di Mesaj tarihi: Ekim 14, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 14, 2010 Selam, Bu konularda saglam guide'lar ariyorum lakin eucalyptus disinda bulabilmis degilim. Cloud Hosting muhabbetine dalasim var onun icin istiyorum. Bu konuda anlatanin, elimden tutanin dürümünü eksik etmem. =P
riglous Mesaj tarihi: Ekim 15, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 15, 2010 Bence cloud nasıl yaparım diye arama, cloud'un hizmetlerini nasıl sağlarım diye ara.
Ractamainus Mesaj tarihi: Ekim 15, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 15, 2010 amazon ws ms azure google app engine bildiğim büyük cloud hizmet sağlayıcıları bunlar. sanırım kendi cloud sistemini kurmaktan bahsetmiyordun? zira maliyeti bile hepimizi yörünge dışına göndermeye yeteceği için, o ihtimali düşünmedim. (ne dedim şimdi ben?)
di Mesaj tarihi: Ekim 15, 2010 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ekim 15, 2010 Kendi basima sifirden bir cloud hosting sistemini nasil kurarim diye bakiyorum aslinda =) Oyle aman aman bir maliyeti yok aslinda, 3 ya da 4 sunucu koyuyosun, sonrasini lazim oldukca ilave ediyosun. Diger hazir sistemleri nasil sunayim diye bakayim pek tabiki ama Amerika'da olan datacenter'in bana yarari yok mesela. O yuzden kendim kurcalamam lazim. Bu arada one-time-fee seklinde 5-6bin dolar harcayinca 50TB kadar bi storage elde edebiliyorum ve bu bildiginiz network storage. O yuzden oyle cok yuksek maliyetleri yok isin. Sadece alet edavati alip kendiniz girisiyorsunuz bir kismina o kadar.
Ractamainus Mesaj tarihi: Ekim 15, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 15, 2010 öncelikle cloud sistemler distributed oldukları için (bkz: CDN), sen datalarını amerika'dan değil, yakın civarından aldığın gibi, senin datalarını amerika'dan alan adam da türkiye (ya da civarından) almıyor =) o da gidiyor amerika'dan alıyor.. yoksa global anlamda cloud yalan olurdu zaten. onun dışında datacenter(?) maliyetini yok sayıp, başlangıç için küçük çaplı bir ağ oluşturduğunu varsayalım.. ne yapmak istediğin önemli burda da.. kendi yazılımlarını mı cloud'a atacaksın ve insanlara hizmet olarak sunacaksın? yoksa insanlara, onların yazılımlarını kendi cloud sistemin içinde servis etmek mi amacın?
di Mesaj tarihi: Ekim 15, 2010 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ekim 15, 2010 Abi belli bir amaca yonelik bir sistem kurup -ki burada ana amac linux, php, mysql hosting- bu sistemi failover sekle getirmek. Yani istiyorum ki ben lazim oldugunda sistemime bir tane sunucu ekleyeyim, bir sorun ciktiginda aradan sunucu cikarayim, hangi sunucu ustundeki disk alaninin durumu nedir diye kontrol etmek zorunda kalmadan insanlarin sitelerini host edeyim ve her daim siteler erisilebilir kalsin. Bir de bunu otomatize etmek istiyorum tabi. Oturup benzer bir sistemi kurabilirim ama tek basima aylarimi alir tasarimi yazilimi vesaire. O yuzden hali hazirda bir cozum ariyorum.
Ractamainus Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 son bahsettiğin şey cloud computing değil aslında; failover bir hosting sistemi. bu sistem üzerinde cloud computing de yapabilirsin ama o da ayrı bir katman. cloud yapabilmen için verileri, servisleri ve hatta (desteğine bağlı olarak) 3rd party yazılımları yönetecek yazılım platformun olmalı.. ki bu small business'ı biraz aşan bir iş.. small business daha çok, mevcut cloud servislerinden faydalanarak bir iş modeli oluşturabilir. failover hosting tarafı için; sistem yöneticisi değilim açıkçası, bilemiyorum nasıl olur bu işler. hani bir şeyler yaz demişsin öm'de de.. işin hosting tarafı da pek bildiğim bir şey değil, ortaya karışık yapmak istemedim.
nedanko Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 Racta cloud olmasi icin location distributed olmasi gerekmiyor, bi karisiklik olmus orada sanirsam. Yani ayni ulkede hatta ayni datacenter da olabilir. Tabii cloud sorusu acik olmamis, son postunda anlayabildim. Simdi cesit cesit yazilim/sistem/donanim var her is icin. Yani her servis icin ayri bir sey gelistirmen gerekiyor di. Ornegin mysql icin kendi replication toollarini ve ya benzer toollari kullanman gerekiyor. Storage icin mogile fs glusterfs gibi bir sey kullanman gerekiyor. PHP icin php-fpm arkada onda baska makineler falan olabilir yani cok genis bir soru aslinda, daha daraltman gerekiyor. Her servis icin bi ton opsiyon var. Tek tek servis bazinda bakman gerekiyor, sonra ustune o servis icin load sharing yapacak bir donanim/yazilim kullanman gerekiyor, bazi cozumler kendi icinde load sharing opsiyonlari ile geliyor vs vs Bayagi bi ayrintisi var.
Ractamainus Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 nedanko said: Racta cloud olmasi icin location distributed olmasi gerekmiyor, bi karisiklik olmus orada sanirsam. Yani ayni ulkede hatta ayni datacenter da olabilir. haklısın, cloud sistemler dağıtık olmak zorunda değil. aslında öyle demek istememiştim de, öyle yazmışım bariz. konu orada büyük cloud sağlayıcılardı.. hepsi de cdn uyguluyor. doğrusu ms ve google'ın bize en yakın sunucuları irlanda'da sanırım.. yine ne kadar verimli olur tartışılabilir.
reyou Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 Mesaj tarihi: Ekim 19, 2010 serialization and marshalling diyosunuz yani.
Öne çıkan mesajlar