Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Dijital oyunlar Federasyonluğu ile İlk mesajlaşma.

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
@cuce

aşağılayıcı bir tavır içinde değilim. neden aşağılandığınızı hissettiğinizi de bilemiyorum. Türkiye'deki oyun sektörü hakkında bilgili olmak derken "seçmece" konusuna vurgu yapıyordum. Yani bir anlamda işlerin nasıl yürüdüğüne... Bu konuda sizin alınacağınızı düşünmedim açıkçası. Bu yüzden kalbiniz kırıldıysa üzgünüm.

Kaldı ki bu konu hakkında bilgi sahibi olmak, Türkiye'de bir oyun sektörü olmadığını söyleyebilmekle ve oyuncuların dağıtıcılardan çektiklerini bilmekle ne derece ölçülebilir emin değilim. Bu çok farklı dinamikleri olan bir sektör ve eminim Türkiye'de oyuncuların dağıtıcılardan çektiğini iddia ettiğiniz şeylerin aslında Türk gümrük ve vergi mevuzatlarından kaynaklandığını belirtmeme gerek yoktu. Bu ve bunun gibi birçok sorun... Sizin de dediğiniz gibi liste uzayıp gider. :)

Yine de Darkness Within, Culpa Innata ve Mount&Blade gibi orta seviye oyunlar geliştirebiliyoruz bu halde bile. Potansiyeli yüksek bir ülkeyiz, birçok sorun da gerekli yasal düzenlemelerin halledilmesiyle (ki umudumuz önümüzdeki süreçte olması) bu potansiyel de açığa çıkacaktır bir şekilde.

Benim yapacağım şahsi atılımı sormuşsunuz; ancak yukarıda da belirttiğim gibi ben kesinlikle aktif bir rol almayı düşünmediğimi belirttim. Ancak görüşlerimi belirtebildiğim tartışma ortamlarında en azındna e-sporlar konusunda kendini kanıtlamış ve bizzat oyuncuların hayır diyemeyeceği isimlerin temsil edilmesi gerekliliğini dile getirebilriim, ki kesinlikle böyle bir yapı oluşuturulmalı ve e-sporlar eksiksiz ve tam manasıyla temsil edilebilmeldir.

@sQu

Federasyon çalışmaları bir süredir gündemdeydi, hattqa ulusal medyada bile yankı bulmuştu bir süre önce. Eminim bu konu üzerinde çalışan ve sektörün içinde olan şahıslar (ki siz bir oyun dergisi ismi vermiş ve online oyun sitelerinden bahsetmişsiniz) nereye ve kime ulaşacaklarını kimle irtibata geçebileceklerini gayet kolay bulabilirler.

Bu yüzden
"Yanlış anlaşılmasın ama Level dergisi yada bir çok online oyun blogu/sayfası varken gidip hedeflenmiş bir kaç kişi çağırılmış?"
gibi bir cümle kesinlikle önyargılı ve yanlış. Tepkim bu cümle içindi yani. Beni daha fazla zorlayıp Türkiye'deki oyun basını konusunda daha ağır cümleler kurdurmayın lütfen. :P

Bununla birlikte benim iletişim adreslerini alenen paylaşmam da pek doğru olmaz. Bu konuda ne böyle bir yetkim var ne de sizlerle bir hukukum... İyi geceler arkadaşlar.
Mesaj tarihi:
Nordom said:

Bununla birlikte benim iletişim adreslerini alenen paylaşmam da pek doğru olmaz. Bu konuda ne böyle bir yetkim var ne de sizlerle bir hukukum... İyi geceler arkadaşlar.

Ha yani toplantiya katilabilmek için birileriyle samimi olmak gerekiyor, benim dediğimden ne farkı var? Ben o federasyona ulaşamiyorsam, o toplantıda geldikleri federasyonun ne olduğundan bihaber insanlar nasıl ulaşmışlar?

Level ile hiç bir alakam yok, hiç bir oyun dergisini de sevmem, umurumda değil. Level demem sadece benim bu konudaki bilgisizliğimden kaynaklanıyor, herhangi bi oyun sitesi yada dergisi takip etmiyorum malesef.
Mesaj tarihi:
Nordom said:

@cuce
Kaldı ki bu konu hakkında bilgi sahibi olmak, Türkiye'de bir oyun sektörü olmadığını söyleyebilmekle ve oyuncuların dağıtıcılardan çektiklerini bilmekle ne derece ölçülebilir emin değilim. Bu çok farklı dinamikleri olan bir sektör ve eminim Türkiye'de oyuncuların dağıtıcılardan çektiğini iddia ettiğiniz şeylerin aslında Türk gümrük ve vergi mevuzatlarından kaynaklandığını belirtmeme gerek yoktu. Bu ve bunun gibi birçok sorun... Sizin de dediğiniz gibi liste uzayıp gider. :)

Yine de Darkness Within, Culpa Innata ve Mount&Blade gibi orta seviye oyunlar geliştirebiliyoruz bu halde bile. Potansiyeli yüksek bir ülkeyiz, birçok sorun da gerekli yasal düzenlemelerin halledilmesiyle (ki umudumuz önümüzdeki süreçte olması) bu potansiyel de açığa çıkacaktır bir şekilde.

Benim yapacağım şahsi atılımı sormuşsunuz; ancak yukarıda da belirttiğim gibi ben kesinlikle aktif bir rol almayı düşünmediğimi belirttim. Ancak görüşlerimi belirtebildiğim tartışma ortamlarında en azındna e-sporlar konusunda kendini kanıtlamış ve bizzat oyuncuların hayır diyemeyeceği isimlerin temsil edilmesi gerekliliğini dile getirebilriim, ki kesinlikle böyle bir yapı oluşuturulmalı ve e-sporlar eksiksiz ve tam manasıyla temsil edilebilmeldir.

bir önceki mesajın son cümlesine bak neden ağağılıyı bir tavır içinde olduğunu anlarsın.
bilgisiz olmaktan aşağılanacak değiliz.

saydığın oyunlar ve durumlar içinde mount and blade dısında bir başarımız yok. kutuların içinden kitapcık cıkmamsının cd-key, serial cıkmamasının, kalitesiz kutualrın baskıların gümrük ve vergi mevzuatlarıyla uzaktan yakından ilgisi yok ne yazıkki.

daha önceki konuda dile getirmiştim asıl endişelerimi ben. öle milli takımla falan bi derdim yok benım. milli takım kurulur onun ıcınde olsada olmasada iyi oyuncu yine gider yolunu bulur biraz yardımla.

sorun öncelikle regulasyon. komik vergi talepleri komik yasaklar, ufak büyük turnuvalara daha fazla sorumluluk yüklenmesi, liste uzar gider. butun bunlar sebebinin ne olduğunu bilmediğimiz regulasyon aşkının sonucları.
devamı ise sponsor mevzusu. dünyanın en büyük e-sports sponsorları, korean airlines değil. türkiyede mali olarak bulunmayan reklamv ermeyen vergi kaydı olmayan üretici firmalar. msi, asus, razer, steelseries, intel, vs vs. e-sports dediğimiz nanenin federasyon altına sartlara bağlanması bu amcamların gelip türkiyede dünyanın vergisi vermeleri gerek demek bizim internet cafe turnuvalarımıza sponsor olmak için.

herşeye daha fazla şart şurt koşmanın nasıl işleri yoluna koyacağını bana acıklıyabilimisiniz?

takım kurulucak yurt dısına yollanıcak. böle komik bir vaat olabilir mi? takım kurulur basarı gösteriri yurt dısı turnuvalra cağırılır, katılma hakkı kazanır sponsorlarda masrafları karşılarsa takım gider. dünyanın ehryerinde böle bu iş. federasyonla falan ilgisi yok yanı.
Mesaj tarihi:
bu işin e sportsla uzaktan yakından alakası oldugunu düsünmüyorum. turk telekom oyun işine girdi. onla ilgili düzenleme yapıcaklardır. supercan gibi bir cok daha oyun cıkıcak dincilerin altyapısını sağladığı.
boşuna heveslenip tartışmayın.

milli takım olcak yurtdışına gidicek hayalleri kuymasın kimse. özellikle starcraft 2 platformu oyle bodoslama milli takım kurmakla gelişmez. bir wiki aç önce. videolu rehberler yap. insanları kendine çekmeyi bil.
paticikten başka doğru dürüst, konulara ayrılmayan bir forumu olmayan bir oyunun gelişme şansı varmı ya.

bir milli takım olsa bile oyuncu kitlesi sc2 nin 1000 katı fln olan cod , battlefield gibi oyunların olur.
Mesaj tarihi:
@sQu

Dostum ya ben anlatamıyorum ya da sen beni anlamamak için ısrar ediyorsun.

Kendi adıma konuşacak olursam toplantıya katılan kimseyle bir samimiyetim yoktu. Elbette bir kısmıyla belli oranda bir tanışıklık söz konusu, ancak bu da aynı sektörde faaliyet gösteren ya da aynı işi yapanların olabileceğinden fazla değil. Bazı şeylere ulaşmak için birazcık çabalamak gerekiyor yani. Kısacası oyun basınından üç beş kişinin katılmış olması, toplantının Eyes Wide Shut tadında olmasından değil, oyun basını olduğunu iddia edenlerin konuya olan ilgisizliğinden. Ayrıca dikkatle okursanız bir dergiyle falan alakanız olduğunu da iddia etmedim. Yalnızca iddialarınızın bir hayli yersiz ve tamamıyla anlamsız önyargılardan beslendiğini anlatmaya çalıştım.

Evet, ilk toplantıda bir temsiliyet sorunu vardı. bunu daha önce de söyledim. Ancak bu sanki biraz olayın medyada yeteri kadar yer bulmaması yüzündendi. Örnek vermem gerekirse ben bu toplantıyı günler öncesinden haber olarak duyurmuştum. Bu tip duyuru ve haberler yapan başkalarını da biliyorum. Bazı mecralar da bu tip haberler geçmek yerine falanca oyunun daha fazla gösterim alacak önincelemesini wikipedia'dan çevirmekle meşgul olabilir. Bilemem. Ben bu konuda üzerime düşen görevi yaptığımı düşünüyorum. En azından hayatının bir kısmını oyun editörlüğü yaparak geçiren bir insan olarak.

Bütün bunları bir kenara bıraktım, neden hala bana bir yetkili muamalesi yaptığınızı da anlayamıyorum. Belki ben böyle hissettim bilemiyorum, ama benim herhangi bir kurumun, şahsın veya mecranın savunuculuğunu yaptığım falan yok. Bir şeyler için birilerini suçlayacaksanız bu ben değilim. Kendinize gerçek hedefler seçin. :)

@cüce

Bütün bu endişeleri paylaştığımı onlarca kez söyledim yanılmıyorsam. Kalbiniz kırıldıysa da kusura bakmayın.

Verdiğiniz örnekler dünyanın her yerinde yaşanabiliyor, hatta inanın her gün çok daha büyük skandallar duyuyoruz yabancı meslektaşlarımızdan. Ancak bu tip spesifik örnekler ne yazık ki çok fazla dinamiği olan bir sektörü açıklamak konusunda yetersiz. Evet, Türkiye oyun sektörü henüz emekleme aşamasında bile değil. Birçok Doğu Avrupa ülkesinin bile 10 yıl gerisindeyiz. Fakat bütün bu sorumluluğu dağıtımcılara yüklemek çok anlamsız. Yine de bir son tüketici olarak serzenişizi haklı buluyorum. Lakin bu konunun da muhatabı ben değilim. Sektörün içinden biri olarak ve işin gümrüğünden bandrolüne kadar çıkan inanılmaz zorlukları çok yakından bildiğim ve takip ettiğim için oyunları kutulu olarak satın alabidiğimize bile şaşırıyorum bugün. Ortaya çıkan sonuç tatmin edici mi? Elbette tam değil. Bu da kişisel fikrim..

(bu arada artık birçok yabancı dağıtımcının kutulu oyunlarında çok minik kitapçıklar kullandığından haberiniz var mı bilmem. Hatta artık bir kısmı bunu da yapmıyor. Online olarak yayınlamayı tercih ediyor. Türkiye'ye gelen birçok oyunda da -özellikle satış potansiyeli yüksek olanlar- gayet hoş hatta bazılarında tamamı Türkçe kitapçıklar bile görebiliyoruz. Elimde özellikle son iki yıl içinde çıkmış 20 kadar kutulu oyun var bu tanıma uyan, isim isim saymayayım şimdi.)

Darkness Within ve Culpa Innata'nın başarısız olduğuna da katılmıyorum. Bunu adventure oyunlarıyla pek alakanız olmamasına veya bu oyunları hiç oynamamış olmanıza veriyorum. Zira bu yapımlar uluslararası adventure aleminde de oldukça popülerler. Hatta Culpa Innata için bir devam oyunu isteyen birçok oyuncu bulabiliriz. Bugün bile yabancı oyun editörleri türkiye deyince Culpa Innata'dan bir şeyler sorabiliyorlar. Başarıdan kastınız 25 milyon satan birbirinin aynı oyunlar yapmaksa bilemem tabii. Bir oyun yazarı olarak Culpa Innata gibi bir oyunun, bir Lovecraft hayranı olaraksa Darkness Within'in Türkiye'de yapılabilmiş olmasından gurur duyuyorum. Bana göre bu oyunlar başarılı, size göreyse başarısız olabilir. Bu oyunlara nasıl baktığımızla ilgili. En nihayetinde her iki oyun da hedef kitlesine ulaşmayı gayet güzel bir şekilde başardı.

Bütün bunları bir kenara bırakacak olursak, yukarıda da belirttiğim gibi neden hala beni bir yetkili edasıyla sorguya çekmeye çalıştığınızı anlayabilmiş değilim. Buraya kimseyi temsilen gelmedim. Sanırım dışardan gelip muhabbete turp sıkanlara karşı geliştirdiğiniz garip bir refleks söz konusu. Yanılıyorsam da kusura bakmayın, benim şu ana kadar gördüğüm bu.
Mesaj tarihi:
Nordom, sanırım sen anlatamıyorsun. Çok basit birşey sordum, dedim ki toplantıya katılabilmek için nasıl bir yol izledin, kiminle muhattap boldun. Madem seçmece insanlar çağırılmadı neden böyle bir cevap verme gereği duydun "Bununla birlikte benim iletişim adreslerini alenen paylaşmam da pek doğru olmaz. Bu konuda ne böyle bir yetkim var ne de sizlerle bir hukukum" diyorsun. Hadi onu da geç "Örnek vermem gerekirse ben bu toplantıyı günler öncesinden haber olarak duyurmuştum. Bu tip duyuru ve haberler yapan başkalarını da biliyorum" diyorsun, iyi güzel ama sadece toplantının olacağından bahsediyorsun, nerede olacağını yada nasıl katılınağını falan söylemiyorsun. Ben kendim bizzat araştırdım, yetkili konumunda hiç kimse yok. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne bağlı bir federasyon olmasına rağmen onlar bile nasıl ulaşılacağını bilmiyor, sen nerden biliyorsun?

Bizim birşey anlayamadığımız yok, senin anlatma sorunun var. Her mesajında kimseyi savunmadığını, bir yetkili olmadığını söylüyorsun ama paragraflarca açıklamalar yapıyorsun. Seni yetkili yerine koyduğumuz falan da yok, sen kendini yetkili yerine koyup onlar adına birşeyler açıklamaya çalıştığın için biz de ne yapmaya çalıştığını çözemiyoruz.
Mesaj tarihi:
Arkadaşlar ben size kısa bir bilgilendirme yapayım. Zira konu yeni olduğu ve kimsenin pek bir bilgisi olmadığından tartışmalar biraz anlamsız ilerliyor.

Federasyon başvurusu aşağıdaki kişiler tarafından Aralık ayında yapılmış ve geçen altı aylık süre sonrasında GSGM tarafından, Federasyonun kurulmasına karar verilmiş.

Mevlüt Dinç – Sobee Genel Müdürü
Doç Dr Veysi İşler – ODTÜ-TSK Modsimmer Müdürü
Mustafa İhsan Kızıltaş – ODTÜ Teknokent Genel Müdürü
Füsun Nebil – Ulaştırma Bakanlığı İnternet Kurulu Üyesi
Alper Akcan – Mikro Ödeme Genel Müdürü
Erdem Çelik

Başvuruyu yapan arkadaşlar 2 Temmuz günü yani sadece 10 gün önce bir bilgilendirme toplantısı düzenlediler. Toplantı davetini aynen iletiyorum:

"Herkese merhaba,

Siz değerli oyun sektörü paydaşlarını hepimiz için son derece olumlu olduğuna inandığımız bir gelişme hakkında bilgilendirmek istiyoruz. Yaklaşık bir yıl önce başlatmış olduğumuz Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü (GSGM) bünyesinde Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu kurulması çalışmalarında nihayet onay alındı. GSGM Merkez Danışma Kurulu’nun çok yakın bir süre önce gerçekleşen toplantısında alınan karar ve konu ile ilgilenen kamu kuruluşlarının desteği ile henüz sonuçlandırılabilen kuruluş süreci, bürokratik işlemlerin tamamlanmasının hemen ardından GSGM tarafından tüm Türkiye’ye duyurulacak ve böylece hep birlikte Federasyon’un yapılanması, teşkilatlanması ve faaliyetlere başlaması için harekete geçebileceğiz.

İçinde bulunduğumuz sektörün potansiyeli ile şu anda ulaştığı büyüklük arasındaki farkı kapatmak, sektörümüzü sağlıklı bir şekilde hakettiği büyüklüklere taşımak ve dünyada kendisinden söz ettirir bir konuma getirmek temel amaçları çerçevesinde şu ana kadar alınmış olan tüm aksiyonları sizlerle paylaşmak; bundan sonra atılacak adımlara hep birlikte karar vermek ve bunun için gerekli sorumlulukların paylaşılması çalışmalarını başlatmak için bir toplantı düzenlemek istiyoruz. Toplantı 2 Temmuz 2011 Cumartesi günü saat 11.00’de başlayacak olup İ.T.Ü. Ayazağa Kampüsü Arı Teknokent Arı 4 Binası’nda gerçekleştirilecektir. Kuruluşunuzdan bir temsilci ile toplantıya katılımınızı önemle rica ediyoruz. Katılımınızın teyidini ise [email protected] adresine bildirmenizi de rica ederiz.

Saygılarımızla,"

Bu toplantı halka açık değildi çünkü oyun sektöründeki paydaşları bilgilendirmek adına, ODTÜ ATOM moderasyonundaki Türk Oyun Dünyası e-posta grubuna yapılmıştı. Bu gruba üye olan kişilerden ellinin üzerinde temsilci bu toplantıya katıldı. Bunların içinde ev sahiplerinin yanı sıra, Aral, Nintendo ve Playstation Türkiye müdürleri, ATOM yetkilileri, Ceidot ve Taleworlds gibi önde gelen oyun geliştiricileri, MikroÖdeme ve PayByMe gibi oyun tahsilat sistemi sahipleri, Gamesultan gibi online oyun dağıtıcıları, basın mensubu arkadaşlar, kısacası oyun sektörünün her alanından sektörün önde gelenleri vardı.

Bu toplantıda Federasyon kurulumu dilekçesini veren arkadaşlar kendi amaç ve hedeflerini paylaştı, ardından toplantıya katılanlar akıllarındaki soruları yöneltti. Toplantı sırasında oyuncuların toplantıda temsilinin zayıf olması da eleştirilen konular arasındaydı. Ancak toplantı Federasyonun net işleyişinden çok neden ihtiyaç duyulduğu, başkanlık süreci gibi genel konulara takıldı ve çok ilerleme olmadı. Bunun üzerine fikir alışverişinin Türk Oyun Dünyası platformunda sürmesi ve yakın zamanda Ankara'da ikinci bir toplantı yapılmasına karar verildi. Bu ikinci toplantı ATOM evsahipliğinde Çarşamba sabah gerçekleşecek.

Toplantıya bugüne kadar e-spor konusunda deneyimi olan sadece üç kişi katıldı. Bunlar ben Tuğbek Ölek (ESL), Serhat Bekdemir (ESWC) ve Ayhan Selmo (Dreamhack, Adeks) idi. Biz bu toplantı sonrası kendi aramızda toplanarak bir değerlendirme yaptık. Federasyon konusunda e-spor camiasının ortak hareket etmesi ve bütün unsurları ile temsil edilmesi gerektiği ve yönetime talip olan aktörlerle görüşmeler yapıp olayı her yönüyle anlamadan yönetim, başkan, işleyiş gibi konularda herhangi bir aksiyon almamaya karar verdik aramızda.

Sonrasında Federasyon yönetimine talip olan Ergün Bey'in temsil ettiği (sanırım yukarıda bir mesajı var) ikinci bir grupla buluşarak görüşmeler yaptık. Sonra tekrar daveti yapan gruptan Erdem Bey ile birebir görüştük. Ardından da GSGM ile bir görüşme yaptık. Ayrıca oyun sektöründen çeşitli gruplar da kendi içlerinde görüşmeler yaptılar, elden geldiğince buralarda konuşulanları da bu kişilerden öğrenmeye çalıştık.

Açıkçası bizler de henüz ne olup bittiğini, önümüzdeki süreci ve kimin nasıl roller almak istediğini yeni yeni çözebiliyoruz. Ankara'daki toplantı öncesi kendi içimizde bir toplantı yapacağız ve bu toplantıya Türkiye'nin önde gelen bir kaç e-spor klübünü de davet ettik. Ankara toplantısı sonrası da bireysel oyuncuları ve henüz klüp yapısı olmayan takımları da dahil ederek daha da geniş katılımlı bir toplantı yapıp hem gelişmeleri anlatıp hem de herkesin fikrini alabileceğimizi umuyorum.

Bu konuda süreç çok hızlı ilerliyor ve bir kaç hafta içinde Federasyon Başkanı ve Yönetim Kurulu seçileceğinden biz de elden geldiğince hızlı olayları anlamak istiyoruz ki bu konuda bir aksiyon alabilelim. Bu federasyon profesyonel oyuncular açısından büyük imkanlar getirebilir. Takımların klüpleşmesi, devlet desteği alması, turnuvalar için spor merkezleri kurulması, tüm yurtdışı turnuvalara tam kadro katılınması, zayıf olan branşlara destek sağlanması, resmi hakemlerin eğitilmesi ve belli bir ücret ile profesyonel hakemlik yapması gibi. Ama bunların gerçekleşmesi Federasyon'da doğru bir yönetimin oluşması ve e-spor camiasının tüm unsurları ile orada temsil edilebilmesine bağlı. Biz bu unsurları profesyonel oyuncular, antrenör ve menajerler, hakemler ve organizatörler olarak görüyoruz. Bizim amacımız da bunun gerçekleşmesi için doğru adımları atmak.

Şimdilik görüşmelerin oldukça umut verici geçtiğini söyleyebilirim. Ancak işin rengini bu hafta içinde tam olarak göreceğiz gibi geliyor.

Bu mesajımdaki görüşlerim ve anlattıklarım tamamen kendi görüşlerimdir ve beni bağlar. Mesajda adı geçen kişiler farklı düşünüyor, olayları farklı anlatıyor veya beyanda bulunuyor olabilir. Bu mesajı dilediğiniz platformlarda paylaşabilirsiniz.

Tuğbek Ölek

Not:
Benim bir forum mesajına sığdırabileceğim bilgiler bu kadar. Paticik üyelerinden bu konuda neler olduğunu merak eden, endişeleri olan, fikirlerini paylaşmak isteyen arkadaşlar kendi aranızda organize olursanız ben de seve seve gelir konuyla ilgili daha fazla bilgi verir, sorularınızı cevaplarım. Ancak bu aralar tüm işlerin üstüne bir de Federasyon işleri bindiğinden vakit olarak oldukça darım. Nerede ve ne zaman yapacağınızı iyi ayarlamanız gerekiyor ki katılabileyim. Bir de en az bir 10 - 20 kişi olursanız sevinirim, aksi takdirde bizim düzenleyeceğimiz daha geniş katılımlı bir toplantıyı beklemeniz tercihimdir.

Bu arada bugüne dek organize ettiğim turnuvalar, özellikle WCG hakkında saçma sapan iddialarda bulunan arkadaşlar (squ başta olmak üzere) da bu toplantıya gelip her ne eleştirileri varsa herkesin içinde yüzüme söyleyebilir. Yoksa attıkları bir forum mesajını ciddiye alıp da cevap vermekle uğraşmayacağım.

Bu başlığı düzenli takip edemeyeceğim için bana konuyla ilgili diğer yollardan ulaşabilirseniz sevinirim. İçinizde bana nasıl ulaşacağını bilen pek çok kişi var nasılsa.
Mesaj tarihi:
Şu an konuyla ilgili en sağlıklı bilgi sahibi olmanın yolu mevcut mevzuatı okumak. Karışık, sıkıcı ve hukuk deneyimi olmayanlar için zor metinler. Ancak lisans nasıl alınır, klüp nasıl kurulur, Federasyon ne iş yapar gibi konularda daha kesin ve sağlıklı birşey söyleyemez kimse.

http://www.gsgm.gov.tr/Sayfalar/eMevzuat.aspx

Federasyon kurulduktan ve kendi mevzuatını oluşturduktan sonra sanıyorum ki sizleri bu konuda bilgilendirecek daha açık ve net rehberler hazırlanacaktır. Ancak süreç ne olursa olsun şu an görünen resmi klüp kurma ve lisanslı sporcu olma yolunuz açılmıştır.
Mesaj tarihi:
Detaylar için teşekkürler Tuğbek.

İş dünyası da konuya gözlerini dikmiş sanırsam. Alper'i (micro ödeme) tanırım, bir kaç iş yapmışlığımız, hatta ortak arkadaşlarımızda var. En son sanırım Almanya CEBIT'te görmuştüm kendisini. Kendisi vizyon sahibi ve zeki birisidir. Bu işe gerçekten gönül verecekse faydalı olacağını düşünüyorum. Diğerlerini tanımıyorum ama görünen o ki iş dünyası kolları sıvamış bu işin olmasını istiyor.

Şimdi hepimiz kızıyoruz ediyoruz da, bu adamlar uğraşmasa bu tür işlerin de olacağı yok. Arkadaşlarımız özel kulüplerin veya bireysel başarıların sponsor için yeterli olduğunu düşünüyorsunuz ama sponsorlarda background olmayan bir şeye para yatırmaz. Ee para olmazsa hiç kimse profesyönel bu işi yapmaz o zaman da background olmaz. Yani çıkmaz döngü gibi bişi.

Belki bu firmalar ilk nemalananlardan olucak ama bundan normal ne var? Onca uğraşıyorlar, görmediğiniz paralar harcıyorlar, toplantılar şehir git gelleri, başvuru süreçleri, sıkıcı avukatlık işleri bla bla bla. Bilmem yanlış mı düşünüyorum.

Tüm dileğim bu işin batırılmadan yapılması, 2. bir şans yok. Artık herşey resmi, devlet işlerinde şaka yoktur.

Starcraft camiasından toplanıp konuşmak isteyen olursa ben katılırım.

Saygılar
Sensei (Mert)
Mesaj tarihi:
bilgilendirme için teşekkürler.

işin oyun ve oyuncu boyutunda kalmak isteyenler için yeterli bir bilgilendirme olduğunu düşünüyorum. bundan sonrasında biz oyuncuların sesini duyurabileceği resmi bir federasyon kanalı kurulana kadar, federasyon içerisinde yer almayı düşünen arkadaşların kendi oluşturacakları ya da mevcut bir platformda sık sık bilgilendirme yapmasını rica etmek, federasyonda yer almayı düşünenlere başarı dilemek ve federasyon kararının hepimize hayırlı ve uğurlu olmasını dilemekten başka yapacak birşeyimiz yok.
Mesaj tarihi:
çıksın şurdan 2-3 adam , SC2 CAMİAsını temsil etsin seçilen adamlar belki benle aynı görüşte olmıcaklar bazı konularda ama benim bi sıkıntım/sorunum olduğunda gidip bunu yetkili yerde dile getirsin , resmi ciddi aldığı cevabı da bizle paylaşsın diyorum . sc2.paticik.com milletvekilimizi seçelim diyorum ^^
Mesaj tarihi:
Abi çoğunuz no-lifersınız, buradan başka arkadaşlarınız yok derecek kadar az. Her aktiviteyi buradan arkadaşlarınızla yapıyosunuz. Federasyon kültürünüz yok. Turnuva kültürünüz yok. Online oyunları tanıma kültürünüz yok. Kafanız tek bakış, oyun ve turnuva çeşitliliğine hazır değilsiniz. Yaparım ederim diyeniz de tatava. Dünyanın her yerinde turnuvaları biliyorum diyo, ara sokakta bir esnaf turnuvasına uğramamıştır mesela. Duyulmuş turnuvaları görmüştür.
Mesaj tarihi:
Aynı şeyleri söyleyip tartışan tek Türkler var zaten. Üç tane adamın gelip aynı şeyleri söylemesi ve 8 sayfa konunun mu olması gerekiyordu?

Scnootr'nin de federasyonu bir kenara bırakıp şahsım için yazdığı yalan yanlış bilgilerle de daha konu baştan gerildi. Yönetici arkadaşda şenlik var diyip bu hakaretleri silmedi ya o da ayrı bir olay :)

Son olarak durumun idrak edildiğini görmek beni sevindirdi. Şükür.
Mesaj tarihi:
Birader senle ilgili yazdıklarımı zaten o göreve gelirsen bu camia birebir yaşayacak, o yüzden daha fazla uzatmıyorum. Başa gelecek varsa çekilir :) Ha ben halen senin fedarasyonda görev almanın karşısındayım ve bunu engellemek için tüm yasal girişimlerde bulunacağım.
Mesaj tarihi:
scnoobtr said:

Birader senle ilgili yazdıklarımı zaten o göreve gelirsen bu camia birebir yaşayacak, o yüzden daha fazla uzatmıyorum. Başa gelecek varsa çekilir :) Ha ben halen senin fedarasyonda görev almanın karşısındayım ve bunu engellemek için tüm yasal girişimlerde bulunacağım.

Kolay gelsin :) alnımız açık boynumuz dik.
Mesaj tarihi:
Milletle sayfalarca laf yarıştırmak yerine, en baştan toplantıya katılmış biri olarak, şu işi derli toplu adam gibi anlataydın sekiz sayfa uzamazdı konu Talha. Ayrıca herhangi bir platformda oyuncuları ya da sektörü temsil ettiğini söylemen benim de tüylerimi ürpertmiyor değil.

Federasyon'da yönetime talip olduğunu da buradan öğrenmiş oldum. İçiniz rahat olsun arkadaşlar ben binde bir ihtimal dahi görmüyorum bu konuda.
Mesaj tarihi:
tugbekolek said:

Milletle sayfalarca laf yarıştırmak yerine, en baştan toplantıya katılmış biri olarak, şu işi derli toplu adam gibi anlataydın sekiz sayfa uzamazdı konu Talha. Ayrıca herhangi bir platformda oyuncuları ya da sektörü temsil ettiğini söylemen benim de tüylerimi ürpertmiyor değil.

Federasyon'da yönetime talip olduğunu da buradan öğrenmiş oldum. İçiniz rahat olsun arkadaşlar ben binde bir ihtimal dahi görmüyorum bu konuda.

Valla Tuğbe, Oyungezer forumunda Medieval 2: Total War oyununda var olan The Turks faction bayrağını avatar olarak kullandığımda 'şeriatçılık olarak algılanıyor' diyerek sildiğin gibi burada da bana 'şeriatçı bu' dendiği için federasyonu bir kenara bırakıp savunmaya geçtim biraz o yüzden senin gibi geniş çapta bir açıklama yapamadım.

Son olarak nerede geçiyor talip olduğum. İlginç bir çıkış.
Mesaj tarihi:
Beyaz Tv den alıntıdır

"Gerçi şu an mevzuatı da bilmiyoruz, böyle bir şey var mı bakmak lazım. Eğer GSGM bize seçme hakkını verirse aday olana göre bir seçim yapacağız.

'Yapacağız' dedik çünkü biraz farklı düşünüyoruz. Ben de adaylık koyabilirim, yeti ve vasıflarımız tutuyor ama işin adabını da biliyoruz. Toplantıya katılıp bu işi hak eden dev isimler var. Biz gençler için biraz daha vakit var"

Bu azimle başkan da olur başbakanda, azmini alkışlamakla beraber düşüncesi beni korkutuyor :)
  • Yeni Oluştur...