Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Öğrencilere at ve eşek eti yedirmişler


Böjeek

Öne çıkan mesajlar

bu arada ilk pastırma eti süt danasıdnan inekten mi yapıldığı sanılıyor?

türkler at eti yerdi de bindiklerininkini yemezlerdi bildiğin besi atları vardı onalrı yiyorlardı bugün türmenistanda kırgızistanda var yine at eti yiyen

üstelik inekden danadan daha sağlıklı yağsız ettir at eti de burada yapan yok :(

ben pastırmasını yemiştim çok güzeldi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

sorun at eşek eti yenmesi değil, at eşek eti satılmasının yasak olmasına rağmen adamların okula satış yapması. Bunu yapan, eldiven de takmaz, bıçakları da yıkamaz, iç organları adam gibi ayırmaz. İlk et kaynaklı salgın hastalıkta bütün okul hasta olur yarısı ölür.
Standartlar laf olsun temiz olsun diye konmuyor, evde kurban keser gibi kasapta et kesersen ilk salgın hastalıkta heryere bulaşıyor prionlar virüsler, daha önceki salgın hastalıklar incelenip genel yayılma yöntemlerine göre kurallar koyuyorlar.
sen gidip en basitine uymazsan, kestiğin hayvanın türünü bile adam gibi bildirmezsen diğerlerine niye uyasın
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Yasak kalkmıştı diye hatırlıyorum ya, bildirmek koşuluyla (ki her hayvanın etinde böyle olmalı) kasaplarda at atılabilecek haberleri hatırlıyorum ben.

Ama Chem'in öne sürdüğü gerekçeyi geçerizleştirmez yasak olmaması. Et diye eşek satan eşşeklerin ete muamelesi de sağlıksız olur diye düşünüyorum.

Haber de buldum. 3 paragraf mı ne ama okumaya üşendim. Alt başlıklar sağolsun, dinen caiz olduğu bilgisine kavuştuğum yeter.
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=156941
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

adamınbiri said:

ilk bastırma inek etinden yapılmadı sevgili babacum hedehüdesum

tahminlere göre etleri atlarına bağlayarak taşırken atın ter'i ve sıcak,eti kuruttu ve pastırma o şekilde çıktı
diyolar bize food history dersinde böyle öğretildi saygılar.


atlara bağlayarak değil aslında atın terkisiyle sırtı arasında sıkıştırılır pastırma ve evet atın teri pastırmaya işler zaten esas pastrma böyle bir parmak kalınllığında fln ve kumaş a sarılı, çemen olayı bir kaç yüzyıl sorna daha yerleşik döneme geçildiğinde uygulanıyor, pastırma sınıflandıracak olursak "kuru et" oluyor atın terinden de tuzu alıyor

et için kullanılan malzeme at çünkü inek koyun dana keçi gibi hayvanlar yavaş kaldığından besi hayvanı olarak da at taşıyorlar

ama iş yerleşik hayata geçildiği ,dönemde komple değişiyor o ayrı zaten yerleşim bölgeleri bugün ipek yolu olarak bildiğimiz hat üerinde buhara semerkand taşkent kaşkar turkan diye giden şehirler hep

kaynak çin hükümeti arşivi bu arada :)

ha ben bunu nereden öğrendim? türk iktisat tarihi çerçevesinde türklerin gündelik ekonomik hayatı ve davranışları üzerine biraz araştırmm yapmam gerekmişti
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

adamlar inek-koyun eti diyerek at-eşek eti yediriyo siz at eti yenir mi die tartışıonuz.ineğe koyuna adamlar dikkat ediyor hastalanmasın die işte veteriner falan. peki kesilen at-eşekler nerden geliyor hastalıklı belkide ölecek hayvanları kesip satıyolar. olay at eti yenir mi değil yani.heralde burda kimse açlıktan ölecek olsam at-eşek yemem ölür giderim demez ama dediğim gibi konu o değil.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

adamınbiri said:

ilk bastırma inek etinden yapılmadı sevgili babacum hedehüdesum
tahminlere göre etleri atlarına bağlayarak taşırken atın ter'i ve sıcak,eti kuruttu ve pastırma o şekilde çıktı
diyolar bize food history dersinde böyle öğretildi saygılar.

Eyerlerinin altına eti bağlayıp eze eze gezip seferlerde onu yerken, bu şekilde b(p)astırmayı icat etmiş atalarımız.

Ayrıca yine uzun süren seferlerde, baskınlarda durup vakit kaybetmemek için su olarak da atın göğsüne bıçakla biraz çizik atıp çıkan kanı su niyetine içerlermiş.

Başlığa dönersek; at ve eşek eti tek tırnaklı hayvanlar olduğu için yenmiyor caiz değil dine göre. Ama sağlık açısından hijyen ortamı varsa bişi olmaz eşekten attan domuzdan.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...