Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

2010 FİBA Kural Değişiklikleri

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
evet baya onemli değişiklikler var avrupa basketbolunda. artık iyice nba kurallarına geçiş var belli ki. ekşisozlukte bi "ocanal" nickli yazar çok guzel yazmıs değişiklikleri bende koyayımda haberi olmayanlar yada eksik bilenler öğrensin burdanda.

----------1- boyalı alanın şeklinin değişmesi ----------

bilindiği üzere fiba kurallarına uygun basketbol salonlarında boyalı alan diye tabir ettiğimiz bölge yamuktur(trapez). bilmeyenler için şöyle bir caps koyalım.

http://imgur.com/kl0ud.jpg

işte bu yamuk bölge artık dikdörtgen şeklinde olacak. böyle olunca ne mi olacak? serbest atışlar esnasında bilirsiniz, potaya yakın olan kısımlarda defans oyuncuları yer alır böylece defans yapan takım oyuncularına avantaj sağlanır, hücum oyuncuları potaya sadece yandan yakınken, bu trapez şeklin yerine dikdörtgen şekil gelince hücum ve defans oyuncularının potaya önden yakınlıkları aynı mesafede olmuş olacak. bu da serbest atış sonrası ribaund mücadelesinde defans yapan takımın dezavantajına olacaktır.

bir diğer husus da boyalı alan diye tabir ettiğimiz bu bölgede 3 saniye kuralının uygulanmasında, 3 saniye alanı matematiksel olarak değişmese de alan daha dengeli bir şekilde bölgeye yayıldığından artık potadan daha uzaktayken bile oyuncuların 3 saniye kuralına dikkat etmesi gerekecektir.

----------2- üç sayı çizgisinin değişmesi----------

bu da sanırım dünya kupalarında insanların, abd'li oyunculara "abi o ne ya orta sahadan atıyor yuh" demesinden bıkan fiba yetkililerin aldığı karardır kanımca. şaka bir yana kevin durant gerilerden atıyor diye kızanlar nba'de üç saygı çizgisinin fiba'ya göre tamı tamına 1 metre geride olduğunu biliyorlar mı acaba?

işte fiba bu yüzden üçlük çizgisini 50 cm geriye çekmiştir. eskiden potadaki çemberin orta merkezinde dışarıya 6.25 yarıçaplı yarım daireden oluşan üç sayı çizgisi artık artık çemberden 6.75 cm uzaklıkta olacak, aynı zamanda şekil itibariyle köşelere yaklaşan yarım daire düz bir çizgi halini alacak. bu yüzden köşeler potaya normalden 10-15 cm daha yakın olacaktır.tam dip köşenin potaya uzaklığı 6.60 cm olacaktır.

tabi fiba'nın üç sayı çizgisini 7.25 yapmaya götü yememiştir, ama çatır çutur üç sayı atan adamların işini zorlaştıracağı kesin, alışma süreci boyunca bunun içeriye dribling yapıp jumpshot yapan oyuncuların zararına olacağını düşünüyorum.

---------- 3- isim bulamadım buna ama güzel değişiklik bak bu ----------

bu da nba'den esinlenme bir kural değişikliği, bilirsiniz ki oyun sonlarına doğru koçlar topu yarı alandan oyuna sokmak için mola alırlar. işte bu durumu daha avantajlı hale getirmek için üç sayı çizgisinin tepe kısmı yani tam çembere karşıdan bakan kısmından sahaya paralel bir çizgi çekildiğinde , bu çizginin kenarda değdiği yerler belirlenmiştir. artık son çeyreğin veya uzatmanın son 2 dakikasına girilmişse ve hücum yapan takım mola almışsa tam bu çizgiden oyuna başlayabilir. bu sayede son hücumlar daha etkin bir şekilde kullanılabilecektir.

biraz karışık geldiyse eğer bu çizginin nerde olduğunu ve courtdaki diğer değişiklikeri göstermek amacıyla şu caps'e bakabilirsiniz.

http://i.imgur.com/RI8hy.jpg

---------- 4- pota altına çizilen yarım daire ----------

bilirsiniz nba'de potanın altında boyalı alan içerisinde hep ne işe yarıyor lan bu diye sorulan bir yarım daire vardır, artık o daire fiba kurallarına da girmiştir bu değişikliklerle.

potanın tam altından 1.25 m uzaklıta bir yarım daire çizilecek, ve eğer defans oyuncusunun ayakları bu çizginin üzerinde veya içindeyse hiçbir şekilde hücum faul çalınmayacak. yani defans oyuncusu ayakları yarım daire içindeyken sabit dursa dahi hücum faul çalınmayacak, aksine hücum oyuncusunu engellediği düşünülerek defansif faul çalınacak.

sanırım bu kural en çok hakemleri zorlayacak alışma sürecinde.

---------- '5- ' 24 saniyenin başa alınmasında yapılan değişiklik ----------

yine bu değişiklik de nba'de zaten var olan bir kuraldır.

şöyle ki 24 saniyenin başa alınmasını gerektirecek bir durumda(faul, ayakla topa dokunma vs) eğer hücum yapan takım topu oyuna kendi yarısahasından sokacaksa eski kural yine geçerli olacak , süre tekrar 24 saniyeden başlayacak.

ancak topu karşı takımın yarısahasından oyuna sokacaksa ve kalan süre 14 saniye ve 14 saniyeden fazla ise oyun kaldığı süreden devam edecek. yani 16. saniyede topa ayakla müdahale edilmiş olsa bile süre yine 16. saniyeden devam edecek.eğer 14 saniyenin altında bir süre varsa bu durumda süre 24 saniyeye değil 14 saniyeye tamamlanacak.

----------------------------------------

alıntıdır. asıl link: http://www.eksisozluk.com/show.asp?id=20314229
Mesaj tarihi:
bu olay 3yıl önceden söylenmişti zaten.3lük çizgisi oyunun açılması bakımından çok iyi olucak daha geniş alanda oynanıcak oyun 3lük yüzdelerini çok etkilemez diye düşünüyorum son 2-3 aydır 50-100 cm arası geriden atıyordum antremanlarda alıştıktan sonra gayet sokuluyo çok büyük bir fark yok aslında(altyapılardaki küçük ve yıldız takımları etkiler ama orası ayrı) en güzel gelişme hücum süresinin faulden sonra 24 saniyeye değil 14 saniyeye çekilmesi olucak herhalde
Mesaj tarihi:
Ben sevdim tek bir istisna hariç, shaq rule denen yarım daire NBAde de hoşuma gitmezdi, teknik/hızlı/akıllı oyuncuları sevmeyen, potaya hayvan gibi yüklenip kafasını kolunu sokan oyuncuların işine yarayacak bir uygulama. Ben savunmacı olarak oraya önce vardıysam ve ayaklarım hareketsiz ise ÇIKMA Bİ ZAHMET TEPEME.
Mesaj tarihi:
direk nba kurallarini niye almiyorlar hakketen?

bide hazir konu acilmisken sorayim nba ile fiba potalarinin uzunluklari ve cember uzunluklari farkli mi?
bide top marka olarak farkli ama hava basinci ve boyut olarak ayni mi?
Mesaj tarihi:
pota aynı değil yanlız. bi 10 santim kadar yukseklik farkı var die biliorm ben. ayrıca çember çapıda farklı nbale. nbade çemberler daha geniş fiba'ya gore.
Mesaj tarihi:
güzel degişilikler yarım daire en uzun süreli alısma isteyeni bence hem oyuncular hem hakemler acısından cember daha genişde pota yüksekli aynı heralde

her yerde 10 feet(3,048m) deilmi ?
Mesaj tarihi:
mokoko said:

pota aynı değil yanlız. bi 10 santim kadar yukseklik farkı var die biliorm ben. ayrıca çember çapıda farklı nbale. nbade çemberler daha geniş fiba'ya gore.

hatta nba dekiler potaların dahada yükselmesini istiyor
Mesaj tarihi:
hayır nba'de pota 3.70 yanlış biliyorsun yuh 3.05 olsaydı bizde nbade oynardık
mokoko said:

Mesaj tarihi:
said:
e. Each basket ring shall be securely attached to the backboard with its upper edge 10' above and parallel to the floor and equidistant from the vertical edges of the board. The nearest point of the inside edge of the ring shall be 6" from the plane of the face of the board. The ring shall be painted orange.

http://www.nba.com/analysis/rules_1.html?nav=ArticleList

10 feet=304.8 cm
Mesaj tarihi:
370'e dwight bile basamayabilir 12'2 oluyor genelde her sene draftlarda 12 feet üstüne değebilen 3-4 oyuncu geliyor zaten tabi değmekte yetmiyor smaç için 20cm en az elin geçicek(yaklaşık olarak bileğine kadar) yani 390 potanın en üstü 395 olduğunu hesap edersek imkansıza yakın
Holy said:

3.70 potaya nate robinson nasıl öyle smaç bassın allasen?
Mesaj tarihi:
Hotdog said:

370'e dwight bile basamayabilir 12'2 oluyor genelde her sene draftlarda 12 feet üstüne değebilen 3-4 oyuncu geliyor zaten tabi değmekte yetmiyor smaç için 20cm en az elin geçicek(yaklaşık olarak bileğine kadar) yani 390 potanın en üstü 395 olduğunu hesap edersek imkansıza yakın
Holy said:

3.70 potaya nate robinson nasıl öyle smaç bassın allasen?

dwight basar muhtemelen adam çemberi öpüyo yani.
  • 2 ay sonra ...
  • Yeni Oluştur...