Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Sosyal kurumların tarihi

GERGE

Öne çıkan mesajlar

• Genel Yönetici
Kurum kurum değil. Sosyal devletin genel gelişimi. Kurulmuş devlet organları, çıkarılmış yasalar filan işte. Osmanlı için Halil İnalcık'ın kitabı var ama Türkiye hakkında hiç bir bilgim yok.
Sosyal ağlarda paylaş

istedigin cok kapsamli bir sey :)
genel yapiyi istiyorsan ismail hakki uzuncarsili'nin merkez ve bahariye teskilati diye bir kitabi var, muthis bir arastirma okursan cok sey kazandirir.

kanunlar icinde sanslisin, daha yeni (1 ay olmamistir) ISAM harika bir seri cikardi, istanbul kadi sicilleri diye, simdilik 10kusur cildi cikti ama yil sonuna kadar 40cildi de tamamlayacaklar.
10 cildi alamazsin tabii ama, ufak bir kitabi da var arastirma nitelikli bir kitapta da enteresan kararlari anlatan nitelikte.

Kapsamli arastirma istiyorsan 10cildi isam'in kutuphanesinde bulabilirsin, ama ankaradaydin sen sanirim, isam'a mail at kitabin kopyalarini ankaradaki kutuphanlere gondermislerdir kesinlikle hangilerinde oldugunu ogrenebilirsin.

bunun disinda yine kapsamli osmanli tarihi istiyorsan enver ziya karal'in harika bir 5 ciltlik yayini var, onunki de uzuncarsili'nin ki kadar efsanedir zaten.

isin dogrusu ben de hic iyi degilim osmanli sosyal yapisi hakkinda, daha gelemedim oraya :) buyuk selcuklularda takildim ben sdf
Sosyal ağlarda paylaş

UZUNÇARŞILI, . H. (1965), Osmanlı Devletinin İlmiye Teşkilatı
HIZLI, Mefail (2002), Osmanlı Klasik Döneminde Medrese

bu iki kitabı okudum ve tavsiye ederim. hafiften taraflıdırlar özellikle ismail hakkı ama eğitim kurumlarıyla ilgili detaylı bilgi bulabilirsin.

"Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi" var ilgini çekebilecek. içinde çok çeşitli kaynaklardan alınan bilgiler var.

hatta burdan bir örnek olsun.

tamamen kurumlar hakkında olmasa da hamidiye alayları gibi kurumlar hakkında bahseden bi kaynak Alan Palmer, "Bir Çöküşün Tarihi", Turkuvaz Kitap- güzeldir, çok da sıkmaz.

Şevket Pamuk, Osmanlı Ekonomisi ve Kurumları, T. İş Bankası Kültür Yayınları(2007) fena değil, ama çok detaylı da değil :p

Şükrü Karatepe, Osmanlı Siyasi Kurumları, İz Yayıncılık bulabilirsen bu kitap da güzel ama hilafetin osmanlı kurumlarına olan etkisinden bahseder, kurumlara yönelik ansiklopedik bilgi bekleme yani.

şimdi düşündüm de ilginçtir salt kurumsal osmanlı hakkında yapılmış pek bi çalışma yok aslında.

bu kadar şimdilik (=
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...