Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İthal Süt


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
said:
Yıl sonuna kadar gümrük vergisi alınmadan süt ve krema ithal edebilmenin önünü açan Bakanlar Kurulu kararı süt üreticilerini çileden çıkardı.

Kararda bu yılsonuna kadar 2 bin 500 ton süt ve kremanın ithal edilebileceği duyuruldu.

Ziraatçılar bu kararın süt üreticilerini olumsuz etkileyeceğini belirterek, hükümetin kendi ayağına kurşun sıktığını ifade etti.

6 Ekim tarihli Resmi gazetede yayımlanan karara göre, yıl sonuna kadar gümrük vergisi alınmadan süt ve krema (konsantre edilmiş veya ilave şeker ya da diğer tatlandırıcı maddeleri içeren) ithal edilebilecek. Süt ve krema için 2 bin 500 tonluk tarife kontenjanı açıldı. Süt ithalatı yapılması için verilen izni ANKA’ya değerlendiren ziraatçılar ve süt üreticileri, alınan karardan rahatsız olduklarını dile getirdi.

“BÖYLE BİR KARARIN GEREKÇESİNİ ANLAYAMIYORUM”

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, alınan bu kararın gerekçesinin ne olduğunu anlayamadığını ifade ederek, “Bu çok olumsuz bir karar, bu kararın gerekçesi nedir anlamak gerçekten zor. Bir de gümrük vergisi sıfıra çekilmiş. Bu şartlar Türk üreticisini olumsuz yönde etkileyecektir. Etten sonra sütte de yaşanan ve yaşanmaya başlanacak olan bu sorunun temel sebebi, et sıkıntısı yüzünden damızlık hayvanların kesilmesidir. Umarız süt üreticisini olumsuz yönde etkileyecek bir karara imza atılmaz” dedi.

“BU KARARDAN KİMLERİN MENFAAAT SAĞLAYACAĞI DÜŞÜNÜLMELİDİR”

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Ulusal Süt Konseyi yönetim kurulu üyesi Osman Vasfi Yasuna, alınan bu karardan neden üretici kuruluşlarının haberi olmadığını belirterek, “Üreticiler böyle bir kararı neden Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra öğrenmektedirler? Türkiye de süt sektöründe üretim sıkıntısı mı yaşanmaktadır da böyle bir karar alınma ihtiyacı duyulmuştur? Süt teminin de sıkıntı varsa bir tedarikçi olarak biz üreticilerin niye bundan haberi yoktur? Alınan bu kararla Türkiye’deki binlerce üreticinin göz göre göre mağdur olacağı aşikârken merak ettiğimiz bu karardan kimler menfaat sağlayacaktır? Yoksa tüketici fiyatlarını düşürmek amaçlı mıdır” dedi.

İthalat izni verilen miktarların düşündürücü olduğunu ifade eden Yasuna, “Neden 2 bin 500 ton süttozu ve 2 bin ton tereyağı ithal edilecektir? Bu neye göre belirlenmiş bir miktardır? Kimin neden bu kadar süttozu ve tereyağına ihtiyacı vardır? Yapılan bu kadar ithalat neyi çözmeye yetecektir? Bunun etteki gibi arkası da gelecek midir” diye sordu. Yasuna konuşmasını şöyle sürdürdü: “Alınan ucu açık bu karar gerek süt hayvancılığımızı, gerekse bugüne kadar yapılan yatırımları ciddi oranda baltalayacak bir karardır. Türk çiftçisi zaten zor bir dönem geçirmektedir. Binbir zahmetle ürettiği sütü hakkı ile pazarlayamaz durumdadır.Ette yaşanan sıkıntının, yakın zamanda sütte de yaşanılacak olması bizi endişelendirmektedir. Bu işten sadece cebini düşünen birkaç sanayici karlı çıkar ki, karar alıcıların bu birkaç sanayici ile diğer kesimler arasında tercih yapması ve bu yanlıştan bir an önce dönme yolunu seçmesi gerekmektedir.”

“TÜRKİYE İTHALAT CENNETİ HALİNE GELDİ”

Ziraat Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın, Türkiye’nin önemli bir tarımsal potansiyele sahip olduğunu belirterek, “Dünyanın özellikle bölgesinin en önemli tarımsal potansiyeline sahip olan Türkiye, artık ya arz açığı nedeniyle ya spekülasyonlara cevap veremediği için ya da yanlış yapılan anlaşmalar nedeniyle bir ithalat cenneti haline geldi. Şuan 4 bin 500 tonluk bir ithalat Türkiye gibi oldukça büyük bir süt piyasasına sahip bir ülke için arz açısından etkilemez. Ama üreticiyi bunun devamına yönelik gelişmelerin yaşanacağı düşüncesi psikolojik olarak etkiler. Bu nedenle alınan karar doğru değildir” diye konuştu.

“TÜRKİYE AYAĞINA KURŞUN SIKIYOR”

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı Adnan Yıldız, hükümetin sadece arada bir doğru kararlar aldığını ifade ederek, “Hükümet bir takım doğru kararlar alıyor. Ama sonra dönüyor et ithalatını serbest bırakıyor. Süt ithalatının vergisini sıfıra indiriyor. Bana göre bu kendi ayağına kurşun sıkmaktır. Bu tarz çelişkilerin yaşandığı bir bakanlık beni üzüyor” dedi.

Ekim, Kasım, Aralık ayları için süt ihalesinin yeni yapıldığını ifade eden Yıldız, “6 aydır süre gelen taban fiyatının 0.735 olarak devam etmesi kararı çıktı. Bu, memlekette yeteri kadar süt var anlamına geliyor. Arz talep dengesini dikkate alıyorsanız şayet bir materyal azaldığı zaman fiyatı artar şimdi bizim sütümüzün, fiyatı artmadığına göre bolca süt var. O zaman bu karar neden alınıyor. Sütün ithal edilmesi kolay bir hadise değil. Çiğ süt olarak bunun getirilmesi çokta olacak bir şey değil. Süt tozu krema getirebilir. Ama bu sütü kolaylıkla getiremezsiniz” diye konuştu.

DİĞER İTHAL ÜRÜNLER

Bakanlık aldığı karar ile, süt ve kremanın dışında yine 2 bin ton tereyağı, bin ton mısır nişastası da ithal edilebilecek. Bunların dışında gümrük vergisi olmadan ithal edilebilecek ürünler şöyle:

9 bin ton soya yağı, palm yağı, ayçiçek, aspir veya pamuk tohumu yağları, hindistan cevizi(kopra), palm çekirdeği ve babassu yağları, per, kolza ve hardal yağı, diğer bitkisel sabit katı ve sıvı yağlar.
Mesaj tarihi:
Tenekeadam said:

Hayvancılığa hayvan gibi destek verip, ithalata izin vermek nasıl bir mantık anlamıyorum. O destekleri neden veriyorsun o zaman? Saçmalık.

hayvancılıga kim hayvan gibi destek veriyor?
Mesaj tarihi:
süt sektörü farklı biraz. bence iyi olmuş. fiyatları yüksek tutuyolar çünkü anlaşmalı olarak. gümrüksüz gelen mallar o fiyatları indirir, devlette süt üreticilerine gözdağı vermiş olur. rekabet sağlanmış olur.
zaten diğer sektörlerde olduğu gibi yabancılar gelip vergisiz bile olsa üstünlük sağlayamaz bu sektörde kolay kolay.

yanlış hatırlamıyorsam hollanda veya belçika da süt üretimi yükseldikçe süt fiyatları düşüyo diye süt üreticileri tarlalara dökmüştü binlerce ton sütü.
Mesaj tarihi:
çok güzel abi.

tarımı bitirirler, "ağamsın! çok çalışıyor ama bunlar" denir
hayvancılığı bitirirler, et ithal ederler "bak adamlar çok çalışıyor!" denir..

deniliyorsa yapılır valla :D

doğru bir uygulama, çok çalışıyorlar.
Mesaj tarihi:
devlet eskiden beri hayvancılığa kredi desteği yapıyo. dünyada tarıma en çok kredi veren ülkelerden birisi türkiye.
hayvan yemi üretenlere prim var mesela.
bazı yörelerde hayvancılık yapıcam ben, şu aletler lazım denilince parası devlet tarafından ödeniyo falan.
ama yeterli değil. bu tür yardımlar geliştirilmeli ve daha çok duyurulmalı.
Mesaj tarihi:
@dasaa ben et ithalinin iyi olduğu yönünde bir şey demedim ama bu süt üreticileri cidden daha fazla para kazanmak için insan için son derece gerekli olan bi besin üzerinde tekel haline gelmiş durumda
Mesaj tarihi:
oha lan akp yi savunuyo hale geldim ya hehe.

devletin görevi halkının tekel haline gelmiş süt üreticileri tarafından kazıklanmasını engellemek.

süt üreticilerini daha da zengin kılmak değil
Mesaj tarihi:
Daemir said:

devlet eskiden beri hayvancılığa kredi desteği yapıyo. dünyada tarıma en çok kredi veren ülkelerden birisi türkiye.
hayvan yemi üretenlere prim var mesela.
bazı yörelerde hayvancılık yapıcam ben, şu aletler lazım denilince parası devlet tarafından ödeniyo falan.
ama yeterli değil. bu tür yardımlar geliştirilmeli ve daha çok duyurulmalı.

arkadaşım sen nerde yasıyorsun bilmiyorum
ben 27 yasındayım, amcam batı karadenizde, dayılarım batı akdenizde hayvancılık ve tarımla ugrasıyor
total yasamımın %20 si bu kişilerle beraber geçti
senin söyledigin gibi bir destek yok.
kredi desteği yapmak hayvancılıga destek yapmak değil bir kere.
tarıma kredi vermekte tarımı desteklemek değil.
önemli olan o krediyi ödeyebilecek kadar kazanabiliyor mu ciftciler?
yem üreticilerine prim var diyorsun, yem üreticisi dedigin adamlar zaten ciftci degil hepsi zenginin önde gideni şirketler, ornek;toros yem, özekinciler vs.

yem üreticilerine verilen primin ciftciye katkısı ne?
elindeki ürünü yem fabrikalarına ucuza sattıktan sonra ve hayvancılıkla ugrasan ciftcinin bu yemi alım kapasitesi düştükten sonra ne gereği var yem üreticisine prim vermenin?

ülkede tarımı destekleyeceksen önce mazot fiyatların düşüreceksin.
gübre fiyatlarını habire zamlamayacaksın.
fakirden de zenginden de aynı vergiyi almayacaksın.

tarıma destek diye dönüm başı 50 TL dagıtmanın tarıma destek vermekle uzaktan yakından alakası yok.
böyle bi ülkede hala tarım destekleniyor diyenlerin olması çok garip.
asıl sorunlardan biri de bu.
Mesaj tarihi:
alet de vermiyor bu arada devlet.
tarım kredi kooperatifi varsa bölgede, taksitle falan getirtip ordan alıyorlar, yoksa kimse kimseye 20bin liralık orak makinası hediye etmiyor
Mesaj tarihi:
ithal edilen miktar süt üreticilerini gerçekten baltalayacak bir miktar değil. bizimkilerin işini kurutacak kadar da büyük miktarda ithalat yapacak kadar salak olduklarını zannetmiyorum.

süt çok çok çabuk bozulan bir madde. günlük olarak dağınık üreticilerden toplanıp süt fabrikalarına götürülüyor falan. şimdi yabancı şirketlerin bizimkilerle bu konuda yarışabilmesi sırf bu yüzden gümrük vergisi vermeseler bile çok zor.

türkiye de yem fiyatları büyük sorun, evet. bazıları kendileri yemini üretiyor bazıları almak zorunda kalıyor. bu yüzden de sütün fiyatı artıyor. devletin ciddi ciddi kendi kendimize yetecek kadar yem üretmeyi teşvik etmesi lazım. ama kolaya kaçıyolar parayı basıp onu bunu ithal ediyo anca.

akp hükümeti de tabii her zamanki gibi bi sorunu kökten halletmek yerine göstermelik kısa süreli çözümler üretiyo. süt üreticilerine göz dağı verilmesini onaylarım ama bunu yem üretimini baya bi arttırdıktan sonra yapsaydılar mesela helal olsun derdim. hem süt üreticileri şikayet edemeyecek ve fiyatlarla kafalarına göre oynayamacaktı hem de insanlar daha ucuza alırdı sütü.
Mesaj tarihi:
yeterli destek veriliyor demedim ki ben.sanki türkiyenin tarım politikalarından memnunmuşum ve destekliyormusum gibi tepki veriyorsunuz, anlayamadım. geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması lazım dedim bende. ama gene de baktığın zaman en çok kredi veren ülkedir türkiye. ha bu yararlı bi şekilde mi oluyo, hayır.

çiftçiler almıyor krediyi şirketler alıyor, doğru. bende zaten tarım politikalarından memnun olduğumu söylemiyorum.

türkiye de hiç düzgün olmamıştı bi de bunlar eskiden beri olan sorunlar. bu olaylara el atmak istemiyo hükümetler gelip geçici şeylerle oy kaybetmeden yoluna devam etmeye bakıyolar.

doğu anadolu bölgesinde bedava alet veriliyor ya
Mesaj tarihi:
süt çok pahalı lan harbiden
keçi sütünün litresi 2,5 lira
normal sütün litresi de 1.5-2

ben keçi sütü tercih ediyorum, ocağıma incir ağacı dikiliyor.
Mesaj tarihi:
Delyyyy said:

ne, tarıma destek mi varmış? hadi canım sende. bu arada ithal insan da getirsinler, belki insan üretimi baltalanır.


bi ziraat mühendisi profesörünü meclise çağrıyolar. konu türkiye de şeker pancarı üretiminin dışardan getirtmeye göre daha pahalı olması. milletvekilleri şeker pancarı fabrikalarının biçok yan faydasını umursamadan bunu söylüyolar ve profesöre niye kendimiz üretelim ki diyorlar. profesörde dediğine göre şu cevabı veriyor; yurtdışından ülkeyi yönetmeyi daha iyi becerecek insan da ithal edelim o zaman. tabi bunu demiş midir bilemiyorm
×
×
  • Yeni Oluştur...