Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Milli devlet kurulurken dil tercihi

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
malum Türkiye Cumhuriyeti kurulurken türkçe yabancı kelimelerden arındırılıp yepisyeni bir dil ortaya çıkarılıp tdk gibi güzide bir kurumumuz yaratıldı. o zamanlarda da ingilizce gayet bir dünya diliydi sizce o zamanlar milli dil olarak ingilizce seçilse daha iyi olurmuydu?

hatta şöyle sorayım ingilizce olsaydı sizce ekonomik ve sosyal olarak daha farklı bir konumda olurmuyduk?
Mesaj tarihi:
o zamanlar ingilizce dünay dili değildi, fransızcayla aynı seviyede yayılmıstı dünyaya.

dünya lö lö lö diye gezmeyi sevmedi fransızcayı bıraktı.
Mesaj tarihi:
adam asmis ya asdfasdf

turkce kac yuzyillik dil zaten, arap emperyalizmi altinda ezilip bozulmus, ustune turkler kendi ulkelerinde azinlik durumuna dusmus, develt abska dil konusuyro halk baska dil konusuyor

ole harf devrimi ile bir gecede yeni bir dil inmedi gokyuzunden, bu halk zaten turkce konusmayi biliyordu ingilizcenin aksine lol
Mesaj tarihi:
emin ol incideki ben değilim dedektifçilik oynadınızda şu soyulan dükkanın önünde bekleyipte dükkanın önündeki taşın etrafında toplanıp bu taş bizim mahallenin taşı değil başkası getirmiş diyen mahalle sakinlerine dönüyorsunuz.

eyyorlamam bu kadar bakalım anketten ne çıkacak.
Mesaj tarihi:
ahuahuahuah çok saçma lan..

ben ülke kurarken önce puanları eğitim, tarımda teknoloji ve savunma teknolojilerine paylaştırıyorum. dil'i sanskritçe seçersen +perk veriyor ama! oyun daha bi kolay oluyor..

"konu saçmalıktan yandığı için kapatıyorum" diyeceğim ama çok legal olmayacak sanki.. onnçün bıraktım şimdilik.
  • Genel Yönetici
Mesaj tarihi:
Bu arada TDK hiç iyi bir kurum da değil yani. Türkçe'nin içine ettiler. Kardeşim Tanpınar'ın romanlarının Türkçe'sini anlayamıyor, hiç bir arkadaşı da anlayamamış (Bunlar Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nin TM sınıfı).

Bir consensus yaratmak yerine resmen dilde bir cadı avı başlattı TDK. Küfredilesi bir kurum bence. Ve lütfen alfabe yarattılar gibi ad hominemlerle gelmeyin, artık cognitive bias dolu yorumlara cevap vermiyorum. Onu da beceremediler zaten. Latin alfabesini Türkçe'ye uyarlamak yerine aynen Romalıların kullandığı sesleriyle aldı salaklar.
Mesaj tarihi:
said:
Bu arada TDK hiç iyi bir kurum da değil yani. Türkçe'nin içine ettiler. Kardeşim Tanpınar'ın romanlarının Türkçe'sini anlayamıyor, hiç bir arkadaşı da anlayamamış (Bunlar Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nin TM sınıfı).

Bir consensus yaratmak yerine resmen dilde bir cadı avı başlattı TDK. Küfredilesi bir kurum bence. Ve lütfen alfabe yarattılar gibi ad hominemlerle gelmeyin, artık cognitive bias dolu yorumlara cevap vermiyorum.

saka ise basarisiz
gercek ise yapicak yorum bulamadim :p
Mesaj tarihi:
yepyeni demiyorum ama sonuçta temelden itibaren değişmiş bir dil var bir çok konuştukları şeyi artık konuşamıyorlar, yazı karakteleri değişmiş falan hazır değişmişken dünya dili seçmek daha mantıklı değilmiydi diye soruyorum hem ülkem insanları dışarıda daha rahat iletişim kurarlardı malum dünya dili, hemde ticaret açısından daha raad ederdik diye düşünüyorum öylese varım.
  • Genel Yönetici
Mesaj tarihi:
Abi, öyle düşünüyorum. Daha önce uygun ortamlarda saatlerce tartıştığım da oldu bunu. Dili aşırı yoldular, gereğinden fazla. Alfabeyi de c/p yaptılar Romalılardan. Latince öğrenmeyi denersen tüm metinlerin aynı Türkçe okunduğunu görürsün zaten. Türkiye bu konuda Dünya'da tek.
Mesaj tarihi:
Marty said:

rusca yapsaydik dilimizi +2 karizma bonusuyla baslardik hayata. kisfmet

acıkcaıs latin alfabesine gecmesek bariz ezerdik hepsini karizmada.

ok/yay yazmayıp bildiğin ok yay cizmiş adamlar. dil dediğin böle olmalı.
Mesaj tarihi:
GERGE said:

Abi, öyle düşünüyorum. Daha önce uygun ortamlarda saatlerce tartıştığım da oldu bunu. Dili aşırı yoldular, gereğinden fazla. Alfabeyi de c/p yaptılar Romalılardan. Latince öğrenmeyi denersen tüm metinlerin aynı Türkçe okunduğunu görürsün zaten. Türkiye bu konuda Dünya'da tek.

Tamamiyle katılıyorum. Dili ve kelime dağarcığı, zenginliği bizden fazla yolunan bir millet sanırım yoktur. O dönemlerin radikal değişiklikleri olurken arada kaynatılan bir faktördür bu da.
Mesaj tarihi:
Marty said:

rusca yapsaydik dilimizi +2 karizma bonusuyla baslardik hayata. kisfmet

evet ama sendikalaşmaya +4 ve alkol bağımlığına +8 veriyor ki ben bi iki kere denedim, 2.dünya savaşına yakın tüm fabrikalar havlu attı bende. hiç çalışmayıp grev yapıp anca içki içiyordu millet.
Mesaj tarihi:
GERGE said:

abi o hesapla japoncada okunus ve telaffuz olarak turkce ile ayni, yoldular dili japonlardan cakma dil getirdiler?

turkce kendi alfebesi olan eski bir dil, osmanlica ise yeni bir dil degil dil cinayeti

kultur ve bilim uretemiyen toplumlar tarihlerinde daima bu sekilde asimile edilmsilerdir, dil asimilasyonun en son asamasidir

turkce gayette guzel bir dildir, bugun karacaoglani acin zirt diye okursunuz, anadolu turkcesi oyel cok degismedi

harf devrimi ise develtin kullandigi dili kaldirdi sadece, turkce zaten arap alfabesi ile yazilmaya uygun bir dil degil, kendi alfabemizi kullansak bu defa entegrasyon sorunu yasiycaz gene

ole yok su olmasaydi bu olmasaydi geyiklerini sevmemde harf devrimi olmasaydi bugun cok daha az kisi yabanci dil biliyor, konusabiliyor veya yazabiliyor olucakti, arap ulkelerinin icine dustugu cukura dusmememizi sagladi direk

80 lerde bilgisayara hala komputer diyorduk filan

Turkce cok guzel bir dildir, kultur emperyalizmine atlayip arap olsun ingiliz olsun guzel turkceden taviz vermeyin yani, dunyanin en eski dillerinden biri zaten sahip cikmamisiz yuzyillarca, bari simdi sahiplenelim
Misafir
Bu konu yeni mesajlara artık kapalıdır.
  • Yeni Oluştur...