liberal Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2011 her sabah buzluktan donmuş şekilde cıkardığımız 5lt'lik suyu bu 2 formda görüyorum ve gördükce de merak ediyorum. Hangi form içerisinde buz daha cabuk erir? Etrafında su olmayan buz mu (şekil 1) yoksa erimiş su olan buz mu (şekil 2)? hani soğuk su kalkan görevi yapıyor mu baaabında. http://i.imgur.com/uUQSX.png gelebilecek salakca sorulara peşin edit: sadece merak. büyük bi aydınlanma beklemiyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
zeper Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2011 1. ve 2. şık aynı olmuş sanki,değil mi? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SeaGle Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2011 Hava ve su arasındaki ısı iletim katsayısı farkı sorunun cevabını verir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fede Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2011 senin ağzından çıkanla kulağına girenin bir olmadığını farkında oldun mu sen hiç Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
vaperon Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2011 O suyun buzdan kaç derece daga sıcak olduğuna bağlı olarak değişir. Aynı sıcaklıktaysa yine de uzun sürer ama içinde hiç su olmadan buzun şişenin dış yüzeyine temas eden yüzeyi çok daha az olacağı için, içinde su varken, su olmayan şekline göre çok daha hızlı eriyecektir... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nutella yerim Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2011 eriyecek diye bir şart yok,erimesi için önemli olan sıcaklık farkından ötürü enerji alış-verişi oluşması ile faz değişimi,0 C de buz ile 0 C su koy yanyana,kardeş kardeş durabilirler Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SeaGle Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2011 Buzluktan çıkan su-buz dengesindeki suyun sıcaklığı 0 derece olur, onu hesaba katarak düşünmek lazım bu arada. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SeaGle Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2011 nutella yemiş pardon nuella demiş. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
liberal Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2011 düzelttim + hava 40 derece ayrıca buzluktan cıkan su tamamiyle buz. burda geçen olay suyun 4 saat sonra buzluktan cıkmış olması. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
senko Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2011 "nutella yerim" said: eriyecek diye bir şart yok,erimesi için önemli olan sıcaklık farkından ötürü enerji alış-verişi oluşması ile faz değişimi,0 C de buz ile 0 C su koy yanyana,kardeş kardeş durabilirler Das. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
zeper Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2011 "nutella yerim" said: eriyecek diye bir şart yok,erimesi için önemli olan sıcaklık farkından ötürü enerji alış-verişi oluşması ile faz değişimi,0 C de buz ile 0 C su koy yanyana,kardeş kardeş durabilirler yaniii şu; Q=M.C.(DELTA-T) Q=M.L bu denklemi çözüyoruz:) eğer su 0 derecede değilse o zaman ML + MC(DELTA-T*) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
liberal Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2011 zeper said: eğer su 0 derecede değilse o zaman ML + MC(DELTA-T*) wat? @nutella o su eriyecek arkadaş. eriyor yani sdhfsd Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
vaperon Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2011 new grinch can't delta te ▲ Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
liberal Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2011 vaperon said: O suyun buzdan kaç derece daga sıcak olduğuna bağlı olarak değişir. Aynı sıcaklıktaysa yine de uzun sürer ama içinde hiç su olmadan buzun şişenin dış yüzeyine temas eden yüzeyi çok daha az olacağı için, içinde su varken, su olmayan şekline göre çok daha hızlı eriyecektir... dikkatimden kaçmış, eyvolla. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nutella yerim Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2011 liberal said: zeper said: eğer su 0 derecede değilse o zaman ML + MC(DELTA-T*) wat? @nutella o su eriyecek arkadaş. eriyor yani sdhfsd abi benim o yorumu yaptıgım denklemler ideal koşullarda uygulanabilen denklemler,yani teoride erimez zeper demişQ=M.C.(DELTA-T) Q=M.L bu denklemi çözüyoruz eğer su 0 derecede değilse o zaman ML + MC(DELTA-T*) fakat şöyle bir şey var buzun cevresindeki suyun buza uyguladıgı bir basınc var,buzdolabının motoru calısırken ya da senin her kapagını acıp kapadıgında oluşturdugun mikro titreşimler var,eriyosa şaşırmam yani :D vaperonun da dediği gibi üstelik ısı transferi sudan buzun yüzeyine doğru oluyor,buzun eriyen dış tabakası katı fazdan akışkan faza geçtiğinden ötürü yer cekimi etkisinde şişenin dibine doğru yol alıyor,bu sırada sürtünme meydana geliyor,mevcut bir hız olduğundan ötürü akışkanlar mekaniğindeki ünlü reynolds sayısı devreye giriyor ve taşınım ile olan ısı transferindeki h değerini(kat sayı) etkiliyor,dolayısıyla geçen ısı miktarı değişiyor her ne kadar basit bir problem gibi gözükse de eğer kesinlikten,mutlaklıktan söz etmek istiyorsak şişenin mevcut geometrisi çizilip,ortam/çevre koşulları mümkün olduğunca gerçeğe yakın tasarlanıp bilgisayarda senin soruna cevap verecek mühendislerin kullandığı sonlu elemanlar metoduyla çalışan paket programlar var örneğin cpu nun soğutulmasında bazı şeyleri öngörmek için şöyle bi analiz/simülasyon projesinde görev almıştım ben üni de şu da aynı proglama yapılan bir analiz,soğuyan kahve Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
escape Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2011 buz ortamdaki sıcaklıga göre daha hızlı yada daha yavaş erir. 1. şekildeki suyun bulundugu ortam daha sıcak 2. şekildeki suyun bulundugu ortam ve çevresindeki soguk su 1'e göre daha soguk oldugu için ortam sıcaklıgı 1'den daha düşüktür ve daha geç erir.. formüle gerek yok :/ Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dartanian Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2011 Abi 2 bardak al birine su doldur buzu at diğerine sadece buzu at. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
zeper Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2011 liberal said: zeper said: eğer su 0 derecede değilse o zaman ML + MC(DELTA-T*) wat? @nutella o su eriyecek arkadaş. eriyor yani sdhfsd pardon pardon buz 0 derecede değilse yanlış yazdım:). Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ginaly Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 6, 2011 paticiği bu yüzden seviyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar