xetraynex Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Tesbih said: İnternette 2 paragraftan oluşan yazılara bile tl;dr çekiyoruz linux'e böyle davranılması çok normal. Ama ben seviyorum işte uğraşmayı, sadece bu sebeple arch yükleyip konsoldan hallede hallede ilerledim. İnsanlara zorunlu olarak önüne koymadıktan sonra kimse linux'e heveslenmez bence. Ha eğer ki korsan os kullanımı bu kadar olmasaydı gene linux'e bir şans verilirdi ya sabir... senin dedigin olay superuserlik. sen arch kullaniyiorsun zor oluyor diye linux kullanmak zor diyemezsin. normal son kullanici konsol kullanmaz. dosya yarat sil ac, program calistir, internete gir. budur yaptigi. bunu yapmak nesi zor allah askina? Ubuntuda ustte 3 menu var istedigini seciyor tiklayip. nesi zor birader? sen konsolda taklalar atiyon diye normal bir kullanici da atmali mi diye dusunuyorsun? gelip burada yanlis seyler one surme. once dusun biraz. ubuntu yukledin mi sifir konsol kullanmayla bilgisayar kullanicilarinin %90inin isini karsilayabilir. belki daha cok.
Tesbih Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Ben zevk için bunla uğraştığımı söyledim milletten bunu bekliyorum demedim. Neyse senle tartışılmaz anlaşıldı nato kafa nato mermer gidiceksin. Sen haklısın diyelim kapatalım konuyu
HighSelf Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 ben linux kadar leş bi işletim sistemi görmedim, hakkaten LEŞ. bildiğin LEŞ abi. daha ne diyebilirim ki, bidahaki mesajımda hepsini tek tek sıralayacağım ve windowsun üstünlüğünü "çoğunluk" tan yana olan kullanıcıların açısından kanıtlayacağım. ama sakın çıldırmayın. pis fakir linuxculer siziiiii
Tesbih Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Ben mesela os x'i çok seviyorum. Bir gün şöyle artık o zaman 30" mi olur 35" mi bilemem ama bir iMac sahibi olup osx'e olan aşkımla baş başa kalmak istiyorum. Şu anda mac mini var bir yanda ama yetmiyor tabi eski kaldı o
xetraynex Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 GERGE said: Linux'de DRM desteği için bir sürü şeyin baştan aşağı tekrar yazılması lazım, yasal sorunlar da var. O kadar kolay değil. Sam'in dediği gibi, önce yapsınlar, koşa koşa geri dönerim zaten. GLP sorun en başta, şöyle bir maddesi var: When you convey a covered work, you waive any legal power to forbid circumvention of technological measures to the extent such circumvention is effected by exercising rights under this License with respect to the covered work, and you disclaim any intention to limit operation or modification of the work as a means of enforcing, against the work’s users, your or third parties’ legal rights to forbid circumvention of technological measures. Dediğim sorunun geçilmesi ve DRM'nin viable olması için Linux altında çok fazla şey değişmeli, Linux'un gelişmesiyle olacak şey değil yani. Şöyle bir şey var ayrıca: A patent license is "discriminatory" if it does not include within the scope of its coverage, prohibits the exercise of, or is conditioned on the non-exercise of one or more of the rights that are specifically granted under this License. You may not convey a covered work if you are a party to an arrangement with a third party that is in the business of distributing software, under which you make payment to the third party based on the extent of your activity of conveying the work, and under which the third party grants, to any of the parties who would receive the covered work from you, a discriminatory patent license (a) in connection with copies of the covered work conveyed by you (or copies made from those copies), or (b) primarily for and in connection with specific products or compilations that contain the covered work, unless you entered into that arrangement, or that patent license was granted, prior to 28 March 2007. Hiçbir şey dediğin kadar kolay ya da ütopik değil, olamaz da. Linux'un belki de %80'inin bu lisansı kullandığını düşününce hele... Giderek küreselleşen, ulusarası firmaların güçlerini sürekli artışıyla anarko-kapitalist bir yapı alan dünyada gerçek kabullenmeyip hayaller kurmak gibi geliyor ama Linux masaüstünde en iyi olacak demek. Windows'un DRM ile birlikte tüm öteki şeylerin geldiği yer de kötü değil bence. Film firması mesela lisansını korumak zorunda ki filmde emeği geçen herkes emeklerinin karşılığını alabilsin, bunun yolu DRM'den geçiyor çünkü insanları zahmetsiz sunmak gerekli DRM. Ama Linux ve GLP hem yasal olarak hem de şu anki kodlar açısından buna engel oluyor. Kökten bir değişim gerek Linux'de. Masaüstü Linux'ler Android'i örnek almalı bence. Android de Linux ama DRM dahil Windows Mobile'ın ve iOS'un sunduğu herşeyi sunabiliyor. Ne zaman masaüstü için de Android vizyonunda bir şey çıkar (GLP de kullanmıyor Android kernel dışında), o zaman Linux masaüstü gelişmeye devam eder. O zamana kadar ben yokum ama. Yani bu topluluğun içinde Linux için en fazla emek harcayan benimdir (yazılımcı olarak demiyor, forum içinde, anlamışsınızdır zaten) fakat şimdi ben bile böyle diyorsam durup bir düşünmelisin yani ne değişti de GERGE böyle demeye başladı diye. Linux 3 yıl önceki güncelliğini ve kullanılabilirliğini yitirdi, bu değişen. Windows'umun DRM desteğini kullanarak yasal bir şekilde Wilfred izlemeye gidiyorum şimdi. Linux'de olsam gidemezdim mesela. xetraynex said: 2-3 programa zorunlu olan insanlar kullanamiyor zaten linuxu, onun nedeni de linuxun az end-user kitlesi yuzunden sirketlerin linux icin urun cikarmamasi. ama internet yazi yazmak chat okuma vs. icin bilgisayar kullanan insanlarin hepsi gecebilir. insanlar gectikce linux kitlesi buyudugu icin linuxa olan yazilimlar da artacak. herkes senin gibi biraksaydi, ortada linux olmazdi. ben birakmiyorum. DRM icin degil ama bir cok nedeni bir kenara koyup birakmiyorum. benim gibi birakmayan insanlar bir seyleri daha basarinca gelirsin geri.
xetraynex Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 HighSelf said: ben linux kadar leş bi işletim sistemi görmedim, hakkaten LEŞ. bildiğin LEŞ abi. daha ne diyebilirim ki, bidahaki mesajımda hepsini tek tek sıralayacağım ve windowsun üstünlüğünü "çoğunluk" tan yana olan kullanıcıların açısından kanıtlayacağım. ama sakın çıldırmayın. pis fakir linuxculer siziiiii merakla bekliyorum. cidden merakla bekliyorum. hani merak ettim, asil les olan windowstur cunku ondan merak ettim neymis.
riglous Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Bence sorun size seçim hakkı verilmiş olması. Öğrenci falan mısınız bilmiyorum ama... Proje yapıcam, PowerDesigner için Windows kullanmalıyım. Gelen dökümanları düzgün okuyabilmek ve genel analitik işleri yapabilmek için MS Excel'e muhtacım. Firma firma dolaştığımdan bozuk projeksyonlarda IT'lerin "ama windoz değil bu ben bilmiyorum. bence bu linuxtan dolayı. win olsaydı sorun olmazdı" dememesi için illaki yüklü makinaya. Sonra karşı taraftan bir dosya yüklemek gerekiyor db'ye; düzgün yüklenmiyor; dosyanın kaynağı aix'te. ssh'la girip delimiter olarak ne kullanmışlar bakmak zorunda kalıyorum; rahat hareket edebilmek için illaki linux kullanmak zorundayım, nano'ydu vs. Eve geliyorum, birilerinin tabii ki bilgisayarı bozuk ve içlerinden illaki birisi mac. Rahatına düşkün kimsenin işletim sistemi seçmek gibi bir lükse sahip olduğuna inanmıyorum. Şımarıklığı bırakın yahu; grub yükleyin.
xetraynex Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 e yani ben de windows kullaniyorum yeri gelince ama demek istedigim su, senin de dedigin gibi grubu var, windowsu lazim olunca acabiliyorsun. onun disinda internet yazi yazma chat vs. icin linux yeterli. is yaparken calisirken cogu insana yeterliö photoshop vs. gibi zorunluluklari olmayanlara. evde entertainment moda girince yeterli olmayabiliyor o zaman da windowsu acan acar.
riglous Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Yeterli olup olmaması kişinin beklentileriyle alakalı. Zira "internete girmek, yazı yazmak vs." işlerini windows'ta da yaparsın, o bana yetiyor da dersin; bu bir arguman değil. Benim söylemeye çalıştığım, "Linux kullanıyoruz, aç insanlar ekmek yiyor" diye bir olay olmadığı sürece, işi duygusal algılamak yanlış. Çoğumuz iş odaklı kullanıyoruz her şeyi, hepsini. Müşterinin sunucusu redhat'sa veya windows'sa, "ben dokunmuyorum kardeş" deme şansın yok. Haliyle seçme şansın da yok. Öte yandan müşteri senin tavsiyeni istiyorsa o zaman ne önereceğin yine senin yaptığın işe kalmış. MSSQL server kuracak birisine git centos kullan demezsin heralde. Haliyle bir işletim sistemiyle duygusal bağ kurulması bana biraz itici geliyor. Bu tür işler için kız arkadaşı daha uygun.
reyou Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 19, 2011 ben burdan nfs indirip kurdum, baya eglenceli lan
Öne çıkan mesajlar