Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

1919 ve 2007 arası gazete ana sayfaları


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
S-H said:

'izmir dün işgal edildi' irkildim okuyunca çok fena


Temsili Törenlerde Düşman İşgalinden Kurtulmayı Başaramayan Hatay’ın Yaylalı İlçesi, Altı Gün Boyunca Fransız İdaresinde Kaldı




Hatay’ın Yaylalı ilçesinin Fransız işgalinden kurtuluşunun 89’uncu yıldönümünü kutlamak amacıyla düzenlenen törende temsili düşman birlikleri Türk askerine üstünlük sağlayınca, ilçe beklenmedik bir şekilde Fransızların idaresine geçti. Törenin başlamasından yaklaşık sekiz saat sonra ilçenin kontrolünü tamamen ele geçiren Fransız ordusuna bağlı kuvvetler, yerel direniş çabalarının cılız kalması üzerine günler boyunca Yaylalı’nın yönetimini elinde tutarken, Emniyet ve Jandarma’nın ortaklaşa düzenlediği operasyonun dördüncü gününde ilçe 89 yıl aradan sonra yeniden Türk idaresine geçti.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da 21 Şubat tarihinde düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümünü kutlamaya hazırlanan Hatay’ın Yaylalı ilçesi, düzenlenen törende temsili düşman kuvvetlerinin büyük bir sürprize imza atarak Türk askerine üstünlük sağlamasıyla Fransız ordusunun yönetimine geçti. Tören alanında toplanan yüzlerce Yaylalılı’nın gözleri önünde Türk askerlerini etkisiz hale getiren Fransız askerleri, günün sonunda hükümet konağına Fransız bayrağını çekerek zaferlerini ilan ettiler.

”Düşman askeri dirençli çıktı”

Gelişmeleri basına değerlendiren Yaylalı Kaymakamı Erdoğan Yivli, “Açıkçası biz her sene olduğu gibi bu sene de ilçemiz taş çatlasa yarım saatte düşman işgalinden kurtulur, biz de bir an önce görevimizin başına döneriz beklentisiyle tören alanına geldik. Ancak törenin başlamasının üzerinden iki saat geçmesine rağmen askerimiz düşman kuvvetlerini alt etmeyi başaramayınca bir şeylerin ters gittiğini anladık. Sonunda, Fransız askerlerinin mücadeleden galip ayrıldığının kesinlik kazanması ve tören alanındaki vatandaşların alkışlarla bu zaferi kutlamasıyla büyük bir sorunla karşı karşıya olduğumuz belli oldu.” diyerek, halkın galip geleceğini anladıkları andan itibaren işgal kuvvetlerine destek vermeye başlamasının da mağlubiyette önemli bir rol oynadığını ifade etti.

Yerel işbirlikçiler hortladı

İlçenin Fransız idaresine geçmesinin ardından vakit kaybetmeden halkı işgalci güçlere karşı örgütlemeye çalıştıklarını belirten Yivli, yerel direniş çabalarının nasıl yetersiz kaldığını şu sözlerle açıkladı:

“Yani direniş yetersiz kaldı diyorum ama aslına bakacak olursak halkımız Fransız askerine karşı maalesef hiçbir direnç göstermedi. Daha ilk günden bütün balkonlara Fransız bayrakları asmalar, sonra efendim öğrendikleri küfürlü Fransızca kelimelerle kendi aralarında şakalaşmalar, birbilerine madam-mösyö diye hitap etmeler… Kimi örgütlüyorsun, kime direniyorsun? Onu da geçtim, ilçemizdeki manda ve himaye yanlıları nasıl olduysa bir anda Frankofon Muhipleri Cemiyeti adı altında örgütlenmeyi başardılar. Biz de tabii hemen buna karşılık bir vatanperver cemiyet kurduk ama cemiyete saece 9 kişi kaydoldu. Onlar da sabahtan akaşma kadar cemiyetin lokalinde çay içip tavla oynamaktan başka bir icraatte bulunmadılar maalesef..."

Son çare olarak, kaymakamlık çalışanlarından bir kişiyi mebus olarak seçip Ankara’ya Meclis’e göndermeyi denediklerini belirten Yivli, "Ama o arkadaşımız da olayların geçtiği atmosferden biraz fazla etkilenip yola kağnıyla çıkınca, ne yazık ki Ankara’ya ulaşmayı başaramadı. En son konuştuğumuzda Adana’daydı daha…” sözleriyle direnişin başarısızlık öyküsünü özetledi.

Hava destekli operasyon sonuç verdi

Yaylalı’nın Fransız idaresine geçmesinin ülke genelinde duyulmasıyla Polis ve Jandarma’ya bağlı birlikler işgalin üçüncü gününde ilçeye yönelik bir operasyon başlattılar. 4 adet F-16 uçağı ve 6 adet Sikorsky tipi helikopterin de destek verdiği operasyonun dördüncü gününün sonunda Yaylalı 89 yıl aradan sonra yeniden düşman işgalinden kurtulurken, ellerinde bayraklarla sokaklara dökülen ilçe halkı Türk ordusunu sevinç gösterileriyle karşıladı.

İşgalin sona ermesinin ardından Yaylalı'da hayat yavaş yavaş normale dönerken, halen ilçenin bazı dış mahallelerinde kontrolü elinde tutan Fransız direniş güçleriyle Ordu birlikleri arasında ufak çaplı çatışmaların sürdüğü de son olarak gelen bilgiler arasında.
Mesaj tarihi:
Tarih kitaplarında bulamayacağımız bir sürü şey var mesela :

Bizim de toplama kamplarımız varmış varlık vergisini ödemeyen gayrimüslimlerin malları haciz edilmiş, erzurumda toplama kamplarında 10 ay çalıştırılmışlar.
Mesaj tarihi:
Mortis said:

1919 yılındakiler çok garip geldi

söylemler özellikle , böle sanki tarih kitapları yazıldıktan sonra tekrar revize edilmiş gibi


Onlarin buyuk kisminin gercek gazete haberi oldugunu sanmiyorum. Tarihi olaylar ekseninde bir kurgu yapilmis gibi geldi. Mesela Ataturk'un Samsun'a cikmasinin o donemde haber oldugunu hic zannetmiyorum.
Mesaj tarihi:
kesinlikle

"Mustafa Kemal Samsun'a hareket ediyor
"Türkler birleşin"
"Amasya'da tarihi kararlar alınacak"


bu tarz şeyler direkt milliyetçi söylemle yazılmış şeyler

adamlar istiklal harbi die manşet atmışlar falan


öle bir örgütlenme, bilinç yok o zamanda

oturmuşlar gazete şeklinde o dönemki tarihi yazmışlar sadece
Mesaj tarihi:
e yaratiyor zaten, 1 seneye yakin akaretlerdeki evinden lobi calismasi yurutuyor, itilaf develtlerinin subayalriyla gorusuyor, balolara katiliyor filan

kurtulus savasinin plani o 1 senede yapiliyor zaten, teskilattan tutun savas sonrasina kadar uygulanicak yol haritasi orada ciziliyor, birsuru planlar cikariliyor

normalde ataturk istanbuldan ayrilmak istemiyor ama itilaf develtlerinin dikkatini cekiyor, o zamanin ergenekon davasi olan ittihatci davasi ayagina toplanan yiginla insan var istanbulda, kendisininde izleme listesine alindigini ogrenince planladigindan erken ayrilmak zorunda kaliyor, bandirma vapurunu durdururlarsa filan diyede cok panik yapiyorlar bogazdan cikana kadar
×
×
  • Yeni Oluştur...