Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Yerçekimi alanı


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Bu yerçekimi alanıyla ilgili merak ettiğim bir kaç bişey var.

Bildiğim kadarıyla bu alan da ışık hızıyla yayılıyor, peki teorik olarak ışık hızıyla üzerimize gelen bir gezegenin çekimini bize çarpana kadar hissedemez miyiz?

İkinci olarak ışık hızına çok çok yakın hızda giden bir kütlemiz olsa, bu kütlenin gittiği yöndeki bir noktada yarattığı çekimle, arkasında aynı uzaklıktaki başka bir noktada yarattığı çekim farklı olur mu?

Aklıma sonic boom örneği geliyor, tabi ışık hızına gelemeyecek ama sonic boomdan bir "an" öncekine benzer bir olay olabilir mi, bu fieldın yayılamayıp üstüste binmesi ve olması gerektiğinden fazla çekim yaratması gibi

Sanırım alana çok dalga muamelesi yapıyorum ama, bakalım
Mesaj tarihi:
yalnız kütle cekim kanunu direk ağırlıkla ilgili bir durum.

daha doğrusu bir cismin zamanmekanda ne kadar etkili olduğu hem kütlesiyle hem hızıyla ilgili. ışık hızında giden bi obje pekala zamanmekanı bükmiyebilirde.
Mesaj tarihi:
reddiye said:

Eralph said:

Bildiğim kadarıyla bu alan da ışık hızıyla yayılıyor

yer çekimi nasıl yayılıyor


yani "etkisini göstermek" diyelim, sen 1 ışık yılı uzaklıktaki bir cismi biraz geriye çekersen bana uyguladığı çekimin azalması için 1 yıl geçmesi gerekir.

Yoksa sonsuz hızda bilgi aktarımı olmuş olur ileri geri çekersin 10101 ^^
Mesaj tarihi:
Ben de buna benzer bişey düşünmüştüm össye hazırlanırken. Kütlesi olan her nesne birbirini çekiyoya, diyelim 2 gezegen oluşuyo bir anda, yokdan var oluyor. Veya yoktan var olmasında 2 çok küçük cismin kütlesi bir anda devasa oluyo bir şekilde. Aralarında da 1 ışık yılı uzaklık var. Şimdi bunların birbirini çekmeye başlaması veya birbirlerini işte bu kütle çekim kanununa göre etkilemeye başlaması için 1 yıl mı geçmesi gerekiyo, yoksa anında birbirlerini etkilemeye başlıyorlar mı?

Edit: Galiba aynı soruyu farklı şekillerde sormuşuz fds
Mesaj tarihi:
Peki diğer açıdan baksak;
Fotonların yerçekiminden etkilenmesi gibi bi olay var mesela, büyük kütleli cisimler (yıldızlar filan) ışığın yolunu saptırabiliyo, hatta kara delikler ışığı doğrudan çekebiliyo. Yani ışığın kütlesi olmasa da kütlesi varmış gibi kütle çekimden etkileniyo.

Bu durumda ışığın da cisimlere aynı boyutta kütle çekim uygulaması gerekmez mi?
Mesaj tarihi:
codename_curse said:

1- kütlesi olan şeyler ışık hızında gidemez
sadece geometrik veya kütlesi olmayan objeler ışık hızına gidebilir

2- evet


Evet olduğuna emin misin ? Aradığım cevap buydu!

Ama bu şu ilkeye aykırı değil mi:

“Hareket eden bir cismin içinde yapılan bir deney, cisim dururken yapılsa da aynı sonuçları verir.”

Çünkü evetse, dünyanın mutlâk hızını ölçemez miyiz? Yüzeyin her yerinde deniz yüksekliğinden x metre yukarda olan her noktadaki yerçekimi ivmesini bulalım, hangisi daha fazlaysa o yöne gidiyoruzdur?

Bildiğim kadarıyla mutlak hızı ölçecek bir yöntemimiz yok şuanda.
Mesaj tarihi:
mutlak hızı ölçebilirsin CMB ye göre ama başka bir şeye göre ölçmek şu anda mümkün değil
http://en.wikipedia.org/wiki/Cosmic_microwave_background_radiation

dediğin yöntemle ölçemezsin çünkü relative hızlara bakıyosun. dopplerle de ışığın kaymasını ölçüyorsun ona bakarsın sdf. çok üşendim anlatmaya relativistic elektromanyetizma oku biraz çok benzer etkiler var
Mesaj tarihi:
bu tip ölçümlerin sonuçları hakkında düşünün, idrak etmeye çalışın ama sıkı sıkıya sarılmayın derim ben. bilimadamları da en az şirket ceoları kadar egoistler çünkü. bilmedikleri şey hakkında "bilmiyoruz" demek en büyük fobidir onlar için.
×
×
  • Yeni Oluştur...