Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bilinçlenelim

sandalye

Öne çıkan mesajlar

Quiternoob said:

Osmanlı'nın gerçek yöneticileri Atatürk ve silah arkadaşları mıydı?

Savaş döneminde bu vasfı görmüşlerdir evet.

Quiternoob said:

Kime karşı objektif değilim? Sana karşı mı? Anlamadım.

Tarihte yaşananları objektif bir şekilde yorumlayamadığından şüpheleniyorum.

Quiternoob said:

Hayır, çoğu Avrupa'daki Patates Vebası'ndan kaçan köylülerdi.

Patates Vebası ne bilmiyorum fakat isterse Çikolata Vebasından kaçmış olsunlar :) Sonuçta o adamlar aydınlanma süreci yaşadılar kaldı ki şu anda tüm bu gelişimlerine rağmen Amerikada bir ekonomik çöküntü nelere sebep olur? Bunu ciddi ciddi görürüz. En basitinden adamın karısını işten çıkardılar adam okulu tabancayla bastı. Bu olaylar artarsa altyapısı olmayan Amerikan halkının ve silahlanma oranı da çok yüksek zaten bu insanların, yapacağını görürüz hep birlikte.

Quiternoob said:

Demek ki esas olan şey para değilmiş, aydınlanma meselesiymiş smiling smiley

Aydınlanma toleransı arttırır. Bir noktada istediğin kadar aydın ol sonuçta karnına kitap değil yemek girer.

Quiternoob said:

İyi de Türklük aynı zamanda bir etnik grup, sorun orada. Yani anadili Türkçe olan bir adam kendine elbet Türk diyecek. Aynı terim hem üst kimlik hem alt kimlik olunca karışıyor haliyle. Ve bu sadece basit bir yanlış anlaşılma değil, bu ülkeyi sadece ve sadece etnik Türk yurdu seviyesine indirme politikası güdenler de oldu. Bu adamlar en başından TC oluşumuna dahil edilmeyip ülkenin adına da Anadolu deselermiş belki o zaman çok daha az sıkıntı olurdu. Türkçe yine resmi dil olurdu zaten, en yaygın dil haliyle o resmi dil olacak.

Sen şimdi sanımıyorsun ki Türkiyede orta asyadan gelen has türk dolu? Bir kere böyle birşey olamaz o kültürün biraz daha fazla olduğu yer İrandır. Orayıda gittim gördüm. Orada daha belirgin bu özellik. Kaldı ki bizde etnik siyaset gütmeme olayı İslamı kabul etmemizden sonra oluşturduğumuz devlet ekolünden gelir. Orada ana unsur İslamdır. Dediğimiz gibi batıda doğan milliyetçi akımları benimsememiz durumunda bu ekolün adı sadece İslam değil Türk olmuştur. Kaldı ki dediğim gibi Türkün alt ve üst kimlik olarak algılanmasının zararları elbette vardır fakat bunu etnik köken olaral algılamak için artık çok geçtir zira bizde kültür milliyetçiliği vardır ırk veya köken milliyetçiliği değil adamın soyu belki araba dayanır fakat Türk kültürü ve milleti ekolü ile büyümüştür. Bunda bu kadar takılıncak birşey yok.
Evet kafatasçı milliyetçilik yapan ahmaklar olmuştur. Fakat bu türde ahmakları arayacaksanız bunların başını Naziler çeker. Bizde çok şükür altyapımızdan dolayı ahmaklık bu dereceye varmamıştır. Türkiyeye Türkiye denilmesi dediğim gibi Venediklilerin bir yakıştırmasıdır. Burada türk daha çok olduğu için Türkiye demişlerdir bunda garipsenecek bir durum yok. Türkler irandayken burada olan ve Bizansda yaşayan türkler "Türkiye diyin Türkiye diyin :(" demişlermidir mesela. Öyle bir şey denilecek olsa İngiltere veya Avrupanın diğer ülkeleri birbirine girer Almanyanın büyük çoğunluğu Türk adamlar kalkıp "Kardeşim burada bizde varız şu Almanya adını değiştirelim bir zahmet" diyebilirmi :) Böyle saçma birşey olabilirmi? Adamlar onu kaldırmadanda ortak payda da buluşabiliyorlar buluşmalarını sağlayan tek şey ekonomi onu hazmettiren şey ise aydınlanma seviyeleridir.

Quiternoob said:

Ruh hastası mısın kardeşim ya, bak alıntılar azaldı millet okumaya falan kalkacak görecekler bu yazdıklarını.

Ruh hastası filan değilim fakat sen inkarcısın. Şunu yaz foruma daha hiçbirşey yazmayacağım. Sadece şunu yaz ve kabul et:

"Ermeniler Rusların desteği ile Türklere ve Kürtlere karşı katliamda bulunmuştur."

Yaz bunu niye yazamıyorsun. Ben tehcir olayını gayet yazabiliyorum. O kadar kaynaktan istesem çekmezdim onları yazmazdım. Ben objektif davranıyorum sen niye davranamıyorsun?

Quiternoob said:

İyi de soru sormuşsun, var mısın yok musun diye. Ne gibi bir oluşuma dahil etmek istiyorsun beni anlamadım ki smiling smiley

Şunu diyorum yurttaşlık bilincinin dışına çıkmadan Ülkeye her türlü zararı batı çıkarları çerçevesinde verdiren bu işbirlikçi insanlarla etnik veya dini hiçbir fark gözetmeksizin savaşmaya varmısın? Burada duruyormusun yani onu soruyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

aquila said:

gunaydin

Eyvallah

aquila said:

bayanlar da var biraz

Kim var abi? Vanille, Bella, Denn, xu... neyse görmedim hiç birini bu topakta.

aquila said:

o kadar degil ya

Ne kadar? Bir ölçüt ver.

aquila said:

evet

Hayır.

aquila said:

oyle diyolar

Kim demiş?

aquila said:

bulusma yok

Ne var o zaman?

aquila said:

heralde

Sanırım.

aquila said:

=|

:(
Sosyal ağlarda paylaş

Soris said:

Savaş döneminde bu vasfı görmüşlerdir evet.

Böyle kaçamak cevaplar vermek yerine çatır çatır açıklasan mesela? Ama "şerefsiz damat feritler ülkeyi satarken gencecik subağylar can veriyoğrdu!!" diye değil, ülkenin iç ve dış güvenliğini harp yöntemiyle sağlamaktan öte idaresine yönelik ne yapmışlardır? Hangi konuda söz sahibi olmuşlardır? Madem yöneticilerdi neden kendi devletlerini kurma gereği duymuşlar? Dur ben söyleyim, eski devlette hiç sözleri geçmediği için olabilir mi mesela?

Soris said:

Tarihte yaşananları objektif bir şekilde yorumlayamadığından şüpheleniyorum.

Ben objektif, sen etnosentrist olduğun için bu tartışmayı yapıyoruz.

Soris said:

Patates Vebası ne bilmiyorum fakat isterse Çikolata Vebasından kaçmış olsunlar :) Sonuçta o adamlar aydınlanma süreci yaşadılar kaldı ki şu anda tüm bu gelişimlerine rağmen Amerikada bir ekonomik çöküntü nelere sebep olur? Bunu ciddi ciddi görürüz. En basitinden adamın karısını işten çıkardılar adam okulu tabancayla bastı. Bu olaylar artarsa altyapısı olmayan Amerikan halkının ve silahlanma oranı da çok yüksek zaten bu insanların, yapacağını görürüz hep birlikte.

Adamın okul basmasının çok kültürlü olup olmamayla ne ilgisi var? Amerika'da bugün etnik grup diye birşey pek kalmadı farklı dil konuşan birtek Hispanikler var. Zaten Amerika'nın fakir zamanlarında uyum yaşanmasını aydınlanmış olmaya bağlayarak aydınlanmanın birinci esas olduğunu kabul etmiş oluyorsun.

Soris said:

Sen şimdi sanımıyorsun ki Türkiyede orta asyadan gelen has türk dolu? Bir kere böyle birşey olamaz o kültürün biraz daha fazla olduğu yer İrandır. Orayıda gittim gördüm. Orada daha belirgin bu özellik. Kaldı ki bizde etnik siyaset gütmeme olayı İslamı kabul etmemizden sonra oluşturduğumuz devlet ekolünden gelir. Orada ana unsur İslamdır. Dediğimiz gibi batıda doğan milliyetçi akımları benimsememiz durumunda bu ekolün adı sadece İslam değil Türk olmuştur. Kaldı ki dediğim gibi Türkün alt ve üst kimlik olarak algılanmasının zararları elbette vardır fakat bunu etnik köken olaral algılamak için artık çok geçtir zira bizde kültür milliyetçiliği vardır ırk veya köken milliyetçiliği değil adamın soyu belki araba dayanır fakat Türk kültürü ve milleti ekolü ile büyümüştür. Bunda bu kadar takılıncak birşey yok.

Bundan niye bahsettiğini anlamadım açıkçası, bir insanın kendine etnik olarak Türk demesi onun politik bir amaç güttüğü anlamına gelmiyor. Adamın anadili Türkçe ise, diyecek başka birşey yok.

Türklük özünde Türki boyların oluşturduğu federatif bir yapıdır. Arap ve Farslar'ın Göktürk'ten sonraki Türki devletlere de Türk demesi sonucu İslam dünyası ve daha sonra Avrupa'da bu insanların adı Türk olmuş, boylar arası entegrasyon artıp aralarındaki farklar azaldıkça onlar da bu kimliği kabul edip etnik bazda Türklük bilinci kazanmışlardır. Ama millet olarak Müslümanlardır. Cumhuriyet ile beraber Türkçe konuşanların alt kimliği olan Türklük bir çeşit Romalılık haline getirilmeye çalışılmıştır ama farklı vizyonlardaki insanların başka uçlardan tutması sonucu etnik köken mi, üst kimlik mi ırk mı olduğu belli olmayan davranışlar yüklenerek kişiden kişiye ne olduğu değişir bir kavram olmaktan ileriye gidememiştir. Arada kesin bir çizgi olmadığı sürece de bu belirsizlik sürecek.
Soris said:

Evet kafatasçı milliyetçilik yapan ahmaklar olmuştur. Fakat bu türde ahmakları arayacaksanız bunların başını Naziler çeker. Bizde çok şükür altyapımızdan dolayı ahmaklık bu dereceye varmamıştır. Türkiyeye Türkiye denilmesi dediğim gibi Venediklilerin bir yakıştırmasıdır. Burada türk daha çok olduğu için Türkiye demişlerdir bunda garipsenecek bir durum yok. Türkler irandayken burada olan ve Bizansda yaşayan türkler "Türkiye diyin Türkiye diyin :(" demişlermidir mesela. Öyle bir şey denilecek olsa İngiltere veya Avrupanın diğer ülkeleri birbirine girer Almanyanın büyük çoğunluğu Türk adamlar kalkıp "Kardeşim burada bizde varız şu Almanya adını değiştirelim bir zahmet" diyebilirmi :) Böyle saçma birşey olabilirmi? Adamlar onu kaldırmadanda ortak payda da buluşabiliyorlar buluşmalarını sağlayan tek şey ekonomi onu hazmettiren şey ise aydınlanma seviyeleridir.

Almanya'daki Türkler'den analoji vermenin ne kadar saçma olduğunun farkında mısın, o adamlar 3 nesildir falan orada Türkler ise Türkiye'ye en son gelen kültür. Bu gerçekliği ne zaman göreceksiniz bilmiyorum. Nedir bu habire dışarıdan referans verme sevdadsı, herşeyin en doğrusunu onlar mı biliyor? Venedik desin buraya Türkiye ne olmuş yani biz de İberya'ya İspanya diyoruz? Çek Cumhuriyeti'ni Çekoslovakya diyoruz? Almanya'nın adının Türkiye olması Türkiye'nin adının Lazistan olması kadar saçma ama Türkiye bu kültürlerin hepsine ezelden beri sahip olan biryer olarak tek bir alt kimliğin hamiliğini değil, tüm kültürlerin eşit yaşam hakkına sahip olduğu bütünleştirici bir Anadolu olmayı hak ediyor.

Soris said:

Ruh hastası filan değilim fakat sen inkarcısın. Şunu yaz foruma daha hiçbirşey yazmayacağım. Sadece şunu yaz ve kabul et:

"Ermeniler Rusların desteği ile Türklere ve Kürtlere karşı katliamda bulunmuştur."

Yaz bunu niye yazamıyorsun. Ben tehcir olayını gayet yazabiliyorum. O kadar kaynaktan istesem çekmezdim onları yazmazdım. Ben objektif davranıyorum sen niye davranamıyorsun?

Şu an çocukça davranıyorsun, ben ne düşündüğümü satır aralarında belirttim halen daha anlayamıyorsun senin sorunun. Sırf gölgelerin gücüne gitmesin diye belli normları yerine getirmek zorunda değilim.
Soris said:

Şunu diyorum yurttaşlık bilincinin dışına çıkmadan Ülkeye her türlü zararı batı çıkarları çerçevesinde verdiren bu işbirlikçi insanlarla etnik veya dini hiçbir fark gözetmeksizin savaşmaya varmısın? Burada duruyormusun yani onu soruyorum.

Niye sırf batı çıkarcıları, doğu çıkarcıları yok mu?
Sosyal ağlarda paylaş

Quiternoob said:

Böyle kaçamak cevaplar vermek yerine çatır çatır açıklasan mesela? Ama "şerefsiz damat feritler ülkeyi satarken gencecik subağylar can veriyoğrdu!!" diye değil, ülkenin iç ve dış güvenliğini harp yöntemiyle sağlamaktan öte idaresine yönelik ne yapmışlardır? Hangi konuda söz sahibi olmuşlardır? Madem yöneticilerdi neden kendi devletlerini kurma gereği duymuşlar? Dur ben söyleyim, eski devlette hiç sözleri geçmediği için olabilir mi mesela?

Kaçamak cevap filan veren yokki. İnsan başkalarını da kendisi gibi sanarmış derler ya senin düştüğün durumda o ne yazık ki. Damat Ferit ülkeyi satarken birileri "biz ülkeyi sattırmayız" ve böyle düşünenler bir yerde toplandı o toplanan gücü de yöneten birileri vardı Osmanlı kesin olarak yıkılmamıştı dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti ilan edilmeden Osmanlının subayları Anadoluya çekilip Anadoluyu yönetmişlerdir. Türkiyeyi İstanbuldan ibaret gören anlayışın bu gerçeği görebilmesini beklemek zaten saçma olur. Ülke kuruyorsun devlet yönetiminde her sözü geçmeyen kalkıp yeni bir ülke nasıl kursun WoW guildimi bu allah aşkına :)

Quiternoob said:

Ben objektif, sen etnosentrist olduğun için bu tartışmayı yapıyoruz.

Ben bahsettiğin gibi olsam hiç tartışmaya bile girmem seninle bildiğim şeyleri doğru olarak bilmeye kabul ederim tıpkı senin yaptığın gibi.

Quiternoob said:

Adamın okul basmasının çok kültürlü olup olmamayla ne ilgisi var? Amerika'da bugün etnik grup diye birşey pek kalmadı farklı dil konuşan birtek Hispanikler var. Zaten Amerika'nın fakir zamanlarında uyum yaşanmasını aydınlanmış olmaya bağlayarak aydınlanmanın birinci esas olduğunu kabul etmiş oluyorsun.

Onla bir alakası yokki ekonomi ile alakalı olduğunu söylemem rağmen konuyu ona çekebilmen algılamada ne kadar zayıf olduğunu göstermekte. Ekonominin kötüleşmesi her zaman böyle şeylere sebep olur. Amerika halkında bir arka plan olmadığı için orada bu tarz olaylar çok daha kolay olur. Ayrıca dediğim gibi ekonomi gerçekleştirir insanların rahat olmasını aydınlanma ise toleransı arttırır. Amerikada etnik grup diye birşey kalmaz çünkü oraya yerleşen Avrupalılar ülkenin gerçek sahiplerini yerlilerini tarihten sildiler kökünü kazıdılar. Etnik temizlik öyle olur işte.

Quiternoob said:

Türklük özünde Türki boyların oluşturduğu federatif bir yapıdır. Arap ve Farslar'ın Göktürk'ten sonraki Türki devletlere de Türk demesi sonucu İslam dünyası ve daha sonra Avrupa'da bu insanların adı Türk olmuş, boylar arası entegrasyon artıp aralarındaki farklar azaldıkça onlar da bu kimliği kabul edip etnik bazda Türklük bilinci kazanmışlardır. Ama millet olarak Müslümanlardır. Cumhuriyet ile beraber Türkçe konuşanların alt kimliği olan Türklük bir çeşit Romalılık haline getirilmeye çalışılmıştır ama farklı vizyonlardaki insanların başka uçlardan tutması sonucu etnik köken mi, üst kimlik mi ırk mı olduğu belli olmayan davranışlar yüklenerek kişiden kişiye ne olduğu değişir bir kavram olmaktan ileriye gidememiştir. Arada kesin bir çizgi olmadığı sürece de bu belirsizlik sürecek.

Bu işler böyle sandığın kadar kolay olmuyor 2000 senelik bir yapı söz konusu burada. Ayrıca zaten Türkçe konuşan insan nasıl etnik anlamda Türklük kazanıyor ki onu da anlamadım. Türkler feth ettikleri yerlerin hiçbirinde insanlara kendi dillerini aşılamak gibi bir gayrete girmemişlerdir. Bu doğal olarak gelişmiştir. Doğal bir yapı sözkonusudur burada. İnsanlar aileler kurmuşlardır ve doğal olarak gelişmiştir. İngilizin yaptığı dil dayatması gibi birşey söz konusu değil. Öyle olsaydı Doğu Avrupanın tamamı türkçe konuşuyordu şu an da.
Alt kimlik veya Üst Kimlik tartışmasını ancak bu ülkeye zarar vermek isteyenler girer o yüzden o tartışmaya girmeyeceğim. Ama şunu bilmen yeterlidir kesin bir çizgi istiyorsan o da bu ülkede ayrı gayrı olamayacağı etnik milliyetçilik yapılamayacağı yapılsa bile bunun engellenmesi gerektiğidir ki etnik milliyetçiliği yapan bugün Kürtler zamanında Ermenilerdi. Herşeyi küçük pencereden görüp Türkler bizi de Türk yapmak istiyorrr diye algılayan insanlar yurttaşlık bilincini "Türkçülük" olarak algılar bu da cahillikle alakalı birşey. Almanyada birsürü adam var mesela orada niye kimse çıkıp "Ben Alman yurttaşlığında birleşmem ben türküm kendime Alman dedirtmem" demiyor? Kaldı ki bu adamlar tarihte ırkçılığın kralını yapmış olmalarına rağmen. Öyle de bir durum var yani :)

Almanyada yurttaşlık bilincinin oturması Bismarka dayanıyor yanı çok da uzak sayılmaz. Fakat Batının dünyaya armağanı olan yurttaşlık bilincinden önce doğu toplumlarında insanlar zaten yurttaş olarak yaşıyorlardı 1000 senedir böyle bir yapı var burada. O 1000 senedir yaşayan insanları ayırmaya bu kadar hevesli olanlar maşallah daha 200 senelik bile olamamış kendi yurttaşlık tarihlerine toz bile kondurmuyor.

Quiternoob said:

Şu an çocukça davranıyorsun, ben ne düşündüğümü satır aralarında belirttim halen daha anlayamıyorsun senin sorunun. Sırf gölgelerin gücüne gitmesin diye belli normları yerine getirmek zorunda değilim.

Çocukca davranan sensin. Bir türlü yazamadın dediğim şeyi neden yazamıyorsun. Dediğim lafın aynısını yazarsan seni yaralayacak bir durum var demekki yazamıyorsun yaz aynısını.
"Ermeniler Ruslarla beraber Türkleri ve Kürtlere karşı katliam yaptı" Bunu yazmak bu kadar mı zor. Duygusal bir bağın mı var da yazması bu kadar zor. Al yaz aynını kopyala.

Quiternoob said:

Niye sırf batı çıkarcıları, doğu çıkarcıları yok mu?

Doğu çıkarcıları ne demek ya ahah. Bu ülkede yaşayan insanlar bu ülkenin çıkarlarını düşünecek tabiki. Avrupada yaşayan insan avrupanın çıkarlarını düşünür böyle saçma sapan bir açıklama bir soru olabilir mi allah aşkına bu ne demek ya. Buffer overflow olduktan sonra yazı yazmaya buraya. Bir bekle makina biraz rahatlasın :)
Sosyal ağlarda paylaş

Soris said:

Kaçamak cevap filan veren yokki. İnsan başkalarını da kendisi gibi sanarmış derler ya senin düştüğün durumda o ne yazık ki. Damat Ferit ülkeyi satarken birileri "biz ülkeyi sattırmayız" ve böyle düşünenler bir yerde toplandı o toplanan gücü de yöneten birileri vardı Osmanlı kesin olarak yıkılmamıştı dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti ilan edilmeden Osmanlının subayları Anadoluya çekilip Anadoluyu yönetmişlerdir. Türkiyeyi İstanbuldan ibaret gören anlayışın bu gerçeği görebilmesini beklemek zaten saçma olur. Ülke kuruyorsun devlet yönetiminde her sözü geçmeyen kalkıp yeni bir ülke nasıl kursun WoW guildimi bu allah aşkına :)

E toplanan yeni güç Osmanlı'mıydı? Değildi. Argument invalid.

Soris said:

Ben bahsettiğin gibi olsam hiç tartışmaya bile girmem seninle bildiğim şeyleri doğru olarak bilmeye kabul ederim tıpkı senin yaptığın gibi.

E ben öyleysem ben niye tartışmaya girdim o zaman? Lol.

Soris said:

Onla bir alakası yokki ekonomi ile alakalı olduğunu söylemem rağmen konuyu ona çekebilmen algılamada ne kadar zayıf olduğunu göstermekte. Ekonominin kötüleşmesi her zaman böyle şeylere sebep olur.

Ekonomisi kötü olup da kapalı olmayan toplumlardan örnek verdikçe "Ama aydınlanma..." diyen sensin.
Soris said:

Amerikada etnik grup diye birşey kalmaz çünkü oraya yerleşen Avrupalılar ülkenin gerçek sahiplerini yerlilerini tarihten sildiler kökünü kazıdılar. Etnik temizlik öyle olur işte.

Avrupalıların hepsi yekpare bir etnik grup mu? İrlandalısı Almanı Polonyalısı yok mu? Beyaz Amerikalılar'ın çoğunun kökeni bunlara dayanıyor.

Soris said:

Bu işler böyle sandığın kadar kolay olmuyor

Kas kas. Cevap vereceksin ya illa, zorla iyice.
Soris said:

Ayrıca zaten Türkçe konuşan insan nasıl etnik anlamda Türklük kazanıyor ki onu da anlamadım.

Konuştuğu dili Türkçe olarak tanımlamıyor çünkü. Oğuzca der, Çağatayca der, Kımakça der bilmemne der. Dünya onlara Türk dedikçe onlar da kendilerine Türk demeye başlıyor.
Soris said:

Türkler feth ettikleri yerlerin hiçbirinde insanlara kendi dillerini aşılamak gibi bir gayrete girmemişlerdir. Bu doğal olarak gelişmiştir. Doğal bir yapı sözkonusudur burada. İnsanlar aileler kurmuşlardır ve doğal olarak gelişmiştir. İngilizin yaptığı dil dayatması gibi birşey söz konusu değil. Öyle olsaydı Doğu Avrupanın tamamı türkçe konuşuyordu şu an da.

Ee, ne oldu şimdi bu klişeyi söyleyince?

Soris said:

Alt kimlik veya Üst Kimlik tartışmasını ancak bu ülkeye zarar vermek isteyenler girer o yüzden o tartışmaya girmeyeceğim. Ama şunu bilmen yeterlidir kesin bir çizgi istiyorsan o da bu ülkede ayrı gayrı olamayacağı etnik milliyetçilik yapılamayacağı yapılsa bile bunun engellenmesi gerektiğidir

Çatır çatır yapılmış, yapılmakta işte. Yapılamazı bırak engellenmesi kısmına odaklan sen.
Soris said:

Herşeyi küçük pencereden görüp Türkler bizi de Türk yapmak istiyorrr diye algılayan insanlar yurttaşlık bilincini "Türkçülük" olarak algılar bu da cahillikle alakalı birşey. Almanyada birsürü adam var mesela orada niye kimse çıkıp "Ben Alman yurttaşlığında birleşmem ben türküm kendime Alman dedirtmem" demiyor? Kaldı ki bu adamlar tarihte ırkçılığın kralını yapmış olmalarına rağmen. Öyle de bir durum var yani :)

Sen insanlara hiçbirşey vermeden ellerinde olanı almaya çalışırsan kimseden empati bekleme. Özveri beklediğin tarafa birşey vermiş misin otur onu düşün ilk önce. Bu ülkede diller yasaklandı, kasıtlı asimilasyonlar, deportasyonlar yapıldı, gayrimüslümlerin ekonomik hakları ellerinden alındı. Ama ne zaman seslerini çıkarsalar "nankör, küstah" oluyorlar, y"urttaşlığı zedelemek istiyorlar".

Al koyduğum ve senin okumadığın yazıdan bir kuple;

17 Ağustos 1927 Elza Niyego adlı 22 yaşındaki Yahudi kızı, kendisine âşık olan ve uzun süredir taciz eden evli ve torun Osman Ratıp Bey tarafından öldürüldü. Genç kızın cansız bedeninin saatlerce sokakta üstü bile örtülmeden tutulması yetmezmiş gibi, Osman Ratıp’ın mahkeme yerine akıl hastanesine gönderilmesi Yahudi cemaatinde büyük tepkiye neden oldu. Katilin eski Hicaz Valisi’nin oğlu ve II. Abdülhamit’in emir subayı olması, kurbanın ise sıradan bir Yahudi olmasından dolayı, olayın örtbas edileceği endişesi duyan Yahudi cemaati, geleneksel çekingenliğini ilk kez bir yana bırakarak, 18 Ağustos’taki cenaze törenine kitlesel biçimde katıldı ve “adalet istiyoruz” diye haykırdı. 15 bin civarında olduğu tahmin edilen kalabalığın cenazeyi bir gövde gösterisine dönüştürmesi basının Yahudi düşmanlığını körüklemesine vesile oluşturdu. Gazetelerde “nankörler”, “küstahlar” başlıkları belirir. Resmî makamlar da Yahudi cemaatini hizaya getirmeye karar verdiler. Bir süre sonra cenazede Türk düşmanı sloganlar attıkları, trafiği engelledikleri ve polisle çatıştıkları gerekçesiyle dokuz cemaat üyesi ile cinayete tanık olan bir Rus mahkemeye verildi. Uzun bir yargılama sürecinden sonra, suçlananlardan dördü, ‘Türklüğü tahkir ve tezyif’ ettiklerinden birer sene hapse mahkûm oldu.

Soris said:

Almanyada yurttaşlık bilincinin oturması Bismarka dayanıyor yanı çok da uzak sayılmaz. Fakat Batının dünyaya armağanı olan yurttaşlık bilincinden önce doğu toplumlarında insanlar zaten yurttaş olarak yaşıyorlardı 1000 senedir böyle bir yapı var burada. O 1000 senedir yaşayan insanları ayırmaya bu kadar hevesli olanlar maşallah daha 200 senelik bile olamamış kendi yurttaşlık tarihlerine toz bile kondurmuyor.

Almanya ezelden beri Alman yurdu, Katolik kilisesine ayaklanıp reformu başlatmalarının altında bile Almanlık bilinci yatar. Müslüman doğu toplumları daima ümmet toplumları, daima teba olmuşlardır vatandaşlık, yurttaşlık kavramları 100 yıl kadar bile eski değil Türkiye'de.

Soris said:

Çocukca davranan sensin. Bir türlü yazamadın dediğim şeyi neden yazamıyorsun. Dediğim lafın aynısını yazarsan seni yaralayacak bir durum var demekki yazamıyorsun yaz aynısını.
"Ermeniler Ruslarla beraber Türkleri ve Kürtlere karşı katliam yaptı" Bunu yazmak bu kadar mı zor. Duygusal bir bağın mı var da yazması bu kadar zor. Al yaz aynını kopyala.

Whatever.

Soris said:

Doğu çıkarcıları ne demek ya ahah. Bu ülkede yaşayan insanlar bu ülkenin çıkarlarını düşünecek tabiki. Avrupada yaşayan insan avrupanın çıkarlarını düşünür böyle saçma sapan bir açıklama bir soru olabilir mi allah aşkına bu ne demek ya. Buffer overflow olduktan sonra yazı yazmaya buraya. Bir bekle makina biraz rahatlasın :)

Yapma yav, Arap hayranları ne peki?
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...