Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Yazılım sektörü üzerine, Hintli yazılımcılar ve Outsourcing vs..

throine

Öne çıkan mesajlar

Niye böyle bi topik açtım? pek yazılım dünyasının içinde değilim ama sizden de görüş almak isterim, özellikle yurtdışında çalışan yazılımcılardan. bu mesleğin geleceği nedir vs.?

Biraz kendimi embedded sistemler konusunda geliştireyim dedim hatta ciddi ciddi ben bundan para bile kazanırım derken araştırırken sektörün gurularından pek iç açıcı şeyler duymadım. özellikle outsourcing çok yaygınmış hem highlevel hem de low level embedded piyasasında.

Tabi asıl işi yazılım olan şirketlerde outsourcing olayı pek yokmuş hatta hiç yokmuş. Ama bir sürü sektörel horror stories dinledim. Gerçekten ilerisi pek iç açıcı değil mi bu outsourcing yüzünden?
Belki türkiyede olanlar için bu yazdıklarım bir şey ifade etmeyecek ama özellikle yurtdışında çalışanlar bu outsourcing hikayesinden haberdardır. Ama duyumlarıma göre türkiyeye de sıçramış/sıçrayabilirmiş bir kaç banka hintli yazılımcı ihtal etmeye başlamış şimdiden.

Biraz da küreselleşmenin ve teknolojinin getirdiği bir durum aslında kader mi diyelim? Dünyanın herhangi bir yerinde sahra çölünde ya da kutuplarda olup internet bağlantısına sahip kişi senin işini daha ucuza yapabiliyor demek oluyor bu.

Sırf bu yüzden soğudum bu işten şimdiden. :( hayatımda hiç gitmediğim bir yer olan bangladore'dan nefret ettim ve "sir" ile başlayan cümleler gördükçe karnıma ağrılar girmeye başladı. :(

Her şey başlarda güzel geliyor da bunun 40'lı 50'li yaşları var. Her şey başladığı mutlu bitmeyebiliyor.

/discuss
Sosyal ağlarda paylaş

evet en çok korktuğum da bu.

bu sektörde her şey man-made teknolojiler üzerine kurulu ve bu teknolojilerden birinin modası geçerse senin o ana kadar öğrendiklerin de işe yaramaz oluyor ya da şöyle diyeyim en iyi ihtimalle bir kaç marketable skill kaybetmiş oluyorsun.

20 sene boyunca aynı platformda yazılım geliştirip 45-50'li yaşları görüp bir anda şirket hadi platform değiştiriyoruz derse bildiğin obsolete adam olup çıkıyorsun. 50 yaşından sonra sudan çıkmış balığa dönmek var sonuçta.

Bu durum gençken pek sorun olmaz öğrenirsin ama yaş ilerleyince cidden büyük sorun olur gibime geliyor dışarıda bir sürü "taze kan" varken?

bu arada Paticik Kariyer şart. sdf
Sosyal ağlarda paylaş

Ben bunu Bosch'ta staj yaparken embedded sistemler üzerine yazılım geliştiren baş mühendise sormuştum. "Sizin işiniz de zor ya, outsourcing ile çok daha kolayca ve çok daha ucuza yaptırabiliyorsun işini" demiştim. A++ kalite isteyen işlerde outsourcing yapamazsın diye cevaplamıştı, hem kalite problemleri, hem amatörlük, hem nasıl bir şeyle karşılacağını her zaman bilememenin "sürpriz"leri, hem başka sebeplerden yazılım dünyasında outsourcing daha da yaygınlaşsa da, hiç bir zaman mainstream olamayacak, tam zamanlı sesekalı yazılımcılığın önüne geçemeyecek gibi bir sonuç çıkarmıştık o muhabbetten.

Buna ek olarak, şirket sana 15 yıl yatırım yapıp, sonra platform değiştiriyoruz diye kapıya koyarsa zaten bişi olmaz o şirketten. O şirketteki 15 yıllık tecrübeni diğer programlama dilinde değerlendiremiyorsa BİLE farklı bir şekilde değerlendirebilmeleri gerekir gibi sankim (çok bilmiyorum sizin işleri zira yazılımcı değilim, yanlış olmasın)

Asıl mevzuu ilerleyebilmekte, bi şirkete girip, tek işi kod yazmak olan assistant programmer'dan öteye 15 senede gidemediysen, farklı sorumluluklar alamadıysan zaten obsolete olmayı hak etmişsin demektir.

Özet: Türk bankalarını bilmem ama en azından Alman mühendislik firmaları uzakdoğululara feci şekilde kıl. Bunu avrupa'ya geneller miyiz, büyük ülkelere en azından rahatça genelleriz. Şu gün bir Siemens'in işini netten bulduğu Hindu adamlara yaptırma ihtimali düşüktür diye düşünüyorum.

Ha öğle yemeklerinde yemekhane almanca konuşan hintli doluyordu ama olsun, bu da outsourcing olmuyor sonuçta :)
Sosyal ağlarda paylaş

"roket adam" said:

Ben bunu Bosch'ta staj yaparken aynı embedded sistemler üzerine yazılım geliştiren baş mühendise sormuştum. "Sizin işiniz de zor ya, outsourcing ile çok daha kolayca yaptırabiliyorsun işini" demiştim. A++ kalite isteyen işlerde outsourcing yapamazsın diye cevaplamıştı,

Ya orası doğru bir adamın sözü vardı firmware evrendeki en pahalı şeydir derdi adam. :) öyle embdded sistemler var ki hatayı affetmez mesela havacılık sektörü? autopilot hataya gelir mi hiç? uzayın ortasında mekiğe bir bugdan dolayı firmware update mi yapacaksın? ya da ne bileyim arabanla saatte 150km/h yaparken yazılım sorunu çıktığını düşünsene?

BOSCH'ta da tüm birimlerde olmaz belki ama yine de yapılır. Yapmak zorunda.

"roket adam" said:

Buna ek olarak, şirket sana 15 yıl yatırım yapıp, sonra platform değiştiriyoruz diye kapıya koyarsa zaten bişi olmaz o şirketten. O şirketteki 15 yıllık tecrübeni diğer programlama dilinde değerlendiremiyorsa BİLE farklı bir şekilde değerlendirebilmeleri gerekir gibi sankim (çok bilmiyorum sizin işleri yanlış olmasın)

Asıl mevzuu ilerleyebilmekte, bi şirkete girip, tek işi kod yazmak olan assistant programmer'dan öteye 15 senede gidemediysen, farklı sorumluluklar alamadıysan zaten obsolete olmayı hak etmişsin demektir.

O tecrübe illaki değerlendirilir de o yeni platformda senden daha tecrübeli ve genç birileri olunca kendini her an kızağa çekilmiş gibi hissedersin. 50 yaşında birinin o platformda tecrübe kazanıp üretken olması mı daha masraflıdır yoksa onu kapı önüne koyup daha genç ve o platformda daha tecrübeli ve daha az maaşa çalışacak birini bulmak mı?

Durum genelde nasıldır bilmiyorum ama benim gördüklerim duyduklarım bunlardan pek farklı değil.
"roket adam" said:

Şu gün bir Siemens'in işini netten bulduğu Hindu adamlara yaptırma ihtimali düşüktür diye düşünüyorum.

Ha öğle yemeklerinde yemekhane almanca konuşan hintli doluyordu ama olsun, bu da outsourcing olmuyor sonuçta :)

eh abi kendin dedin hintli doluyor yemekhane diye. :) bugünün şartları bunu gerektiriyor. böyle şirketler bal gibi outsourcing/offshoring yapar.
kim yapmaz? raytheon gibi şirketler mesela?
Sosyal ağlarda paylaş

Yanlış olmasın tekrar belirteyim, yazılımcı değilim olmayı hiç düşünmedim, böyle bir şeyler konuşmuş düşünmüştüm zamanında paylaşayım dedim. Belki de bunu sektör profesyonellerinin tartışması daha mantıklı, şu aşamada budur yani :)

Şu "yükselme"den kastım da, düz programcıdan atıyorum proje koordinatörlüğüne yükselirsin, altındakiler o yeni dil ile bir şeyler işlerken sen organize edersin gibi, ama yok bilmediğim konuda konuşmaya devam etmeyeceğim :)

Biri gelsin bizi aydınlatsın.
Sosyal ağlarda paylaş

ya o dediğin doğru 20 sene tecrübesi olan adam genelde işin artık teknik kısmından çok management kısmına geçmiştir, lead engineer olur ne bileyim jr mühendislere mentorluk eder. ya da tam tersi management yetenekleri kötüdür teknik kısmında kalmıştır işin.

ama sales/marketing gibi bölümlere geçip kurtulmamışsa böyle bir durumda yine en kötü senaryoya hazırlıklı olmalı.

keşke sektörde en az 15 senesini devirmiş biri şu topiki görüp gelse çok şeyler diyecektir de. :)

market ve trendler baş döndürücü hızla değişiyor daha geçen gün google javascript eskidi alın bunun kullanın iye yeni bir dil duyurdu. belki de yeni standart bu olacak? kim bilir? artık projelerde js biliyorum demen bir işe yaramayacak?
Sosyal ağlarda paylaş

Yazılımcıların donanımcıları neden çekemediğini çok daha iyi anlatan bir topik olmuş. İbret.exe

10-15 sene önceki mainboard, cpu, ram disk gelişimi her şekilde sürse de olay iso standartlarıyla tanımlanmış. Gelecek her zaman donanımcının lehine. Eğer programa göre donanım yapılmasına karar verilmedikçe. Ki bunun olması olası gözükmüyor program desteği ve çokluğuna bakılırsa.
Sosyal ağlarda paylaş

vaperon said:

10-15 sene önceki mainboard, cpu, ram disk gelişimi her şekilde sürse de olay iso standartlarıyla tanımlanmış. Gelecek her zaman donanımcının lehine. Eğer programa göre donanım yapılmasına karar verilmedikçe. Ki bunun olması olası gözükmüyor program desteği ve çokluğuna bakılırsa.

valla donanımcılar için de pek iyi görünmüyor gelecek. analogu bilmem de en azından digital tasarımcılar için böyle. :) manufacturing ise çoktan asyaya taşındı zaten.
Sosyal ağlarda paylaş

Hintliler ve Cinliler web development pazarinda coook buyuk bir yer isgal ediyorlar ama cikardiklari isler profesyonellikten cok uzak. Isini bilen biriyle kiyaslanamazlar bile.

Piyasa icin ufak paralar adamlar icin buyuk paralar dogrudur ama sirf bu yuzden kaliteden uzak fabrikavari calisiyorlar. Ayni kafada degilseniz korkmanizi gerektirecek bir durum yok.
Sosyal ağlarda paylaş

Başta onlarla aynı kafada değilim diyerek kendimi avutuyordum hep ama sektördeki adamlarda konuşunca tam tersi oldu aslında özgüvenimi yerle bir ettiler. sdf

Çok büyük hevesle girmiştim elini sallasan CS mezunu adama çarpıyor ama içlerinde C'yi masterlamış adam yok + low level embedded için yeteri kadar elektronik background da yoktu belki bir şansım olur diye düşünmüştüm. trollface.jpg

Üstüne bir de ne kadar dinamik bir sektör olduğu eklenince baya baya soğudum. :)

Aklımda baştan beri EMI/EMC özellikle de Signal Integrity konusunda kendimi geliştirmek vardı özellikle sonuncusu baya önemli bir konu oldu son yıllarda (thanks to moore's law) ama işte lisansla hatta masterla bile yanına yaklaşamayacağın bir topic olunca + tr'de signal integrity konusunda hemen hemen hiç bir çalışma yapılmayışı biraz sıkıntı bu alana girmek için.

ama bir kere bu alanın içine girmeyi başarınca artık kimse tutamaz gibi bir şey. SI mail grubuna takılmıştım bir süre baya bu alanda aşmış adamlarla falan tanıştım hepsi aynen şunu diyordu "15 senedir bu gruptayım teknoloji değişiyor ama burada sorulan sorular hiç değişmedi çünkü fizik kuralları değişmiyor ki" falan demişti. bu açıdan daha stable bir kariyer sunuyor bu alan.

ee niye embedded kasmaya çalışıyorsun derseniz? SI, bu alana giremezsem/yetemezsem aç kalmayayım bari diye. :D
Sosyal ağlarda paylaş

SI aynen dediğin gibi bir konu, içine girdin mi çoşar gidersin bence de. uzaktan takip edebiliyor bende anca, benim de en büyük eksikliğim işte o elektronik background'ımın olmayışı. Çok çok büyük bir eksiklik benim için.

Bende embedded üzerine 1-2 iş başvurusu yapmıştım ama geri bile dönmedi hiçbiri, keza image processing üzerine de başvuru yaptım 2tane onlarda geri dönmedi.

hiç bilmediğim bir dala atıldım bende telekominikasyona, bakalım nası olcak sonumuz :)
Sosyal ağlarda paylaş

senko said:

SI aynen dediğin gibi bir konu, içine girdin mi çoşar gidersin bence de. uzaktan takip edebiliyor bende anca, benim de en büyük eksikliğim işte o elektronik background'ımın olmayışı. Çok çok büyük bir eksiklik benim için.

Bende embedded üzerine 1-2 iş başvurusu yapmıştım ama geri bile dönmedi hiçbiri, keza image processing üzerine de başvuru yaptım 2tane onlarda geri dönmedi.

hiç bilmediğim bir dala atıldım bende telekominikasyona, bakalım nası olcak sonumuz :)

Aslında çok niche bir alan sayılır. SI alanında çalışan birinden electromagnetic ve transmission line theory gibi şeyleri yalayıp yutmuş olması beklenir. Ben ne kadar insan tanıyorsam bu EM ile ilgili dersleri nefret ederek almıştır ve hiç bir şey anlamadan da geçmiştir çoğu.:D sdf
Hani diyorum az biraz dişimi sıksam kafa patlatsam gerekirse aynı kitabı hatim indirsem teorisini becersem diyordum. Bu sefer de hand-on deneyimim olmaz zaten masterla bile zor içine giriyorsun alanın iyice hayal kurmak gibi oldu benimkisi.

Ama en güzel yanı ne biliyor musun? Öğrendiklerinin ve deneyiminin hiç bir zaman boşa gitmeyecek olmayışı var sonunda. Geçirdiğin her yıl labda bulunduğun her dakika seni daha değerli yapıyor sektör için. Deneyiminin obsolete olması için fizik yasalarının yerle bir olması lazım bu da pek mümkün gibi görünmüyor. sdf :D Ama entry level iş bulman çok zor diğerlerine göre en azından co-op yapmış olman beklenir.

Bir de şu var şu SI sektöründeki çoğu kişi baby boomer ve bu insanlar emekli olacak/olmaya başladı bile diğer yandan baktığında üniversiteler ve öğrenciler elektromanyetizma/rf gibi alanlara ilgi duymuyor yazılım, digital design ve diğer man-made teknolojiler üzerine baya bir yığılma var. Bu da avantaj bence.
Sosyal ağlarda paylaş

ben outsourcing yaptirmis gerektigindede yaptiran biri olarak soyluyim

astari yuzunden pahali ya geliyor niye geliyor derseniz

gittiginiz hintli birini buldunuz, bir kere projeyi en kucuk detayiyla aciklamaniz lazim, e bunu yapmak icin zaten o isten anlayan birine ihtiyaciniz var, proje yapilirken hicbirsey degistiremez siniz

degistirirseniz onlari bunu bastan anlatacak birine yine ihtiyaciniz var, proje yururken surekli projenin nasil gittiginiz izleyen insanlarada ihtiyaciniz var.

diyelimki hersey oldu bitti, birsey hatali, gunlerce beklemeniz gerekiyor, bazen iceride 5dk da halledeceginiz sey icin. Turkiyede programcilar hala ucuz, yani outsourcing akil isi degil.

ama nebliyim bizdede 150 bin dolarlik yazilimcilar cikar o zaman isler degisir.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...