Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Buzun erime hızı


liberal

Öne çıkan mesajlar

her sabah buzluktan donmuş şekilde cıkardığımız 5lt'lik suyu bu 2 formda görüyorum ve gördükce de merak ediyorum. Hangi form içerisinde buz daha cabuk erir? Etrafında su olmayan buz mu (şekil 1) yoksa erimiş su olan buz mu (şekil 2)?

hani soğuk su kalkan görevi yapıyor mu baaabında.

http://i.imgur.com/uUQSX.png

gelebilecek salakca sorulara peşin edit: sadece merak. büyük bi aydınlanma beklemiyorum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

"nutella yerim" said:

eriyecek diye bir şart yok,erimesi için önemli olan sıcaklık farkından ötürü enerji alış-verişi oluşması ile faz değişimi,0 C de buz ile 0 C su koy yanyana,kardeş kardeş durabilirler


yaniii şu;

Q=M.C.(DELTA-T)
Q=M.L bu denklemi çözüyoruz:)

eğer su 0 derecede değilse o zaman ML + MC(DELTA-T*)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

vaperon said:

O suyun buzdan kaç derece daga sıcak olduğuna bağlı olarak değişir. Aynı sıcaklıktaysa yine de uzun sürer ama içinde hiç su olmadan buzun şişenin dış yüzeyine temas eden yüzeyi çok daha az olacağı için, içinde su varken, su olmayan şekline göre çok daha hızlı eriyecektir...


dikkatimden kaçmış, eyvolla.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

liberal said:

zeper said:


eğer su 0 derecede değilse o zaman ML + MC(DELTA-T*)


wat?

@nutella o su eriyecek arkadaş. eriyor yani sdhfsd




abi benim o yorumu yaptıgım denklemler ideal koşullarda uygulanabilen denklemler,yani teoride erimez



zeper demiş




Q=M.C.(DELTA-T)
Q=M.L bu denklemi çözüyoruz

eğer su 0 derecede değilse o zaman ML + MC(DELTA-T*)




fakat şöyle bir şey var


buzun cevresindeki suyun buza uyguladıgı bir basınc var,buzdolabının motoru calısırken ya da senin her kapagını acıp kapadıgında oluşturdugun mikro titreşimler var,eriyosa şaşırmam yani :D




vaperonun da dediği gibi üstelik ısı transferi sudan buzun yüzeyine doğru oluyor,buzun eriyen dış tabakası katı fazdan akışkan faza geçtiğinden ötürü yer cekimi etkisinde şişenin dibine doğru yol alıyor,bu sırada sürtünme meydana geliyor,mevcut bir hız olduğundan ötürü akışkanlar mekaniğindeki ünlü reynolds sayısı devreye giriyor ve taşınım ile olan ısı transferindeki h değerini(kat sayı) etkiliyor,dolayısıyla geçen ısı miktarı değişiyor




her ne kadar basit bir problem gibi gözükse de eğer kesinlikten,mutlaklıktan söz etmek istiyorsak şişenin mevcut geometrisi çizilip,ortam/çevre koşulları mümkün olduğunca gerçeğe yakın tasarlanıp bilgisayarda senin soruna cevap verecek mühendislerin kullandığı sonlu elemanlar metoduyla çalışan paket programlar var


örneğin cpu nun soğutulmasında bazı şeyleri öngörmek için şöyle bi analiz/simülasyon projesinde görev almıştım ben üni de









şu da aynı proglama yapılan bir analiz,soğuyan kahve


Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...