Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Istanbulun Ilkleri


Estel_Anorien

Öne çıkan mesajlar

Tarihi kaynaklar çerçevesinde İstanbulda yaşanan bazı ilkler şunlar:
İstanbulda bilinen ilk yer sarsıntısı, miladi 358 yılında oldu. Kentte büyük hasara yol açan depremde, büyük taş binaların çoğu zarar gördü.

İLK SÜTUN: ÇEMBERLİTAŞ
İstanbuldaki ilk tarihi sütun, bugün bulunduğu semte de adını veren Çemberlitaş. Romanın dünyaya yayıldığı yıllarda Frigyadan alınarak Romadaki Apollon tapınağı önüne dikilen sütun, I. Konstantinus tarafından Romadan getirtilerek, 11 Mayıs 330 tarihinde şimdiki yerine dikilip üzerine de kendi heykeli kondu.

İLK NÜFUS SAYIMI
Fetihten 2 yıl sonra 1455te, Fatihin emriyle İstanbulda ilk nüfus sayımı yapıldı. Bu sayıma ait defterde, Galata mahallelerinde oturanlar, devlete vergi ödeyen ve ödemeyenler, zengin ve fakirler, fetihten sonra gidenler, kalanlar veya tekrar dönenler, medeni ve ailevi durumları, dinleri ve sosyal nitelikleri belirtildi.
1477 yılında yapılan nüfus sayımı uyarınca da, İstanbul (Avrupa) yakasında 14 bin 803 hanelik nüfusun 8 bin 951i Müslüman Türk, Galatada ise 1521 hanelik nüfusun 535i Müslüman Türktü. Bu rakama askerler, medrese öğrencileri ve tutsaklar eklenince kentin nüfusu yüz bine yaklaşıyordu.

YURTDIŞINA KAÇIRILAN İLK ESER
İstanbul, 13 Nisan 1204 tarihinde 4. Haçlı Seferi ile ilk olarak Latinler tarafından işgal edildi ve kent 3 gün boyunca yağmalanıp tahrip edildi. 57 yıl süren işgal, 1261 yılında sona erdi.
İstanbulu yağmalayan Venediklilerin götürdükleri Bizans ganimetleri arasında en değerli parça, bugün hala Venedikte San Marco Kilisesinin kapısının üzerinde duran dört at heykeli. Bu heykeller, İstanbulda Hipodromda bulunuyordu.

İLK HOKKABAZLIK - İLK GÖZBAĞCI
İstanbulda hokkabazlık, 1492 yılında Portekiz ve İspanyadan kaçıp kente gelen Yahudiler tarafından getirildi.
İstanbul;a gelen ilk gözbağcı olan Amerikalı Jakop Philadelphia ise (1735-1795) Sultan 3. Mustafaya oyunlar gösterdi.

İLK KAHVE VE KAHVEHANE
Türkiyede, 16. yüzyılın ortalarına kadar kahvenin adı dahi bilinmiyordu. Kahvenin ilk defa İstanbulda kullanılmaya başlanması hakkında 3 tarih var; 1551, 1552 ve 1561.
İlk kahvehaneleri 1552 veya 1554 yılında Tahtakalede Halepli Hakem ile Suriyeli Şems açtı.
Kente ilk kahve de 1551 yılında getirildi, ancak Tophane gümrüğünden içeri sokulmadı.
İstanbulda açılan ilk kahvehaneler, okur-yazarların, dönemin kibar ve münevver insanlarının devam ettiği birer kültür merkeziydi.

İLK TÜTÜN KULLANIMI
Tütünün İstanbuda kullanılmaya başlanması ise 17. yüzyılın ilk yıllarına rastlıyor.
İstanbula, bir İngiliz donanma gemisiyle getirilen ilk tütünün ardından (1605-1606), tütün kullanımı Sultan 1. Ahmet döneminde iyice arttı.
Tütünün kahve ile birlikte içilmesi, halkın kahvehanelere gitmesine yol açtı.
Bu dönemde henüz sigara yapımı bilinmediği için tütün, ucuna tütün konulan lülesi bulunan çubuklarla içilirdi.

İLK BEDESTEN SOYGUNU
Kapalıçarşının kapanış saatinden önce üç kapı kapanır, İnciciler Kapısı çarşı boşalıncaya kadar açık tutulurdu.
Bir bölükbaşı elinde kalın bir sopayla dükkanları dolaşır, içeride gündüzden saklanmış kimsenin bulunup bulunmadığını kontrol ederdi.
Bu sayede çarşıda yüzyıllar boyunca tek hırsızlık olayı olmadı. Ta ki bedesten soygunuolarak geçen 1591 yılındakine kadar...
Bir sabah dükkanlarını açan tacirler, dolaplarının açık olduğunu görerek paniğe kapıldı. Yapılan sayımda çalınanın 30 bin altını geçtiği görüldü.
Bedesten kapatılıp içindeki dükkanlar tek tek arandı. Şüpheli görülenler sorgulandı, ancak suçlular bulunamadı.
Yeniçeri Ağasının suçluyu bedesten dışından aramaya başlamasıyla bir Acemin dükkanında çalıntı eşya ve altın bulundu.
Soyguncu da, suçunu itiraf edince idam edildi.

LATİN ALFABESİNİN İLK KULLANILIŞI
Türkçenin Latin harfleriyle yazılması ilk kez 3. Selim döneminde İstanbulda gerçekleşti.
Padişahın kız kardeşi ve 3. Mustafanın kızı Hatice Sultanın Sahil Sarayının batı üslubuna göre restore edilmesi sırasında Latin alfabesi kullanıldı.
Sarayın restorasyonunu gerçekleştiren Fransız mimar Mellingin şahsen görüşmesi imkansız olduğu için Hatice Sultan ile yazışarak yaptığı görüşmelerde Latin alfabesi tercih edildi.
Türkçe konuşabilen Melling Arap harfleri ve alfabesini bilmediğinden, Hatice Sultan Mellinge isteklerini bildirmek için Latin harfleri ile Türkçe pusulalar gönderdi. Böylece Türkçede Latin harfleri ilk kez kullanılmış oldu.

İLK VE SON RECM OLAYI
17. yüzyılda, Sultan 4. Mehmet döneminde, Aksarayda oturan Abdullah Çelebi adlı bir adamın genç ve güzel eşinin bir Yahudi çırağıyla ilişkisi olduğu söylentisi çıktı.
Dedikoduların artması ve zina yapıldığının da söylenmesi üzerine, durum mahkemeye intikal etti. Olay büyük yankı yaratırken, davaya Ahm
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Güzelmiş. İlk Latin harflerinin kullanıldığı o mektuplar Hıfzı Topuz'un bir romanında geçiyor. Romanın kahramanları o konak sahibiyle mektubu yazdığı mimar. Yanlış hatırlamıyorsam başka hikayelerde vardı içinde ama emin değilim.
Kitabın adı Hatice Sultan.[signature][hline]Roken brengt u en anderen rondom u ernstige achade toe
MSN:[email protected]
icq: 172758290
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
  • Yeni Oluştur...