Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Dizayn konusunda iddialı kişiler var mı?

Bone

Öne çıkan mesajlar

Özellikle CSS ve Web Dizayn konusunda uğraşmış kişiler arıyorum.

Daha önceden yapmış oldukları bir dizayn işi veya site çalışması felan varsa daha da güzel olur.

Dizayn ile ilgili bazı konuları konuşmak istiyorum.
Hatta dizayn vs üzerine üniversite okumuş kişiler daha iyi olur.
Sosyal ağlarda paylaş

Tipografi, renk bilgisi, renk uyumu, renklerin psikolojik algılanması, kompozisyon vs falan filan bunlar başlı başına farklı konular. Hepsi için teker teker dökümanlar var heryerde. En basidinden gidip bir kitap alabilirsin mesela tipografiyle ilgili. Ama yani akademik eğitimi olmadan tipografi öğrenmek nasıl olur bilemiyorum, tipografi sağlam konudur.
Sosyal ağlarda paylaş

tabi ki hepsi baslı basına konular. ama ayırdıgımız zaman birbirinden css'in tek basına bi anlamı kalmıyor. benim soylemek istedigim sey suydu. eger bi sitenin css yapısı basarılı olarak gosteriliyorsa bu renk seciminin de, typography'sinin de vs. basarılı oldugunu gosterir. o yuzden renklerin kullanımı ile ilgili bilgi almak icin css'ten anlayan birini aramanın yanlıs oldugunu dusunmuyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

örneğin dizayn ile uğraşanlara şu soruları sormak istiyorum.

- bir dizaynda renk belirlerken nasıl bir planda gidiyorlar? işe başlamadan önce kullanılacakları renkleri mi belirliyorlar, yoksa iş sırasında farklı renklerle deneme yanılma yapmayı mı tercih ediyorlar? göze güzel gelecek renklere mi yoksa daha işlevsel duracak renklere mi odaklanmayı tercih ediyorlar?

- apple'ın donanımları ve web 2.0 popülerleştikçe her alanda minimalist ve beyaz tasarımlar hakim oldu. bu minimalizm hakkında ne düşünüyorlar? bana göre sanki minimalizm kasmak için uğraşılırken fonksiyondan kırpılıyormuş gibi geliyor. bir de genel olarak bilinç altına sanki iyi dizayn olması için illa minimalist ve fonksiyondan uzak siteler yapılması gerekiyormuş gibi sokuyorlar. sizce günümüzde iyi dizayn için illa minimalizm tek yol mu?

- dizayn işleriyle uğraşırken gözlemlediğiniz, en yaygın ve ilgi gören konsept ne oluyor genelde? ne tip tarz daha çok itibar görüyor?

- bir de css ile web dizayn uğraşanlara şunu sorucağım.
http://img81.imageshack.us/img81/8776/gomulu1.jpg
http://img245.imageshack.us/img245/499/gomulu2.jpg
http://img101.imageshack.us/img101/3281/gomulu3.jpg
şunlar gibi "gömülü yazı" hissi nasıl verilebilinir css ile?

Cuce said:

e o zaman neden css webdesign sordunki?

hiç alakaları yok.

css ve web design ile typography, renk, şekil vs konularının hiç alakası yok mu?
are you sure?

Rakursi said:

Tipografi, renk bilgisi, renk uyumu, renklerin psikolojik algılanması, kompozisyon vs falan filan bunlar başlı başına farklı konular. Hepsi için teker teker dökümanlar var heryerde. En basidinden gidip bir kitap alabilirsin mesela tipografiyle ilgili. Ama yani akademik eğitimi olmadan tipografi öğrenmek nasıl olur bilemiyorum, tipografi sağlam konudur.

tipografi öğrenmek istiyorum, tipografi öğretin bana demedim ki böyle bir şey söylüyorsun.

sadece dizayn konusunda iddialı kişiler var mı, onlara bazı konuları sormak, konuşmak istiyorum dedim.

toggie said:

tabi ki hepsi baslı basına konular. ama ayırdıgımız zaman birbirinden css'in tek basına bi anlamı kalmıyor. benim soylemek istedigim sey suydu. eger bi sitenin css yapısı basarılı olarak gosteriliyorsa bu renk seciminin de, typography'sinin de vs. basarılı oldugunu gosterir. o yuzden renklerin kullanımı ile ilgili bilgi almak icin css'ten anlayan birini aramanın yanlıs oldugunu dusunmuyorum.

ah, bu tam düşündüğüm nokta.
Sosyal ağlarda paylaş

text-shadow ile yapabilirsin. renkleri uygun secersen gomulu gibi gorunur.

advert ornegini soyle yaptım mesela.

body {
background: #08344f;
color: #001a2f;
font-family: Verdana, Geneva, sans-serif;
text-shadow: 0px 1px 1px #375a76;
}

p {
font-weight: bold;
}

IE'nin desteklemedigini de belirteyim ayrıyetten.
Sosyal ağlarda paylaş

Bone said:

- bir dizaynda renk belirlerken nasıl bir planda gidiyorlar? işe başlamadan önce kullanılacakları renkleri mi belirliyorlar, yoksa iş sırasında farklı renklerle deneme yanılma yapmayı mı tercih ediyorlar? göze güzel gelecek renklere mi yoksa daha işlevsel duracak renklere mi odaklanmayı tercih ediyorlar?

zaten yeni bir tasarım yapacakken en az bir ana renk oluyor ortada. daha sonra hangi renklerin kullanılacağı konusu çok da zor bir iş değil, önemli olan yaratıcılık ve sanat ruhu olması. öğrenilmesi gereken bir şey değil yani en azından ben ezbere yapmıyorum, kafamda şekillendirerek hangi rengin iyi gidip gitmeyeceğine karar veriyorum

said:
- apple'ın donanımları ve web 2.0 popülerleştikçe her alanda minimalist ve beyaz tasarımlar hakim oldu. bu minimalizm hakkında ne düşünüyorlar? bana göre sanki minimalizm kasmak için uğraşılırken fonksiyondan kırpılıyormuş gibi geliyor. bir de genel olarak bilinç altına sanki iyi dizayn olması için illa minimalist ve fonksiyondan uzak siteler yapılması gerekiyormuş gibi sokuyorlar. sizce günümüzde iyi dizayn için illa minimalizm tek yol mu?

fonksiyondan kasıt yanarlı dönerli sayfalar ise, millet flash ve gifle hareketli sayfalar yapmayı keşfettiğinden beri sade tasarımların çok daha iyi olduğunu düşünüyorum. bunun apple ile veya herhangi bir düşünce akımıyla alakası yok, biraz göz zevki sadece. ayrıca herhangi bir fonksiyondan ödün verilmeden de sade tasarımlar sunmak mümkün.

said:
şunlar gibi "gömülü yazı" hissi nasıl verilebilinir css ile?
bu tarz soruların cevabını hep google dan buldum ben. araştırarak öğrenmek zevk veriyor tavsiye ederim. ki 1 dakika sürmez bu bilgiye uğraşmak.
Sosyal ağlarda paylaş

hiç alakları yok.
eğer typograhpy için adam arıyorsan, "css ve webdesignla ilgilenen kimse varmı" diye sormazsın
biri data architecture, diğeri data visulization üstüne. saydığın her madde kendi kallaviliğinde bir dal bir mevzu.

cok daha genel soruların varsa o zamanda, css, web design, typograhpy gibi özel konuları belirtme.

Bone said:

mesela, renk kullnımı başlı başına bir mevzu. Üretim sürciylemi ilgili sorun yoksa, üstüne kitaplar yazılmış form vs fuction üstünemi.
eğer sitenin daha önceden belirlenmiş kurumsal bir kimliği varsa, o kimlikte belirlenmiş renklere öncelik tanınıyor. O kimlik güclendirilmeye devam ediliyor.
yok böyle bir durum yoksa, sitelerin görselliği zaten ya codelamaya başlamadan önce still image üzerinde yapılan, veya daha sistemin ön plana cıktığı sitelerde, arkadaki mimariyi destekliyecek bir şekilde code yazıldıktan sonra yine still image üzerinden tasarlanan bir durum.
deneme yanılmayla calışmak için yeterince hacim oluyor bu süreclerde.
Göze hoş/işlevsellik 10000 yıllık mesela burda bu soruya cevap olarak ikisinden birinin verilmesi mümkün değil. Etraftaki sitelere bakarsan zaten bazılarının estetiği bazılarının işlevselliği, bazılarınında denge tutturmaya calıştığını görürsün. bu secim yine kuramsal kimliğe bakar.

said:

minimalist internet sitesi tasarımları apple veya web2.0'dan daha eskiye dayanıyo tabi. populerlik boyle bişi ama, bazen canlı renkler, bazen matlar, bazen beyaz arka planlar, bazen jet blackler. biri gelir biri gider. son yıllarda apple fetişizmi yüzünden beyaz/alaminyum/iphone cercevesi motiflerini cok görüyoruz işte. yarın öbürgün "dahada süper yenı laptopımız ibık. bu model gercekten özel kişilere uygun. kendine güvenen insanlar kadar dinamik güclü ve kırmızı" der etrafta ibık kırmızısı görürsün.

web genel kullanıcının öncelikli input aldığı bir alan değil, bu yuzden hala gercek hayatın yansıması tasarımlar kullanılıyo. işte üc beş büyük site bu kabulu kırıyo olsada hala tümüyle kurtulmuş değiliz.

minimalismin fonksiyondan kırpması cok doğru bir yorum değil aslında. teoride minimalismin işlevsiz fonksiyondan kırpması gerekiyor. her zaman boyle olmuyor tabiki. önemli olan minimalismle for dummies arasındaki cizgiyi gormek.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...