Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Cloud computing derken ...


di

Öne çıkan mesajlar

Selam,

Bayadir okuyorum, ariyorum vesaire fakat aradigim cevaplari tam olarak bulabilmis degilim. Benim cloud computing'den anladigim bir cok node'un kaynaklarinin tek bir kaynak olarak yonetilip, istenildigi gibi parcalanabilmesi olayi.

Fakat teknik acidan bakinca cok mantikli gelmiyor. Her biri bir kac yuz GB'lik disklere sahip node'lar ustunde TB'lik bir alan yaratmak ya da her biri 4x2 GHz islemciye sahip node'lari kullanarak 20GHz CPU gucune sahip bir sanal makina yaratmak gibi mesela.

Diger yandan bunu yapamiyorsam ne anladim ben o cloud computing'den, bu cloud computing degil, sadece merkezi sistemden yonetilen bir suru ayri makina diyorum haliyle.

Konuyla pratik olarak ugrasmis kimse varsa beni aydinlatmasini rica ediyorum. Hatta kullandigi urunu ve yeteneklerini anlatirsa daha bir mutlu olurum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

simdi wikipediadan biraz daha dikkatli okudum da
daha farkli bir anlam yuklemisler cloud computing kelimesine
sadece sunu diyorlar, senin istedigin data client olarak (end user) senin uzerinde barindirilmiyor ve cesitli islemler senin tarafindan yapilmiyor senin eristigin yer tarafindan yapiliyorsa cloud computing oluyormus

google docs iste, dosyayi sen makinanda tutmuyorsun, sen saklamak icin islem yapmiyorsun, senin yerine yapiyorlar.

sanirsam node cluster filan fazla detaya inmemek lazim
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Cloud OS'lar falan bu dediğinle aynı konuyu kapsıyorsa bende çok merak ediyorum bunu.

Google kasıyor diye biliyorum böyle bir sistem şu an ayrıca bazı yerlerden de duydum yok geleceğin sistemi vs. diye.

iyi güzelde şimdi biz dökümanların hepsini interete mi upload edeceğiz napacağız?

eğer durum öyle ise ardından gelecek olan sorular;

1- nasıl güvenilir olabilir ki bu. adamların benim bilgilerime rush atmayacağı ne malum?
2- ücreti ne olacak bunun

eğer öyle bişey değilse cok tekniğe girmeden bir analtabilir mi? kasamam diyorsanız copy paste de olur.

edit: düzeltme
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

IBM'in çarşamba günü etkinliği var, anlatıyorlar.

cloud'un çok geniş bir anlamı var. Client-Server tarafı falan değil.
cloud = internet.
Internet is for porn.
Cloud is for porn.

Afilli laflara gelmeyin... İşin can alıcı kısmı, server'ların saatlik kiralanıyor oluşu, $4/saat gibi mesela. Bu sayede ben gece 3-6 arası 30 core kiralayıp yoğun veri işleme işlerimi yapabilirim. 6-18 arası 15 core kullanarak günlük kullanıcılarıma yanıt verebilirim. 18-3 arası 5 core ile mesaiye kalanlara hizmet sağlarım. Böylece kendi bünyemde 30 core tutmak yerine, yoğunluğa bağlı olarak farklı konfigürasyonlar kullanabilirim. Ayrıca fiziksel olarak bende durmadığı için bakımıyla ben uğraşmam. Eğer rahat biriysem disaster recovery vs. gibi dertlerim bile olmaz ama rahat olmayan biri illaki tüm veriyi düşük cpu'lu bir backup sisteminde tutmak isteyecektir.

Amaan ben veririm parasını, yanımda durur hem müdehale edebilirim, gerenksiz diyenlere Vodafone'daki sel baskınını hatırlatır, bir musibet, bin nasihatten iyidir derler. Bırak sen ne adam barındırıyosun. Bırak cloud'a kendini, her sorunuyla onlar ilgilensin; sen işine bak.

Peki neden cloud bu kadar efsanevi gözüküyor? [Henüz farketmemişseniz, şimdi farkedin] her geçen gün firmalar yaptıkları işlerde özelleşiyor. Mesela... Eskiden yazılım firmaları her işi yapardı. Sonra sadece internet sitesi yapan insanlar çıktı (webmaster). Sonra tasarım için ayrı, programlama için ayrı, db tasarlamak için ayrı insanlar çıktı. Bunun iş yaşamına yansıması da çok benzer. Önce firma sahibi her bi şeyi yapardı. Sonra satışa özel insanlar çıktı. Sonra pazarlama kolu ayrıldı. Patron yoğun olduğu için reklam vs. gibi işlerini halkla ilişkilere yıktı. Adam alma işini insan kaynaklarına yıktı. Şimdi kendisi karar alma koltuğunda oturuyor. Peki cloud'la ne alakası var (hala anlatmadım di mi)? Her bir firmanın kendi IT ihtiyaçlarını gidermesi için kendi bünyesinde kaynak tuttuğunu biliyorsunuzdur. Sonuçta bunun adam istihdam etmesi, server alması, ona uygun yer bulması, backup, entegrasyon, disaster recovery vs. say say bitmez, bir sürü yükümlülüğü var. Üstelik birinden birini yapmayınca dayak yiyorsun (bakınız Vodafone). Bu adam istihdam etme işine çözüm geldi, outsource ve danışmanlık firmaları. Onlar zaten bu işlere odaklı oldukları için firmanın alacağı, bulacağı herhangi birisinden çok daha iyi yaparlar. Misal, ben db admin almakla uğraşamam. Almaya kalksam ben patronum (misal..) iyi db admin nasıl olur onu bile bilmem. Ben outsource firmayla anlaşırım, onlar bana db admin bulur. Ben parası neyse veririm, ama kafam rahat olur. Sorun çıkarsa, outsource firmanın tepesine binerim.
Eh adam istihdam etme olayını geçtik. Ne kaldı elimizde külfet? Sunucular. Onlardan nasıl kurtuluruz? Baksana, deli gibi yer kirası veriyoruz. Sonra başka bir yerde de aynı sistemi tutuyoruz, onun için de para veriyoruz... Sonra bunun soğutması, elektriği, güvenliği vs. derken bir sürü para oraya gidiyor. Yahu kiralarım cloud'tan istediğim kadar yer. Hem bu insanları tutmak için "teknopark"larda yer işgal etmem. Hem maliyetten düşerim (daha özelleşmiş sistemler = daha az insanla iş bitirme = daha az insanla uğraşma = daha az zaman harcama = daha az maliyet). Hem teknoparklara vs. para bayılmam. Oh ne ala. Cloud'u seviyoruz.

Kısacası işin bu kadar büyük olmasının sebebi, süper hiper bir teknoloji getirmiş olması değil, iş anlayışını değiştirmiş/değiştirecek olması.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Amazon aralık ayı başlarında bedava tier dağıtmaya başladı. Üye olup deneyin cloud'un güzelliklerini.

http://aws.amazon.com/free/

said:
AWS Free Usage Tier (Per Month):
750 hours of Amazon EC2 Linux Micro Instance usage (613 MB of memory and 32-bit and 64-bit platform support) – enough hours to run continuously each month*
750 hours of an Elastic Load Balancer plus 15 GB data processing*
10 GB of Amazon Elastic Block Storage, plus 1 million I/Os, 1 GB of snapshot storage, 10,000 snapshot Get Requests and 1,000 snapshot Put Requests*
5 GB of Amazon S3 storage, 20,000 Get Requests, and 2,000 Put Requests*
30 GB per of internet data transfer (15 GB of data transfer “in” and 15 GB of data transfer “out” across all services except Amazon CloudFront)*
25 Amazon SimpleDB Machine Hours and 1 GB of Storage**
100,000 Requests of Amazon Simple Queue Service**
100,000 Requests, 100,000 HTTP notifications and 1,000 email notifications for Amazon Simple Notification Service**
10 Amazon Cloudwatch alarms**
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

cloud computing anlamlandırılması bakımından farklı kullanımlar mevcut, yukarıda bahsedildiği gibi computingin son kullanıcı tarafında yapılması yerine cloud üzerinde yapılması bir örnek.

diğer taraftan bakarsak cloud birden fazla node'u bir araya getirip yüksek storage/işlem kapasitelerine ulaşmak yerine (ki yüksek işlem kapasistesi muhabbetı girdiğinde olay zaten parallel computinge kayıyor ister istemez), bu nodeları gerektiği durumlarda aktive edebilmektir.

yani bir nevi scale edebilen bir mimari oluşturabilmektir; daha somut bir örnek vermek gerekirse, oldukça popüler bir servis çalıştırıyorsunuz diyelim ve bu servisin yükü saatlere göre farklı dağılımlar gösterebiliyor (steam'de mesela bu dağılımı direk görmek mümkün).

İşte yoğun saatlerde daha fazla node'u aktif hale getirerek servis vermek, yoğun olmayan saatlerdede giderlerden tasaruf etmek vs vs.

Tabi olay sadece bu kadar basite indirgenecek bir mekanızma değil. Aslında aynen XML'de olduğu gibi bir teknoloji değil mevcut son-nesil teknolojilerin bir araya gelmesiyle oluşan bir uyarlamadır (nedir derseniz bunlar mesela virtualization buradaki temel yapı taşlarından biridir).

İşin developer tarafından bakacak olsakda, minimum mimari ve durum bilgisine ihtiyaç duyarak bir servisi çalıştırabilmektir ve donanımsal konuları sizin yazılımızdan ayıran bir abstraction layerdır.

edik: bi kaç yazım hatası
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Cloud aynı zamanda hız/zaman faktörü içinde düşünülen bir sistem. Sizin şirkete yeni bir exchange server ihtiyacı olduğunu düşünürseniz. Cloud içerisinde bu server 1 - 1.5 saat içerisinde aktif ve çalışır hale gelebiliyor ama öbür taraftan kendiniz kurmak isteseniz fiziksel / sanal kaynağınız var mı? Lisans var mı? gibi bir sürü şeyle uğraşılması lazım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Evet ayni seylerden bahsediyoruz. Sonuc olarak cloud bunlari sagliyor ve yazdiklarinizdan su andaki cloud teknolojilerinin yukarida bahsettigim gibi calistigini varsayiyorum.

Peki ben boyle bir sistemi nasil kurarim ? Tavsiye edeceginiz urunler/yazilar/kurulum ornekleri nelerdir ? Cok acelem yok ve hem maliyeti minimize etme adina hem de ogrenme adina kendim yapmak istiyorum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bu daha da yaygınlaşınca, atıyorum telefonlarımız min işlemci içerip, max battery life ile max işlemci gereken oyunları bize sunabilecek ha..

taşınabilirler için güzel işte.
okumadım hiçbişi evet..
şimdi okuyacağım amirim.
özür dilerim amirim.
bi daha olmaz amirim..
evet amirim..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

dasaaa said:

bu daha da yaygınlaşınca, atıyorum telefonlarımız min işlemci içerip, max battery life ile max işlemci gereken oyunları bize sunabilecek ha..
bu pratikte cok zor.

cloud computing ile yapabileceginiz is mesela cok yuksek fazla derecede islem iceren bir hesabi yaptirmak. 1000 ayri makineye yaptirsam ben bunu 1 saniyede oh yan gel yat babam diyosun sonra. ama alacagin cevap belli. 1 tane sayi. ya da 1 dosya. bitti sonra.

fakat senin bilgisayarinda input ve output olacak, karsidaki bilgisayar butun isi yapacak, sana goruntuyu real time olarak dondurecek ve ayni hizda inputu senden alacak geri yollayacak falan... intenret hizinin bu denli yuksek olacagi bir noktada islem gucu/pil omru orani da mantikli seviyelere gelir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ZaugnaKhaldun said:

@riglous çok güzel oturdu kafamda eyvallah; ancak şöyle bir sorum var:

bu verileri tutan yeri sel basarsa ne olacak?
bu verileri tutan yer sel basmasina karsi her turlu onlemi almak durumunda. yangina karsi da, yazilimsal bozulmaya da, elektrik kesilmesine de.. kisaca herseye. zaten yaptigin sozlesme seni bu acidan koruyup, rakip taraf uzerine yikiyor butun sorumlulugu.

verilerin cok degerliyse, buna uygun bir sigorta anlasmasi falan yaparsin, ya da birkac yerde birden yedekli olarak saklarsin. bu da mumkun sonucta. mirror image gibi.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

diyorsun ki saniyede 640*480*16 ~= 5 mbit veri transferi yapsin. ve bunda hic lag olmasin. inputun outputa gore cok daha ucuz olacagini ve baglantinin full duplex olacagini varsaydim; ama sadece bu goruntuyu almak bile fazla zahmetli.

onun yerine soyle birsey gelistirirsen olur; frontend belli isleri yapar, backend hesapları yapıp frontende state'i ve belli parametreleri döndürür, frontend de ona göre görüntüyü verir; ama bu bile realtime olmaz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ya basit mantıkta aldığın bir servisin arkasında ne kadar sunucu var, nasıl yönetiliyor v.s. gibi şeyleri bilmiyorsan ve ilgilenmiyorsan, aha bu cloud computing iste.

Yani aslinda önünde NAT olup da arkada clusterlar falan uzerinden sundugunuz bir servis de cloud computing e giriyor iste.

Tabii Amazon EC2 vs gibi seylere benzemiyor bu durum, ama konsept benzer seyler aslinda.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

sharky said:

Ya basit mantıkta aldığın bir servisin arkasında ne kadar sunucu var, nasıl yönetiliyor v.s. gibi şeyleri bilmiyorsan ve ilgilenmiyorsan, aha bu cloud computing iste.

Yani aslinda önünde NAT olup da arkada clusterlar falan uzerinden sundugunuz bir servis de cloud computing e giriyor iste.

Tabii Amazon EC2 vs gibi seylere benzemiyor bu durum, ama konsept benzer seyler aslinda.


Ilgileniyorum abi iste. Bilgiye acim, doyurun beni. =P

Direkt ignore edip kacamak cevaplar veriyosunuz. Cok fena kusucem.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...