağmurlu ve gidebileceğim saate göre de sisli olacak muhtemelen) (18-55mm'le çekeceğim bu arada, başka bir şey yok zaten sdf)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Cekim yapacagın yerde en az bir ısık noktası bu,manuel odaklama yaparak ısıgın oldugu yere gore ayarlayıp iso400 u gecmemek kaydıyla cekimlerini yapmanı tavsiye ederim.

Aksam hava karardıktan sonra sokak lambalarında dedigimi calısabilirsin ve f degerini 3.5 da tutarak basla derim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Problem değil abi o direkt makinenin iso 3200'de verebileceği performans.

İso 3200'de fotoğraf çekmeyeceksin, 1600'de de çekme hatta benden söylemesi. O kadar yani. Fotoğraf dediğin ışıkla ilgili birşey tamamen. Dolayısıyla ışık yok ise fotoğraf da yoktur.

İlla çekmen lazımsa da tripodunu kuracaksın uzun pozlamanı yapacaksın yani ışığı emmek için bekleyeceksin işte. İso 3200 falan hikaye yani. Çok kritik durumlarda internette izlenebilir fotoğraflar da çekebil diye olan bişey. Fazlasını bekleme.

İso temizlemeydi post processingdi cart curt da çok samimiyetsiz şeyler ayrıca o konularla da oyalanma derim ben.

iso'ya fazla abanmışım da içim elvermedi, diyaframa baktım f/4.5,, yani kit lens =)
o ışıkta hala normal isolarda fotoğraf çekebilirsin ama işte diyaframı f2'ye, 1.8'e, 1.4'e kadar açılabilen bir lens alman lazım... Alayım o zaman diyecek olursan da şimdiden geçmiş olsun >:D< İyi bir masraf kapısını aralıyorsun demektir nitekim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Admin
Gece vakti sokak lambaları diyafram çok açık ise sorun yaratır. Şöyle ki bir ışık kaynağı parlama yapıp fotoğrafın öbür tarafında da gözüküyor. Ayrıca dikey ya da oval parlamalar oluşuyor vb.

Grenli fotolar bazen ayrı bir güzel. O fotoğrafı siyah-beyaz yap mesela gren de güzel gözükür.

Eğer en temizinden yüksek kalite arıyorsan tripod şart. Üzerine f/8.0 ila f/11.0 arası bir değer seçeceksin. ISO en düşük seviyede olsun. Lakin eğer normal değerler 200-3200 arası iken ek ayarlar ile ISO 100 veya 150'e de düşürülebiliyor ise bile kullanma. Normal değer olarak en düşük ne ise onu seç.

Pozu ayarla, odaklamayı manual olarak yap ve ya geri sayımda çek ya da cable release bağla onunla çek fotoğrafı.

Pozda eğer lense kenarlardan güçlü bir ışık kaynağı etki ediyorsa garanti çizgi şeklinde bir kaç farklı tonda parlamalar oluşacak. Lens hood bir nebze işini görür. Tercihen yatay gelen güçlü ışık kaynağı olmasın pozda.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Tripodu ele geçirdik bu akşam sonunda, ta Çin'den gelmiş kapıya kadar, bizi evde bulamamış, 10 gündür falan yatıyormuş, daha yeni posta geldi DHL'den.

Bir de benim çantam da geldi, bayağı hoşuma gitti yalnız lensi sökmem ya da ekran alta gelecek şekilde çantaya koymam gerekiyor. Bir sıkıntı olmaz herhalde?

(Bu arada çantanın içi çıkıyor, koruyucu madde kaplı her tarafı, içinde de 2 tane cırt cırtlı istediğim gibi ayarlayabildiğim ekstra koruma var lensler için. Onları kameranın hareket etmemesini sağlayacak şekilde ayarladım.)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Admin
Lensi sokmeden koy. Sokakta dolasirken cantadan cikarip cekecegin zaman lensi takman gerekicek. Boyle cok sok tak yaparsan garanti toz gider sensore.

Ekranin altta kalmasi sorun degil. O cirt cirtli seyler (padding)
istedigin gibi ayarlarsin. Hatta tamamen sok kamerayi yatay sekilde de koyabilmen lazim. Yani lens cantanin sol kosesine bakacak sekilde. Cok muhim degil. Kafana gore takil. dSLR'lar cok saglam aletler. Oyle ufak tefek carpmalardan bir sey olmaz. Cantalar da yeterli korumaya sahipler. Canta icinde sabit dururken cantayi dusursen dahi bir sey olmaz. Merdivenden dusursen dahi buyuk ihtimal sorun cikmaz :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

http://www.amazon.de/gp/product/B0007XD4LC/ref=s9_simh_gw_p23_d0_g23_i2?pf_rd_m=A3JWKAKR8XB7XF&pf_rd_s=center-2&pf_rd_r=1WNVQM4NH30RADFSQWYF&pf_rd_t=101&pf_rd_p=463375173&pf_rd_i=301128

Şu lense yorum yapar mısınız? Eğer verdiğim paraya değecekse kaçırmak istemiyorum, zira makro çekmeyi çok sevdiğimi farkettim.

Ha bir de karanlık ya da loş ortamlardaki performansı ve vibration resistance'ı olup olmaması da benim için önemli kriterler dahilinde.

(550d'ye oluyordur diye tahmin ediyorum :P)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...
Yılbaşı gecesi gerçi genelde video çektim ama hoşuma giden bir kaç şeyi de fotoğrafladım,

Fotoğrafarı çekerken kendimi savaş muhabiri gibi hissettim açıkçası; yanımızdan yol boyunca uçarak geçip yerde patlayan havai fişekler, içinde çatapat patlatılıp inflak eden şarap şişelerive gökten düşen kovanlar... Zaten boş kovanlardan bir tanesi de gökyüzünden orta parmağıma düştü, gerçi parmağım olmasa makineye hasar verecekti, iyi oldu :P

Anlık yakalamam gerektiğinden şipşak çektim hepsini;

http://www.flickr.com/photos/70194773@N07/6623870837/
http://www.flickr.com/photos/70194773@N07/6623867191/
http://www.flickr.com/photos/70194773@N07/6623866617/
http://www.flickr.com/photos/70194773@N07/6623865867/
http://www.flickr.com/photos/70194773@N07/6623862175/

(Flickr'dan adam gibi paylaşamadım gitti)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...