Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Her gün kullandığımız sistemerle ilgili birkaç soru

nileppezdel

Öne çıkan mesajlar

Nereye açacağımı bilemedim ancak trollenmesini isteiyorum ve ciddi cevaplar istiyorum. Burası uygun geldi.

Bugün "the quiet earth" adlı filmi izledim. Kısaca herkes yok oluyor ve adam dünyada tek kalıyor. Ancak başlarda elektrik ve su normal çalışmaya devam ediyor. Telefonlar falan da çalışıyor. Landline'lar tabi, cep telefonu falan yok o zamanlar.

Neyse bunu izleyince aklıma geldi hani tamam su sistemi ve elektrik sistemleri tomatiğe bağlı olabilir ve müdahale olmadan çalışmaya devam edebilirler belki bir süre ama bu ne kadar gerçekçi? Bu süre ne kadardır? Ve böyle bir şey olsa atıyorum ben tek kaldım dünyada, yada başkaları da var ama etrafta göremiyorum, internet hala çalışıyor olur mu? En azından ilk aşamalarda?

Ben elektrik ve sular da direk kesilir sanıyordum ama düşününce belli bir sisteme bağlanmış olmaları mantıklı geldi. Ne dersiniz patiler?

edik: Ha bir de cep telefonları. Dünyada kalan birkaç kişiden birinin tanıdığımız çıkma ihtimaline karşı, ne bileyim öyle bir şey olsa ilk iş annemi falan ararım bi şansımı denerim heralde. Onların ne kadar gideri vardır?
Sosyal ağlarda paylaş

Abi elektrik ve su çok kolay arıza yapabilen sistemler. En azından Türkiye şartlarında bu böyle. Su özellikle akış sağlansa bile pis olma ihtimali olabilir bi şekilde. Kaldı ki eğer elektrik giderse tüm sistemler yattara zaten.

Bilmiyorum sürekli kontrolden geçen sistemler bunlar. Minik minik hataları bile bi şekilde hallediliyor ki aksamadan yürüsün. Pek olabilmesi mümkün değil gibi.
Sosyal ağlarda paylaş

Çok sık bakımı ve onarımı yapılıyor enerji santrallerinin. Bu yüzden çok fazla gitmez elektrik. Elektrik olmayınca da diğerleri ne kadar otomatik olursa olsun kitlenir.. İlla zaman istiyorsan maks. 2 yıl.

Filmler hakkında bilgim yok ama farklı olabilmesi çok normal bişi. Dün çalışmaya başlayan bir santral uzun bir süre el değmeden işlevini yürütebilir ama 15 yıllık bir santralin son bakımı geçen sene yapıldıysa kısa zamanda sıkıntı yaratabilir.
Sosyal ağlarda paylaş

ilk etapta korkman gereken şey gaz patlamaları ve yangınlar.. ondan sonra elektrik kesintilerinden korkabilirsin.

şöle, elektrik üretilen yere ve dünyadan insanların silindiği saate göre değişken olması lazım. yani çok geç saatlerde giderse tüm insanlık o zaman elektrik ihtiyacının düşük olduğu zamanda olacağı için alırı bir zorlanma olmadan bi süre daha elektrik alabileceğiz diye düşünüyorum. özellikle nükleer santraller olan yerlerde.

ama 2nokta var.. 1. fabrikaların kimyasalları ve 2.reaktörlerin soğtuma suları.. elektrik dayanmayacağı ve insanlar tarafından kontrol yapılmayacağı için bu iki kardeş bayağı soruna sebep olacaklar.
Sosyal ağlarda paylaş

Denize dökülen bir akarsu kenarında yaşıyorsan suyla ilgili bir sıkıntın olmaz. Suyu bir şekilde içilebilir hale getirebilirsin, günlük kullanım için de suyu akarsudan kullanırsın.

Elektrik ihtiyacın ne için olur dünyada tek kalırsan bilmiyorum ama onu da basit bir rüzgar tribünü ile halledersin.
Sosyal ağlarda paylaş

Peki yer hatları ne kadar süre gider sizce? Mesela bi telefonumuz vardı, prizi falan yoktu jak takılı olduğu sürece çalışıyordu mahallede elektrikler kesik olsa bile.

Cep telefonu ve internet gg zaten sanırım? :D

@xaty: Ya zaten tüm petrol senin, jeneratör kullanırsın vs. Ayrıca çok sıkıcı olur tabii ki ne kadar dvd varsa izlerim, ps oynarım vs. En azından birkaç ay kurtarır :D

Esas merak ettiğim jeneratör yada doğal su bulmak durumunda kalmadan kaç saat/gün falan mevcut sistemlerin idare edebileceği
Sosyal ağlarda paylaş

bu arada ben bu konu üzerine bişiler karalamıştım işte.. benim tahminim 2hafta idi..2hafta sonra rus malı reaktörlerin annesi hönkürerek ağlamaya başlayacaktır.. ve yaz için düşünmüştüm ben, bir çok kimyasal sanayii bölgelerinden sızacaktır..

ama ilk başta yangınlar.. bir çok yerde büyük, dev yangınlar çıkacak olması lazım
Sosyal ağlarda paylaş

Yani yangınların çıkmasını insanlar mı önlüyor aslında? Hani bir yer yıkılmaz ve borular patlamazsa, elektriği kullanacak insan falan da kalmazsa, tabii gazları da, neden yangın çıksın?

Derken tabi yemek yaparken yok olsa bi kadın mesela oradan baya yangın çıkabilir di mi? Kendime cevap verdim sanırım sdfsdf
Sosyal ağlarda paylaş

evet, açık bırakılan elektrikli aletler, fırınlar, ocaklar, sigaralar bin türlü şey...

yahu şu pati çizgi roman projesi için ben bayağı düşünmüştüm bunu.. sonra hem benim yarattığım karakterler daha mantıklı hareket eden ve sorun çıkartmayan tipler olduğundan hem de kimseden hareket çıkmadığından ölü doğdu bu..

gps uyduları kayıyorlar habire. belli dönemlerde ölçümlerinde düzeltme yapılıyor. böylece biz adam gibi veri alıyoruz. bakım olmaz ise 1-2sene sonra siz yolda giderken sizi 3-4m sapmayla göstericek en azından..

elektrik için atıyorum hidroelektrik santrallerde olay anındaki (kayboluş) aynı debinin korunduğunu varsaydım ben. tabii bu gerçekçi bir yaklaşım değildi, ben de elektrik sistemlerinden çok anlamadığım için anlayan birilerine danıştım ama çok çok uç bi soru olduğu için sadece "hmm haklı olabilirsin" dediler
Sosyal ağlarda paylaş

elle derken? o uyduları kayması mümkün keza oraya elinle santim santimine koymuyorsun. bir uydu ölçümlerde geçişlerine göre değerlendiriliyor. diyelim ki point ölçümü yapıldı.. 0 olsun bi sonraki geçişte 0,1*10-6 olsun misal. ona göre sistem kalibre ediyor. avusturya da ve amerikada iki istasyon izliyor olması lazım. gps olarak kullandığımız sistemde eski uyduların da olduğunu unutmayın bi de.
Sosyal ağlarda paylaş

Elle derken dünyadan yollanması işte bilgilerin. Yani xaty'nin dediği gibi ne kadar kayma olacağını hesaplayan yada kaymadan bağımsız yörüngedeki rotasını algılayıp ideale sokmaya yarayan ve belli zaman aralıklarıyla devreye giren ufak bir program yazmak, dünyadaki birine uzaydan yerini söyleyen programı yazmaktan kolaydır heralde? Değil midir? :/
Sosyal ağlarda paylaş

birden fazla sebepten dolayı kayma oluyordu, bunların bi kısmı relativite ile ilgiliydi, yer çekimi ve uzaydaki hareketler falan da vardı. ama herşey saptanabilir ve düzenli olan şeyler. aynı şekilde tekrar etmese de uzaydaki hareketler bilindiği sürece tamamı bilinebilir.

ama kaç yıllık sistem kullanılıyor. bunu değiştirme şansları olduğunu düşünmüyorum. bundan sonra uydulara elleşmicez, aletlerin yazılımına gömün bu düzenlemeyi deseler eskileri çöpe atmak gerekcek muhtemelen. bir de bu hesaplamaları aleti her açarken yapmak biraz güç olabilir tabi
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...