Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Diamond da ırk dağılımı

Desu

Öne çıkan mesajlar

şu haliyle hiç bişe ifade etmez bu rakamlar. mum'un dediği gibi kaç kişinin terran oynadığını bilmeden, 1500 puan üstünün %60 terran diye terran nasıl op oluyor? üniversite okumuş adamlarsınız, yapmayın böyle.

W/L oranlarını gösteren tablolarla gelin. o biraz daha mantık katar bu tabloya.
Sosyal ağlarda paylaş

Bir zerg oyuncusu olarak karşıma her Terran çıkışında endişeleniyorum. Ben 5 Roach basana kadar karşımdaki adam sürüyle Marine basmış olabiliyor. Çok rahat blokluyorlar.
mobiliteleri çok iyi yani. Dolayısıyla adamı oyunun başında hiç haraslayamıyorum, haraslanmayan adam rahat rahat kuruluyor.
Terranda bi fazlalık değilde sanki zerg'in bişeyleri eksik gibi. Bunu bende hissettim.
Sosyal ağlarda paylaş

Bu tablo iki şeyi gösteriyor olabilir:

1-) Terran bir şekilde dünyanın en iyi oyuncularını cezbediyor, bu nedenle en üst sıralara gelince Terran oranı artıyor.
2-) Terran dengesiz; ancak bu dengesizlik sadece en üst seviyede kendini gösteriyor.

Muhtemelen ikincisi doğru. IEM maçlarında da bunu gördük; ancak eğer 1200 puan ve üstü bir diamond oyuncusu değilseniz Terran'ın dengesizliğinden şikayet etmeniz çok da mantıklı değil bu istatistikler göz önüne alındığında.
Sosyal ağlarda paylaş

1500 üstü puana sahip 25-30 kişi var ve sürekli değişen bir liste. Eğer 1 kişi olsaydı ve o da zerg olsaydı aman tanrım 100% zerg zerg nerf diye mi bağırcaktık?
Terranın populer olmasının sebebi tech pathinin gelişiminin verdiği çeşitlilik. Zerge veya Tossa göre bir sürü açılışı var bu da kendi ırkına verilen özellik. Aynı zamanda bir zergle karşılaştırıldığında oyun mekanizmasının daha rahat olması. Zergin larva kaçırmasının bedelinin çok ağır olmasına rağmen terranın bir mule kaçırması o kadar ağır değil. Bu gibi sebeplerden dolayı terran daha fazla seçiliyor. Yüksek rating diamond maçlarının w/l ratiolarını bakılırsa bence çok çok uçuk farklar görülmicektir ki bu da bir ırkın OP olup olmadığını belirten faktordur bence.

Edit: Son dakika editleri. Terranın seçilmesinin başka bir nedeni de şuanki mappooldaki haritaların onların ordu yapısını desteklemesi. Haritalar o kadar büyük değil ve çok fazla flank desteklemiyor zerg ordusu çoğu zaman dar bir alandan saldırmak zorunda kalıyor bu da terranın ordusuna avantaj sağlıyor. Olay OPlikten değil daha çok haritaların daha çok terran yararına yapılmış olmasından kaynaklanıyor.(Cliffleri saymıyorum bile)

Mesela geçen TL.nette decemvrie nin açtığı bir topic vardı, kendisi rakibi muta-ling gittiğine kandırarak thor-helion basmasını sağlayıp aslında full roach gitmiş ama counterlayamamış. Helionları mahvetmesi gereken roachlar hiçbir işe yaramamış ama bu tamamen flank sorunu. Dar alanda yakalanan zerg özellikle düşük rangeli roachlar arkada ateş edemezken helionlar ne kadar roachlara fazla zarar vermemeleri gerekse de düz bir line içinde ateş ettiklerinden savaşı çok az kayıpla kazanmışlardır.
Sosyal ağlarda paylaş

MarinZ said:

Yalnız niye herkes şöyle düşünüyor ki "imba ırk en çok oynanandır" şahsen toss yada zerg overpower olsa bile ben terran oynamaya devam ederim. Yalnız değilimdir heralde.
Daha çok ya da daha az oynamayla ilgili değil bu istatistik. Puan 1200'ü geçtiğinde Terran oranının artmasıyla ilgili. Yani çıkarılan varsayım, Terran'ın haksız bir avantaja sahip olduğu için örneğin normalde 1100 puan olması gereken bir Terran'ın 1200 olduğu ya da 1200 puan olması gereken bir Zerg'ün 1100 puanda kaldığı ama dediğim gibi bu istatistik de gösteriyor ki bu dengesizlikten şikayet edebilecek oyuncular sadece en üst düzeydeki oyuncular eğer diamond ligde değilseniz ya da ortalama bir diamond lig oyuncuysuysanız dengesizlikten değil, yaptığınız hatalardan dolayı kaybediyorsunuzdur. TvZ'deki dengesizlik ancak iki ırk da mükemmele yakın bir biçimde oynanınca ortaya çıkıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Evet bu sayılar Terranın overpowered olduğunu göstermez. Ancak Terran overpowered bunu hepimiz biliyoruz. Ve bu pro oyunlarda daha açığa çıkıyor çünkü oyuncular neredeyse hatasız oynuyorlar. Bu linkte amerikanın en iyi 5. zergi yazmış neden TvZ nin imba olduğunu:
http://www.teamliquid.net/forum/viewmessage.php?topic_id=144149
TvZ'de zaten oyunun başında reaper ya da helion çıkmayan birini görmedim. Çünkü bu zergi roach yapmaya zorluyor, bu durumda zerg hem ekonomik olarak geriye düşüyor, hem de terran roachı çok kolay counterlayabiliyor. Zaten oyunun kalan kısmında terran oyunu alıp götürüyor bir hata yapmadığı sürece. Ultralisk falan yalan, o kadar marauder ve marinein dps sine dayanamıyor, Banelinglerde tanktan tek yiyor zaten. Ayrıca Kulas Ravine kadar zerg karşıtı bir map görmedim. Her yer dar geçit, tam reaper zıplasın diye yapılmış yerler var. Gerçekten anlamıyorum. İşte tüm bunlar yüzünden yüksek seviyelerde zerg oyuncusu çok az.

Gelelim PvT'ye.
PvT'de en büyük sorunlardan biri, marauder rush. Marauder tüm gateway unitlerini aldığı için, sizin zealotlarınız adamaın marauderlarının arkasından it gibi koşarken immortal çıkmaya falan çalışıyorsunuz. Bunu da ben çok saçma buluyorum. Oyunun başında tech 2 ye geçmek zorunda olan başka bir ırk yok.
PvT'deki ikinci büyük soruni MM push. Bu durumda yapabileceğiniz zaten bir şey yok. Basein girişine forcefield atıp kendinizi hapsediyorsunuz. Ta ki collosus ya da yeterli sayıda immortal çıkana kadar. Bu da demek oluyor ki, Protoss Terrana karşı early exp alamaz. Adam size saldırmadan etmeden, sadece kapınızın önünde durarak sizi baseinize hapsediyor. Kendisi istediği kadar expo çıkıyor o arada. Ayrıca MM push'ı scrap stationda durdurmak imkansız(klasik açılış ile), Protoss oynuyorsanız Scrap Station'u listeden kaldırın. Ya da oyunun başında 15 tane gateway falan kurun anca tutarsınız MM push'ı.

Gelelim Terranın başka özelliklerine,
1. olarak Terranın Tech Tree de inanılmaz bir avantajı var. Siz Collosus yaparsınız bir anda vikinglere döner. Siz High Templar yaparsınız hemen Ghost yapar. Siz adamı counterlamak için Council, templar archives kurup 2 tane upgrade yapmaya uğraşırken, adam bir tane bina dikiyor upgrade falan yapmadan başlıyor ghost yapmaya. EMP'nin PvT de imbalığına hiç girmiyorum.
2. olarak çoğu harita Terranın avatajına. Mesela Delta Quadrant. Bildiğiniz gibi 2 tane natureliniz var ama bir tanesinde taş var. Ancak terran taşın hemen yanına command center kurup, mineral almaya başlayabiliyor. Daha sonra taşı yıkınca command centerı yerine uçuruyor.

Neyse fazla uzatmak istemiyorum(uzattım bile..). Sonuç olarak bence o istatistiklerin sadece Terranın insan olduğu için olduğunu düşünmüyorum. Sonuçta pro oyunlar bir amaç için(para) yapılıyor ve iki taraf da kazanmaya çalışıyor. Böyle bir durumda birinin insan mı olayım böcek mi falan gibi muhabbetlere gireceğini zannetmiyorum.

Son bir ekleme yapmak istedim. Starcraft1 de ilk çıktığında çok dengeli değildi ancak yavaş yavaş dengeyi yakaladı. Belki de Starcraft2de dengenin oturması da bir kaç yıl alabilir. Ama denge oturduktan sonra çok güzel bir oyun olacağına inanıyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

her ırk her ırka cevap verebiliyor. verdiğin örnekler de yuh yani. ghost dediğin ünite bc kadar resource isteyecek utanmasa. tanktan fazla istiyor bilmem farkında mısın.... bildiğimiz bir deri bir kemik, 100 hp'li ghost yani. hatta farklı bir açıdan bakarsan 2 HT 15-20 supply'lık bir orduyu alabilirken, ghost'umuzun asıl amacı support. yanında 10-15 tane daha ünite yoksa 2 ghost bildiğin tırto ünite işte.

terran'ın bina uçurması da imba oldu ya başka birşey demiyorum. protoss'ta probe'lar ciuv yapıp bina ıçınlayıp arada para toplamaya devam ederken çok güzel mesela, bunu da terran'ın dezavantajı olarak sayalım, zerg'ün 300'e hatchery yaptığını sayalım vs...

bugüne kadar en mantıklı şey olarak zerg'ün scout'unun kötü olduğunu okudum ve haklı buldum çünkü yapacakları pek birşey yok overlord harcamak dışında. ama gerek protoss gerek zerg'ün Terra hakkında bu kadar ağlamaları gerçekten ilginç.

tank biraz çok vuruyodu belki ama onu da %33 indiriyorlar şimdi. çok büyük sorunlar olacağını sanmıyorum. olursa olan terran'a olur. yerden hafiften ezilmeye başlayabilir mass hydra'ya karşı.

bir de çoğu kişi karşı çıksa da bu dediğime, terran'da bir olay var, her ünite birbirini destekliyor. herşeyden basmak lazım. birşeyden mass basarak kazanılmıyor (bkz: void ray veya stalker veya hatta muta)
neden? çünkü daha önce yine dediğim gibi hem havaya hem yere vuran üniteler yok terran'da sağlam.
Sosyal ağlarda paylaş

Ya Ghost EMP olayını hani gerçekten gidin bakın BratOK Socke maçına ESL August Final Metalopolis. BratOK gibi aynı anda üç saldırıyı rahatça yönetebilen birisi bile 7 ghostu olmasına rağmen kaç milyon storm yiyor bir noktada tek HT 3 ghostu feedbackle alıyor. Midgamede belki HTnin counterı ghost olabilir ama HTleri sürekli warplayabilmenin ne kadar büyük olduğunu nasıl göremiyorsunuz? Ve işin güzel tarafı bazen 2 storm hadi maksimum 4 storm bile bütün MM eğlencesini bitircek güçte ve zarar görmüş MMM ne kadar toss baseinin içine girerse o kadar yok olma şansı artıyor.

Ghostun tek büyük artısı 8min marine-ghost pushlarında ki gayet counterlanabiliyor ve midgamede. Lategamede HT ve Ghost da oyundaysa HTnin orda olması kendini belli ediyor.
Early game marauder pushları da immortalla rahat çözülebiliyor. Karşı taraf marine ağırlıklı? Zealot. Marauder? Immortal. Ve 8min pusha marauder ve ghost aynı anda sığmıyor gerçekçi olalım. Hani eğer hiç birşey yapamıyorsan elinde Void Ray var mis gibi köşede dursa microlamasan ve karşı tarafa bir kere göstersen bile onun basede kalmasını sağlayacaktır. Midgame e kadar dayanıp HT veya Colossus techine gectiğin zaman çok üstün bir avantaj yakalıyorsun MUda zaten. Onun dışında 4 Gatele belki oyunu bitiremeyebilirsin ama terranın exp almasını ve kendi expini en azından garantilersin.

TvZ hakkında, Reaper ve helion konusunda haklısın zergi belli bir teche gitmeyi zorluyorlar ama Terran harasslamazsa zergin FEsine karşı o kadar geride başlıcakki ekonomik olarak oyunu orda bıraksa iyidir. Çünkü zerg oyunun başında zergling çıkarma crawler atma ya da extra queen gibi şeylere ihtiyaç duymadan sırf drone kasarsa midgamee felaket güçlü bir ekonomiyle girer. 5 Rax reaperı ben de sevmiyorum saçma ve gereksiz ama turnuvalarda görüldüğü gibi yavaşça çözülüyor olay tamamen adaptasyon ve çoğu terran beceremiyor bile, harasstan çok oyunu orda bitirmeye çalıştıkları için kaybediyorlar. Helion harass da speedling ve crawlerla rahatça hallediliyor roacha fazla gerek kalmıyor açıkçası.

Önceki postumda dediğim gibi terranın avantajı haritalar ve hızlı tech switchi katılıyorum sana dediklerinde. Ama hızlı tech switchini bir ırk özelliği olarak düşünmek lazım, nasıl protosslar haritanın her yerine döşeyebildikleri pylonlara veya warp prismlerle ünite ışınlayabiliyor(özellikle metapolisteki Xelnaga towerlara 1 cannon 1 pylon ve 2 HT ile savaşın daha başlamadan bazen bitmesi mm numnumnum), veya zerg kaybettiği ordusunu lategamede diğer ırklara göre daha çabuk toparlayabiliyorsa terranınki de bu.

Kulas ravine ne kadar zerg için işkenceyse, scrap station da terran için o kadar işkencedir.(Muta bling-sling e karşı). Haritaların çoğu terrana avantaj sağlıyor ama buna karşı çıkamam :).
Sosyal ağlarda paylaş

Ghost konusuna hiç girmek istemiyordum, ama gireceğim. Şimdi öncelikle Ghost çok pahalı bir ünitedir ve asıl amacı supporttur. Evet ama 100 hpli support unitinin Protossun tüm adamlarının canının yarısını ve enerjisinin tamamını götürmesi hiç mantıklı değil. Ayrıca Immortalları da neredeyse tamamen etkisiz hale getiriyor. Ha EMP SC1 de de vardı, ama rahatsız etmiyordu. Çünkü upgrade istiyordu ve Science Vessel çok kolay bir şekilde avlanabilecek bir uniteydi. Ama Ghost, hem görünmez olabiliyor hem de MMMin içinde kaybolup gidiyor.
"Ama storm da bütün marineleri direk öldürüyor." diyeceksiniz. Şöyle bir durum var ki, stormdan kaçabiliyorsunuz ve storm insanı microya itiyor. Ancak EMP tam tersi. Anında vuruyor ve spellcaster larınızı etkisiz hale getiriyor. Bu durumda siz de spellcasterları ölüme terketmek durumunda kalıyorsunuz. Yani EMPye karşı yapabileceğiniz bir micro yok. Ghosta karşı counter da yapamıyorsunuz.

TvZnin ne kadar imba olduğunu tekra açıklamayacağım. Siz hala TvZ normal diyorsanız yuh derim size. PvT deki sorun ise, ghostların, high templarları iptal etmesi değil, zaten böyle bir şey mümkün değil dediğiniz gibi. PvT deki sorun, oyunun başında hem marauderın hem ghostun imba olması. Marauder oyunun başında tüm gateway unitelerini counterlıyor. Ghost ise oyunun başında herkesi counterlıyor ve küçük sayıdaki spellcasterları etkisiz hale getiriyor. Zaten oyun uzadığı zaman, high templardır colossustur yapıyorsun bir sürü dağıtıyorsun adamı. Ekonomik olarak geriye düşmediğiniz sürece late game PvT çok büyük sorun değil.

Benim düşüncem, Ghost daha çok nuke veya harass için(sniper round workera tek atıyor) kullanılan bir ünite olmalı. EMP de bir alternatif olmalı, Ghost yapılmasının asıl nedeni değil.

Ayrıca bugün marauder ghost push yedim. Belki 8. dakkadan biraz daha geçti, ancak yine de dağıttı beni. Tam forcefield koyayım zealotlarla sıkıştırayım şunları derken bütün orduya EMP attı. Bırak sadece forcefield koyamamayı, tüm ordu dağıldı. Tabi ben çok üst düzey bir oyuncu değilim, hatalarım olmuştur ancak böyle bir push olabilir ve gayet de güçlü.

Delta Quadranttaki lift off örneğinde kendimi iyi ifade edemedim sanırım. Adam taşın yanına kuruyor Command Centerı ve taşı patlatmadan mineralleri toplamaya başlıyor. Daha sonra askerleri müsayit olup taşı patlatınca command centerı yerine uçuruyor. Terran FE'sini taşın yanından alabilir demek bu. Yani bu haritada taşın olup olmaması Terran için bir şey ifade etmiyor Sonuç olarak burada dikkat çekmek istediğim nokta, Lift offun imbalığı değil, bu haritanın terranı ne kadar avantajlı kıldığı. Yine de anlatamadıysam: http://www.youtube.com/watch?v=uFNIERRREq4
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...