Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

bazen garip bir şekilde şöyle düşünüyorum;

yav

Öne çıkan mesajlar

konu dışındaki jaguar konusunda da geçiyor ya şimdi özel okul devlet okulu zengin fakir muhabbeti..

bazen şöyle düşünüyorum ve böyle düşünmemin garip olduğunu da biliyorum ama bu düşünce beni çok cezbediyor.

para ve zeka veya çalışkanlık ve hatta irade.
Bunların hepsi doğuştan sahip olunabilen şeyler değil mi? Belki.. öyle gibi mesela.

Şimdi zengin doğan bir çocuk var. Hayatta önüne çıkan sorunları bir şekilde sahip olduğu refah gücüyle atlatmaya müsait. Gidiyor parasıyla özel okuluna mesela.

Bir de zeki doğan bir çocuk var. Adam zeki. Önüne ne koysan çözüyor falan.. bir şekilde bu adam da ülkenin iyi üniversitelerine gidiyor parasız.

Bu iki profil arasında bazen fark olmadığını düşünüyorum. İki ana koşul da insanın kendi elinde olmayan, çevresel unsurlardan kaynaklı gibi geliyor bana. Ailenin durumu veya ailenin genetik yapısı...

Aynı düşünce din konusunda da ergenliğe girerken kafamı meşgul etmişti. Daha sonra bu konuda kafa yormamayı öğrettim kendime ve sanırım hafiften agnostik bişey oldum. Emin değilim. Dedim ya kafa yormuyorum.

Din konusunda da; madem tanrı yaratıyor, e adam da o yaratılan kodlara (genetik olsun) göre hayatında bişiler yapıyor; parlak birisi oluyor veya zampara oluyor... irade mirade hikaye onlar da koddan çıkıyor. Diyorum. Sonra da e bu tanrı nasıl bu adamı cezalandırıyor veya ödüllendiriyor; kendi işi değil mi zaten?

Sonra olay kopuyor mesela. Başka kafa yoracak bir çok şey olduğu için vazgeçiyorum mesela. Hayatta bir konu hakkında kesin bir yargıya ulaşma fikrinden kaçınıyorum. Şüphecilik mi oluyor bu bilmem. Felsefeyle de yeterince ilgilenmedim bu yaşıma kadar açıkçası.

Öyle vesselam. Hadi tartışın bak güzel malzeme var :D

ama dikkat edin. Hiç bir şeyi savunmuyorum. Sadece kendimi böyle düşünürken bulduğumu söyledim ve mantıklı bir açıklama da bir yerden sonra yapamıyorum.

Kişisel bir sorun da şu var, böyle düşünmeye başlayınca her şey yalan geliyor çünkü bu düşünce modelini her konuya uyarlayabiliyoruz. Siyaset falan fişman... Adam X'de doğduğundan IQ'su da böyle olduğundan bu düşünce ona cezbedici geliyor diyorum bitiyor mesela. Koşullar böyle böyle yapmış, yapacak bişey yok diyorum... bitiyo. Ama doğru olmayan bişeyler de var bu şekilde düşününce ehueh
Sosyal ağlarda paylaş

geçenlerde bi arkadaşla sokaktaki deli ile atıyorum bill gates'in hangisinin akıllı oldugunu ispat edemezsin dedim baya tartışmıştık euhe. o aklıma geldi.
göreceli kavramlar göreceli hayat.
içinde bulunulan çevre koşulları ve içinde bulunulan sosyal ortamın iyileri ve kötüleri farklı olabilir.
yaşam da para ve zekadan ibaret değil çok farklı düşünen insanlar var ve var olacaktır ama azınlık oldugu için bu görüşlere yok demek en basta bi itirazı hak ediyor.
farkındalık diyorum sadece.
Sosyal ağlarda paylaş

yav said:

Din konusunda da; madem tanrı yaratıyor, e adam da o yaratılan kodlara (genetik olsun) göre hayatında bişiler yapıyor; parlak birisi oluyor veya zampara oluyor... irade mirade hikaye onlar da koddan çıkıyor. Diyorum. Sonra da e bu tanrı nasıl bu adamı cezalandırıyor veya ödüllendiriyor; kendi işi değil mi zaten?

Sonra olay kopuyor mesela. Başka kafa yoracak bir çok şey olduğu için vazgeçiyorum mesela. Hayatta bir konu hakkında kesin bir yargıya ulaşma fikrinden kaçınıyorum. Şüphecilik mi oluyor bu bilmem. Felsefeyle de yeterince ilgilenmedim bu yaşıma kadar açıkçası.

selam, ben yeniyim ev ilanı vermek için girmiştim siteye ama senin başlığına bi bakasım geldi nedense. kusura bakma seni kendimi tutamayarak yargılıyo olabilirim. ben inançlı biriyim ve sana katılıyorum söylediğin şey kafa kurcalayıcı, ama niye düşünmeyi bıraktın ki isyan edesim geldi sana!:) sonuçta (şüphelerin olduğu için böyle diyorum) farzet bi Tanrı var, e bu durumda her şeyi anlaman gerektiğini iddia edebilir misin? Tanrı veya Allah veya Rab ne dersen de, dedigin anda senden ustun bir aklın varlığını kabul ediyosun, O sana o yetiyi vermeden sen O'nun kadar bilemezsin.Ya da Tanrı bize her şeyi anlayabileceğimiz şekilde açıklamalı diye bi kuralı 'sen' koyamazsın. Aklını kurcalar kurcalamaz bana ne, ama irdelemeyi araştırmayı niye bırakıyosun? cevap bulamıyosan da bulma, demek istediğim anlamayışımız hiçbir şeyin varlığı ya da yokluğu için kanıt değil. burda sana bi ayet yazmak istiyorum cok guzel bence:<> Belki farklı yerlerden yakalarsın bir şeyler, ne dersin? Kafa yorucak daha bir sürü şey olduğu için bunu düşünmeyi bırakmak da kusura bakma ama tam bir felaket, sen daha bu konuyu yeteri kadar düşünmediysen ne kadar önemli olduğunu nerden bilebilirsin? Atıyorum sen önümüzdeki 5 ay boyunca dalsan bu konuya belki hayatın değişicek, belki biraz üstüne gitmen gerekiyodur.
Neyse gerçekten ne sataşmak, ne suçlamak ne de yargılamak için yazdım, biliyorum hiçbiri de üstüme vazife değil, ama yazdığımın sana bi zararı olucağını düşünmüyorum o yuzden yazasım geldi yazdım işte. kendine iyi bak!
Sosyal ağlarda paylaş

İnsanın tanrı gibi anlayamayacağını idda ettiği bişeyi yaratması çok enteresan. Bunu henüz anlamadığı şeyleri açıklamak için kullanması da trajikomik.

Zeka overrated bişey, herkes zeki geçiniyo da ben gerçekten kafası normalden çok çalışan 1 2 kişi gördüm hayatımda.
Farklı bakış açılarını farklı yaklaşımları zeka diye nitelendirmek yanlış.

Bu para meselesi de komik, sabancıda okuyorum diye bi eleman baba parası dedi sen nerde okuyosun dedim mehmet üniversitesi gibi saçma sapan bişey dedi. Yetememişsin dedim başladı işte fakir edebiyatına vır vır konuştu, baban da yetememiş o zaman diyince sustu hihi. Servet düşmanlığı çok komik bişey cidden.
Sosyal ağlarda paylaş

yav said:

Kişisel bir sorun da şu var, böyle düşünmeye başlayınca her şey yalan geliyor çünkü bu düşünce modelini her konuya uyarlayabiliyoruz. Siyaset falan fişman... Adam X'de doğduğundan IQ'su da böyle olduğundan bu düşünce ona cezbedici geliyor diyorum bitiyor mesela. Koşullar böyle böyle yapmış, yapacak bişey yok diyorum... bitiyo. Ama doğru olmayan bişeyler de var bu şekilde düşününce ehueh

Aynı olay bende de var, hatta daha ilerisi. Bir süre sonra her tartışmaya, her övgüye (sana ya da başkasına), her görüşe gereksiz olarak bakıyorsun. Hastalık galiba bu biraz, şizofreni ile alakalı sanırım. Öyle ki okulda her hangi bir konuda görüş belirtmemeye bile varıyor. Essay falan yazarken bile adgfddsa.
Sosyal ağlarda paylaş

Abi ilk 4 paragrafa baktım alakası yok. Doğuştan hiçbişe gelmez. Yetenek zeka bunlar zırvalık. Doğduktan sonra bazı şeyler kısıtlanır. Bazılarında az bazılarında fazla. Fazla olanalr salak olur olur az olanlar zeki olur. Ama bu değildirki salak ömür billah salak. Tabuları yıktıkça farkındalık geliştirdikçe yaratıcılığın sınırı olmaz.

Kafadan sakat doğmayan her insan evladı zekidir. Sadece hayal gücü git gide daralan brir kutu içinde doğar. Toplum aile kurallar vs. O kutuyu yırtıp dışına çıktın mı insanın orjinal doğasına kavuşursun.
Sosyal ağlarda paylaş

din konusundaki düşüncen biraz saçma olmuş :D

irade muabbeti var...fakir olan ben niye fakirim işte ne biçim tanrı bu diyince iradesiz olmuş oluyo.. zengin olanda çok param var gezerim tozarım sıçarım ne tanrısı diyince iradesiz olmuş oluyo.. her insan başka sınanır bazısı para düşkünüdür bu uğurda yanlış bşi yapar.. bazısının zinaya karşı zaafı vardır yanlş yapar falan (zina diyorum seks demiyorum..hani eşini aldatma fln :D)

o kadar oturup düşünmene gerek yoktu yani :p
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...