Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Raw - JPG sorunum.

Stormraiden

Öne çıkan mesajlar

Selamlar öncelikle.Bende bi proff. fotoğraf makinası varda her zaman hem raw+jpg şeklinde çekiyodum vs.. bugün gene bir sürü fotoğraf çektim.Ama dün peder beyler kurcalarken formatını sadece Raw yapmış. Bunların formatını değiştirebileceğim bir program varmı bildiğiniz acaba? Kullanışlı bişey şöle..
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 hafta sonra ...
  • 2 hafta sonra ...
fastreloader said:

yav said:

Hatta hafıza kartına daha çok fotoğraf çekmek için hepsini sadece raw çekip eve geldiğin vakit topluca jpege dönüştürmek daha makul..
nasılnasıl?

ney nasıl
raw'a ihtiyaç duyan birisinin fotoğraflarını raw+jpeg olarak çekmesine gerek yok diyorum hepsini raw çeksin evde jpeg yapar tek seferde..

@Bone, o arada sadece raw çekilmiş olanları nasıl jpeg yapacğaını sormuş toplucana
Sosyal ağlarda paylaş

• 3 hafta sonra ...
Ferrero said:

Raw'lar, Jpeg'lere göre daha büyük verilerdir. O yüzden Raw çekip evde Jpeg'e çevirmesi saçma.

Niye saçma olsun yav,
makinede raw ile çekip evde gerek varsa 3-5 değeri düzeltip jpeg'e dönüştürmekten kralı mı var.

Nası yani dışarda daha ufak, niteliksiz bi formatla çekip evde daha büyük formata dönüştürmesi mi mantıklı :D mümküm değil zaten de işte.. anlamadım demek istediğini. Raw gereksiz diyosun sanki o.o
Sosyal ağlarda paylaş

Ferrero said:

Raw'lar, Jpeg'lere göre daha büyük verilerdir. O yüzden Raw çekip evde Jpeg'e çevirmesi saçma.

rawların jpg'şere göre daha büyük soylar olmasını bir sebebi var.

cok kabaca anlatırsak, ditjital bir fotoraf makinesi, bir kareyi sensöründe pozlar, sorna kullanıcının sectiği ayarlara göre sensördeki görüntüyü işler ve kaydeder.
sonucta ortaya jpg cıkar.
Rawda ise kaydedilen dosya hem sensördeki işlenmemiş ham görüntü, hemde işlenmiş jpg'dir.

böylece fotorafcı, evine döndüğünde raw üzerinde ceşitli denemeler yaparaki hem hatalarını kapatabilir, hemde basşa ayarlarla nasıl sonuclara ulaşıcağını görebilir. böyle güzel birşeydir raw.

eğer fotoraf makinesinden aktarıcağınız alette direk sunum yapmıycaksanız, raw'un yanıda birde jpg kaydetmenıze gerek yok. acıkcası dijital eckilen her fotorafın biraz kurcalanması gerektiğini düşünüyorum
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...