Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Siyaset bilimi sorusu(sanırım)

St_Dreamer

Öne çıkan mesajlar

Bu soruyu uluslararası ilişkiler de okuyan bi arkadaşım edebiyat okuyorum diye sordu ama ben bişi anlamadım.Şimdi soru şu:
Aynı sınıfta fakat farklı statülere ait 2 kişinin siyasal davranışlarını etkileyen faktorler olarak sınıf bilinci ile statu aidiyeti sizce hangi koşullar altında benzer, hangi koşullar altında farklı seçişlere neden olabilir? En az 2 örnek üzerinde sınıf bilinci ve statu aidiyetinin siyasal sureç içinde ilişkilerini, anlam ve etkilerini karşılıklı olarak değerlendiriniz.

Hoca bunu çözerken seçiş kelimesine dikkat edin seçimle aynı şey değildir demiş.Bana dedi burda seçiş ne demek diye ama ben anlamadım.Var mıdır siyaset biliminde seçişin bir terim anlamı?
Sosyal ağlarda paylaş

Konuyla pek alakadar değilim ancak kafanda fikir oluşması açısından bir kaç şey yazabilirim.

Sınıf ve şartlardan bahsetmiş. Dolayısıyla ortada bir sınıf çatışmasını belirtmek istemiş hocanız herhalde. Ancak aynı iki sınıftan insanın siyasal görüşünü koşullayan şeyleri sorgulatmaya çalışmış hocanız.

Dolayısıyla işin içinde bu iki insanın sınıf bilinci var mı yok mu sorusu akla gelmeli. Şayet yoksa din, milliyetçilik vs. gibi fikirlerin altında kalmış, veyahut onlarla yetişmiş bir birey anlamına gelir. Az çok kişiliği ile de alakalı olabilir. Eğer sınıf bilincinin farkında ise diğer kişiye nazaran daha entellektüel biri denilebilir. Bu örnekleri alt sınıflar için verdim.

Seçişlerine gelince, benim de kafamda pek bir şey toparlanamadı. Ancak seçişi, farkında olmadan, bilinçli olmayarak verdiği kararlar, toplumsal ve politik kaymaları olabilir. Bunda da diğer sınıfın, o sınıfın bireyine uyguladığı propagandalar vs. gibi unsurler etkili olabilir.

Bunun yanı sıra sürü psikolojisi, sosyolojik ve psikolojik bir çok kavram bu seçişlerde etkili olabilir.

Ancak seçiş ne demek bunu kesin olarak tanımlamadan bir saptama yapmak gerçekten zor.

Ancak ipucu olarak sınıf bilinci, toplum ve fenomenlerden etkilenme, farkında olmadan yapılan hareketlerle alakalı olabilir ödevin.

Ya da ne bileyim, gideyim ben en iyisi mi :)
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...