Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Su Kirliliği analizleri için numune alma


Dynun

Öne çıkan mesajlar

NUMUNE ALMA

Numune alma ve koruma metotları çok farklı olduğundan dolayı kimyasal, bakteriyolojik ve radyoaktivite analizleri için ayrı ayrı numuneler alınmalıdır. Aynı kaynaktan her üç numune de alınacak ise, bakteriyolojik analize tabi tutulacak numune önce alınmalıdır.

a) Fiziksel ve Kimyasal Analizler İçin Numune Alma

Fiziksel ve kimyasal deneyler için alınacak numunelerin hacmi en az 1 lt olmalıdır. Numuneler polietilen, borosilikat cam veya pilipropilenden yapılmış kaplara konulmalı ve aynı cins kapakla, hava ile teması kesilecek şekilde kapatılmalıdır. Numune kap ve kapakları çok iyi temizlenmeli, numune suyu ile en az 3 kez çalkalanarak hava boşluğu kalmayacak şekilde doldurulmalıdır.


Numune kabına yapıştırılacak etikette şu bilgiler mutlaka bulunmalıdır.

- Suyun alındığı mevkiinin adı
- Suyun adı
- Su numunesinin alındığı tarih ve saat
- Numune kapları üzerinde numaralar.

Numune alan kişi, numune ve deney sonuçlarının değerlendirilebilmesi için :

- numunenin alındığı andaki hava şartlarını
- numunenin alındığı yerdeki su seviyesi veya debisini
- Numunenin korunması için uygulanan işlemleri bilgi olarak
verilmelidir.




Numune Alma Noktalarının Seçimi

Numune alma noktasının seçimindeki temel prensip, toplam su kütlesini tam temsil edebilecek noktanın bulunmasıdır. Numune, aynı zamanda farklı noktalardan alınabileceği gibi, farklı zamanlarda aynı noktadan alınan numuneler birleştirilerek de alınabilir. Ancak farklı zamanlarda aynı noktadan alınarak numunelerin birleştirilerek analize gidilmesi sağlıklı netice vermez.

1 - Akıntı Ve Akarsulardan Numune Alma

Akıntılarda suyun bileşimi ; derinlik, akıntı hızı, genişlik ve seçilen nokta ile kıyılar arasındaki uzaklıklara bağlı olarak değişir.
Su derinliği yeterli ise akıntının etkisini de dikkate almak için, iki kıyının ortasındaki noktadan, dipten yüzeye doğru birkaç kısım alınır ve bunlar karıştırılarak numune oluşturulur.
Derinliği az olan akıntıların tam orta noktasından ve orta derinlikten tek numune alınır.
Bir kirletici karışımının varlığının tespiti halinde, karışımın en iyi olduğu nokta numune alma noktası olarak seçilir.

2 - Göl, Baraj ve Göletlerden Numune Alma

Önce numune alınacak göl, baraj ve göletlerde keşif yapılır. Sonra havzanın büyüklüğüne göre ve numune alınan bölgeyi en iyi temsil edebilecek noktalar seçilerek numuneler alınır.
Varsa kirletici noktalar tespit edilir ve Karışımın en iyi olduğu noktadan numune alınır,



3 - Kaynak, Pınar ve Benzeri yerlerden Numune Alma

Küçük debili kaynaklardan suyun çıktığı yerden, büyük debili ve göllenmiş kaynaklarda gözelerden birinden numune alınır.

b) Bakteriyolojik Analizler İçin Numune Alma

Bakteriyolojik analizler için alınacak numunenin miktarları suyun kirliliğine bağlı olup, genellikle 100 – 200 ml numune yeterlidir. Numune kabı olarak, traşlı cam kapaklarla sıkıca kapatılabilen renkli şişeler kullanılır.
Klorlanmış sulardan numune alınacaksa, şişe önce 180 oC de bir saat sterilize edilir. Sonra, içine her 100 ml için, % 10 luk sodyum tiyosülfat çözeltisinden 0.1 ml konur. Rodajlı kapak sıkıca kapatılarak 120 oC 15 dk sterilize edilir.
Numune kabı, numunenin alınacağı zamana kadar kapalı muhafaza edilmelidir. Kap açıldığında, kapağının kirlenmemesine ve elden kir ve pislik bulaşmamasına dikkat edilmelidir. Numune kabı su ile tam olarak doldurduktan sonra, içinde hava kabarcığı kalmayacak şekilde sıkıca kapatılır ve analize başlayıncaya kadar hiç açılmamalıdır.
Bakteriyolojik analizleri için numune alma noktalarının seçimi ve numune alımları, Fiziksel ve Kimyasal analizlerde alınan numuneler gibidir.


c) Radyoaktivite Analizler İçin numune Alma

İçme sularında radyoaktivite analizleri için, özel durumlarda ve ihtiyaç duyulduğu zaman yapılır.
Radyoaktivite analizleri için numune alma noktalarının seçimi ve numune alımları, Fiziksel ve Kimyasal analizlerde alınan numuneler gibidir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

"roket adam" said:

çevre mühendisliği alanının uygulamalarıyla uğraşan kimyacılardan nefret ediyorum.


abi ESKİ'nin KİMYA LABORATUVARI'NI ziyaret ettim. Aletli analiz ve analitik kimya lab'daki işlemlerin dışında bi bok yoktu iyi de maaş alıyolardı kızlar.

Biri metalurji mühendisi biri gıda mühendisiydi. Eve geldim kafayı vurdum sonra.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...
×
×
  • Yeni Oluştur...