Bone Mesaj tarihi: Nisan 8, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 8, 2011 önsöz -okumaya gerek yok X-Men filmleri çok popüler oldu, iyi para kırdı, ayrı. Ancak bir X-Men fanı olarak esas hikayeyle çok alaksız bir tablo çıkarttığı için çok rahatsız etmişti beni. Hani Yüzüklerin Efendisi filmleri ilk çıktığında "fan"ların bazıları filmi yerden yere vurmuştu, yani "fan eleştirisine" alışığız. Ancak o "fan"lardan eksik olmadığımı düşünerek, üçlemeyi çok beğenmiştim. Eleştirilerden bir çoğu kitapların "tabu" yapılmak istendiği için önyargılıydı. Zaten film gelmeden önce sevmeyeceklerini ilan etmişlerdi. "Benim aklımdakini yansıtamazlar, bu yüzden filmini yapmaları bile saçmalık" deniyordu, film çıktıktan sonra da bu fikirlerini taşımaya devam ettiler. Ben bu kadar katı ve sabit fikirli yaklaşmayı sevmiyorum. Benzeri bir atmosferi, benzeri bir senaryoyu, filme koyduklarından sonra benim için sorun olmaz. Örneğin Iron Man 1-2, Batman, Batman Returns, Batman Begins, The Dark Knight filmlerini çok beğenmiştim. Elbette daha önceki hikayeleri birebir alıntılayan filmler değildi (böyle bir şey mümkün değil), ancak o hikayelerin sevdiğimiz atmosferini filme yansıtmışlardı. Bu yüzden sevmiştim. Lord Of The Rings üçlemesinde de böyle düşünüyorum. Elbette bazı hatalar var, kitapları %85-90 arası yansıttıklarını düşünüyorum (gimli-legolas-yolgezer üçlemesine yeterince eğilinmemiş, "avare kolcu yolgezer"i neredeyse ilk baştan itibaren "kral aragorn" gibi yansıtmışlar, bunun gibi unsurlar), ama bunların dışında karakterlerin dizaynları, manzaralar, atmosfer, savaş sahneleri gibi şeyler kitaptan çok güzel çeviriler olmuş diye düşünüyorum. yani demek istiyorum ki, fanı olduğum bir hikayenin film uyarlamasını gözümü kapatıp eleştiren birisi değilim. kötü yönlerini gördüğüm kadar iyi yönlerini de görürüm ve iyi yönleri daha fazlaysa, o filmi beğendiğimi söylerim. bu anlattıklarıma karşın, x-men filmlerinde bu olamadı. bana göre çizgi roman uyarlaması filmlerin batman foreverıdır, batman & robinidir bu filmler. http://forum.paticik.com/read.php?11,451403 şurda ilk iki filmi sahne sahne izleyip düşündüklerimi yazmıştım. database hede hödö nedeniyle kırpılmış bir yerden sonraki. zaten resim felan koymadığım için pek zevki de yok onu okumanın internette dolaşırken bunu hatırlatan bir incelemeyle karşılaştım, onu paylaşmak istedim. ilk üç x-men filminin ilginç bir incelemesi olmuş: http://grumpfactory.wordpress.com/2007/10/04/up-up-and-straight-up-my-ass-x-men-bub/ ilginç noktalara değinmiş yazıda, keşke bunda origins wolverine filmi de olsaymış, onu da dahil etmiş olsaymış. yazı üzerine -bunu da okumaya gerek yok x-men çizgi romanlarının ve çizgi filmlerinin sevdiğim yanı, özel güçlere sahip ama kendisiyle çatışan karakterlerin, kendilerinden korkan ve onları dışlayan bir halktan kaçıp bir yandan da düşmanlarla savaşıp "dünyayı" kurtarmaya çalışmasıydı. ayrıca 50'lerden kalma soğuk savaş vari ajansal hikayeler de eğlenceli oluyordu. bunların çoğunu filmde bulamadım. onun yerine bir poster boy'un sevdiği kızı elde etmeye çalıştığı macera ile karşılaştım. bazı güzel şeyler vardı, mesela nightcrawler en çok ilgimi çeken karakter olmuştu. ama arka arkaya vukuat yerleştirmek istedikleri için wolverine dışında diğer karakterlerin tadını alamadık. bu eleştirilere karşı "o kadar karakter var, hangi birisini anlatsınlar" diyorlar da, aksiyon filmi olmayan filmlerde bile 10'dan fazla karakter olmasına rağmen her birinin kendi özelliklerini tadabilme imkanımız oluyor, bu filmde de öyle yapabilirlerdi. ayrıca bu seriyi 5 filme yayabilirlerdi. ilk filmde orjinal ekibin (angel, jean, cyclops, beast, iceman) xavier altında toplanmasını, magnetoyla mücadelelerini ve mutant sorunlarını anlatan bir film yapabilirlerdi. (şimdi buna benzer bişi yapmaya çalışıyorlar ama spin-off gibi olcağa benziyor, bir de alakasız her karakteri dolduracaklar gibi). ikinci filmde ilk ekibin zorlanmasını ve yeni bir ekiple birleşmesini (mesela wolverine, nightcrawler, colossus, storm, shadowcat) ancak anlaşmazlık çıkmasını anlatabilirlerdi. üçüncü filmde önceki iki filmdeki sorunlardan dolayı sentinel projesinin başlamasını ve bunun dünyaya nasıl bir zarar verdiğini ve mister sinister'ı görebilirdik (psylocke, gambit, rogue, forge, jubilee eklenirdi). dördüncü ve beşinci filmler için de days of future past, apocalypse veya shiar anlatılabilinirdi. hikayeye cable, bishop, emma frost, banshee, havok, dazzler, marrow gibi karakterler eklenmiş olurdu. sanırım x-men filmlerinin en büyük problemi, tüm her şeyi ilk filmde doldurmaya çalışmış olması. bir anda wolverine'in tüm hikayesini vermişler. öyle olunca ne sabretooth'la, ne deathstrike ile kapışmasının bir anlamı olmuş, birbiriyle tek bir dialogları bile yok. bahsettiğim gibi 5 bölüme yayılmış olsa bu kadar sıkıntılı olmazdı. sonuç olarak ilk üç x-men filmini beğenmedim. çizgi romanlara ve çizgi filmlere uygunluk açısından yeterli gelmedi. bu açıdan, origins wolverine filmi de dandik olmuştu (oyunu zevkliydi ama). yeni x-men filminden de pek umutlu değilim. umarım origins deadpool filmi yapıldığında deadpool fanlarına hitap edecek kadar iyi olur (tımarhanelik) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
NolaxThensbane Mesaj tarihi: Nisan 8, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 8, 2011 Wolverini allah yapmışlar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar