Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

regresyon analizi

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
şimdi bu şerefsiz katsayıların varyanslarını hesaplarkene

Se^2=∑et^2
               n-k

kısmında bu "k" nedir? hani elimdeki modelde 2 olarak alınmış ve bir x var bir y var bunların sayısı mı? eğer öyleyse x, y, z olsaydı o zaman k=3 mü olacaktı?

deadwoll online mısın?
Mesaj tarihi:
k değişken değil, modeldeki parametre sayısı. Basit doğrusal regresyonda da 2 tane oluyor haliyle. Çoklu doğrusal regresyon falan olsaydı parametreleri sayacaktık yani, değişkenleri değil.

Modelde x, y, z olsaydı 3 olacaktık evet ama y bağımlı değişken olduğundan zaten onunla işimiz yok, o masum. Sabit parametre x'in parametresi ve z'nin parametresiyle olacaktı bizim işimiz.

Yani t testi yapıp da sabit parametre anlamsız çıkarsa k = 1 de olabilir basit doğrusal regresyonda aslında.

Bir de o parametreye ait varyansı bulmak istersen eğer bu formülden bulduğun değerle parametreyi çarpacaksın. var(Bi)'ler böyle hesaplanıyor.

Not: Abi keşke ÖM atsaydın, sabah 8'e kadar uyanıktım halbuki, buraya bakmadım hiç :/ Umarım işine yaramıştır.
Mesaj tarihi:
yaradı nayradı :) yarın 12 de sınavım var bakalım.. hoca formüülleri vermeyeceğim diye çkışmış bizimkilere olamdı ben sabah erkendne gidip "hocam yakmayın doktoramı pls en azından saddece bana verin formülleri" diyeceğim :P
Mesaj tarihi:
Eğer sevdiysen dersi bence daha fazlasını al. Eğer yüksek lisansta falan iktisat/yöneylem üzerine okuyacaksan (end. müh. okuyordun sanırım) istatistik/ekonometri bilgisi çok işine yarar.
Mesaj tarihi:
ulan ben daha veremedim..daha doğrusu sınav ertelendi salıya bakalım kısmet

hayır benim konum daha siyasal iktisat ağırlıklı öyle model parametre fln gerek yok.. sosyoloji/antropoloji dersi verseler daha mantıklıydı
Mesaj tarihi:
Olayları yorumlamak/eleştirebilmek adına bence gerekli temel ekonometri bilgisi.

Cidden Türkiye'de öyle komik makaleler yayınlanıyor ki akademisyenler tarafından biz koca bir dönem sadece o makaleleri incelediğimiz süper bir ders almıştık.

edit: uykum gelmiş typoyu geçtim direk zamirleri ve iyelik eklerini atlamaya başlamışım asdaf
Mesaj tarihi:
deadwoll said:

Eğer sevdiysen dersi bence daha fazlasını al. Eğer yüksek lisansta falan iktisat/yöneylem üzerine okuyacaksan (end. müh. okuyordun sanırım) istatistik/ekonometri bilgisi çok işine yarar.
aldığım seçmeli ders de deney tasarımı diye bi dersti zaten. seviyorum istatistiği.
  • Yeni Oluştur...