Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

MacbookPro vs Generic Laptops

sharky

Öne çıkan mesajlar

Aslinda konu sadece donanim olarak degil, isletim sistemi olarak da

Mac OS X vs Windows vs Linux

seklinde de olabilirdi -ki bu sekilde de yorumlayan olursa benim icin problem yok.

Sonunda kisa bir sureligine MacBook kullanma imkanim oldu, fakat cok kisa bir sureligine. Dolayisi ile detaylica inceleyemedim. Ama boyle bir performansi ve goruntu kalitesini hic gormemistim. Muhtemelen Mac OS X kernelinin, varolan donanim generic olmadigi icin bit bit tweak edilmesinden kaynakli bir durum var diye tahmin etmekteyim.

Forumda kesin Apple delileri vardir. Hem delilerinden, hem de daha onceden bir sure ( 1 yil falan ) Macbook kullanmis olan, diger isletim sistemlerinde ( + donanimlarini ) de tecrubeye sahip insanlarin fikirlerini almak istiyorum.

Cok kaliteli gozukuyor gozume, ya ben fazla glossy olmasindan etkilendim - ki bir console delisi olarak hayretler icindeyim dustugum duruma -, ya da hakkaten kaliteli bu aletler.

Ha o donanimi verirsen ben de kosarim diyen cikacaktir tabii, Windows da kosulabilecegini dusunmuyorum o donanimla da olsa. Bottleneck yok derecek kadar azdi, aletin uzerinde graphic intensive + cpu intensive + disk intensive bir ton uygulama actiktan sonra kasildi alet. Dolayisi ile MS ci arkadaslar savunurken, analitik argumanlarla savunurlarsa super olur.

vs Linux olayi biraz detayli. Cok girmesek daha iyi olur. Netekim Linux da da cok deli performans yakalamisligim var ama hani bu resmen "al donanimi verelim, kernelini zartini zurtunu da sana gore ayarlayalim kullan sen bunu" urunu gibi bisey. Performans degil de, kullanim acisindan ne tur farklar vardir tam olarak bilemiyorum. Cok tanidik bir ortam geldi bana. Bu konuda da karsilastirma yapabilecek arkadaslar varsa cok makbule gecer. Netekim Linux vs Mac OS X performans karsilastirmasi yapacak arkadaslar bir zahmet ubuntu falan kullaniyor olmasin. Hardware interaction konusunda tecrubeli olsun mumkunse.

Cok sey istedim :)

Nedir bu MAC 'in olayi ?
Sosyal ağlarda paylaş

Ben tezimi yazarken okuldaji labda Mac Mini kullanmıştım. Ufacık kasasıyla hiç gürültü yapmadan canavar gibi performans veriyordu. Haliyle oyun falan oynamadım ama işimi gayet iyi görmüştü. Kullanmaya alışana kadar canın çıkıyor. Normal PC monitörü vardı o yüzden ekran hakkında yorum yapamam. Bir iki ay geçtikten sonra alışmıştım iyice.

Oyun oynayamacağım bir notebook alcak olsam ve param olsa Mac almayı ciddi olarak düşünürdüm. Windows programları çalışmaz derdi de yok Windows kurup dual boot yapabiliyorsun nasıl olsa. Sadece grafik kartı oyunlar için pek yetmiyor, bir de gereksiz pahalı.
Sosyal ağlarda paylaş

Simdi soyle genel bir sorun var; bir sorunun oldugu zaman Macbook kullanicisi Apple'a muhtac. Dahasi ortadaki sorunlarin cozumu diye bir sey yok, cunku Apple'in izledigi yontem "bu bir hata degildir, bizim ongordugumuz kullanim yontemidir." veya "Kullanici kaynakli bir sorun, bizde hata yok" seklinde ilerliyor. Ikincisi kotu gozukse de aslinda daha az sorunlu olani. Ikincisinde parasi neyse verip kurtulabiliyorsun. Ilkinde ise zaten [sozde] adamlarin ongordugu kullanim sekli o oldugu icin herhangi bir cozum gelmiyor. Obur taraftan Generic OS'larda bu tur dertlerin daha azdir; her ne kadar Windoz laf yese de, eninde sonunda cozum gelir, 3rd party cozum uretilir vs. Ama cozum vardir. Linux'ta zaten cozumun gelmesi an meselesi. Veya ay meselesi.

Simdi linux vs. macos karsilastirmasi performans acisindan cok da pek bir sey getirmeyecektir. Ikisi de *nix oldugu icin az cok hardware neyse sana onu sunarlar. Ozellikle terminal boyutunda. Gorsel olarak karsilastirma istiyorsan, MacOS'un daha on planda; zaten amac bu. Ancak soyle bir durum var ki; MacOS'ta sadece sana ongorulen seyleri yapabilirsin. Bu websitesi yaparken FrontPage'i kullanmak gibi. Adamlar oturup "Insanlar bu aletle ne yapmak isterler, hadi dusunelim" diyip ozellik aciyorlar ve geri kalan ne var ne yoksa senin ulasamayacagin boyutta yer aliyor. Ha erisirsin ama yasayacagin sorunlar yuzunden astari yuzunden pahaliya cikar.

Bunun disinda Windows'a uretilen program fazlaligi ortada olan bir sey zaten. Linux'ta acik kaynagi destekleyen insanlar sayesinde az cok cogu programin muadili mevcut. MacOS'taysa bu, benim kullandigim donemde buyuk bir sorundu (3 sene once, 1.5 sene boyunca kullandim, .5 sene program gelistirme amacliydi).

Uzun lafin kisasi, bit by bit tweak guzel bir sey, cok fazla avantaj getiriyor; ancak frontpage gibi kisitlayici politika dezavantaj, elinin altindaki canavari uyandiramiyorsun.
Sosyal ağlarda paylaş

mac'in tek bir "olayi" yok. pek cok konuda rakiplerinden cok daha ustun aslinda mac'ler. donanimsal olarak en buyuk avantaji kontrol. genel olarak bilgisayar dunyasinin limitleyici faktoru modularite.

windows ve linuxler hic kullanmayacagimiz cihazlara gore de optimize edilmis, devamli kullanacagimiz cihazlarla yaptigimiz islerden taviz veren sekilde planlanmis. apple ise kullandigi donanimin cok buyuk bir bolumunde esi gorulmemis bir kontrole sahip. bununla paralel olarak tum seviyelerde performans artisi gormek mumkun.

bu performans artisini windows black edition filan fistik versiyonlari ile birlikte gormek mumkun. ben dunya eskisi bir laptopta xp'nin custom bir black edition'iyla %25 gibi bir performans artisi yakaladim. ya da linux'un ozel bir versiyonunun kernelinden baslayip, mimaride adim adim kendi donanimina gore derlersen performansi tavan yaptirmak mumkun. hatta sadece xorg'u bile donanimina gore derleyip gozle gorulur bir performans artisi alinabilir.

ama bunlari yapmak biz son kullanici icin cok zor. cunku alacagim fotograf makinesinin driverini yazamiyorsun. ayni sekilde ekran kartinin yeni surucusu ciktiginda kendi mimarine gore tekrar derleyemiyorsun ya da xorg'u yeniden yapilandirmak zor geliyor.

bunu senin yerine donanim ureticilerine yaptiran apple gibi bir firma olunca da "vaay be performansa bak" dedirtiyor =) bu da donanimi ya da yazilimi degil, kullaniciyi bir cozumun merkezinde tutmanin direkt sonucu.
Sosyal ağlarda paylaş

Mirage said:

Ben tezimi yazarken okuldaji labda Mac Mini kullanmıştım. Ufacık
Oyun oynayamacağım bir notebook alcak olsam ve param olsa Mac almayı ciddi olarak düşünürdüm. Windows programları çalışmaz derdi de yok Windows kurup dual boot yapabiliyorsun nasıl olsa. Sadece grafik kartı oyunlar için pek yetmiyor, bir de gereksiz pahalı.

Canavar ekran kartlari var hocam aletlerde nesi kotu :) HoN denedim bugun her seyi full sekilde, hic boyle gormemistim valla oyunu :)

MacbookPro dan bahsediyorum, yeni nesillerde 2 ekran karti geliyor, bi power saving olaylari falan var galiba hatta.
Sosyal ağlarda paylaş

Frontpage ornegi guzel olmus, Macler uzerindeki Apple politikasini bilmiyordum, direk ozetledi.

Peki bu Macbook larin LCD leri falan ozel midir ? nedir ? Neden benim kicikirik laptopumda ortalama gozuken bir sey, bu arkadasin laptopunda inanilmaz gorunuyor.

Seytan git bu ekran ozelliklerinde bir Laptop al. Linux kur, bit bit tweak et diyor ama bir yandan da 30 yasina geldin, al bi Apple, bozuldu mu para verirsin dior.
Sosyal ağlarda paylaş

sharky said:

Mr_Hand said:

iki parmak mı? yok ööle bişey abi ya? yenilerinde var heralde.

3 parmak var hocam. Hatta 4 parmak var.

parmak + pressure var hatta :) zoom icin.

ya tamam yenilerinde olabilir de, benim kullandığımda 2 parmakla scroll falan yapıyosun sadece :) ya da mıncıklama hareketiyle zoom-in & out yapıyosun o kadar.
Sosyal ağlarda paylaş

sharky said:

ya da acep macbookpro alip linux mu kursam

Onceki mesajina da cevap olsun bu
Seytan guzel soyler de, isler oyle olmaz. Biliyorsun, parasi neyse verirsin belki parcasi icin vs. ama kullanamadigin sureyi gozonune aldiginda geri getiremezsin. Obur taraftan 4 senelik omru olan bir aletten bahsediyoruz; BMW almiyorsun, senelerce kullanmalik. 2 sene sonra teknolojisi eskiyecek elbet ve yenisini alman gerekecek.

Bu yukarida soyledigini yapan var hatta Vista ilk ciktiginda reklami vardi, "We run Windows better than them" tarzi bi laf soyluyorlardi. Yalniz burda sorun sadece OS katmaninda degil, hardware olarak da gecerli. Ya anlatmaya calistigim bir defa Apple dunyasina dusersen, cikamazsin, yavas yavas cevrendeki her sey Apple odakli olur, ne olup bittigini farkettigin zaman zaten cok gec olur... Soyle ki Macbook aldin, iTunes kullanmaya basladin; iPod'unu taktigin zaman kendisine gore sync etti ve artik Windows makinalara bagladigin zaman format atman gerektigini soyler oldu. Aynisi linux'da olmaz mi? Olur tabi, ama dedigim gibi ext4'e de gecsen, 1 hafta sonra birisi bir program yazar, zaten isleri yoluna koyar. Ha isin icine baska OS yuklemek girince, bence Macbook almanin da pek bir anlami kalmiyor cunku ilk mesajlarda da soyledigin gibi adamlar o hardware'e spesifik olarak yazilmis OS'tan bahsediyorlar... Tabi daha once de dedigim gibi adamlarin ustunlugu de cok fazla var. Dosya yonetim sistemleri oldukca iyi. Resimlerde vs. adamlar resmen olayi bitirmisler. Senin de farkettigin gibi goruntu kalitesi olarak fazla iyiler; photoshop'undan video editing'e kadar bir cok programi profesyonel olarak kullananlar icin bicilmis kaftan. Daha dogrusu isi gorsel sanatlar olan insanlara yonelik tasarlanmis bir alet. Haliyle diger insanlari da cezbediyor ama olaya notr yaklasmak lazim.

Son olarak da "hardware bozulmuyor" demeyin; bozuluyor ve pahaliya patliyor. Biz zamanlar pahali diye Sony'e laf ederdim; halt etmisim.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...