Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Meslek Seçimi


-Dark_Angel-

Öne çıkan mesajlar

Şimdi öss'ydi meslek seçimiydi falan baya kafam karışık kararsızım. Tahminen 10-15k gibi bişey olacağım öss'de. İzmirde oturuyorum.

Şimdi şu var Ege üniversitesi iyi güzel, iyi bir mühendisliğinede girebilirim sanıyorum. Ama Ege üniversitesi Ege bölgesinde en fazla biraz daha etrafta tanınan bir üniversitedir. Yurt dışında herhangi bir geçerliliği yok. Egede okumaya başladıktan sonraki hayatımı hemen hemen tahmin edebiliyorum. Yine ailemin yanında kalıcam çünkü mecbur kalmadıktan sonra başka eve çıkmam mümkün değil. Mezun olduktan sonrada bi şirkette 2bin lirayla işe başlarım. Çalışırım evlenirim terfi ederim vsvs. böyle gider. Şu varki ben daha iyisini yapabiliceğime inanıyorum. Herkesin mühendis doktor olmaya kastığı şu dönemde biraz soğumuş durumdayım açıkçası mühendisliklerden. Alternatif olarak mesela Fizik okumayı düşünüyorum tüm çevremin o ne fizik öğretmenimi olucan deyişlerine karşın =P. Odtü Fizik mesela rahatça girebiliceğim bi bölüm. Baya araştırdım iş imkanları falan düzgün ortalamayla mezun olmuş öğrencilerin ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN, TAEK ve başka birçok şirkette iş bulabildiğini duydum. Ayrıca bunun yüksek lisansı yurt dışısı var. Akademik kariyer şansı var.

Çok hayal gibi gözükebiliyor ama yapılabilir şeyler bunlar. Yani uzun lafın kısası teorisyen olasım, bilim adamı olasım, hayallerimin peşinden koşasım var. Sizin de bir yorumunuzu alıyım dedim. Akademik kariyer hakkında bilgisi olan, ana bilim dalı okumuş yada bilgisi olan insanlardan öneriler bekliyorum =).
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ol abi ol akademisyen ol

fizik mi okumak isitosun oku, asistanlık yaparsın bilim bu sonuçta hocan bilmemneye proje hazırlar ona yardım edersin ismin geçer vs, çok öle adam var türkiyede, yurt dışına gidersin master ve doktora için. Eğer böle bi isteğin varsa sakın peşini bırakma derim.

Ama tavsiyem Ege üni,versitesi deil de , istanbula gelmen yönünde, ytü olur itü flaan olur eğer kazanaiblirsen tabi ki odtü olursa odtüye git ama yani istanbul iidir ilerisi için de
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Akademisyenlik yolu bir acayip ya çok idealsit olmak gerekiyo kanımca ki sende de o ışık var,
ama işte bence çok yorucu temiz muh olup 2bin 3bin almak varken
taa prof oldugunda alcan bunu kendini bilime adamak böle bişe ama sanırım. (tabi sonra özel şirketelere danışman vs olup çoçuguda koyabilrsin)
Sabahtan akşama kadar makale okurum ceviriim bunu zevkle yaparım sınavdan sınava girerim yurtdışına gidip seminerden seminere koşarım diyosan bırakma peşini ülke bilim adamı kazansın.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Şuan odtüde mühendisliklere verilen general physics II 106 kodlu dersi almaktayım.Bazı hocalar o kadar kötü ki.Şu an fen edebiyat dekanı can cüneytten alıyorum dersi ve sınıfta 100 kişi var.Hatta diğer sectionlardan gelen öğrenciler yüzünden arka sıralarda ayakta bir çok kişi gibi ders dinlediğimi biliyorum.Umarım işini iyi yapar böyle biri olursun.Prof ünvanını alıp hayattan bezmiş öğrencileri de bezdiren bir tip olma :D
Yada hiç ders işine bulaşmayıp ağır bilime gir tabi orası ayrı :P
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

birincisi, 15k garanti diye düşünme düşüncek olsan bile çok dipte tut bu düşünceyi sonra patlayınca kötü oluyor baya.

ikincisi, öss'de yapacağın tercih seni sen yapmayacak. yani ege'de kalan herkes sıradan adam olacak diye bişey yok.

üçüncüsü, ege'yi boşver :D 10-15k dan bahsediyosun, 10k civarı hacettepe'ye falan yetiyordu sanırım ee mühendisliği için, ytü falan da o civardır net bilmiyorum ea'cıyım ama bildiğim şey hacettepe,ytü 'de vs. okuman izmirde aile yanında kalıp ege'de okumandan çok daha iyi olur -bence-
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

-Dark_Angel- said:

Sırf o yüzden vazgeçmiyorum zaten. Merak ettiğim akademik kariyer dışındada iş imkanları varmı ? Yani iyi bi dereceyle mezun olursan ne yaparsın bir fizikçi olarak Türkiyede ?


Şöyle diyeyim, fizikçi olup yurtdışında akademik kariyer planlıyorsan hem kalite olarak hemde maddi olarak kesinlikle sorun yaşamassın. master , doktora vs. şeklinde basamak basamak her birini farklı şehirlerdeki okullarda yapıp daha sonra farklı bir ülkede tekrar akademisyen olarak hem gezip hem güzel para kazanıp hemde datmin olabilirsin. Avrupa'da fizik okuyup özel sektöre gireceğim diyorsan o da çok kolay olmuyor çünkü birçok ülke kendi dilinde konuşup iş yapabilen elemandan yana. Ama akedemisyenlikte at koşturabilirsin ingilizce sayesinde.

Türkiye'de ar-ge mantığı pek gelişmediğinden, sadece fizik bilgilerinle girip özel sektörde çalışamassın. belli uzmanlıklar ve akademik kariyer sonrası ancak işte danışmanlıklar verebilirsin firmalara yada fiziksel prensiplerle çalışan birtakım cihazlar var işte onlarla alakalı bir konumda iş yapabilirsin. Ve klasik senaryo var birde öğretmenlik/akademisyenlik.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

-Dark_Angel- said:

Sırf o yüzden vazgeçmiyorum zaten. Merak ettiğim akademik kariyer dışındada iş imkanları varmı ? Yani iyi bi dereceyle mezun olursan ne yaparsın bir fizikçi olarak Türkiyede ?


banka ceo sunun fizik mezunu olduğunu da gördüm.

carrefour'un türkiye genel müdürü veteriner mesela :D

o biraz şansa da bakıyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

okuma. bu ülkede temel bilim okumak enayilik. devlet adam yerine koymuyor başta temel bilimler mezununu. o senin dediğin aselsan fizikçi alıyomuş falan hep eskidenmiş. gir bak bakalım kaç tane ilanlarında fizikçi arıyorlar. kariyer nete fizik yaz anahtar kelime olarak bak bakalım kaç ilan var. ben baktım az önce 250 civarı ki bunun %80 den fazlası "fiziksel görünüş" anlamında :D. bir de mühendis yaz 4800 civarı bir sayı geliyor. yani toplam 50 ilan ya vardır ya yoktur fizik mezunu arayan. Ee devlet de almıyor zaten. Ha diyorsanki devlete düz memur olurum o olabilir. ama yok bir uzman olayım yada müfettiş olayım falan diyorsan yok öyle bir şey artık. Gelelim araştırma görevlisine, bir kere zaten hangi bölümü bitirirsen bitir araştırma görevlisi zaten olabilme şansın var devlette. Peki diyelim ki özel ünilerde hoca olmak istedin. Yeni açılan özel üniversitelere bak % de kaçında fizik bölümü var. Maksimum %10 dur. Yani bu ülkede temel bilim ölü artık. Hele diğerleri bir nebze daha iyidirde hele hele fizik yalan tamamen ki zaten puanlarındanda anlaşılıyor. Devlet politikası sonucunda bu hale geldi temel bilimler. Sen her üniversitene fizik bölümünü kur her birinden senede 100 boş adam mezun et. Sonra doğal olarak ne özel sektör işe alır nede devlet. Yani kısaca bu ülkede temel bilim okumayın. tıp okuyun, mühendislik okuyun, hukuk okuyun elinizde "mesleğiniz" olsun.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

-Dark_Angel- said:

Sırf o yüzden vazgeçmiyorum zaten. Merak ettiğim akademik kariyer dışındada iş imkanları varmı ? Yani iyi bi dereceyle mezun olursan ne yaparsın bir fizikçi olarak Türkiyede ?


özel dersten sağlam para kırarsın mesela dsf
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

@Eaglewingg : "Sen her üniversitene fizik bölümünü kur her birinden senede 100 boş adam mezun et."

Doğru diyosun bu konuda eredeyse barajı geçenler girebiliyo sırada üniversitelerin temel bilim bölümlerine. Ama sonuçta iyibir okuldan iyi bir dereceyle mezun olmuşununda yüzüne bakılmıyormu artık ? Ayrıca illa ki bir firmaya girmeyedebilirim. Yüksek lisansdı doktoraydı. Bu yollar hakkında fazla bir bilgim yok. Yüksek Lisans 2 sene Doktorada bir 4 sene bildigim kadarıyla. Bu süreçler içerisinde geçimini nasıl sağlıyorsun ? Yüksek Lisans yada Doktora öğrencileri ne yapıyor ?

@copry : İnsanlar neden sevmiyor Ankara'yı bu kadar ya =( ? =D
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...