Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

izafiyet teorisi / Özel Görelilik Kuramı

Cthulhu

Öne çıkan mesajlar

bütün var­lıklar ve varlığın fizikî olayları bağlantılıdır. Zaman, mekân, hareket, birbirlerinden bağımsız değildirler. Aksine bunların hepsi birbirine bağlı izafî olaylardır. Cisim zamanla, zaman cisimle, mekân hare­ketle, hareket mekânla ve dolayısıyla hepsi birbiriyle bağımlıdır. Bunlardan hiçbiri müstakil değildir
Sosyal ağlarda paylaş

Aha buda çok iyiymiş. Sözlüklerin birinde okudum.

5.albert einstein'a fizikçi arkadaşları : '' şu izafiyet nazariyesini anlat da öğrenelim ''
demişler . einstein da onlara şöyle cevap vermiş : " geçenlerde anadan doğma kör bir dostumla parkta oturuyorduk . oradan sütçü geçiyordu . dostuma : '' süt içer misin ? '' dedim. '' süt nedir? '' diye sordu . '' beyaz bir sıvı '' cevabını verdim . '' sıvıyı anladım da beyaz nedir ?'' dedi . '' kuğu kuşunun rengidir '' karşılığını verince , o tekrar : '' kuşu anladım ama , kuğu nedir ?'' dedi . ben de '' canım hani göllerde yüzen eğri boyunlu kuş var ya !'' dedim . bu defa dostum : ''boynunu anladım da eğri nedir ?'' dedi . bunun üzerine arkadaşımın elini tuttum ve omuzundan itibaren , bükülmüş dirseğimin üzerinden geçirerek : '' işte eğri budur !'' dediğimde , muhatabım ''haa ,sütün ne olduğunu şimdi anladım !'' cevabını verdi . işte ben izafiyet nazariyyesini izah edersem ,
siz de onu ancak gözleri hiç görmeyen arkadaşımın sütü anladığı kadar anlayabilirsiniz !''
Sosyal ağlarda paylaş

O açıdan değilde şu açıdan bakılmalı. Einstein zamanın mekana vs ye göre göreceli olduğunu bulmuştur. Diğer yandan seninde dediğin doğru. Işık hızıyla gidersen zaman senin için yavaş ilerler ancak dünyadaki insanlar için zaman daha hızlı geçer.
Sosyal ağlarda paylaş

Estel_Anorien said:

ışık hızına ulaştığımızda zaman daha yavaş geçiyor diye hücresel fonksiyonlarımız da yavaşlayacak mı?

Evet. Ama hala yanlış açıdan bakıyorsunuz. Benim için dünyadayken zaman 10 yıl geçiyorsa hücresel fonksiyonlarımda 10 yıllık yaşlanıcak. Ama ışık hızında hareket eden birisi için zaman 10 dk geçeceğinden fonksiyonlarıda 10 dk lık yaşlanıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

CthuLhu said:

bir de bu yavaşlığın var mı bir formülü orantısı falan. yani ışık hızıyla 3 yıl =10 normal yıl gibi.

Şöyle bir bilgi verebilirim...

Bütün bu özet izahatın ışığında, ışık hızına (% 98’i gibi) çok yakın hızda seyreden uzay araçları yapılabilse bile yıldızları dolaşmanın dünyada kalanlara göre çok uzun yıllar alacağı görülmektedir. Aşağı yukarı bize 10 ışık yılı mesafede bulunan Sirius yıldızına gönderilecek böyle bir aracın içinde bulunanlara göre yolculuk 6-7 gün, dünyadakilere göre ise 10 yıldan fazla sürecektir. Şayet bu uzay gemisi 2,4 milyon ışık yılı ötedeki Andromeda galaksisine gönderilmiş olsa, gemidekiler yol boyunca 60-70 yıl yaşlanacaklardır. Dünyadakilerin ise (şayet dünyada hala birileri varsa) “hedefe vardık” (elektromanyetik dalga) mesajını almaları için 2 x 2,4 = 4,8 milyon yıl geçmesi gerekecektir.
Sosyal ağlarda paylaş

CthuLhu said:

bir de bu yavaşlığın var mı bir formülü orantısı falan. yani ışık hızıyla 3 yıl =10 normal yıl gibi.

varvar, hatta bir olay vardı pilotların ömürleri 1 milisaniye falan daha fazla oluyordu.

bide olay zaman yavaş akıyormuş gibi gelmesi değil, yavaş akması.

daha enteresanı var,
hızlayan maddeler uzuyor bide. bi ara ünideyken em kitabında karşılaşmıştım, da hatırlamıorm nasl oluyor.
ama bildiğin uzuyormuş hızlanan cisimler.
Sosyal ağlarda paylaş

Boci said:

spo

Aha buda çok iyiymiş. Sözlüklerin birinde okudum.

5.albert einstein'a fizikçi arkadaşları : '' şu izafiyet nazariyesini anlat da öğrenelim ''
demişler . einstein da onlara şöyle cevap vermiş : " geçenlerde anadan doğma kör bir dostumla parkta oturuyorduk . oradan sütçü geçiyordu . dostuma : '' süt içer misin ? '' dedim. '' süt nedir? '' diye sordu . '' beyaz bir sıvı '' cevabını verdim . '' sıvıyı anladım da beyaz nedir ?'' dedi . '' kuğu kuşunun rengidir '' karşılığını verince , o tekrar : '' kuşu anladım ama , kuğu nedir ?'' dedi . ben de '' canım hani göllerde yüzen eğri boyunlu kuş var ya !'' dedim . bu defa dostum : ''boynunu anladım da eğri nedir ?'' dedi . bunun üzerine arkadaşımın elini tuttum ve omuzundan itibaren , bükülmüş dirseğimin üzerinden geçirerek : '' işte eğri budur !'' dediğimde , muhatabım ''haa ,sütün ne olduğunu şimdi anladım !'' cevabını verdi . işte ben izafiyet nazariyyesini izah edersem ,
siz de onu ancak gözleri hiç görmeyen arkadaşımın sütü anladığı kadar anlayabilirsiniz !''

yalan bu
çünkü aynı adamın şöyle bir lafı var
" bildiğinizi 6 yaşında bir çocuğa anlatamıyorsanız, onu bilmiyorsunuzdur "
Sosyal ağlarda paylaş

Suark said:

CthuLhu said:

varvar, hatta bir olay vardı pilotların ömürleri 1 milisaniye falan daha fazla oluyordu.

bide olay zaman yavaş akıyormuş gibi gelmesi değil, yavaş akması.

daha enteresanı var,
hızlayan maddeler uzuyor bide. bi ara ünideyken em kitabında karşılaşmıştım, da hatırlamıorm nasl oluyor.
ama bildiğin uzuyormuş hızlanan cisimler.
uzama değil de kütle miktarı artıyormuş okuduğum kadarıyla.

bir de şimdi sözlükten okumaya başladım. sabahtan beri hiçkimse E=mc²'den bahsetmezkene liseden hatırladığım bir formülü bu teoriye bağlamış birisi
E=mc²/sqrt((1-v²/c²)) şeklinde. Biz buradan kütlede meydana gelen değişimi buluyoruz herhalde? ya da açığa çıkan enerjiyi mi buluyoruz her neyse. zaman ne alaka lan burayla
Sosyal ağlarda paylaş

inertia die bişi var, belli bir kütlenin ulaşabileceği maksimum hızı buradan hesap ediyorsun. Yani hızlandıkça kütle azalıyor değilde ( zaten azalmaz kütle parçalamadıkça ) her kütlenin max bi hızı var

o formülde M ve C sabit bu arada.
Yani öyle olması lazım.
İşte kütle oldukça ışık hızına çıkamıosn falan filan
Sosyal ağlarda paylaş

Suark said:

inertia die bişi var, belli bir kütlenin ulaşabileceği maksimum hızı buradan hesap ediyorsun. Yani hızlandıkça kütle azalıyor değilde ( zaten azalmaz kütle parçalamadıkça ) her kütlenin max bi hızı var

o formülde M ve C sabit bu arada.
Yani öyle olması lazım.
İşte kütle oldukça ışık hızına çıkamıosn falan filan

Hızlandıkça kütle artar. Işık hızına çıkmak içinde bu nedenden dolayı çok yüksek enerji gerekir.

Uçağa bindiğinde, uçak kalkış için büyük bir güç harcar. Bu sırada da sen koltuğuna yapışırsın. Dolayısıyla kütle artar.
Sosyal ağlarda paylaş

ya iyide, uçak kalkarkenki koltuğa yapışmanın sebebi sana harekete karşı senin hareket etmemek istemen.
Eylemsizlikle alakalı o yav,

Kütlen sabit,
kütleni değiştiremezsin ki? ( yani işte anca parçalaman lazım )
m sabit o yüzden.

hızlandıkça boyunun uzamasının böyle bi açıklaması yok bu arada, yani o zaman basmamıştı kafa şimdi açsam okusam hayatta basmas.

bide
relativity

relative den çeviriver =).
Sosyal ağlarda paylaş

Hızlandıkça kütle artar...

Fakat örneğin 1939′da cylotron denilen atom hızlandırıcısı inşa edildiğinde ilk yapılan deneyler Göreliliği test etmekti. Ardından saniyenin trilyonda birini ölçebilen hassas atom saatleri yapıldı, metrenin trilyonda birini ölçebilen hassas laser ölçüm aletleri yapıldı ve teorinin tüm iddiaları sınanabilir oldu. Değişik atom ve molekülleri hızlandıran bilimciler hızlandıkça kütlenin katlanarak arttığını hemen gördüler, ışık hızına yaklaştıkça kütle o denli artıyordu ki, artık daha çok hızlandırmak mümkün olmuyordu. Uzaya (yani yerçekiminin daha az olduğu) gönderilen atom saatlerinin yer yüzündekilerden daha hızlı çalıştığı görüldü! Hızlanan nesnelerin boylarının kısaldığı, hızlı atomik parçaların yavaş olanlara oranla daha uzun süre yaşadıkları gözlendi. Işık hızına yaklaştıkça zamanın Einstein’in formüllerine tam tamına uygun yavaşladığı çok hassas olarak ölçülebildi. Tüm bunlar zamanın uzaya bitişik ve her nesne için dinamik bir boyut olması ile mümkün olabilirdi
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...