Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Soğanlı bitki koleksiyonuna destek

Longshanks

Öne çıkan mesajlar

Arkadaşlar selam. Benim böyle garip bir koleksiyonum var. Takdir edersiniz ki bütün Türkiye'yi gezme şansım yok. Eğer bahar-sonbahar aylarında dikkatinizi sağda-solda çeken doğal türler bulup bana da gönderirseniz terazinize abanırım. Zaten doğada direk farkedilirler ilk çiçek açan bitkiler genellikle bunlardır. Pek ilgilenen çıkacağını sanmıyorum ama yine de şansımı deniyim.
Görebileceğiniz bitkiler mesela şunlar;

Colchicum(Acıçiğdem)

Crocus(Çiğdem)- Türkiye'de çok geniş bir alana yayılmış durumda fazla sayıda türe sahip. Mutlaka görmüşsünüzdür

Galanthus(kardelen)

Scilla(Mavi kardelen deniliyor galiba)

Allium(Yabani soğan)

Muscari(arapsümbülü-üzümsümbülü)

Sternbergia(???)

Merendera(Yırtıkçiğdem-colchicum'un alt türü)

Narcissus( nergis)

Tulipa( Lale)

Hyacinthus(Sümbül)

Gagea(??)

Fritillaria(Şah Tacı)

Lilium(Zambak)

Iris(Süsen)

Gladiolus

edit: unuttuğum daha bir sürü tür var burda yok diye ilgilenmiyorum sanmayın.

Renk ve şekilleri farklı olacaktır elbet. Bir de sadece doğal türler ile ilgileniyorum. Öpik.
Teşekkürler, iyi forumlar
Sosyal ağlarda paylaş

Myshkin said:

şimdi abes bi soru olacka belki ama koleksiyonun soğan halinde mi? Bunları yetiştiriyorsun herhalde ama dimi? çözemedim nası yaptın koleksiyonu. Bunların ömürleri kısa değil mi.

Bir de bu bitkilerin genel karakteristiğini basitçe anlatayım.
Bu bitkiler besini etli yapraklarında biriktiriyorlar. Yaz geldiği zaman kuruyup dormancy'e giriyolar. Daha sonra sonbahar yağmuru ve soğuklarla tekrar uyanıp kök salmaya ve yeşermeye başlıyorlar. Baharda havalar ısınınca da çiçek açıyorlar. Tabi hepsinin çiçek açma zamanları farklı(sonbahardan mayıs sonuna kadar değişebiliyor) ancak temel mantık yaz olduğu zaman tamamen kuruyarak uykuya yatıp kendini sıcaktan korumak istemeleri.

Sosyal ağlarda paylaş

Myshkin said:

Longshanks said:

bahçede yaşıyolar, saksıda olanlar da var tabi.

Yetiştirme işini nasıl yapıyorsun? Normalde açmadığı dönemde açtırmaya çalıştığın oldu mu çiçekleri yada topraksız yetiştirmeyle falan ilgilendin mi?

Topraksız yetiştirmeyi ben denemedim ama yapanlar var. Başarılı sonuç alabiliyorlar. Bu bitkilerin en büyük düşmanı çürüme. Soğanlarının çok ıslanmaması lazım. Hele dormancy e girdiklerinde tamamen kuru bir yerde durmaları gerek.
Bitkinin sıcaklık koşullarıyla oynayarak çiçek açmaya zorlayabilirsin. Yaz aylarında soğanları alıp buzdolabının sebzelerin olduğu kısmına nemli perlit içersinde koyarsan 1 ay gibi bir sürede uyanmaya başlarlar.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...