nedanko Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 Tamam viktor iste o hukumet politikasiydi o yuzden olmadi, ben devlet politikasindan bahsediyorum, bunu ozellikle belirttim orada, senin dedigin seyler ornek verdigin seyler hukumet politikasi. Eger bir devlet politikasi olursa cogunluk, kitleler destekler eminim, gorduk cunku bu olaylari tekrar tekrar birbirimizi kandirmayalim. Tabii ki bir gunde olmaz, ama surec icersinde herkes destekler. Ornegin bolunmek kelimesi su an kirli bir kelime, bolunme devlet politikasi olsun, bugun karsi cikan kitleler, yarin dicek ki, ya bak bolununce hemen AB'ye giricez, kisi basina dusen milli gelir artacak herkes ev araba sahibi olacak, o olacak bu olacak diyip bugun karsi cikanlar yarin destekleyecekler. Tabii ki desteklemeyende olacaktir, her ulkede var, ama buyuk kitleler, toplumun genis kesimi destekleyecektir. O yuzden devlet politikasi olursa basarilir, toplumla ugrasilmaz bu ulkede, ozal ya da demirel demisti, topluma sorarak devlet yonetilmez, topluma hesap verilerek yonetilir. O yuzden onlarin razi olmasi onemli degil, yarin PKK ile masaya oturmak gerekir, oturulur pasa pasa, devlette dusunceleri kisa surede degistirir. Bak acilimdan bahsetmek 10 sene once imkan yoktu, Kurtce televizyon olsun deseydin bolunmekle es degerdi. Ne oldu, acilim devlet politikasi olmamasina ragmen, bir AKP politikasi olarak kalmasina ragmen, bayagi bir kesim bunu destekledi, Habur'dan girisler sorun oldu ama tv acmak bile ciddi bi kesim tarafindan kabul gordu. Eger AKP onu acmasaydi ve deseydi ki tv acmak boluculuktur, TV ye destek veren onemli bir kesim onu takip edecekti. Her seyin tabii ki zamani var, ama devlet politikasi olursa kisa surede beyinler degistirilir. Cunku sorgulamayan bir milletiz, bu "bati"lilarla aramizda buyuk farklardan biri bu. Hazir yiyen bir ulkeyiz. Basin yayinin, buyuklerin ne dediginin cok onemi var biz de. Kapi kulu kulturunden gelmeyiz, milletin kapisina kul olmayi severiz. Medya ve devlet cok buyuk bir guc o anlamda, devlet razi olursa medya razi olmus demektir. 1-2 yilda bu is tamamlanir. Bu ulkede devleti razi ettikten sonra degistiremeyecegin sey yok, dedigim gibi babalar escinsel cocuklarini bile evlendirir yani, eger devlet poltikasi olarak escinsel evlilige destek verilirse, espri degil, ciddiyim.
huun Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 devlet politikası olmasının "çat diye yapalım" yaklaşımında tek bir avantajı olur bu konularda. asker, polis, yargı vs kilit kurumlar kararları desteklediği için muhalefetin ve bu kurumlar içindeki karşıt görüşlülerin işleri yokuşa sürme imkanı azalır. viktor o konuda haklı zamanı gelmeden hiç birşey olmaz. zamanın gelmesini bekleyemezsin ama mal gibi oturarak, bazı şeyleri devlet politikası yaparsın. insanlara konuyu anlatırsın, bir geçiş süreci belirlersin. devlet politikasının en büyük avantajı uzun zamana yayılmış olması, kişi ve kurumlardaki değişikliklerden etkilenmemesi. kısaca devlet politikası daha uzun vadeli bir çözümdür. ha bugünkü sorunlarla bir ilgisi var mıdır? türkiye en büyük 10 ekonomi arasına girene kadar terör her zaman olacak. devlet, hükümetler, kurumlar ne yaparsa yapsın. bunun çözümü falan yok orta vadede. ben demiyorum ki yapılması gerekenler yapılmasın; açılımdır, demokratikleşmedir yapılsın tabii. bunlarla terör sorununun çözüleceğine inanmayın ama.
Laurelin Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 iste kagit ustunde veya gozlemle sandigin gibi olmiyor benim alanimin su yani zor, atiyorum bir insaat muhendisi ile "o kolonu ordan gecirme, gecen gordum bir binada adam cok guzel baska yerden egcirmis" diyemiyor millet veya bir bilgisayar muhendisine "microsoftun som kod sakat bence, apple soyle yaziyor ole yapsinlar" demiyorlar ama konu yonetim ve siyaset olunca her kafadan bir ses cikabiliyor :p devlet politikalarini sanirim en guzel slider ile acikliyabilirim, bugun sliderin sagindaysan cart diye sola cekemiyorsun, adim adim bir kademe bir kademe oraya getirmen lazim devletin topyekun bunu benimsemeside zaman alir, muhalefetiyle askeriyle herkezi ikna etmen gereken bir durum bu, ole bir gece consensus sagliyamassin, bunu devlet politikasina cevirmek coook sancili bir surectir ve ciddi anlamda iletisim kanallarinin acik olmasi gerekir bugun turkiyede ordu ile sivil arasindaki kanallar tikanmayi gectim yikilmis, muhalefet ile hukumetin karakteristik ozelligi birbirlerinden nefret etmeleri, yargi desen ikiye bolunmus ve hem askerle hem siaysetle kavgali, burokrasi desen %90 hukumetin elinde sen agzinla kus tutsan misal MHP yi ve temsil ettigi tabani 2 senede degistiremessin, bunalr gerginlik yaratmaya devam eder ve aceleye getirdigin icin dugumlenir, cozumsuzlugu savunanla galip gelir en guzel ornek var misal, roosevelt in savas istemeyen ve ice kapanik kalmak istiyen heleki avrupaya bulasmamak istemeyen great depression ile yorgun ve bitik dusmus bir amerikayi kisa surede azar azar savasa hazirliyip 2. dunya savasinin kaderini belirlemesi, butun migfer planlari amerikanin saldiri altinda olsa bile kamuoyunun savastan bezmis ve taaruza gecemiycek kadar bitkin olmasi uzerineydi, o devirde amerikanin avrupaya cikarma yapabilicegini dusunmek cilginlik gibiydi roosevelt in politikasi uygulamasi cok basit aslinda -ugrasilicak meseleden once diger huzursuzluk ayratan nispeten daha basit meselelerin cozumu -medya araclarinin etkin kullanilip halki bilgilendirerek azar azar gelinmek istenen noktaya hazirlamasi -catismaci bir tavirdan kacinip daha cok farkli gorusleri kucakliyan ve onlarin kaygilarina cozum uretebilen bir yonetim anlayisi tabi once olayin sogumasida lazim, PKK nin su anki cabasida bu, cozumsuzlugun surmesi icin olayin sogumasina izin vermemek, eski komunist yeni kurtcu PKK bu meselenin cozumu ile varlik nedeninden yoksun kalicak orgtun bu gerilimi yuksek tutma ve catismayi surdurme politikasi devletin elini kolunu baya bagliyor iste, ocalan yakalandiktan sonra 2007 ye kadar gecen zaman altin degerindeydi, becerilemedi, hala sadece askeri yontemlerle cozum alinabilicegini sanan insanlar varken 1-2 senede hallolucak birsey degil
nedanko Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 said: iste kagit ustunde veya gozlemle sandigin gibi olmiyor benim alanimin su yani zor, atiyorum bir insaat muhendisi ile "o kolonu ordan gecirme, gecen gordum bir binada adam cok guzel baska yerden egcirmis" diyemiyor millet veya bir bilgisayar muhendisine "microsoftun som kod sakat bence, apple soyle yaziyor ole yapsinlar" demiyorlar ama konu yonetim ve siyaset olunca her kafadan bir ses cikabiliyor :p Digerlerini bilemem ama benim bu konularda gazete kitap okudugum kadar, insaat muhendisligine calissa birisi, ya da yazilim calissa, gayette o konularda fikir soyleyebilir. Konu hakkinda yeterli bilginin olup olmamasi sana bu hakki verir, herkesin profesor olmasina gerek yok. Bu arada tekrar ediyorum ben bir gunde olur demiyorum ama surec icersinde olur yani, ve cok uzun zamanda almaz. Kurt'ler kart kurt dan gelmistirden bugun tv yi actik, ve o zamanlar toplumun genis kesimi bu tip seylere inaniyordu. Bana sorarsan kart kurt'dan tv ye gelmek, tv'den pkk ile masaya oturmaya gelmek daha zor. Kurtce konustugun icin susturuldugun, iskence edildigin, olduruldugun donemlerden, kurtce muzik dinledigin icin olduruldugun donemlerden, tv lere geliniyorsa, bu daha buyuk bir gelismedir. Ha halen kurtce konustugu icin oldurulen dovulen adamlar yok mu? Var tabii, ama toplumun genis kesminde kabul gormuyor bunlar artik. O yuzden MHP'yi de razi etmen gerekmez, MHP dune kadar meclise giremeyen bir partiydi, %5 i razi etmesinde olur, genis kesimlerden bahsediyorum ben. Dunya'nin hic bir yerinde %100 fikir birligi saglayamazsin zaten. Su an cozum 1-2 senede olmaz zaten birde, benim anlatmak istedigim en basindan beri, toplumu razi etmene gerek yok devleti razi etmen yeterli. Topluma ragmen cok is yapildi bu ulkede sonrada toplum arkasindan takip etti. O yuzden bu olayin cozumunde de devlette bi mutabakata varilirsa, toplumun destekleyemeyecegi bir cozum olsa dahi, CHP ve AKP bile sirf birlikte bir karar alirsa, surec icersinde toplumda kabul edecektir, demek istedigim bu, medya ve devlet bisi dedigi zaman ha dogrudur der bizim millet surec icinde. MHP istedigi kadar kabul etmesin, ne farkedir ki? Daha dun MHP ye Apo'yu astirmadilar. boyle bir Dunya'dan ve ulkeden bahsediyoruz. O yuzden cok onemi yok.
wastyrx Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 çok uzun gözüktü spolayım sir said: ah işte milli eğitim gençlerimizi ne hale getiriyor..neyse yılmayalım açıklayalım; 1) ülkelerin anadili olmaz, resmi dili olur. toplumların anadili olabilir. aynı ülke içinde birden fazla anadil bulunabilir rahatlıkla, birçok ülkede de vardır. bu dillerde eğitim de vardır gayet. 2) vicdani ret bir haktır, dünyadaki birçok ülke tarafından kabul edilmiştir, bu ülkelerin ordularında herhangi bi zaaf oluşturmuş mudur? pek sanmıyorum. 3) belediyelerin merkezi hükümetten özerk olması, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, farklı dillerde tabelalar/sokak-ilçe-köy adlarının veya özel isimlerin konabilmesi kısacası eğitim, dış ilişkiler ve güvenlik meseleleri haricinde özerk yerel yönetime geçilmesidir. 4) millet, ülkeyle veya devletle veya toprakla aynı şey değildir. kendisini "tek millet" sayan bir milletin içinde bambaşka bir kültüre-dile-sosyal yapıya sahip başka bir topluluk veya topluluklar varsa, ona tek millet-bölünmez millet demek abestir, zaten o millet bölünmüştür. bu, fiziksel bi bölünme değil, kategoriktir. bütün ülkelerde toprak bütünlüğü esastır, eyvallah, ama millet bütünlüğü esas değildir. çünkü bu sefer milleti tanımlama kısmında zorluklar çıkar; ülkemizde olduğu gibi. "Türk" olmak, evet anayasada T.C. vatandaşı olmak olarak tanımlansa da aynı zamanda Türk adı, bir etnik kökenin adıdır. ve geçmişteki uygulamalarda türklüğün "türk etnik kökenine sahip olmak" şeklinde yorumlandığı olmuştur. dolayısıyla Türk kavramı, bir millet içindeki bütün parçaları kapsayıcı bir isim olarak kullanılamaz. Ne kullanılabilir? Türkiyelilik. Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı. böylece millet tanımlanırken kan bağına veya hali hazırdaki bir etnik kökene değil, toprak bağına atıfta bulunulur-millet içindeki farklı unsurlar da güzelce kapsanmış olur. bu maddeler yüzünden bizim anayasamızın kökten değişmesi gerekiyo zaten. "dili türkçedir" yerine "resmi dili türkçedir". "devlet, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür" yerine "bu sınırlar içinde yaşayan herkes Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır (veya Türkiyelidir), devlet, ülkesiyle (ya da üzerinde faaliyet gösterdiği topraklarla-sınırlarla) bölünmez bir bütündür". Abi şu laflardan anladığım sen Türkiye olmasın bölünsün her şehir ayrı bi ülke olsun. İsteyen şehir istediğini yapsın. İsteyen kimse başkaldırsın diyorsun. Her düşüncen yanlış olmasa da çok büyük bi yanlışlık var düşüncelerinde mümkün olsa biyerlere şikayet ederdim seni ^_^ bide ilaç falan yok yanımda dikkatimi toplayıpta oyuyamıorum nan yukarları çok uzun olmuş :(
Laurelin Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 abi problem su teror var daha dun cocugu olen insanlari bugun barisa ikna edemessin, zorlarsan oyle bri ters teperki bu defa onlari kaybedersin cok daha tehlikeli yerlere kaydirirsin toplumu daha ocne zorlandi simdide zorlanir diye birsey yok her sorun kendi icinde degerlendirilip cozulur, daha once isleyen bir ornegi "toplum daha ocne zorlamayla ne kabu letti, bunuda eder" diyemessin zorlama ile toplumsal mutabakat istiyen sorunalri cozmeye calisirsan bugun kabul gorsede yarin obrugun baska bir yerden patlar, ayni 12 eylul gibi
sir Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 Sparkcaster said: kürtçe eğitim zart zurt, bana şunun cevabını ver sir, eğitim ekonomi vs gelişince pkk silah bırakacak mı? evet, zeki müren de bizi görücek hatta =) yazdıklarımdan bunu çıkarmamanızı umuyodum, çünkü kürt sorunu artık bir "kalkınma" veya "ilerleme" sorunu olmaktan çıkmıştır. sen istediğin kadar bölgeyi kalkındır veya okul aç; kimliksel haklar verilmeden, anayasal güvence sağlanmadan pkk bit-mez. ha anadilde eğitim kesinlikle şiddeti yalnızlaştırır ve meşruiyet zeminini kapatır, orası öyle. ama kökten çözüm için yeni anayasa şart. gidilecek yol bir erken seçim ve beraberinde yeni anayasa taslağıdır. tabi viktorun dediklerini de dikkate almak gerekiyo; siyaseti düpedüz "mükemmel" bi şekilde yürütmeniz lazım şu ara ki hem türkleri hem kürtleri böyle bir anayasa projesine ikna edebilin. öte yandan, artık bi bu kadar daha bekleyecek sabır kalmadı bu ülkede, ne türklerde ne de kürtlerde..hızla iki uçtan birine doğru gidiyoruz-ya bölünücez ya da birarada yaşamayı öğrenicez. orta yollar her saldırıda biraz daha yok oluyor. şimdi 5 temmuz bekleniyo bence, anayasa mahkemesinin vereceği karardan sonra türkiye bambaşka bir gündemle çalkalanıcak. o zaman neler olup bitiyo görücez. bence burada yeni anayasa için "konsensüs" yapması gerekenler periferide kalanlar olmalı; aleviler, kürtler, solcular(tabi devletçi olmayanları kastediyorum), gayrimüslimler.. iktidara hangi parti gelecekse gelsin, bu kesimlerle anlaşmadığı müddetçe bu ülke bir adım dahi ileri gidemez artık. akp, yeni bir anayasa taslağıyla bu kesimleri ikna edebilirse ne ala, bu tarz bi kozmopolitliğe en açık durabilen parti o. chp-mhp koalisyonunun bunu yapması imkansıza yakın gibi geliyo bana, çok radikal bir söylem değişikliğine gitmedikleri sürece.
-007- Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 Nefr said: -007- said: Bu arada ilgilenenler okursa faydalı olabilir sanırım. http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrdistan_Teali_Cemiyeti Öyle kürtler eziliyor! masal yani off of yahu iki mesajda ataturke etnik temizlik yaptirdin, ataturkun omru vefa etmedigi icin hala sabun olmamis kurtler var deme noktasina geldin, ustelik bunu kalkip ataturkcu oldugunu iddia ederek soyledin, tuttum kendimi birsey demedim simdi kalkmis 18 de kurulup 21 de kapatilmis bir dernegin ayrilikci olmasindan yola cikarak kurtlerin ezilmedigini 'kanitliyorsun' (tum kurtlerin ayrilikci oldugunu bile degil bak, ezilmediklerini) nasil argumanlar bunlar yahu okumayin abicim rapor mapor, hatta bana kalirsa hicbirsey okumayin yani. okumakla bitmiyor ki olay, goruyoruz okudugunuzdan ne anladiginizi heh Birincisi ben etnik temizlik yapılmıştır demiyorum. Tarih bize ayaklanmalara karşı Atatürk'ün harekat yaptığını söylüyor ve bu haklı harekatlar olmadan da bölücü kürt şeriatçı ayaklanmaları yok etmenin başka bir yolu yok. Menemen haritadan silinmeseydi bölücü şeriatçılar bugün bölgede farklı isimde terör örgütü kurmuştu. Buna ister etnik temizlik de ister ırkçılık de ne dediğin önemli değil ben burda tanımlama yapmıyor sadece sonuca bakıyorum Kİ bana göre de bu bir etnik temizlik değildir. "ataturkun omru vefa etmedigi icin hala sabun olmamis kurtler var deme noktasina geldin, ustelik bunu kalkip ataturkcu oldugunu iddia ederek soyledin," Bak kim olursan ol senin burda insanlara haksız itham yapmaya hakkın yok. "Kürtlerden bölücüler ve şerefsizler var" demek kürtler sabun olsun demek değildir! Öyle demeye getiriyorsun falan diyerek de kıvırma, benim ne dediğim açık ve net. Sen burda insanlara haksız itham yapıyorsun ve böyle hassas ve çarpıtmaya elverişli konular genelde mahkemelik olur ciddi konulardır yani. "simdi kalkmis 18 de kurulup 21 de kapatilmis bir dernegin ayrilikci olmasindan yola cikarak kurtlerin ezilmedigini 'kanitliyorsun' (tum kurtlerin ayrilikci oldugunu bile degil bak, ezilmediklerini) " Kimin okuduğundan ne anladığı ne anlamadığı ortada, anlatmaya çalıştığım şey kürtlerin şöyle ya da böyle olması değil. Zira anlatmaya çalıştığım şeyin konusu kürtler değil! Kürdistan kurma hayalleri ve PKK muhabbetleri sir'ün dediği öyle 2-3 köy yakma faili meçhul muhabbetleriyle kürt hakları korumayla temel alınmış konular değil diyorum sana kaynaklarıyla. Kürdistan kurma hayalleri ve PKK temelleri 1920'lere gider. Bugün bitmemiş olmasının sebebi de Menemen'de bölücülerin temizlenmesi örneğinin güneydoğuda tam olarak bitirilememesidir. Evet güneydoğudaki bölücüler Atatürk zamanında temizlenememiş, harekatlardan geri kalanlar bugün terör örgütü kurma noktasına gelmiştir. Ben kürtlerden bahsetmiyorum ki ezilmediklerini "ispatliyim." PKK'nın temeli 1920 bölücülüğüdür demek kürtlerden ezilenler yoktur demek mi! Tabii ki eğitim alamayan sağlık hizmeti alamayanlar olmuştur, ancak bu hiçbir ayrılıkçı zihniyeti haklı çıkaramaz ki ayrılıkçıların gerekçeleri de bunlar değil zaten bu da ayrı bir konu. sir said: hahah o kadar da özgür değiliz işte, millet ondan sarılıyo silaha. bak belçikada, italyada adamlar o kadar özgür olabilmiş, bölünmeyi konuşabiliyolar, partilerini kuruyolar, paşa paşa siyasetlerini yapıyolar. "hoop birader vatana ihanet başkaldırı şşşş" falan diyen olmuyo ne hikmetse. sırf "düşündükleri" için kafalarına sokak ortasında kurşun da yemiyolar. çok godoş bu avrupalılar canım. Burası belçika değil. Quiternoob said: Oha değil, hiçbir zaman sizden olmamış insanların topraklarının sizin ülkenizin sınırlarına dahil olmasının kimseye faydası yok. Keşke ülke kurulurken söz verildiği üzere otonomiye sahip olsalardı da bugün şerefsizce ayrılmaya çalışmasalardı. Ayrılmaya çalışan yok, ayırmaya çalışan var. Bu topraklar asırlarca kardeş yaşadı, ingilizlerin cehalet sömürüsünün kurbanlarından biri daha.. Quiternoob said: Evet Kürtler bizden değiller. Sen bu lafınla ülkedeki etnik kökenlerden birine karşı ayrımcılık yapıyosun yaptığın bariz bölücülük moderasyon önlem almazsa bizzat şikayet edicem. sir said: e tamam ben ne demişim, adamlar bölünmeyi konuşabiliyolar demişim. verdiğiniz örnekler öyle kel alaka ki..nazi propagandası elbette yapamazsın, çünkü düşünce özgürlüğünün sınırı şiddete teşvik ve nefret suçudur. ama "bence bölünmeliyiz" demek ne şiddete teşviktir, ne de nefret suçudur, sadece siyasal bir görüştür. tıpkı şunlar gibi; anadilde eğitim olmalıdır vicdani ret hakkı olmalıdır belediyeler özerk olmalıdır "millet" bölünmez bir kavram değildir bunlar ne şiddete teşvik, ne de nefret suçu içeren siyasal ifadelerdir, dolayısıyla bunlarla ilgili herhangi bir yaptırım düşünce özgürlüğünün kısıtlanması anlamına gelir; netekim türkiyede yıllardır yaşanagelen de budur zaten. bunları söyleyen siyasi partilerin kapatılması bunun en bariz örneği. bu kapatılmalar yüzünden AİHM'de mahkum olmamız da cabası. Nefrete teşvik gibi bazı düşüncelerin özgürlüğünün olmaması gerektiğini itiraf etmen güzel ancak yetersiz. Dediğin gibi her düşünce %100 ifade edilemez çünkü halkı provoke edebilir, nefret ve savaş oluşturabilir. Provokasyon, nefret ve çatışmaya sebep olacak düşünceleri paylaşmak nasıl yasaksa bölünmeye sebep olabilecek düşünceleri de paylaşmak yasaktır çünkü bu düşünceler anarşi ortamı yaratır, ortamda kararsızlık oluşturur ve kararsızlık da kaosa çatışmaya ve ardından bölünmeye sebep olur. Hiçbir bölünme kaossuz olmaz. Dediğim gibi kaos da çatışmaya sebep olur. İşte dolaylı yoldan çatışmaya sebep olacağı için bölücü düşünceleri ifade etmek suçtur. Bu arada millet kavramının tanımını içeriğini hala öğrenememişsin. Millet kavramının tanımı zaten bölünme kavramına aykırı. Saçmalamışsın yani. ""millet" bölünmez bir kavram değildir"
Quiternoob Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 -007- said: Ayrılmaya çalışan yok, ayırmaya çalışan var. Bu topraklar asırlarca kardeş yaşadı, ingilizlerin cehalet sömürüsünün kurbanlarından biri daha.. Ee o cahil dediğin insanlar ayrılmak istemiyor mu sonuç olarak? -007- said: Sen bu lafınla ülkedeki etnik kökenlerden birine karşı ayrımcılık yapıyosun yaptığın bariz bölücülük moderasyon önlem almazsa bizzat şikayet edicem. Ben Kürtler'in bir eksiği vardır demiyorum sadece Türk değiller diyorum. Git kime edersen et, istersen savcılığa ver. Alakan olmayan adamlara lafa geldi mi sarmaşık gibi sarıl, Bu tatlı su bütünleştiriciliğine de hayranım,
-007- Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 Kürtlerin tümü cahildir kürtlerin tümü aykılmak istiyor demedim. Sen komple kürtler hakkında konuşarak etnik ayrımcılık yapıyosun senden fazla vatanına milletine bağlı kürtler var. Millet olarak Türk kelimesinin tanımında ırk yok. Eminim senden güzel Türkçe konuşan senden fazla Türk gibi yaşayan ve kafası Türk beyniyle çalışan kürt kanı taşıyanlar var bu adamlar senden daha fazla Türk buna emin olabilirsin. O yüzden bence başına hukuksal bi yaptırım gelmeden bu bölücü düşüncelerini kendine sakla derim.
dasaaa Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 -007- said: Sen bu lafınla ülkedeki etnik kökenlerden birine karşı ayrımcılık yapıyosun yaptığın bariz bölücülük moderasyon önlem almazsa bizzat şikayet edicem. ben bu konuda tarafım arkadaş, dedim ben.. 1.bu bölücülük olaylarına karşıyım. 2.pkk ile kürt halkı/kürt halkının haklarının birbirine karıştırılmasına karşıyım 3.pkk ve yanında kim varsa komple karşıyım. 4.açılım geyiği vs. pkk derseniz, bir tanesi içi doldurulmamış paket ötekisi ise terör örgütüdür. birinin içinin doldurulması ötekinin varlığını bitiremez diyorum. 5.6... daha sayarım.. ben tarafım bu konuda.dolayısı ile şuna şöyle yaptırım yapalım demem doğru olmaz, uymaz. diğer yöneticiler, adminler el atar konuya.
Quiternoob Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 -007- said: Kürtlerin tümü cahildir kürtlerin tümü aykılmak istiyor demedim. Ben dedin mi dedim? -007- said: Sen komple kürtler hakkında konuşarak etnik ayrımcılık yapıyosun senden fazla vatanına milletine bağlı kürtler var. Kürtler hakkında ne konuşmuşum pardon da? Şerefsizler mi dedim? Kötü kokuyolar mı dedim? Türk değiller dedim. Bölme işlemi yapınca bölücü olunmadığı gibi sınıflandırmak da ayrımcılık değildir. -007- said: Millet olarak Türk kelimesinin tanımında ırk yok. Eminim senden güzel Türkçe konuşan senden fazla Türk gibi yaşayan ve kafası Türk beyniyle çalışan kürt kanı taşıyanlar var bu adamlar senden daha fazla Türk buna emin olabilirsin. O yüzden bence başına hukuksal bi yaptırım gelmeden bu bölücü düşüncelerini kendine sakla derim. Ben Kürt kanı taşıyan ve çok güzel Türkçe konuşan biriyim şahsen ve kendimi de Türk görüyorum, Kürtlükle hiçbir alakam yok. Aynı şekilde yine Kürt kanı taşıyıp benden daha güzel Türkçe konuşan, daha Türk hisseden biri de vardır elbet. Ama buradaki dayanaklar "adamın gol diyo" değil "factler" üzerine olmalıdır. Kendini Türk hisseden Kürtler olduğu gibi hissetmeyen de var ve muhtemelen çoğunluktalar. İki farklı Türk kavramı var biri "Türkiyelilik" anlamında diğeri etnik kimlik anlamında ve sırf Türkiye değil Balkanlar'daki, Kafkaslar'daki Türk köylerini ayırt ederken de kullanılan bir kavram. Etnik olarak Kürt olup üst kimlik olarak Türk hisseden de vardır, hissetmeyen de. Sonuç olarak her ne kadar anayasa bunlara Türk diyor olsa da bu adamlar etnik olarak Türk değiller. Bunlara bölücü düşünce diyorsan da "bring it on" yani, istediğin yere şikayet edebilirsin.
-007- Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 sir said: 3) belediyelerin merkezi hükümetten özerk olması, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, farklı dillerde tabelalar/sokak-ilçe-köy adlarının veya özel isimlerin konabilmesi kısacası eğitim, dış ilişkiler ve güvenlik meseleleri haricinde özerk yerel yönetime geçilmesidir. ben ülkemde gittiğmi yerin adını okuyamıyorsam, vatandaşın ne dediğini anlamıyorsam öyle bir devlet olmasın zaten! Ortak resmi dilin tek olması bu yüzden şart. sir said: 4) millet, ülkeyle veya devletle veya toprakla aynı şey değildir. kendisini "tek millet" sayan bir milletin içinde bambaşka bir kültüre-dile-sosyal yapıya sahip başka bir topluluk veya topluluklar varsa, ona tek millet-bölünmez millet demek abestir, zaten o millet bölünmüştür. bu, fiziksel bi bölünme değil, kategoriktir. bütün ülkelerde toprak bütünlüğü esastır, eyvallah, ama millet bütünlüğü esas değildir. çünkü bu sefer milleti tanımlama kısmında zorluklar çıkar; ülkemizde olduğu gibi. "Türk" olmak, evet anayasada T.C. vatandaşı olmak olarak tanımlansa da aynı zamanda Türk adı, bir etnik kökenin adıdır. ve geçmişteki uygulamalarda türklüğün "türk etnik kökenine sahip olmak" şeklinde yorumlandığı olmuştur. dolayısıyla Türk kavramı, bir millet içindeki bütün parçaları kapsayıcı bir isim olarak kullanılamaz. Ne kullanılabilir? Türkiyelilik. Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı. böylece millet tanımlanırken kan bağına veya hali hazırdaki bir etnik kökene değil, toprak bağına atıfta bulunulur-millet içindeki farklı unsurlar da güzelce kapsanmış olur. Dediğim gibi sen millet kavramının anlamını bilmiyorsun. Millet kelimesiyle halk kelimesi birbirinden farklı keiimeler. Bir millette birden çok halk olması her halkın millet olacağı anlamına gelmez. Öyle olsa bugün ülkede 100 tane ülkecik olurdu, böyle düşünmek de cehalet. Bugün bırak ülkemizi, ülke dışında bile Türk milleti var komşu topraklarda bak bunları da öğren. Türk kelimesinin ırk adıyla millet adı olarak farklı anlamları var. Git önce bunların farklarını öğren. Türkiyelilik diye bi kelime dilbilgisi olarak yanlış. Türkiye kelimesinin kökeninde Türk var. "Amerikalı" kelimesinin kökeninde Amerika var, Amerik yok. O yüzden Türk kelimesi yerine Türkiyeli kelimesi kullanmak cahilliğin önde gideni ve temelde eziklik temelli bir kompleks de çıkabilir bazı bünyelerde. Quiternoob said: Kürtler hakkında ne konuşmuşum pardon da? Şerefsizler mi dedim? Kötü kokuyolar mı dedim? Türk değiller dedim. Bölme işlemi yapınca bölücü olunmadığı gibi sınıflandırmak da ayrımcılık değildir. Kürtler Türk değiller demek çok iddialı laf bak umarım başın derde girmez çünkü bariz bölücülük yapıyosun. Orda Türk kelimesi ırksa evet dediğin belki doğru olabilir ama bugün Türk kelimesi millet adı olarak kullanılıyor. Kürt ırkının bu milletten olmadığını ifade etmek açıkça suç. Quiternoob said: Ben Kürt kanı taşıyan ve çok güzel Türkçe konuşan biriyim şahsen ve kendimi de Türk görüyorum, Kürtlükle hiçbir alakam yok. Aynı şekilde yine Kürt kanı taşıyıp benden daha güzel Türkçe konuşan, daha Türk hisseden biri de vardır elbet. Ama buradaki dayanaklar "adamın gol diyo" değil "factler" üzerine olmalıdır. Kendini Türk hisseden Kürtler olduğu gibi hissetmeyen de var ve muhtemelen çoğunluktalar. İki farklı Türk kavramı var biri "Türkiyelilik" anlamında diğeri etnik kimlik anlamında ve sırf Türkiye değil Balkanlar'daki, Kafkaslar'daki Türk köylerini ayırt ederken de kullanılan bir kavram. Etnik olarak Kürt olup üst kimlik olarak Türk hisseden de vardır, hissetmeyen de. Sonuç olarak her ne kadar anayasa bunlara Türk diyor olsa da bu adamlar etnik olarak Türk değiller. Bunlara bölücü düşünce diyorsan da "bring it on" yani, istediğin yere şikayet edebilirsin. kürtler 8 milyon, kendini türk hissetmeyen kürtler gösterilerdeki bikaç bin kişi, dağdakileri de eklersen 500.000'i bulmaz. Bugün kürtler pkk'ya size mi düştü bizim hakkımızı savunmak diyor en ateşli pkk siyasetçilerinden pkk'ya karşı çıkanlar oluyor. Kürtler teröre bölücülere karşı pozisyonunu belli etsin, biz de kim kardeşimiz kim düşmanımız bilelim! Aket-Atum said: Diğer arkadaşları bilemem de ben internette (kastım konu dışı) birşey yazarken (kastım siyaset tartışmaları) "abi haksızsın, nedenlerini de aşağıdaki 5 paragrafta sıraladım" demektense "abi haksızın ve saçmalıyorsun" demeyi tercih ediyorum çünkü bazılarının aksine ne diğer insanlara birşey öğretme isteğim ne de "bakın lan ben bu işleri deli gibi biliyorum" deme isteğim var. Rapor okusam böyle olmazdı ama. edit: anlatım bozuklukları ve okuduğumuzu anlama Aynen haklısın. Çünkü anlayan adam zaten gelip öyle bişey yazmaz oraya. Sen paragraflarla sustursan da adam değişmez, çünkü anlamıyordur. Nefr said: demis oldugundan, direk bu mesaja cevaben yaziyorum. carpitildigi ya da yanlis anlasildigi gibi dusuncenin dogrulugu / yanlisligi / sacmaligiyla ilgili sorunum yok; ama fikir ifade etmek istemeyen adamin fikir tartismasina girmesini tasvip etmiyorum, bu konudaki motivasyonunu da merak ediyorum Tek kelimeyle katılmadığını söylemek de fikir ifade etmektir. Herkes en az 5 paragraf yazmak zorunda değil, ha yazsa daha güzel evet ama tek kelimeyle pozisyonumuzu gösterme hakkımız yok mu? Ki evet arkadaşın dediği gibi yazılanlardan anlamayan / değişmeyen / etkilenmeyen ya da / cevap yazamayan hatta belki de okumayan adam varsa tek kelime yazmak daha mantıklı evet.
sir Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 e türkçe bilmeyen adam da istanbula gelince tabelayı falan anlamıyo onu napıcaz? yok o gitsin öğrensin, efendi sensin çünkü =) her milletin bi ülkesi olucak diye kaide yok ki zaten, esas cehalet orda. "kullanmak cahilliğin önde gideni" veya "temelde eziklik temelli kompleks" derken güzel türkçemizi katletmeye utanmıyo musun milliyetçi arkadaşım?!? Türkiyelilik dilbilgisi açısından nasıl yanlış oluyor? mesela ben türkiye sınırları içinde yaşayan kürtlerden bahsetmek istiyorum (biliyosun ırakta, iranda yaşayanları da var, aa çok enteresan). Türk Kürtler mi dicem? yoksa türkiyeli kürtler mi? şimdi diceksin ki "kürt asıllı türk". peki türkiyede yaşayan türklere ne dicez o halde? türk asıllı türk?
Quiternoob Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 -007- said: Kürtler Türk değiller demek çok iddialı laf bak umarım başın derde girmez çünkü bariz bölücülük yapıyosun. Orda Türk kelimesi ırksa evet dediğin belki doğru olabilir ama bugün Türk kelimesi millet adı olarak kullanılıyor. Kürt ırkının bu milletten olmadığını ifade etmek açıkça suç. Kürtler'in hepsi Türkiyede yaşamıyor, hepsi kendileri olmayan farklı ülkelerin tebası. Üst kimlik olarak Türk olmak insanın kendine kalmıştır, kendini hissederse olur hissetmezse olmaz. Ki Türkçe bilmeyen bir insan bence hiçbir şekilde olamaz. -007- said: kürtler 8 milyon, kendini türk hissetmeyen kürtler gösterilerdeki bikaç bin kişi, dağdakileri de eklersen 500.000'i bulmaz. Bugün kürtler pkk'ya size mi düştü bizim hakkımızı savunmak diyor en ateşli pkk siyasetçilerinden pkk'ya karşı çıkanlar oluyor. Bunları saptayabilmen şu anki verilere göre mümkün değil. Bütün insanlara sorup Kürt olanlar "Ben Kürdüm" demediği sürece bilemezsin sayılarını, anca bölgelerin nüfusları üzerinden tahminler yapabilirsin ki en az bir 10-12 milyon varlar gibi gözüküyor. Meydanlara dökülenlerden analiz yapacak olursan o zaman Türk bayraklarıyla miting yapan Kürtleri de kat öyle karşılaştır. Öbür türlü yine gidip gördüğün yerlerdeki kişisel izlenimlere ya da DTP'nin aldığı oylara göre tahmin yürütebilirsin. DTP genel seçimlerde 6% küsür oy almıştı sanırım, yerel seçimlerde daha fazlaydı diye hatırlıyorum. Ama bunların hiçbiri çok da sağlıklı olmaz çünkü insanların fikirleri sürekli değişiyor. -007- said: Kürtler teröre bölücülere karşı pozisyonunu belli etsin, biz de kim kardeşimiz kim değil bilelim! Kürtler diye tek bir odak yok, bir sürü yere dağılmış milyonlarca insan ortak bir manifesto yayınlayamaz. Zaman içinde fikir birliği edebilirler anca o da izlenen politikaya bakar.
-007- Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 sir said: e türkçe bilmeyen adam da istanbula gelince tabelayı falan anlamıyo onu napıcaz? yok o gitsin öğrensin, efendi sensin çünkü =) her milletin bi ülkesi olucak diye kaide yok ki zaten, esas cehalet orda. Türkiyelilik dilbilgisi açısından nasıl yanlış oluyor? mesela ben türkiye sınırları içinde yaşayan kürtlerden bahsetmek istiyorum (biliyosun ırakta, iranda yaşanları da var, aa çok enteresan). Türk Kürtler mi dicem? yoksa türkiyeli kürtler mi? şimdi diceksin ki "kürt asıllı türk". peki türkiyede yaşayan türklere ne dicez o halde? türk asıllı türk? Türkçe bilmeyen adamı eğiticez zorla Türkçe öğreticez entegre edicez bu kadar basit. Buna istediğini de zulüm de asimilasyon de şiddet de insan hakları de bu toplumun birbirini anlaması şart ve bunun yolu entegrasyon! Gidip üniversite mezunu halimle kürtçe öğrenecek değilim ilkokul terk adam bi taraflarını yırtıp benim dilimi konuşmak zorunda o adam benden rahat yaşayamaz / ben o adam için 6 yaşından beri kasmıyorum! Amerika'da yaşayan Amerikalılara Amerika asıllı Amerikalı denmiyor. Amerikalı deniyor ve Amerik diye bişey yok. Türkiye'de yaşayan Türk'e Türk deniyor. (millet ve vatandaşlık adı olarak) Türkiye'de yaşayan kürte de Türk deniyor (millet ve vatandaşlık adı olarak, entegre olmuş ve aynı kafa yapısına sahipse) entegre olmamış ve cehalet sömürüsü altında Türkçe öğrenememişse Türkiye'de yaşayan kürte de kürt asıllı Türk deniyor (vatandaşlık olarak adı olarak) edit: anlatım bozukluğu
sir Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 bi dakka bi dakka türkiye asıllı ne demek ki? türkiye diye bi etnik köken mi var =) ben seni üzecek bi haber vereyim, Türkiyelilik kavramını bizzat Mustafa Kemal icat etmiştir ve Cumhuriyet'in ilk anayasa taslağında bu kavram mevcuttur. ama bence o da dilbilgisi hatası yapmıştır, ya da dur neydi eziklikten kaynaklanan kompleks temelli hedehödö
-007- Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 Türkiyelilik kavramı ülkenin ilk yıllarında kullanıldı mı bilmem, ancak o dönemde yeni bir ülke varsa farklı grupları yeni bir çatı altında toplamak için bu yanlış ifadenin kullanılması gayet manrtıklı olabilir. Bugün herkes Türk kimliği altında bu ülkede yaşıyor, ancak ne araplar ne lazlar ne romanlar bundan şikayetçi, nedense bazılarında buna karşı büyük bir allerji var. İşte bölücülerdeki bu zihniyet olsa olsa büyük bir eziklik temelli kompleks olabilir anlamında yazdım. Quiternoob said: Kürtler'in hepsi Türkiyede yaşamıyor, hepsi kendileri olmayan farklı ülkelerin tebası. Üst kimlik olarak Türk olmak insanın kendine kalmıştır, kendini hissederse olur hissetmezse olmaz. Ki Türkçe bilmeyen bir insan bence hiçbir şekilde olamaz. Sen kürtler türk değildir diyerek kürtlerin bi kısmından bahsetmiyosun bu ülkede kendini senden fazla kürt hisseden insanlara ayrımcılık ve bölücülük yapmış oluyosun. Quiternoob said: Kürtler diye tek bir odak yok, bir sürü yere dağılmış milyonlarca insan ortak bir manifesto yayınlayamaz. Zaman içinde fikir birliği edebilirler anca o da izlenen politikaya bakar. Kürtlerden kastım tutup da avrupadaki pkk haraççısı değil. Ya da ırakta devlet kurdum diye kendini tatmin etmeye çalışanı da değil. Kürtten kastım bu ülkede hala ırklardan ve etnik kökenden bahsetmek isteyen kesim, ülkedeki tümü de değil bak. Bugünün dünyasında etnisite üzerinden siyaset yapmaya çalışmak baya ilkelce.
sir Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 007 said: Türkiyelilik kavramı ülkenin ilk yıllarında kullanıldı mı bilmem, ancak o dönemde yeni bir ülke varsa farklı grupları yeni bir çatı altında toplamak için bu yanlış ifadenin kullanılması gayet manrtıklı olabilir. bence mükemmel bir kıvırma tekniği olarak paticik tarihine geçsin bu paragraf =) sen Atatürk'e takiyyeci mi diyosun, oportunist mi diyosun!!?!
Quiternoob Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 -007- said: Sen kürtler türk değildir diyerek kürtlerin bi kısmından bahsetmiyosun bu ülkede kendini senden fazla kürt hisseden insanlara ayrımcılık ve bölücülük yapmış oluyosun. Pardon da bir sürü anlamı olan bir sözcüğü hangi anlamda kullandığımı nasıl benden daha iyi biliyorsun? Daha önce söylediğim gibi, bölücülük bölme işlemi ayrımcılık da sınıflandırma değildir. Analiz yapmadan ülkeyi ısrarla homojen bir ülkü birliğiymiş gibi farzetmek olsa olsa bir rüyayı yaşamaktır, sonra demeyin bunlar neden böyle oluyor diye. Kürtler etnik olarak Türk değildir. Bu ülkenin üst kimliği de doğrudan Türk etnik kimliğiyle alakalı, ne kadar yakınsan o kadar kolay uyum sağlıyorsun. Adı Türk bir kere yahu? "Türk değilim Türkiyeliyim" diyen bir sürü Kürt var. Zaten böyle olduğu sürece kendine Türk demeyen bir sürü insan olur, normaldir. -007- said: Kürtlerden kastım tutup da avrupadaki pkk haraççısı değil. Ya da ırakta devlet kurdum diye kendini tatmin etmeye çalışanı da değil. Kürtten kastım bu ülkede hala ırklardan ve etnik kökenden bahsetmek isteyen kesim, ülkedeki tümü de değil bak. Bugünün dünyasında etnisite üzerinden siyaset yapmaya çalışmak baya ilkelce. Kimi kastedersen et dediğim geçerli, bu kadar kalabalık ve bölünmüş bir topluluk ortak hareket edemez. Örgütlü olmaları lazım bunun için. Etnisite bir etkendir, siyaset gerektirir ya da gerektirmez. İmparatorluklar devri bitti, artık herkesn kendi kimliğine söz hakkı istiyor.
-007- Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 sir said: 007 said: Türkiyelilik kavramı ülkenin ilk yıllarında kullanıldı mı bilmem, ancak o dönemde yeni bir ülke varsa farklı grupları yeni bir çatı altında toplamak için bu yanlış ifadenin kullanılması gayet manrtıklı olabilir. bence mükemmel bir kıvırma tekniği olarak paticik tarihine geçsin bu paragraf =) sen Atatürk'e takiyyeci mi diyosun, oportunist mi diyosun!!?! Türkiyelilik kavramının o dönemde nerde nasıl geçtiğini göstermedikçe konu hakkında bilgim olması da beklenmesin. Açıkça bu kullanımın ilk nerde kullanıldığını bilmediğimi ifade ediyorum, ancak ki varsa da bana göre mantıklıdır evet bunun kıvırmakla bir ilgisi yok. O dönem 1-2 yerde kullanılmasının oportunistlikle takiyyecilikle hiçbir bağlantısı yok. Yeni bir sistem kurmuşsan her şey mükemmel başlamak zorunda değil, zamanla dönemin gereklerine göre bugün tasvit etmeyeceğin uygulamalar olabilir bundan doğal bişey yok. Ha onu da geç, Atatürk her lafında "Türk milleti" ifadesini kullanır o yeni dönemde bile senden daha milliyetçi yani. nedanko said: Escinsel evlilik devlet politikasi olsun, bu millet kendi cocugunun dugununu yapar. O yuzden degistirilmesi gereken toplum degil, devlettir bu ulkede. Bu ulkede hangi degisim toplumdan kaynaklanan bir istekle basarilmistir? Demokrasi oyle mi geldi? Ve ya Turkiye Cumhuriyeti oyle mi kuruldu? Hep yukardan birileri dikte ederek basarildi bunlar. Bu iside oyle atlaticaz. akp değiştirsin bakalım yasayı, gör ertesi gün ne oluyo ülkede. Öyle kolay değil milleti değerlerinden değiştirmek. Bu ülkenin kuruluşu bile başlı başına toplumdan kaynaklanan bir istekle başarılmış. Ha bugün biraz koyunlaşma yok mu? Kesinlikle var o açıdan katılmıyo değilim, işte o yüzden diyorum keşke cumhuriyetin ilk yıllarındaki kafası çalışan halk geri gelse, artık böyle koyun olmasak. Quiternoob said: Pardon da bir sürü anlamı olan bir sözcüğü hangi anlamda kullandığımı nasıl benden daha iyi biliyorsun? Daha önce söylediğim gibi, bölücülük bölme işlemi ayrımcılık da sınıflandırma değildir. Analiz yapmadan ülkeyi ısrarla homojen bir ülkü birliğiymiş gibi farzetmek olsa olsa bir rüyayı yaşamaktır, sonra demeyin bunlar neden böyle oluyor diye. Kürtler etnik olarak Türk değildir. Bu ülkenin üst kimliği de doğrudan Türk etnik kimliğiyle alakalı, ne kadar yakınsan o kadar kolay uyum sağlıyorsun. Adı Türk bir kere yahu? "Türk değilim Türkiyeliyim" diyen bir sürü Kürt var. Zaten böyle olduğu sürece kendine Türk demeyen bir sürü insan olur, normaldir. Genelde insanların başına hukuki problemler geldiğinde böyle konulara kurban giderler zaten. Sen öyle bir genel laf ediyorsun ki bugün asıl kullanıldığı anlamla düşününce bölücülük sonucu çıkıyor. Aklında bulunsun düşüncelerini ifade etmek için seçeceğin kelimeleri hangi anlamda ifade ettiğini açıkça yazmazsan başına baya bi dert alırsın benden sana bi tavsiye. Sen düzeltmedikçe o cümle şu haliyle tüm kürtleri ve Türk kelimesinin tüm anlamlarını kapsıyor ve bölücü ifade ediyor yani bunu bil. "Bu ülkenin üst kimliği de doğrudan Türk etnik kimliğiyle alakalı, ne kadar yakınsan o kadar kolay uyum sağlıyorsun. Adı Türk bir kere yahu?" Üst kimlik alt kimlik diye bişey yok. Nasıl insanın ruhu ve bedeni varsa ikisi farklı kategoriler. Bugünün modern dünyasında insanlar toplum içinde ben şu kökenden geliyoru muhabbeti yapmaz, utanır komik durur. O yüzden herkes Türk denince ırktansa ortak manevi millet kavramını anlıyor. Bu ülkenin ortak manevi kimliğiyle Türk ırkı birbirinden alaksız kulvarlar yani. Sen böyle diyerek elmayla armutu kıyaslıyosun, farklı kategoriler. Öyle ne kadar yakınsan da o kadar uyum sağlıyorsun diye bişey yok. Aponun annesi Türk mesela, Türk kanı taşıyor da ne oldu? benzer mantıkla kürt kanı taşıyıp senden fazla entegre olmuş Türk'üm diyen adam var Türk milletinin ırkla bi alakası yok. Quiternoob said: Kimi kastedersen et dediğim geçerli, bu kadar kalabalık ve bölünmüş bir topluluk ortak hareket edemez. Örgütlü olmaları lazım bunun için. Etnisite bir etkendir, siyaset gerektirir ya da gerektirmez. İmparatorluklar devri bitti, artık herkesn kendi kimliğine söz hakkı istiyor. Örgütlü olmalar lazım bunun için= DTP ne? Tüm kürtler DTP değil evet, ama zaten pozisyonunu belli etmesi gereken zaten o tayfa. Batıdaki entegre olmuş adam değil. Etnisite orta çağın ilkel muhabbetlerinden biri. PKK'nın etnisiteyle bir alakası yok, 1920 isyanlarında bile etnisite geçmez. Etnisite son yıllarda cahilleri kandırmak için anlatılan masallardan biri ve toplum içinde muhabbetinin geçmesi komik karşılanıyor. Etnisiteyle siyaset yapmak da başarısız gördüğün gibi, işe yaramıyor/yaramayacak ki neden ezikçe olduğundan bahsetmek için de sayfalar lazım. Aynı ırkta herkes aynı düşünmez. İşte bu yüzden etnisiteyle siyaset yapmak mantık hatası en basitinden. Sparkcaster said: kürtçe eğitim zart zurt, bana şunun cevabını ver sir, eğitim ekonomi vs gelişince pkk silah bırakacak mı? cevap bekliyoruz? senin yerine ben veriyim cevabı: tabii ki koca bi hayır. PKK bugüne kadar ne zaman silah bıraktı, başı ezilip köşeye sıkıştırıldığı zaman. O yüzden açılım maçılım yapmayın, girin kuzey Irak'a terör bitsin. Asala'yı nasıl bitirdiyseniz avrupadaki destekçilerini temizleyerek, bunun da yolu belli. Başka yolu yok. sir said: bence burada yeni anayasa için "konsensüs" yapması gerekenler periferide kalanlar olmalı; aleviler, kürtler, solcular(tabi devletçi olmayanları kastediyorum), gayrimüslimler.. iktidara hangi parti gelecekse gelsin, bu kesimlerle anlaşmadığı müddetçe bu ülke bir adım dahi ileri gidemez artık. akp, yeni bir anayasa taslağıyla bu kesimleri ikna edebilirse ne ala, bu tarz bi kozmopolitliğe en açık durabilen parti o. chp-mhp koalisyonunun bunu yapması imkansıza yakın gibi geliyo bana, çok radikal bir söylem değişikliğine gitmedikleri sürece. Artık millet bu etnisite saçmalıklarının karın doyurmadığını anladı, toplum artık bu bizi 1 adım ileri götürmeyen aptal tartışmalar yerine ekmek istiyor iş istiyor güvenlik istiyor. O yüzden sonraki seçimin daha farklı olacağını düşünüyorum.
sir Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 Mesaj tarihi: Haziran 24, 2010 yanlış bilgiler bunlar, kurtuluş savaşı bitene kadar ortada türk milleti diye bişey yok, türkiye milleti var, türkiye ordusu var..ayriyeten kürtlere özerklik sözü de var yine lozandan ve cumhuriyetin ilanından önce. cumhuriyetin ilk yıllarında kafası çalışan halk bu laflara inanıyo işte çift sıfırlı arkadaşım. ama bu bilgiler işine gelmez, "mükemmel" bi hale gelmeden önceymiş bunlar işte =) sparkcaster'a cevabımı vermiştim zaten, konu kalkınma-ilerleme veya ekonominin konusu olmaktan çıkalı bi 40 yıl oluyor. doğu ve güneydoğuyu ortak pazara dahil etmeden evvel kürt kimliği asimile edilseydi bugün kürt sorunu olmazdı. edilmedi, ortak pazarla beraber kürt kimliği de oturdu, sağlamlaştı. eh, artık geçmiş olsun, istediğin kadar yatırım yap, iş-aş muhabbeti çek kürt sorunu artık bir kimlik sorunudur. kürtler türktür demekle, alt-kimlik üst-kimlik yoktur demekle ne kadar saçmaladığını farketmeni diliyorum. bütün dünya farklı dillerin-kültürlerin-kimliklerin tanınmasını, çokkültürlülüğü ve birarada yaşamayı tartışıyoken bunlarla siyaset yapmayı "ilkel" addetmen, zamanın ruhuna ne kadar uzak kaldığının ve ilkelliğin bizzat taşıyıcısı olduğunun bir başka göstergesidir.
Öne çıkan mesajlar