Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

WD internal disk alacaklara uyarı!


Mr_Hand

Öne çıkan mesajlar

Şimcüüü WD iyidir güzeldir diyoruz da arada hatalı ürünler de çıkmıyor değil.

Yakın zamanda ofise NAS kurmuştum, bi de masaüstünden bozma webserver... Ayrıca bi masaüstü daha topladım.

Şimdi bu cihazların ortak yanı neydi derseniz, hepsinde 1,5 TB WD15EARS 64 MB cacheli disk kullandım.

Webserver linuz, ext4 formatladım (aslında raid yapsam daha iyi olacaktı da neyse) NAS zaten linux, bundakileri raid 5 yapıp kurdum. Masaüstü bilgisayarda kullanılan ise NTFS formatlı.


Bu şerefsiz disk, WD'nin "advanced hede hödö" dediği abuk bi formatla geliyo (ears açılımı işte ne naneyse) bu da garip bi şekilde anında değil de sonradan problem oluyo. Dos zamanında disklerle uğraşamayacak kadar küçüktüm o yüzden çok detaylı bilmiyorum ama, temelde aligning denen olayı çuvallatıyo bu iş. 4 KB boyutunda block yapıyormuş da vs. vs.

Araştırdığımda başlangıç ve bitiş bloklarının 4'e bölünebilir sayıdaki yerlerde olması sorunun önüne geçiyor diyolar, ama onunla uğraşamam bu kadar cihaz için. Hele windows bilgisayarda kim bilir neler olur =)

Ha, ilginç bişey, bu disklerden firmware'ı 51.0 olanlarda bu problemi yaşadım şimdiye kadar. 80.0 versiyonlu firmwareda başıma bişey gelmedi. (NAS'taki raid arrayine disk takıp duruyorum sdfsd hangi firmwareda problem çıktığını burdan anladım, ve tabii ki murphy kanunları gereği 2 disk dışındaki diğer tüm diskler eski firmwareda)


Uzun lafın kısası, 64 MB cacheli WD15EARS disk alırken dikkat ediniz. (hatta muhtemelen 64 MB cacheli disklerin tümünde var bu dert, zira NAS'ı aldığım yerin teknik servisi bu şekilde 30 adet diski geri yollamış ve bi itiraz almadan 32 MB cacheli olanlarından buna geri vermişler hepsini)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tum diskler icin gecerli bu.

iste ayni sebepten oturu bi teknolojik donanim alinca support sayfasinin rss feed ini bi kenara aliyorsunuz, olasi bulten ve firmware updatelerden haberiniz oluyor. sonra ugrasacaginiz zaman caniniz sikilmiyor , basiniza ne gelecegini biliyorsunuz.

yoksa wd green candir, bide garantisini 2 senenin ustune cekseler adam gibi rakibi kalmayacak.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bu arada, olayı biraz daha araştırdım da... Yakında tüm diskler bu şekilde olur, çünkü bu olay gördüğüm kadarıyla gerekli bir gelişmeymiş.

512 KB sector boyutu çok eskilerden ve kapasitesi çok düşük disklerden kalma bi hadise, 4 KB sector yapısı disklerde fiziksel alandan da kazandırıyor, o yüzden tür üreticiler yavaştan geçer buna. (Ki gördüğüm kadarıyla SSD diskler de bu şekilde halihazırda)

bu diskleri eski bioslu bilgisayarlara, xp olan bilgisayarlara alanlar jumper ayarı veya yazılımla align ayarı yapmadan doğru düzgün kullanamıyor. kesinlikle üretim hatası falan da değil yani, yeni teknoloji sadece.

alırken ona göre alın. gidip "eski bilgisayarımı torrent bilgisayarı yaparım diske atarım hepsini heleloy" diye külüstür bilgisayara bu diski alınca ortada kalmayın sonra :P alırsanız da WD diskler için xp işletim sistemi kullanacaksanız 7-8 nolu pinleri bağlayacak jumper takmanız gerekiyor. diğer markalarda durum ne emin değilim, ama çok farklı olduğunu sanmıyorum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Usta, WD'nin açıklaması var Business sınıfı disklerimiz dışındaki disklerde RAID önermiyoruz yapmayın diye. Tamamen senin hatan bu. Birebir aynı durumlarla karşılaştık bir sürü müşteri verilerini kaybetti WD'nin bu saçmalığı yüzünden, sonra şöyle bi açıklama yaptılar:
said:
Q:Are WD Desktop drives (Green/Blue/Black) good for RAID systems?

A:You may need to know if the NAS controller works with drive that have the TLER disabled, or the TLER needs to be enabled on the drive. However, we do support these drive on computers only, but not on RAID environment, please see the RAID enabled drives in the link below: (Enterprise Drive) http://www.wdc.com/en/products/index.asp?cat=2


Bu açıklamanın olduğu linki şu an bulamadım fakat şu link var http://wdc.custhelp.com/cgi-bin/wdc.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=1397&p_created=1131638613&p_sid=EBL2jPik&p_accessibility=0&p_redirect=&p_srch=1&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX3Jvd19jbnQ9MTkyLDE5MiZwX3Byb2RzPTIyNywyOTQmcF9jYXRzPSZwX3B2PTIuMjk0JnBfY3Y9JnBfcGFnZT0x&p_li=&p_topview=1

Olay Deep Recovery Cycle'ın uzun kaçmasından kaynaklanıyor, disk bir yerde hata buldu mu hemen o hatayı düzeltmek için yardırıyor. Bu işlem zaman zaman 2 dakikaya kadar varabildiğinden bu sırada RAID yapılandırması direkt düşüyor, şanslıysanız, RAID 5 veya 1 varsa verileri kurtarıyorsunuz, yok 0 falan kullanıyorsanız ya da 1 disk daha gidiyorsa patladınız.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bizim işimiz de Storage, NAS satıyoruz falan ondan ilgiliyim zaten eheheh. Diskler ilk çıktığı zaman kimse fark etmedi, sonra paso şikayet maili aldık, bildirdik araştırdık falan öyle ortaya çıktı. Ha RAID olmaz mı, tamam oluyor, kurabiliyorsun sorunsuz ama düşüyor bir süre sonra.
Edit: Case'in tarihine baktım, Ağustos 2010 yazıyor, nispeten yeni bi keşif yani.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...