Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Yardım İsteyenlere Yaklaşım ve Eleştirilerin Sınırları

Qui

Öne çıkan mesajlar

Son zamanlarda çok fazla dikkatimi çekmeye başladı bu, eminim benden başkalarının da dikkatini çekiyordur. Söylemek istediklerimi hem her başlıkta artık görmeye başlamamdan dolayı hem de insanların başlıklarının saptırmamak için ayrı bir yere yazmayı uygun gördüm.

Artık problem olmaya başladığını düşündüğüm şey, Görsel Sanatlar bölümünün alanına giren konularda amatörce, hatta anlık eylence olarak bir şeyler üretmiş yada üretmeye çalışmış insanlara olan yaklaşımlar. Kanımca bu bölüm üç farklı pati'yi barındırıyor: Resim / Fotoğraf vs. alanında profesyonelce birşeyler yapan insanlar, amatör olarak bu işle ilgilenip şöyle böyle birşey yapmaya çalışanlar, ve öylesine bir çalışma çıkarıp burada eleştirileri kabul etmek isteyenler. Tartışmak istediğim şey ilk grubun, son gruba yaklaşımı..

Bilmiyorum başkaları eleştiri kelimesinden ne anlıyor? Benim eleştiriden anladığım yolgöstericiliktir, yapıcı olmaktır. Bu sırınırların dışına çıktığımızda gurur kırıcı oluyoruz, yeşermeye başlayan hevesleri söndürüyor, kim bilir ileride bu bölüme harika eserler bağışlayacak insanların bir daha uğramamasına sebep oluyoruz.

Burada, "hasan ahmete xyz demiş" yaklaşımını takınıp, kayga dolu bir başlık yaratmak getirmek istemiyorum. Bir şeyler yaratmayı hedef edinmiş insanların zaten bir vizyona sahip olduklarına inandığımdan herkes kendine gerekli payı çıkaracaktır.

İstediğim tek şey, eserinin kalitesi ne olursa olsun, yazılarımızda gurur kırıcı olmak yerine yapıcı olmak. Bu çok zor birşey değil..

Unutmayalımki hepimiz PSP'de yada P.shop'ta hazır filtrelerle oynayarak -ve ortaya çıkardıklarımızla gurur duyarak- bu işe başladık. Buraya birşeyler koyan insanlarda bu gurur ile geliyorlar. Onu nefrete çevirmeyin.

Her zaman inandığım birşey vardır: Her sanat eseri sahibinin kalbinde değerlidir. Hiçbir anne çocuğuna kaka demez ve dedirtmez. Ama daha iyi olması için canla başla çalışacaktır.

Yazdıklarınızda karşılıklı/kişisel tartışmaya sebep olacak şeylerden kaçınırsanız sevinirim.[signature][hline]God created the earth in six days, on the seventh he rendered.
@ui ICQ UIN: 1957744 MSN Messenger: [email protected]
ek$i | DevianArt | Eve-Online
Sosyal ağlarda paylaş

konu dışı olcak ama benim de yeni kullanıcılara birkaç lafım olacak.

-Herşeyi devletten beklemeyiniz. Paticik forumları için Arama butonu vardır. Orda, birkaç değişik kelime kullanarak Forumlarımızda arama yapın. Topic açmadan, veya Paticikte soru sormadan önce Paticik Arama özelliğini kullanın.

-Paticikte bulamassanız, Google'da arama yapın. Bazı şeyleri bulmak imkansız olabiliyor, haklısınız. Ama Bazı şeyleri de elinizi atınca yakalayabiliyorsunuz. Bu kadar kolay bulunan durumlarda zırt pırt paticikte topic açmayın.

-Paticiğin içinde birçok kural var. Bunları, gene araştırıp bulup okuyabilirsiniz, (ki emaleth ve ben sizler bu kuralları okuyup faydalanın diye topicler açmıştık zamanında).

Bu maddelere uymadığınızda,
karşıdaki sinirlendiğinde (tabii dozu kaçırmadığı sürece)
haklı olduğunu bilin.
"Dövseydin bari" "iyi ki bi aramadık"
tarzında şeyler demeniz pek birşey ifade etmiycektir :)

İyi günler.[signature][hline]Bu mesaj 5 saniye sonra kendi kendini imha edicektir.
Sosyal ağlarda paylaş

"Bura sadece grafik tanrıları için değil herkes için var." diye bi cümle vardır geçen yıl bi başka forumdan arakladım.hoş bi cümle.[signature][hline] i luv guyz where would they be wifout us gals???
Still in the Garden Of Eden you gullible b****.
dra : yenge yap gel diosun da 0.5lt su ismarliim desen 1.29$
Sosyal ağlarda paylaş

foruma koyulan bir iş kötüyse ben ona kötü derim. Hatta berbat da diyebilmelisiniz. Ne yazikki bu iyi olalım, kardeş olalım metodu zoque gibi bir forumu ne hale getirdi takip edenler çok iyi görebilir. Her işe güzel olmuş denilemez. Bir şey yazılacaksa ya yardımcı olucak bir yazı olsun yada eleştiri içersin.

bence ağır bir eleştiri, iyi temenniden daha iyidir. Çünkü iyi temenniler çalışmayı yapan kişiyi yanlış yönlendirebilir. Bu yüzden de buraya çalışma koyan arkadaşlar için işi bilen birinin ağır eleştirisi, işi bilmeyen yönlendirme yapamayacak birinin iyi temennisinden kat kat iyidir. Lütfen rica ediyorum sırf "iyi olmuş" yazıp bırakıcaksanız hiçbişey yazmayın.[signature][hline]mesela beş
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Bonecrusher, 18 Ağustos 2004 18:35 tarihinde demiş ki:
-Paticikte bulamassanız, Google'da arama yapın. Bazı şeyleri bulmak imkansız olabiliyor, haklısınız. Ama Bazı şeyleri de elinizi atınca yakalayabiliyorsunuz. Bu kadar kolay bulunan durumlarda zırt pırt paticikte topic açmayın.

Bence yanlış düşünüyorsun forumda açı9lan bir topicin kimseye ne servera ne başka birine zararı var yani adam burda o soruyu sorduğunda aynı sorunla karşılaşan direk paticik forumlarından bakıp o konuyla ilgili şeyleri bulabilir buda forumun kalitesini artırır zannımca[signature][hline]Alma?
Mater?
Sosyal ağlarda paylaş

burdaki konu bişi bilmek diil tavırlar, kimse sana bişi biliyomusun diye bakmaz adammısın diye bakarlar.

Sen karşındakini değersiz gördüğün sürece benim gözümdede o kadar değersizsin hacı budur.[signature][hline]Alma?
Mater?

[Bu mesaj Lixad tarafından 18 Ağustos 2004 23:49 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Lixad'ın son cümlesi ne kadar doğru. Öpüyorum yanaklarından :)

Benim yazım tamamen üslup ile ilgiliydi. Kimsenin hiç bilmeyen bir arkadaşı alıp çekirgesi haline getirmesini, sonuna kadar onu eğitmesini falan beklemiyorum. Yoksa insanların araştırma yapmasını ben de desteklerim. Sensible'ın ne demek istediğini gayet iyi anlıyorum.

Bir arkadaşın da dediği gibi, "bilmiyorsun, kötü olmuş, sen anlamazsın" demek yerine, "bilmiyorsun, kötü olmuş, şu konuyu araştırmalısın / şu sayfayı okumalısın" demeyi tercih etmeliyiz.

Oky, sanırım sözlerimi yanlış anladın. Ben kimsenin çalışmasını olmadık yere poh pohlanmasını istemem. Birşey kötü ise, söylenecek şey kötü olmalıdır. Ama "kötü bu" diyip bırakmak yada kötü dedikten sonra yol göstermek arasında çok fark var.[signature][hline]God created the earth in six days, on the seventh he rendered.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Lixad, 18 Ağustos 2004 23:26 tarihinde demiş ki:
burdaki konu bişi bilmek diil tavırlar, kimse sana bişi biliyomusun diye bakmaz adammısın diye bakarlar.

Sen karşındakini değersiz gördüğün sürece benim gözümdede o kadar değersizsin hacı budur.

Bak lixad,beni sevmeyebilirsin hayata bakış açılarımız farklı olabilir,zıt insanlar olabiliriz. Fakat bana saygı duymak zorundasın. "Seni sevmem babanıda sevmezdim şaban" gibi şeyler söylüyorsun. Ben sana hiç laf etmedim,seninllşe alçak bir laf dalaşına da girmek istemiyorum. Bir insan beni takmıyorsa,ara araştır şöyle yapmalısın falan dememe aldırmıyor ve hala bisürü konu açıyorsa benimde ona ilgili forumdaki tavrım,her attığım mesajda daha kötü olur. Dediğim gibi beni sevmiyorsan basit laflar atma lütfen.[signature][hline]Jevor/Hibernia - Lancelot

Crosby,Stills,Nash & Young
Sosyal ağlarda paylaş

Fakat senin Lixad için söylediklerin aynen senin için de geçerli. Sen karşındakinin bulunduğu durumdan hoşnut değilsen de ona saygı gösterip bu çerçevede cevaplar vermelisin.[signature][hline]God created the earth in six days, on the seventh he rendered.
Sosyal ağlarda paylaş

Oky'e katiliyorum. Bazi isler elestiri ile 'yamalanamayacak' isler. Bunca senelik egitim ve piyasa tecrubesi bir iki post ile verilemez. Dolayisiyla ancak ucundan tutulur bir is olunca 'yapici' elestirilere zemin doguyor. Bunun disindaki her laf 'fikir belirtmek' sablonuna giriyor. Fikir belirtmekle elestirmenin farki mesaji yazanin birikiminde yatmakta. Bilmeden elestirilmez, fikir belirtilir.

Elestirmenin sonuc vermeyecegi dusunuldugunde de fikir belirtiliyor. Mesela 'Olmamis', 'X ile Z anlamsiz olmus', 'Font kotu' vs. gibi. Durum boyle olunca da cogu kisi, arkadasi bozmamak amaciyla mesaj atmamayi seciyor. Ya da bir amator gozuyle degerlendirmeye calisip 'Cizimini gelistirirsen iyi olur' 'iyi yoldasin ama uzun bir yolda' gibi...

isin analojisi* bundan ibaret. Sadece sanat ta degil hayatin her dalinda. Tabi butun bunlar benim bakis acima gore. Elestiri ve fikir belirtilmesini tolore edemeyenler 'Guzel Sanatlar' diye acilmis spesifik bir bolume konu acmasin bence.

Mesela ben acmiyorum. Ote yandan gayet okkali bir egitimin ardindan piyasada yillardir Art Direktor luk yapan adamin tekiyim.

Yardim konusuna gelince...

Burada karsidaki insan bir sey sergilemekte degil bir sey talep etmekte. Dolayisiyla bilgisi yeten ve ya bilgiye yonlendirebilecek herkesin destek olmasi gerektigi kanisindayim.

*iki sey arasinda benzerlige dayanarak, birisi hakkinda verilen bir yarginin digeri hakkinda da verilmesi.

[Bu mesaj Lion_Strimple tarafından 19 Ağustos 2004 02:00 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Sensible seni tanımam etmem kimseyede öle alf sokayım edeyim diye bi oalyım yoktur olamamıştır (istisnalar dışında). Ama attığın abzı postlar beni cidden deli etti karşındakini öle çocuk gibi azarlaman hoşuma gitmedi tepkimi belirttim. Orda seni döverim derken de ciddi olmadımı rahatça anlaman lazım ben sadece bi toparlan napıyorsun maksatlı söyledim. Çocuk gibi azarlanmanın hoş bişi olmadığını görmeni istedim.[signature][hline]Alma?
Mater?
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...