mawiman Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 Madde 1 Bütün insanlar özgür; hak ve haysiyetler bakımından eşit doğarlar. Akıl ve vicdana sahiptirler ve birbirlerine karşı kardeşlik zihniyeti ile hareket etmelidirler. Madde 2 Herkes ırk, renk, cins, dil, siyasi veya diğer herhangi bir akide, ulusal veya sosyal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin, işbu Bildirge'de ilân olunan tüm haklardan ve tüm özgürlüklerden yararlanabilir. Bundan başka, bağımsız ülke uyruğu olsun, vesayet altında bulunan, sair egemenlik kayıtlamasına tâbi ülke uyruğu olsun; bir şahıs hakkında uyruğu bulunduğu ülke veya ülkenin siyasi, hukuki veya uluslararası statûsû bakımından hiçbir ayrılık gözetilmeyecektir. Madde 3 Yaşamak, özgürlük ve kişi güvencesi her insanın hakkıdır. Madde 4 Hiç kimse kölelik veya kulluk altında bulundurulamaz; kölelik ve köle ticareti her şekliyle yasaktır. Madde 5 Hiç kimse işkenceye, insanlık dışı ve haysiyet kırıcı zalim cezalara veya muameleye tâbi tutulamaz. Madde 6 Herkes, her nerede olursa olsun, hukuk kişiliğinin tanınması hakkına sahiptir. Madde 7 Kanun önünde herkes eşittir ve farksız olarak, kanunun eşit korunmasından yararlanma hakkına sahiptir. Herkesin işbu Bildirge'ye aykırı her türlü ayırt edici muameleye karşı ve böyle bir muamele için yapılabilecek her türlü kışkırtmaya karşı korunma hakkı vardır. Madde 8 Her şahsın kendisine anayasa ve kanun ile tanınan temel haklara aykırı muameleye karşı füli sonuç verecek şekilde ulusal mahkemelere müracaat hakkı vardır. Madde 9 Hiç kimse keyfi olarak tutuklanamaz, alıkonulamaz veya sürülemez. Madde 10 Herkes haklarının, vecibelerinin veya kendisine karşı cezai nitelikte herhangi bir isnadın tespitinde, tam bir eşitlikle, davasının bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından ve açık olarak görülmesi hakkına sahiptir. Madde 11 1. Bir suç işlemekten sanık herkes, savunması için kendisine gerekli bütün imkânların sağlanmış bulunduğu açık bir yargılama ile, kanunen suçlu olduğu tespit edilmedikçe, masum sayılır. 2. Hiç kimse, işlendikleri sırada ulusal ve uluslararası hukuka göre suç teşkil etmeyen fillerden veya ihmallerden ötürü mahkûm edilemez. Bunun gibi, suçun işlendiği sırada uygulanan cezadan daha şiddetli bir ceza verilemez. Madde 12 Hiç kimse, özel hayatı, ailesi, meskeni veya yazışması hususunda keyfi karışmalar, şeref ve şöhretine karşı tecavüzlere maruz kalamaz. Herkesin, bu karışma ve tecavüzlere karşı korunma hakkı vardır. Madde 13 1. Herkes, herhangi bir devletin arazisi dahilinde serbestçe dolaşmak ve ikamet etmek hakkına sahiptir. 2. Herkes, kendi ülkesi dahil olmak üzere, herhangi bir ülkeyi terketmek veya ülkesine tekrar dönmek hakkına sahiptir. Madde 14 1. Herkes zulüm karşısında başka ülkelere iltica etmek ve bu ülkeler tarafından mülteci muamelesi görmek hakkına sahiptir. 2. Bu hak, adi bir suç veya BM prensip ve amaçlarına aykırı faaliyetlere gerçekten dayanan kovuşturmalar halinde ileri sürülemez. Madde 15 1. Her ferdin bir vatandaşlık hakkı vardır. 2. Hiç kimse keyfi olarak vatandaşlığından veya vatandaşlığını değiştirmek hakkından mahrum edilemez. Madde 16 1. Evlilik çağına varan her erkek ve kadın, ırk, vatandaşlık veya din bakımından hiçbir kayda veya sınırlamaya tâbi olmaksızın evlenmek ve aile kurmak hakkına sahiptir. 2. Evlenme akdi ancak, müstakbel eşlerin serbest ve tam rızası ile yapılır. 3. Aile, toplumun tabü, temel unsurudur; toplum ve devlet tarafından korunma hakkına sahiptir. Madde 17 1. Her şahıs tek başına veya başkalarıyla birlikte mülk sahibi olma hakkına sahiptir. 2. Hiç kimse keyfi olarak mal ve mülkünden mahrum edilemez. Madde 18 Her şahsın fikir, vicdan ve din özgürlüğüne hakkı vardır. Bu hak din ve kanaat değiştirme özgürlüğünü; dinin veya kanaatin, tek başına veya topluca, açık olarak veya özel biçimde öğretim, uygulama, ibadet ve ayinlerle ortaya koyma özgürlüklerini gerektirir. Madde 19 Her ferdin fikir ve ifade özgürlüklerine hakkı vardır. Bu hak, fikirlerinden ötürü rahatsız edilmek, ülke sınırları konu edilmeksizin, bilgi ve fikirleri her vasıta ile aramak, elde etmek veya yaymak hakkını gerektirir. Madde 20 1. Her şahıs barışçıl biçimde toplanma veya dernek kurma ve derneğe katılma serbestisine sahiptir. 2. Hiç kimse bir derneğe mensup olmaya zorlanamaz. Madde 21 1. Her şahsın doğrudan doğruya veya serbestçe seçilmiş temsilciler vasıtasıyla ülkesinin kamu işleri yönetimine katılmak hakkı vardır. 2. Her şahsın ülkesinin kamu hizmetlerinden eşitlikle yararlanmak hakkı vardır. 3. Halkın idaresi hükümet otoritesinin esasıdır. Bu irade gizli şekilde veya serbestliği sağlayacak benzer bir usul ile cereyan edecek ve eşit oy verme yoluyla yapılacak olan devri ve dürüst seçimlerle ifade edilir. Madde 22 Her şahsın toplumun bir üyesi olması nedeniyle, sosyal güvenliği, haysiyet için ve şahsiyetinin serbestçe gelişmesi için zorunlu olan ekonomik, sosyal ve kültürel hakların ulusal gayret, uluslararası işbirliği yoluyla ve her devletin teşkilâtı ve kaynaklarıyla uygunluk içinde gerçekleştirilmesine hakkı vardır. Madde 23 1. Her şahsın çalışmaya, işini serbestçe seçmeye, adil ve elverişli çalışma şartlarına ve işsizlikten korunmaya hakkı vardır. 2. Herkesin, hiçbir fark gözetmeksizin, eşit çalışma karşılığında, eşit ücrete hakkı vardır. 3. Çalışan her kimsenin kendisine ve ailesine, insanlık haysiyetine uygun bir yaşayış sağlayan ve gerekirse her türlü sosyal koruma vasıtalarıyla da tamamlanan adil ve elverişli bir ücrete hakkı vardır. 4. Herkesin çıkarlarının korunması için, sendikalar kurmaya ve bunlara katılmaya hakkı vardır. Madde 24 Her şahsın dinlenmeye, eğlenmeye, özellikle, çalışma süresinin makul biçimde sınırlanmasına ve belirli devrelerde ücretli tatillere hakkı vardır. Madde 25 1. Her şahsın gerek kendisi, gerekse ailesi için yiyecek, giyim mesken, tıbbi bakım, gerekli sosyal hizmetleri dahil olmak üzere, sağlığını ve refahını temin edecek uygun bir yaşam düzeyine ve işsizlik, hastalık, sakatlık, dulluk, ihtiyarlık veya geçim imkânlarından iradesi dışında mahkûm bırakacak diğer hallerde güvenliğe hakkı vardır. 2. Analık ve çocukluk özel ihtimam ve yardım görmek hakkına sahiptir. Bütün çocuklar, evlilik içinde veya dışında olsunlar, aynı sosyal korumadan yararlanır. Madde 26 1. Her şahsın eğitime hakkı vardır. Eğitim parasızdır; hiç olmazsa ilk ve temel eğitim aşamalarında böyle olmalıdır. İlk eğitim zorunludur. Teknik ve mesleki öğretimden herkes yararlanabilmelidir. Yüksek öğretim liyakatlerine göre, herkese tam eşitlikle açık olmalıdır. 2. Eğitim insan şahsiyetinin tam gelişmesini ve insan haklarıyla, temel özgürlüklere saygının güçlendirilmesini amaçlamalıdır. Bütün uluslar ırk ve din grupları arasında anlayış, hoşgörü ve dostluğu teşvik etmeli ve BM'in barışın devamlılığı yolundaki çalışmalarını geliştirmelidir. 3. Ana, baba çocuklarına verilecek eğitim türünü tercihen seçme hakkına sahiptirler. Madde 27 Herkesin toplumun kültürel faaliyetlerine serbestçe katılma veya sanat eserlerinden doğan manevi ve maddi çıkarlarının korunmasına hakkı vardır. Madde 28 Herkesin işbu Bildirge'de öngörülen hak ve özgürlüklerin uygulanmasını sağlayacak bir sosyal ve uluslararası düzene hakkı vardır. Madde 29 1. Her şahsın şahsiyetinin serbest ve tam gelişmesi ancak, bunun içinde yaşamasıyla mümkün olacağı topluluğa karşı yükümlülükleri vardır. 2. Herkes haklarını kullanmak ve özgürlüklerinden yararlanmak hususunda ancak, kanun ile sırf başkalarının hak ve özgürlüklerinin tanınmasını ve bunlara saygı gösterilmesini sağlamak amacıyla ve demokratik bir toplumda ahlâk, düzen ve genel refahın haklı icaplarını karşılamak için saptanmış kayıtlamalara tâbidir. 3. Bu hak ve özgürlükler hiçbir yönüyle BM amaç ve prensiplerine aykırı olarak kullanılamaz. Madde 30 İşbu Bildirge'nin hiçbir hükmü içine, ilân olunan hak ve özgürlükleri bir devlet, zümre veya fert tarafından yok edilmesini güden bir faaliyete, girişime veya bilfiil bunu işlemeye, herhangi bir hak gerektirir biçimde yorumlanamaz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dreagloth Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 Birde polise karşı koyma ile ilgili kanun maddelerini koy bakalım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Baggio Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 Bence sen önce kanunları oku, sonra biraz kafanı çalıştır :) Başkalarının can veya mal güvenliğini tehdit ettiğin noktada, kolluk kuvvetleri senin özgürlüğünü gayet güzel kısıtlama yetkisine sahiptir. Yok öyle bir hayali insan hakkı. Dünyanın hiçbir memleketi yoktur ki, aşırı hız ve alkolle araba kullanırken, üzerine polisin dur emrini hiçe sayıp, sonra evine gidip uyuyasın. Şunu bile anlamıyorsan sen takıl, fazla uzadı konu çünkü. Bir adım yol almıyorsun. Polisin seni yolda görüp, bir şeylerinden şüphelenip, 24 saatliğine öylesine gözaltına alma hakkı bile var. İstersen açar ilgili yasaları okursun bildirge okuyana kadar. Burada durum bu değil ama, adam suç işlerken görülüyor bizzat. Şiddet diyorsun, ne yapıyor polis? Adam polisi itip kakıyor dakikalarca, en sonunda kelepçeyi takıyorlar o kadar. Vuran falan görüyor musun? İlla fiziksel mi demişsin, hakaret eden var mı peki? Benim duyduğum en sert ifade: "ben sizden zaten şikayetçi olacağım beyefendi, ama buyrun önce karakola gidelim" diyor bir polis, Karacan'ın bitmek bilmeyen şımarıklık ve mukavemeti üzerine. Karakolda kan mı alınır diyorsun da okuma konusunda sıkıntıların olmuş orada, hastanede alıyorlar kanı. Daha ortada sonuç yokken "kan tüplerimi değiştirdiler!!!!!!!!!" diye ağlıyor Karacan. Demek ki beyefendinin kanı boş değil. Şu "kan değiştirme" olayına da bir ek: polis, göz altına aldığı kişi suçsuz çıkarsa bir ceza almadığı gibi, suçlu çıkarsa da prim falan almıyor. Yani durup dururken kan grubu tutan birine 5 bira içirip de, Karacan'ın kanıyla değiştirmesi için bir sebep yok ortada :p Şiddet uygulanmadığına dair bir kanıt yok demişsin, polis kendi elleriyle darp raporu almaya götürüyor Karacan'ı, durum ortaya çıksın diye. Senin iddia ettiğin gibi "işkence etmiş" olsa 2 saat sonra kendi elleriyle Adli Tıp'ta muayeneye götürmez heralde. Bunlar olup bittikten, hukuki süreç gayet güzel tamamlandıktan sonra da tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılıyor. Burada hukuka ya da insan haklarına aykırı olan bölümleri işaretleyip, ilgili maddelerle karşılık verirsen sevinirim. Yok yine konuyla alakasız, boş beleş "işkence edilemez" falan bir şeyler yapıştıracaksan, ikimizi de yorma. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
mawiman Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 dreagloth said: Birde polise karşı koyma ile ilgili kanun maddelerini koy bakalım. insan haklarını okumak zormu geldi orada belki bulursun... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dreagloth Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 Sen olayı anlamamışsın bence. not : Şunuda ekleyeyim, Norveç polisi olsa, soğuk asfalta yatırır, üstüne otururdu. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
mawiman Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 dediğin gibi bir insan suçlu ve içeri alınıyor suçlu olan içeri alındıktan sonra neden serbest kalıyor... suçsuz olan adam içeri alınırken suçlu bir insan muamelsi görüyor kelepçe takılıyor... adam suçlu değil ki içeri alınsın... polis diyor karakola gidedim ben neden karakola götürüyorsunuz sorusuna cevap alamıyor... bilgi edinme hakkı elinden alınıyor... adamı önce içeri alınıp sonra hız yaptı deriz sonra kanından örnek alırız mutlaka birşey çıkar... hiç birşey çıkmayınca polise karşı koymaktan hakkında dava açılıyor... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Baggio Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 En az 27 maddesi konumuzla hiçbir ilgisi olmadığı koskoca bir yazıyı orta yere c/p ederek haklı çıkılmıyor malesef. Okan Karacan gibi "çok konuşup bağırırsam belki ikna olurlar" durumuna getirmişsin olayı, neden hak verdiğini görebiliyorum artık :p Kültür seviyesi aynıymış. Dediğim gibi, yazdığım sürecin hangi kısmının hangi maddeyle örtüşmediğini koyarsan buraya, daha faydalı olabilir. Ben dilersen gözaltına alınma hükümlerini koyabilirim mesela. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Baggio Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 mawiman said: dediğin gibi bir insan suçlu ve içeri alınıyor suçlu olan içeri alındıktan sonra neden serbest kalıyor... suçsuz olan adam içeri alınırken suçlu bir insan muamelsi görüyor kelepçe takılıyor... adam suçlu değil ki içeri alınsın.. Bu kadar mı giriş seviyesindesin yahu bazı şeylere? Gözaltı, tutukluluk ve hapis arasındaki farkları biliyor musun sen? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
mawiman Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 said: Madde 12 Hiç kimse, özel hayatı, ailesi, meskeni veya yazışması hususunda keyfi karışmalar, şeref ve şöhretine karşı tecavüzlere maruz kalamaz. Herkesin, bu karışma ve tecavüzlere karşı korunma hakkı vardır. herkezin gözü önünde ve onur kırıcı bir şekilde göz altına alınıyor olması ... kelepçe takılması herkezin içinde... suçlu olmadığı halde. said: Madde 11 1. Bir suç işlemekten sanık herkes, savunması için kendisine gerekli bütün imkânların sağlanmış bulunduğu açık bir yargılama ile, kanunen suçlu olduğu tespit edilmedikçe, masum sayılır. 2. Hiç kimse, işlendikleri sırada ulusal ve uluslararası hukuka göre suç teşkil etmeyen fillerden veya ihmallerden ötürü mahkûm edilemez. Bunun gibi, suçun işlendiği sırada uygulanan cezadan daha şiddetli bir ceza verilemez. Bu adam suçlu ise kendine bu göz altı süresince kendini savuna bilme imkanın verilmemesi. said: Madde 9 Hiç kimse keyfi olarak tutuklanamaz, alıkonulamaz veya sürülemez. Hiç kimse nedensiz sırf bir polis istiyor diye göz altına alınamaz tutuklanamaz. eğer göz altına alıyorsan kelepçe takıyorsan bunu nedenini açıklarsın... adamı içeri aldıktan sonra kelepçeyi takıp götürdükten sonra değil. said: Madde 5 Hiç kimse işkenceye, insanlık dışı ve haysiyet kırıcı zalim cezalara veya muameleye tâbi tutulamaz. Madde 6 Herkes, her nerede olursa olsun, hukuk kişiliğinin tanınması hakkına sahiptir. Bir insan işkence gördüm diyor karakolda ve polis bu adamın şikayetini ciddiye bile almıyor.. yok böyle çifte standart... ama kendisi polise karşı koymaktan dava açıyor... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dreagloth Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 Polisin dur ihtarına uymamanın neresini anlamıyorsun? (Doğruysa birde hız yapıp, zik zak çizerek gidiyormuş yolda üstelik) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Baggio Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 Yine boş atıyorsun malesef. Onur kırıcı şekilde göz altına alınmasının sebebi, kendisinin onurlu ve masum bir adam gibi davranmaması. Sana 20 kere "buyrun gidelim tutanak tutalım" dendiğinde "İMDAAAT AYTEN ANNEEEĞĞĞ" diye mahalleyi ayağa kaldırıp polisleri itersen, eline kelepçeyi vurur öyle götürürler. "Adam teslim olmuyor yahu ne yapalım, hadi babalar biz karakola dönelim bari" mi diyeceklerdi? Yoksa Alo Boğam Kaçtı Hattı'ndan yetkililer kendisini sakinleştirici iğneyle vurmaya mı gelmelilerdi? "Kelepçe anca suçluya vurulur" hayalinden de kurtul artık, kovboy filmi izleyen çocukla tartışıyor gibi hissediyorum kendimi. İhtiyaç görülen "şüpheli"lere de kelepçe vurulabilir, sanığın duruşmaya kelepçeyle gelmesini düşünebilirsin örnek olarak. Onlar da beraat edememeli o zaman senin görüşüne göre :p Yazdıklarımı okumayacaksan ya da anlayamıyorsan da söyle boşuna yazmayayım. Adamı Adli Tıp'a darp raporu almaya götürmüşler diyorum 4. defadır falan, haberi okumuyorsun bari mesajlarımı oku. Raporda "polis tarafından darp edilmiştir" yazsa emin ol kendisi de dava açardı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
mawiman Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 dreagloth said: Polisin dur ihtarına uymamanın neresini anlamıyorsun? (Doğruysa birde hız yapıp, zik zak çizerek gidiyormuş yolda üstelik) :D arkadaşım suçu bu ise adama kelepçe takılırken neden bu söylenmiyor ...:D adama neden bilğilendirilmiyor orada... adam okadar büyük suçu varsa neden hemen serbes bırakılıyor. ve budurum adam göz altına alındıktan sonra söyleniyor... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dreagloth Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 Çünkü adam o sırada hiçbir şey anlamayacak kafada, kelepçe falanda polise karşı koymaktan vuruluyor. Olayın başında polis arama yapmak da istemiş, alkol testi vs., bu tip onlara da karşı koyuyor, sonra indir başına moduna giriliyor. Polisi de koruyor pozisyona geldim ya daha bir şey olmaz bana. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
mawiman Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 Baggio said: Yine boş atıyorsun malesef. Onur kırıcı şekilde göz altına alınmasının sebebi, kendisinin onurlu ve masum bir adam gibi davranmaması. Sana 20 kere "buyrun gidelim tutanak tutalım" dendiğinde "İMDAAAT AYTEN ANNEEEĞĞĞ" diye mahalleyi ayağa kaldırıp polisleri itersen, eline kelepçeyi vurur öyle götürürler. "Adam teslim olmuyor yahu ne yapalım, hadi babalar biz karakola dönelim bari" mi diyeceklerdi? Yoksa Alo Boğam Kaçtı Hattı'ndan yetkililer kendisini sakinleştirici iğneyle vurmaya mı gelmelilerdi? "Kelepçe anca suçluya vurulur" hayalinden de kurtul artık, kovboy filmi izleyen çocukla tartışıyor gibi hissediyorum kendimi. İhtiyaç görülen "şüpheli"lere de kelepçe vurulabilir, sanığın duruşmaya kelepçeyle gelmesini düşünebilirsin örnek olarak. Onlar da beraat edememeli o zaman senin görüşüne göre :p Yazdıklarımı okumayacaksan ya da anlayamıyorsan da söyle boşuna yazmayayım. Adamı Adli Tıp'a darp raporu almaya götürmüşler diyorum 4. defadır falan, haberi okumuyorsun bari mesajlarımı oku. Raporda "polis tarafından darp edilmiştir" yazsa emin ol kendisi de dava açardı. adama deniliyor ki karakola gidelim neden gidiyorsun karakola hakkındaki durum nedir söyleniyormu ? karakolda adamın kendini savunma şansı varmı? adamı içeri alıyorsun sonra diyorsun ki polisten kaçtın bunu göz altına almadan söylesene adamı içeri alıyorsun birde kanında birşey varmı diye test yapıyorsun bir bok bulamadın ya hızdan ceza yazamadın ya belki alkollüdür diye kan testi yaptırıyorsun... o aspirin bile almış olsa alkol çıkar kanında biliyormusun... sonra hiç birşey çıkmıyor... polise karşı koymaktan dava açıyor polisler ve daha açılırken adam göz altında yani dava açabilecek durumda değil bu dava bitmedende karşı dava açamaz... bunuda biliyormusun... bence sen benim yazdıklarımı konu ve kendini bana karşı daha fazla küçültme hakaret etmeden yazıcaksan yaz. seviyeni belli etmene gerek yok... Bu kadar yazı yazdım ne sana ne devletin polislerine dene başkasına hakaret etmedim ama sen ... hakaret etmeyi yazı yazmakla karıştıyorsun ... ben insan hakları bildirgesine göre konuşuyorum sen kendi fikerini söylüyorsun... ben o adam suçsuzdur demiyor veya suçludur da demiyor ama durumun yanlış oldugunu söylüyorum... ve bunu madde madde sıralıyorum eğer adam suçlu ise neden bu adam hayla aramızda ... neden gereği yapılmadı...? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
mawiman Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 dreagloth said: Çünkü adam o sırada hiçbir şey anlamayacak kafada, kelepçe falanda polise karşı koymaktan vuruluyor. Olayın başında polis arama yapmak da istemiş, alkol testi vs., bu tip onlara da karşı koyuyor, sonra indir başına moduna giriliyor. Polisi de koruyor pozisyona geldim ya daha bir şey olmaz bana. adam birşey anlayacak kafada değil diyorsun ama poliste birşey demiyorki bizimle geleceksin diyor ... neden oldugunu hiç bahsetmiyor bile ... sonra da kelepçe takıyor... şunu yapsa siz polisten kaçtınız arama yaptırmadınız bu gibi iddia ile gelse ve o adam polise dirense anlarım ama ehli keyif geliyor bizim geleceksin diyor gelmeyince kelepçe takılıyor ve adam hiç bir şekilde kendini savunamıyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Baggio Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 Söylenmediğini nereden biliyorsun? Adam polislere yarım saat direnmiş, kameralar başını kaçırmış, aralardan da görüntüler kesmişler. Gene bilmeden atıp tutuyorsun fakat bu prosedür şöyledir: Adam tehlikeli araç kullandığı için durdurulmak istenmiş, durmayınca da takip edilmiş, sonra olay yerine trafik ekibi de sevkedilmiş. Rutin trafik kontrolünde alkol muayenesi de vardır, hele ki geceyse. Kişi üflemeyi inatla reddederse de Adli Tıp'ta kan örneği alınarak muayenesi yapılır, buna da direnirse Adli Tıp'a zorla götürülür. Bu işin trafik tarafı. Daha önceki mesajlarımda "aradan 1-2 saat geçsin kanındaki alkol azalsın diye direnmiştir" dememin sebebi oydu. Ayrıca aspirin içip de kanında çıkacak 3 promil alkol ceza sınırına girmiyor. Ancak 50 promilin üzerindeysen araç kullanman yasak. Hız cezasını ayrı, alkol cezasını ayrı verseler bile para cezası + ehliyet kaybı demek bu. Bunun dışında dur emrine uymamak ve polise mukavemetten hakkında dava açılmış. Dava bittiğinde gerekirse hapse girer, ama senin bizzat buraya yazıp savunduğun gibi bu dava bitmeden birine suçlu demek ve hapse atmak mümkün değildir. Dediklerinle çelişmeye başladın, saçmalama artık. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
mawiman Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 @Baggio ben adama suçlu ve suçsuz demedim sadece bu durumun yanlış olduğunu söylüyorum Birleşmiş Milletler insan Hakları evrensel bildirgesine göre... ve bunu maddelerinde de söyledim... yani mantık şu adamı içeri atıyorlar sonra suçu ile suçu söyleniyor ve kendini savunma şansı kalmıyor... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Baggio Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 Ortada yanlış falan yok. Trafik kurallarını ihlal ediyorsun, polis dur diyor, buna uymayarak asayişi de tehdit ediyorsun, sonra bir de sokağın ortasında rezalet çıkarıyorsun. Ne olmalıydı ondan bahset o zaman bize biraz, karakola gitmeye razı olmayan insanları serbest mi bıraksınlar? Savunma şansı kalmıyor hayalini nasıl kurdun? Trafik cezasının savunma şansı yoktur evet, bellidir çünkü. Diğeri için ise henüz sadece dava açılmış, gider kendini dava boyunca savunur işte? Neden adamı direk hapse atmışlar gibi "savunma şansı kalmıyor" diyorsun inatla? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Giovanni Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 POLİS VAZİFE VE SELAHİYET KANUNU ZOR VE SİLAH KULLANMA Madde 16- (Değişik madde: 02/06/2007-5681 S.K./4.mad) Polis, görevini yaparken direnişle karşılaşması halinde, bu direnişi kırmak amacıyla ve kıracak ölçüde zor kullanmaya yetkilidir. Zor kullanma yetkisi kapsamında, direnmenin mahiyetine ve derecesine göre ve direnenleri etkisiz hale getirecek şekilde kademeli olarak artan nispette bedenî kuvvet, maddî güç ve kanunî şartları gerçekleştiğinde silah kullanılabilir. İkinci fıkrada yer alan; a) Bedenî kuvvet; polisin direnen kişilere karşı veya eşya üzerinde doğrudan doğruya kullandığı bedenî gücü, b) Maddî güç; polisin direnen kişilere karşı veya eşya üzerinde bedenî kuvvetin dışında kullandığı kelepçe, cop, basınçlı su, göz yaşartıcı gazlar veya tozlar, fizikî engeller, polis köpekleri ve atları ile sair hizmet araçlarını, ifade eder. Zor kullanmadan önce, ilgililere direnmeye devam etmeleri halinde doğrudan doğruya zor kullanılacağı ihtarı yapılır. Ancak, direnmenin mahiyeti ve derecesi göz önünde bulundurularak, ihtar yapılmadan da zor kullanılabilir. Polis, zor kullanma yetkisi kapsamında direnmeyi etkisiz kılmak amacıyla kullanacağı araç ve gereç ile kullanacağı zorun derecesini kendisi takdir ve tayin eder. Ancak, toplu kuvvet olarak müdahale edilen durumlarda, zor kullanmanın derecesi ile kullanılacak araç ve gereçler müdahale eden kuvvetin amiri tarafından tayin ve tespit edilir. Madde 17 - Polisin: A) Kanun ve usul dairesinde verdiği emre itaatsizlik ve ittihaz eylediği tedbirlere riayetsizlik edenler; B) Vazife yaparken polise mukavemette bulunan veya vazifesinden alıkoymak maksadiyle polise zorla karşı koyan ve yakalanmadıkları takdirde hareketlerinde devam etmeleri melhuz bulunan şahıslar; (Değişik parağraf: 16/06/1985 - 3233/6 md.) Karakola götürülüp haklarında tanzim olunacak evrakla beraber adliyeye verilirler. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
mawiman Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 dostum trafik cezasına ittiraz ettiğin sana öde öyle gel deniyor yani polis sen kırmızı ışıkta geçmesen bile polis sana kırmızı ışıkta geçtin diye ceza yazmışya buna ittirazın o cezayı kabullendikten sonra... herşeye okadar çok kabulleniş var ki ... bir adam tehlikeli ara sürüyor... ve alkollü ... demi? bu adama tehlikeli araba sürdügü nasıl ıspatlanıcak polis biri öyle gördü bu adam alkollü demi ? adamın alkollü oldugu söylenmeden kelepçe takılarak test te götürmek doğru... polis eğer birini göz altına alıyorsa bunu kesinlikle gerekçelerini karşısındakine söylemeli karakolda bu şahsın itirazları devam ediyorsa buna kesinlikle bir bilir kişi ile birlikte (avukat, doktor, psikoloji uzamı v.b.) birilerinin olamsı gerek... sonra bu insan göz altında ki kendini kendini savunamıyacagı durumda iken hakkında suç duyurusu açılamaz... önceden suç duyurusu açılır sonra göz altına veya içeri alınır... Bunun bedelide polisten hakaret, şiddet ve insan haklarına tecavüz olmamalı... Durum ne olursa olsun adam suçluda olabilir adamın kendini savunma şansı hiç yok ve hiç bir bilği verilmeden göz altı süresi var ... allahtan kamerala var kameral olmasa o adam kim bilir neler olurdu...? zaten herkez tahmin edebiliyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Baggio Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 mawiman said: polis eğer birini göz altına alıyorsa bunu kesinlikle gerekçelerini karşısındakine söylemeli karakolda bu şahsın itirazları devam ediyorsa buna kesinlikle bir bilir kişi ile birlikte (avukat, doktor, psikoloji uzamı v.b.) birilerinin olamsı gerek... sonra bu insan göz altında ki kendini kendini savunamıyacagı durumda iken hakkında suç duyurusu açılamaz... önceden suç duyurusu açılır sonra göz altına veya içeri alınır... Bunun bedelide polisten hakaret, şiddet ve insan haklarına tecavüz olmamalı... Durum ne olursa olsun adam suçluda olabilir adamın kendini savunma şansı hiç yok ve hiç bir bilği verilmeden göz altı süresi var ... allahtan kamerala var kameral olmasa o adam kim bilir neler olurdu...? zaten herkez tahmin edebiliyor. Polisin hakaret ettiğini kendince tahmin ediyor veya uyduruyorsun da, gerekçesini kameralar yokken söylediğini neden kabul etmiyorsun? Her şey senin hayal dünyandaki gibi mi yürümeli? :) Göz altına alınmak için illa hakkında suç duyurusu olması gerekmez. Polis suç işlerken gördüğü veya işlediğinden şüphelendiği birini de kendi iradesiyle göz altına alabilir. Kaldı ki söylediğin şey mantık sınırlarını aşıyor, göz altına alınırken polise mukavemette bulunduğu için dava açılıyor adama. "Olay olmadan davayı açsınlar, sonra gelip olayı yaratsınlar" diyorsun resmen, kendine gel ya eheh. "Kendini savunamıyor" konusunu "sadece dava açılmış, celselerde kendini savunur" diye açıklamıştım da, anlayan bir yapın yok malesef. Pes ediyorum onun için ben, sana hayal dünyanda başarılar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
mawiman Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 bana yazdığın maddenin devamı? Madde 16- (Değişik madde: 02/06/2007-5681 S.K./4.mad) Polis, kendisine veya başkasına yönelik bir saldırı karşısında, zor kullanmaya ilişkin koşullara bağlı kalmaksızın, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun meşru savunmaya ilişkin hükümleri çerçevesinde savunmada bulunur. Polis; a) Meşru savunma hakkının kullanılması kapsamında, b) Bedenî kuvvet ve maddî güç kullanarak etkisiz hale getiremediği direniş karşısında, bu direnişi kırmak amacıyla ve kıracak ölçüde, c) Hakkında tutuklama, gözaltına alma, zorla getirme kararı veya yakalama emri verilmiş olan kişilerin ya da suçüstü halinde şüphelinin yakalanmasını sağlamak amacıyla ve sağlayacak ölçüde, silah kullanmaya yetkilidir. b bendine göre bu adama haddinden fazla cidden var... senin için normal olabilir ... toplumda kabulleniş var senin demene göre bu adam c bendindeki durumu ihlal etmiş... ama bununla ilgili işlem yapılmadı o adama ... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
mawiman Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 @Baggio bu adamın şiddet gördügüne sen neden inanmıyorsun adam gördügüm dediği halde... :D ne sen beni anlayacaksın nede ben seni anlaya bileceğim ... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Baggio Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 Meşru savunma hakkıyla ne alakası var konunun? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
huun Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 11, 2010 48 saat olması lazım gene değişmediyse. polis seni 48 saat hiç bir sebep göstermeden alı koyma hakkına sahip. gözünün üstünde kaşın var diyip bile alabilir, ağzını açıp bi laf edemezsin. oluyor mudur böyle durumlar, oluyordur kesin; ama polis de gerizekalı değil. ne uğraşacak senle bir sebep yoksa. ben teşkilattan pek çok tanıdığı olan birisi olarak söylüyorum, hepsi okumuş akıllı efendi çocuklar. vardır okumamış, aptal ve cahiller. okan'a denk gelmiş o zaman. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar