Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

seçim : iş mi ? eğitim mi ?

mightee

Öne çıkan mesajlar

merhaba arkadaşlar, ben iki yıllık programcılık mezunuyum ve 4 yıldır profesyonel anlamda web programcılığı üzerinde çalışıyorum. yaşım oldu 23.

idealim oyun programcısı olmak ve yurtdışında yaşamak. hollandada bağlantılarım olduğundan oradaki üniversitelerde de bu bölüm olduğundan gidip araştırdım. non-eu vatandaşlara yıllık 7.500 €, bunu şu an için babamın veya benim karşılama imkanım 0. ama oradaki bir firma işleri yolunda giderse bana burs verebileceklerini söylediler ki şu an işler yolunda gitmiyor.

bir diğer ihtimalim sırbistan da bilgisayar mühendisliği okumak. sırp vatandaşlığım var. ingilizce eğitim veren belgrad üni de computer science var.

diğer taraftan burada büyük bir firmaya girme ihtimalim var tanıdıklar sayesinde fakat girersem eğer bütün eğitim hayallerim suya düşer, en az 3 - 4 sene çalışırım orada. pek istediğim bir şey değil özellikle yurtdışında yaşama hayalim varken.

sizden seçim yapmam konusunda fikirlerinizi ve önerilerinizi bekliyorum;

sırbistanda 4 yıl harcayıp oradan başka avrupa birliği ülkesine geçiş yapmak mı ? (2015 te resmi olarak avrupa birliğine girecek sırbistan böylece avrupa ülkelerinde çalışma iznim olacak.)

hollandadaki firmanın işlerinin iyi gitmesini beklemek mi ? (ne zaman düzeleceği belli değil, tamamen risk)

büyük bir firmada işe girip memur hayatı yaşamak mı ? (yarın öbür gün işten atılırsam bir daha iş bulmam ne kadar kolay olur ? bu eğitim seviyesiyle yönetici konumuna gelme ihtimalim olur mu ? )

şimdiden ilgilenenlere teşekkür ederim.
Sosyal ağlarda paylaş

yani sırbistanda okumak çokta kötü değil öylemi ? zaman önemli benim için.

en büyük çekincem olurda işler yolunda gitmez türkiyeye dönersem 28 yaşımda askerlik falan 29 da adam akıllı iş bulabilirmiyim.

en çok istediğim de mühendis eğitimi almak. şu an müşterilerin problemlerini çözüyorum ama çok sancılı bir süreç oluyor bir mühendis gibi düşünemiyorum. bunun da çok etkisi var.
Sosyal ağlarda paylaş

sırbistan derken hemen bu 2010'da başlayabiliyo musun orda computer sci.'ye?

Eğer öyleyse koş git bak bakalım. 1-2 Sene içerisinde orda okumaya çalışırken bazı şeyleri de daha iyi çözersin sanırım kafanda.

Hem eğitimden vazgeçip ülkeye döndüğünde aynı tanıdıklar gene bişey yapamaz mı

ya da işe başlayıp minimum harcamayla 2 sene kadar para biriktirip hollanda'ya yönelmeye çalışsan? çok mu zorlama oldu böyle

kolay gelsin valla
Sosyal ağlarda paylaş

mightee said:

en büyük çekincem olurda işler yolunda gitmez türkiyeye dönersem 28 yaşımda askerlik falan 29 da adam akıllı iş bulabilirmiyim.

Sırbistanda bitiririm ben okulu rahatça derseniz bence bu alıntılı kısmı hiç düşünmeyin bile, direk gidin. Dediğiniz gibi 2015den sonra bir avrupa ülkesinde iş bulabilirsiniz her harükarda, sırbistanda da kalabilirsiniz, şayet olmadı türkiyeye dönerseniz de avrupa eğitimli + sırbistanda ya da dışarda başka bir ülkede 1-2 sene iş tecrübesi olan birisinin uygun pozisyon olduğu sürece burda açıkta kalcağını sanmıyorum.

Benim şu ana kadar gördüğüm kadarıyla yurtdışındaki 1-2 yıllık iş tecrübesinden daha iyi bir referans yok türkiyede bir iş için. Hem bu sadece işler kötü giderse, kendinizi avrupada güzel bir firmada çalışan bir teknisyen olarak da bulabilirsiniz aynen dilediğiniz gibi, eğer sırbistanda herşey yolunda giderse.
Sosyal ağlarda paylaş

yav said:

sırbistan derken hemen bu 2010'da başlayabiliyo musun orda computer sci.'ye?

Eğer öyleyse koş git bak bakalım. 1-2 Sene içerisinde orda okumaya çalışırken bazı şeyleri de daha iyi çözersin sanırım kafanda.

Hem eğitimden vazgeçip ülkeye döndüğünde aynı tanıdıklar gene bişey yapamaz mı

ya da işe başlayıp minimum harcamayla 2 sene kadar para biriktirip hollanda'ya yönelmeye çalışsan? çok mu zorlama oldu böyle

kolay gelsin valla

abi para biriktirme olayı imkansız nerdeyse. aylık gideri adamlar ortalama 1000 € göstermişler 10 ay orda kalsam 10 k yapar bi de okul ücretini koy.. hem 2 - 3 yıl daha kaybetmek istemiyorum, bi yere burda girersem temelli kalırım korkusu var. :/

Ciprian said:

mightee said:

Sırbistanda bitiririm ben okulu rahatça derseniz bence bu alıntılı kısmı hiç düşünmeyin bile, direk gidin. Dediğiniz gibi
2015den sonra bir avrupa ülkesinde iş bulabilirsiniz her harükarda, sırbistanda da kalabilirsiniz, şayet olmadı türkiyeye dönerseniz de avrupa eğitimli + sırbistanda ya da dışarda başka bir ülkede 1-2 sene iş tecrübesi olan birisinin uygun pozisyon olduğu sürece burda açıkta kalcağını sanmıyorum.

Benim şu ana kadar gördüğüm kadarıyla yurtdışındaki 1-2 yıllık iş tecrübesinden daha iyi bir referans yok türkiyede bir iş için. Hem bu sadece işler kötü giderse, kendinizi avrupada güzel bir firmada çalışan bir teknisyen olarak da bulabilirsiniz aynen dilediğiniz gibi, eğer sırbistanda herşey yolunda giderse.

bende böyle düşünüyorum. yinede herkesin görüşlerini almak düşündüklerimi tartmama yardımcı oluyor.

cevaplarınız için teşekkürler, sanırım sırbistan tercihini kullanıcam.
Sosyal ağlarda paylaş

2 yillik diplomayla ancak orta seviyede bir firmada, orta seviye bir yonetici olursun.. 5k dan fazla maas da goremezsin.. tl olarak konusuyorum.

ha bu rakam sana cok gelebilir, super dersin, evlenirsin borca girersin, coluk cocuk derken bakmisin ayin 1 inde maasindan eser kalmamis.

ondan sonra 31 yasina gelirsin ulan ne mallik etmisiz, kimsenin umrunda degil bole bilgi beceri en azindan 4 yillik bir okul mezunu olayim, sonra da uzaktan ogrenim bir master yaparim durumu toparlarim umuduyla acik ogretime kasarsin 35 de mezun olmayi hayal edersin.. hic bir sey icin gec degil umidiyle kendini kandirirsin..

2 yillik bir okul ve IT sektorunun sana verecegi budur.
hele ki benim bahsettigim 5k maas, ancak cok tekil ve ozel bir alanda, bulunmaz bir uzmansan, elde edebilecegindir.

web dev e kimse 5k vermez, anca iste bi firmada bilgi islem muduru falan olabilirsen 4k falan belki..

yukaridakiler kendi deneyimlerimdir genc arkadasim,
sirbistan mirbistan, tanganika, bakmicaksin, kiytirik bile olsa 4 yillik diplomani alicaksin.
sonra isini bulursun, senin is secmek gibi bir sansin yok eger su anda boyle bir hata yaparsan ;)

ha tanidik vasitasiyla girecegin sirken sabanci bile olsa, ilk krizde fasulyeleri koyarlar kapinin onune unutma, babanin sirketi degilse..

ve burasi turkiye, politikanin en temel besin kaynagidir krizler.. ;)
Sosyal ağlarda paylaş

İkisini de aynı anda yapabilirsin, hatta belki senin durumun buna en elverişli ortamlardan biri.

Eğitimine devam edebilirsin; ederken de freelance olarak çalışabilirsin. Bu yöntemi sürdüren pek çok insan var.

Çalışmaya başlayabilirsin (ki bunu öneririm, Türkiye'de iş tecrübesi çok daha fazla önem görüyor) ama bir yandan da kurslarla veya şahsi çabanla kendini geliştirebilirsin, belki 2. eğitim tarzı bir uygulaması olan okula gidebilirsin.

İçinden nasıl geliyorsa öyle yap, olanaklarını iyice bir gözden geçir ama başkalarına bel bağlama (işler iyi giderse burs gelecekmiş, vs.)
Sosyal ağlarda paylaş

abi kendi sirketiniz yoksa, veya kurmayi dusunmuyorsaniz. veya cok yakininizin iyi para kazanan portfoyu saglam bir isi yoksa, nasil oluyorda 24 yasinda birine kalkip sen isi sec diyebiliyorsunuz?

bugun isi secersen aslanim, para kazanirsin belki.. yarinda kazanirsin belki..

ama okursan, bugunde yarinda sonraki yillarda da daima kazanirsin.

git oku.. once okul.. deneyim turkiye de bes para etmez, oto tamircisi boya ustasi veya zanaatkar degilsen..

kimse edindigin developement tecrubesine para vermez, proje yonetimine, proje deneyimine, insan yonetimine, isletme becerine, ve satis yeteneklerine para verir.

genel mudurler asla satin alma mudurunden cikmaz mesela, ust seviye yonetici olmak isteyen her bireyin satis gecmisi olmasi gerekir, genelde bunu saglamanin en kolay yolu da MBA yapmaktir, bunu da 4 yillik okulla yaparsin.

ha teknik bir kariyer yapicam buyuk hedeflerim yok, technical lead veya IT muduru benim icin super bir kariyer hedefidir dersen, 15 sene sonra bu hedefine eger onun aciksa ulasabilirsin.

ha senden 5 yas kucuk bi 4 yillik mezun da daima kolaylikla bu durumda senin ustune mudur olabilir. Turkiye de okul yoksa ekmek yoktur, hele ki bi bankada falan dev olmaktan bahsedemezsin bile 2 yillik okulla.

ha okurken okuluna destek olmak icin calis, kendi ayaklarinin uzerinde dur. ama okul bitmeden isi bir kariyer olarak kesinlikle secme. bence becerebiliosan git yurtdisina oku, okulda kendi isini yap ufak ufak her turlu altyapidan faydalan sermaye maliyetlerini boylece dusuk tutarsin. yurur gidersin hem okursun hem calisirsin.. bitince okul bu deneyiminle iyi bir firmada staj almaya calis, direk kariyerin kolaylikla yurur yani bu sekilde.
Sosyal ağlarda paylaş

cok sevindim dostum..

demin OM yoluyla cok guzel bir ornek verdim, herkes icin onu burdada paylasmak istedim...

is yerinde edineceginiz deneyim, sizi cok lezzetli bir peynir haline getirecektir. ama egitiminiz yoksa, sadece cok lezzetli ama daima eksik bir "fransiz peyniri" olursunuz.

kariyer icin onemli olan, mumkun olan tum aciklarin kapatilmasidir.

yoksa karsiniza, hem egitimli, hem deneyimli, hemde sizden daha genc bir "taze kasar" gelirse, kapak olursunuz :D

bence unutulmamalidirki, lezzet karin doyurmaz, onemli olan besin degeridir. okuyarak doyuruculugunuzu arttirin, lezzetsiz olsaniz bile, elbet bir ac insan vardir sizden faydalanacak.. :D
Sosyal ağlarda paylaş

bende hayallerim mi? yüksek lisans mı? iş mi? dedim ilk önce götüm yemedi hayalleri gerçekleştirmeye ve işe girip o hayatın içine girmeye

sonrasında yüksek lisansa başladım, işte ilk dönem bitti dank etti yüksek lisansı bıraktım. Ama hayallerimi yapabilmek için kendimi finanse edebilmem lazımdı onun içinde mesleğim dogrultusunda girebileceğim en iyi işe girdim sayılır. 10 seneye bir noktaya gelirim herhalde hayallerim konusunda =)
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...